Kameranytt.no

Nikon DL: 1-tommes premium-trio

GATEKAMERA: Nikon DL18-50 byr på et litt uvanlig brennviddeomfang. (Foto: Nikon)
GATEKAMERA: Nikon DL18-50 byr på et litt uvanlig brennviddeomfang. (Foto: Nikon)
GATEKAMERA: Nikon DL18-50 byr på et litt uvanlig brennviddeomfang. (Foto: Nikon)

Nikons DL-lansering viser at 1-tommessensorene snart kan komme til å dominere blant premium-kompaktene.

Nikon lanserte i februar tre nye «store» kompaktkameraer i premiumssjiktet, to som fint får plass i jakkelommen og én litt større med tilnærmet superzoom-brennvidde.

Dette er en type kameraer som er i ferd med å bli veldig populære blant kameraentusiaster og fotografer som ønsker et kompakt tilleggskamera til sine større systemkameraer – eller et kompakt, men like fullt kapabelt kamera å ha med seg på fritiden når man legger igjen de andre hjemme.

CX-formatet

På de nye premium-kompaktene har Nikon tatt i bruk 1-tommes bildebrikke, som er det samme formatet som har vært brukt i Nikons små systemkameraer, Nikon 1-kameraene, siden 2011. Nikon kaller denne brikkestørrelsen for CX-formatet – de to andre er DX for APS-C-formatet og FX for fullformat.

SØKER: Nikon DL24-85 med ekstern elektronisk søker. (Foto: Nikon)
SØKER: Nikon DL24-85 med ekstern elektronisk søker. (Foto: Nikon)

De nye DL-kameraene har en bildebrikke på 13,2 x 8,8 millimeter.

De tre nye modellene har fått navn som klart avslører hva slags brennviddeomfang de fastmonterte zoomobjektivene har – naturligvis omregnet til 35 mm-språket som vi kjenner så godt og aldri blir kvitt, selv om faktisk brennvidde er noe helt annet når vi snakker om kameraer med bildebrikke som er mindre enn på et fullformatkamera med 36 x 24 mm-brikke.

De nye Nikon-kameraene kan skilte med følgende brennviddeomfang:

18-50 mm, 24-85 mm og 24-500 mm.

Dermed er navnene selvfølgelig blitt henholdsvis Nikon DL18-50, Nikon DL24-85 og Nikon DL24-500. Enkelt og greit.

Alle de tre kameraene opererer på samme oppløsning, 20,8 megapiksler netto, og alle tre har ifølge Nikon lynrask hybrid autofokus.

EVF-tilbehør

I utgangspunktet er det bare den største modellen, DL24-500, som har elektronisk søker, faktisk en søker med ganske gode tekniske spesifikasjoner – vi har vel å merke ennå ikke fått sjansen til å se gjennom den. Vi snakker om en OLED-søker på nesten 2,4 megapiksler – samt en vippbar 3-tommers OLED-skjerm på baksiden på vel én megapiksels oppløsning.

RENE SPEILREFLEKSEN: Nikon DL24-500 har innebygd søker med høy oppløsning. (Foto: Nikon)
RENE SPEILREFLEKSEN: Nikon DL24-500 har innebygd søker med høy oppløsning. (Foto: Nikon)

De to mindre modellene har den samme OLED-skjermen på baksiden og mangler elektronisk søker, noe av mange av oss sikkert vil savne.

Heldigvis har både DL18-50 og DL24-85 en tilbehørssko som kan utstyres med en avtakbar elektronisk søker, Nikon DF-E1, med oppløsning på over 2,3 megapiksler. Søkeren er riktignok ikke kommet i salg ennå – men det er jo ikke kameraene heller.

EVF: Nikon DF-E1 er en ekstern elektronisk søker til de nye Nikon DL-kameraene. (Foto: Nikon)
EVF: Nikon DF-E1 er en ekstern elektronisk søker til de nye Nikon DL-kameraene. (Foto: Nikon)

Vi har tidligere prøvd en lignende løsning med blant annet Nikon 1 V3, og det fungerer ganske greit, selv om søkeren oppleves litt stor og klumpete på et lite kamera.

Tilbehørsskoen kan også benytte blitsene som er myntet på Nikons speilreflekskameraer.

4K-video

Alle de tre kameraene kan ta opp video i 4K/UHD-kvalitet (Ultra High Definition) med opptakshastigheter på 30p og 25p. Man kan naturligvis også filme i Full HD.

Kameraene kan ta kjappe stillbildeserier på opptil hele 60 bilder i sekundet med fokus låst på det første bildefeltet eller opptil 20 bilder i skundet med kontinuerlig autofokus.

Bildeprosesseringen gjøres i en Expeed 6A-signalprosessor med fire CPU-er.

Kommunikasjon med omverdenen kan skje via Bluetooth.

Nikon DL18-50 f/1.8-2.8

Denne modellen har et litt uvanlig zoomomfang fra nesten ultravidvinkel til tilnærmet normalbrennvidde. DL18-50 har allerede rukket å bli omtalt som et spennende gatefoto-kamera. Vekten er oppgitt til 365 g.

Kameraet fås bare i sort og får en veiledende pris på 8.590 kroner – alle priser her er inklusive mva.

Nikon DL24-85 f/1.8-2.8

Modellen med 24-85 mm-zoomomfang kan vel kalles ganske klassisk når det gjelder brennvidden. Et typisk allround-kamera som også byr på en moderat tele som egner seg utmerket til portretter. Vekten er noe lettere enn 18-50-modellen, 350 g.

Som DL18-50 har også DL24-85 ganske høy lysstyrke i vidvinkelmodus, og med største blenderåpning i full telemodus på f/2,8 må vi vel si at lysstyrken er bra her også.

DL24-85 fås både i sort og sølv, og prisen vil ifølge Nikon Norge bli 6.990 kroner.

Nikon DL24-500 f/2.8-5.6

21 ganger zoom og sportsinnstilling med effektiv vibrasjonsreduksjon er noen av stikkordene for Nikon DL24-500. Her har vi et kamera med innebygd søker, noe som er en dyd av nødvendighet når man jobber med så kraftig teleeffekt som dette kameraet byr på. Som med den eksterne DF-E1-søkeren som kan fås til de to andre kameraene har også denne en oppløsning på 2.359.000 punkter.

Dette kameraet har en oppgitt vekt på 780 gram – både vekt og størrelse ligger vel omtrent på nivå med noen av de mindre speilrefleksmodellene.

Kameraet kommer i sort, og veiledende pris er satt til 9.390 kroner.

Alle de tre nye premium-kompaktene fra Nikon kommer i salg fra juni, lover Nikon Norge i pressemeldingen.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.