Kameranytt.no

35 mm i proffklassen fra Tamrom

HØY KLASSE: SP-forkortelsen i produktnavnet står for Super Performance og gir løfte om optikk av høy klasse. (Pressefoto: Tamron)
HØY KLASSE: SP-forkortelsen i produktnavnet står for Super Performance og gir løfte om optikk av høy klasse. (Pressefoto: Tamron)

Tamron lanserer nå et 35 mm vidvinkel-objektiv med profesjonelle egenskaper, bygd for Nikons og Canons fullformat-speilreflekser, men som også kan brukes på APS-C-kameraer.

[toc] Tamron SP 35mm f/1.4 Di VC USD markerer 40-årsjubileet for Tamrons SP-serie av objektiver. SP står for Super Performance. Den høye ytelsen kan oversettes til høy lysstyrke, høy optisk kvalitet og rask autofokus. Tamron markedsfører objektivet særlig mot fotografer som jobber med reportasje, gatefotografering, portrett, bryllup og sport. 

Mye glass

Blant 35 mm-objektivene på markedet kan man godt finne noen som er ganske små og lette, for eksempel Samyangs 35 mm f/2,8 FE-objektiv for Sony-kameraer, med en vekt på bare 85 gram. Sammenlignet med slikt er det nye Tamron-objektivet et aldri så lite monster, med en vekt på 805 gram – for Nikon-versjonen. Modellen med Canon-fatning er enda litt tyngre, 815 gram.

Men det er nettopp mye glass  – og dermed høy vekt – som er noe av vitsen med objektivene i Tamrons Super Performance-klasse, for det er gjerne mange glasselementer av høy kvalitet som betyr mest både for den høye lysstyrken og den høye optiske kvaliteten.

TUNGT: Med det nye 35 mm-objektivet sikter Tamron mot øvre sjikt når det gjelder bildekvalitet, og derfor er objektivet ganske stort og tungt. (Pressefoto: Tamron)

Den optiske konstruksjonen i det nye 35 mm-objektivet er meget påkostet, fremholder importøren Focus Nordic i pressemeldingen. Objektivet består av hele 14 linseelementer fordelt på 10 grupper. Her finner vi blant annet tre asfæriske linser som skal korrigere bildefeil som kan inntre i form av sfærisk aberrasjon og astigmatisme – eller på godt norsk fargebrytningsfeil og forskjellig fokus i forskjellige plan. Tamron SP 35mm-objektivet gir høy skarphet over hele bildet allerede ved full blenderåpning, hevder Tamron. 

Sammen med den høye kvaliteten på optikken bidrar blenderen med ni blenderlameller til en myk og behagelig bokeh i gjengivelsen av uskarpe motivdeler, heter det.

Fokusmekanismen skal gi stillegående, rask og presis autofokus, ifølge produsenten.

Ny antirefleksbehandling

Tamron har for øvrig utviklet en ny antirefleksbehandling, andre generasjon av optikkbelegget BBAR, som skal sikre høy lysgjennomgang og dermed høy kontrast og briljans. Antirefleksbehandlingen skal ikke minst slå til i vanskelige situasjoner som lavt sollys, spotlights på konserter og motiver med skinnende detaljer, ifølge Tamron.

I tillegg er det fremre linseelementet utstyrt med et fluorine-belegg som avviser vann og fett og gjør det lett å holde objektivet rent.

Objektivet har solid værbeskyttelse, ifølge Tamron.

Også for APS-C

Det nye vidvinkelobjektivet fra Tamron er i utgangspunktet bygd for å brukes i fullformat-kameraer, men kan også brukes i APS-C-kameraer. Da tilsvarer brennvidden rundt 52,5 mm på et Nikon-kamera og 56 mm på et Canon-kamera i APS-C-klassen.

Objektivet kan også brukes på de nye speilløse fullformat-kameraene fra Canon og Nikon – Canon EOS-R og EOS-RP og Nikon Z6 og Z7 – ved hjelp av overgangsadapter fra kameraprodusentene.

Tamron leverer et tilbehør kalt Tamron Tap-in Console som brukeren kan benytte til å oppdatere objektivets fastvare samt finjustere autofokusen.

Prisen

Tamron 35mm f/1.4 Di USB vil koste cirka 10.700 kroner. Levering av modellen med Nikon-fatning starter i slutten av juni, mens Canon-versjonen ventes i salg mot slutten av juli, melder Focus Nordic. Objektivet ble formelt lansert i februar 2019, med varsel om at det ville bli tilgjengelig midtveis i året.

VÆRSIKKERT: Det nye Tamron-objektivet er bygd med solid værsikring, ifølge produsenten. (Pressefoto: Tamron)

Hos Nikon finner vi ikke noe 35 mm-objektiv det er naturlig å sammenligne med. Det eneste er AF-S Nikkor 35 mm, men det er jo bygd for APS-C-kameraer og er et forholdsvis rimelig kamera i 5.000-kronersklassen, egentlig ikke sammenlignbart med Tamron SP-objektivet.

Hos Canon kommer vi nærmere, med Canon EF 35mm f/1.4 II USM. Dette er et proffobjektiv som er nesten dobbelt så dyrt som Tamron-objektivet, med en pris på cirka 19.200 kroner, ifølge Prisjakt.no. Vekten er cirka 760 gram.

I noen av kommentarene på nettet til lanseringen av det nye Tamron-objektivet påstås det at nærmeste konkurrent egentlig Sigma 35mm f/1,4 Art DG HSM, som ligger på i underkant av 8.000 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.