36 kameraer i ett – nå i Norge

Panono
RUNDT KAMERA: Det runde 360-graderskameraet Panono blir demonstrert for en gjeng fotografer under Adobe Max-konferansen i San Diego. (Foto: Toralv Østvang)
Panono
RUNDT KAMERA: Det runde 360-graderskameraet Panono blir demonstrert for en gjeng fotografer under Adobe Max-konferansen i San Diego. (Foto: Toralv Østvang)

360-graderskameraet Panono er nå lansert i Norge. Inne i kamerahuset skjuler det seg hele 36 kameraer. Men så var det prisen, da.

[toc] Jeg har hatt gleden av å prøve ut et nytt kamerakonsept: Panono. Som navnet antyder, har dette noe med panorama og panoramabilder å gjøre. Kameraet er utformet som en liten håndball, og inne i det runde kameraet skjuler det seg hele 36 kameraer som tar bilde samtidig.

Med andre ord et ganske spesielt kamera.

360-graders fotomodell

Jeg skal medgi at jeg ikke har fått prøve kameraet i rollen som fotograf. Bare som fotomodell. Vel, det var kanskje å strekke strikken litt langt. Sammen med omlag 40-50 andre fotograferende journalister fikk jeg være med på å bli fotografert i et gruppebilde tatt med 360-graderskameraet.

Dette skjedde under en fotovandring i sentrum av San Diego under Adobe Max-brukerkonferansen i november i fjor. Vi gikk vi rundt og fotograferte spennende arkitektur i «gamlebyen» i San Diego – nå skal det riktignok sies at de gamle bydelene i amerikanske byer gjerne ikke er så gamle som vi er vant til i Europa. Men de kan være koselige likevel.

Panono
PANONO: Slik ser det runde Panono-kameraet ut – omtrent på størrelse med en liten håndball. (Foto: Panono)

Vi hadde med profesjonelle fotomodeller som stilte opp til posering når vi måtte ønske det. For oss som vanligvis driver med nyhets- og produktfotografering, var det naturligvis lærerikt å få bistand fra profesjonelle modeller som visste mer enn oss bak kameraene om hvordan vi egentlig ville at modellene skulle posere.

Men midt under sesjonen ble alle vi fotograferende gitt rollen som modeller selv. Det skjedde da 360-graderskameraet Panono skulle demonstreres.

En av fotomodellene trådte inn i rollen som fotograf, og det var en ganske spesiell fotograf-rolle. Han rett og slett kastet kameraet opp i luften. Gang etter gang. Kameraet har teknologi som kjenner når kameraet er på toppen av banen i luften og tar bilde akkurat idet det begynner å falle ned igjen. Et 360-graders bilde tatt rett over en flokk på 40-50 personer som alle står med ansiktet vendt oppover mot kameraet, kan være ganske spektakulært.

Forutsatt at det blir tatt noe bilde, da. Kameraet er sensitivt for hvordan bevegelsene arter seg og kan ikke vingle eller svirre rundt sin egen akse når det er oppe i luften.

Derfor ble det mange forsøk før vår fotograf fikk det til riktig.

Panono
MÅPENDE: Slik ser det ut når en flokk fotografer venter å bli fotografert fra et Panono-kamera som er kastet opp i luften over dem. Autofokusen på Sony a7R II-kameraet som bildet ble tatt med, greide ikke helt å holde tritt her. (Foto: Toralv Østvang)

Dessuten var det spennende for Panono-fotografen. For det var om å gjøre å få tak i kameraet igjen idet det falt ned. Hvis man ikke fikk tak i det eller taket glapp, risikerte man at kameraet falt i brolegningen og ble knust. Selv om kameraet gjerne må kastes opp i luften, er det ikke bygd for å tåle et fall i bakken.

Nå i Norge

Et ganske spesielt kamera, altså. Og i løpet av februar blir det tyske produktet tilgjengelig i Norge. Det er Bærum-firmaet Focus Nordic som tar inn kameraet og som vil distribuere det her til lands.

Panono har altså i alt 36 kameraer som tar bilde samtidig, og bildene legges sammen til et høyoppløst 360-graders bilde på hele 108 megapiksler.

Dette høres jo imponerende ut, men man skal jo merke seg at hvert kamera ha en oppløsning på bare tre megapiksler, og det dreier seg om 36 forholdsvis enkle fiksfokus-kameraer.

Flere måter å fotografere på

Det er flere måter å bruke det runde kameraet på.

Man kan i utgangspunktet fotografere bare ved å holde det i hånden og trykke inn en utløserknapp. Men da vil naturligvis hånd og fingre dekke over en del av de 36 kameraene.

Man kan også sette kameraet på et stativ med en egen adapter som medfølger, og da får man bruke alle de 36 kameraene, men stativet blir naturligvis med på bildet.

Dessuten kan man montere kameraet på en stang omtrent slik man bruker en selfie-stang.

Og hvis man ikke vil at kameraet skal være festet til noe som helst, kan man altså kaste det opp i luften.

Styres fra mobilen

Produsenten har lagt ut gratis app for kameraet både for iOS og for Android. Herfra kan man både styre fotograferingen, vente på at mobilen får satt sammen de 36 bildene til ett samt laste opp bildene til sosiale medier som Facebook og lignende.

Panono
APPEN: Panono-kameraet styres fra Panono-appen, som finnes både for iOS og Android. (Foto: Toralv Østvang)

Nedlastingen bildene fra kameraet til mobilen skjer ganske raskt, men prosesseringen i mobilen med å sette sammen de 36 bildene til ett, tar litt tid – fra 13 minutter med rask internettforbindelse, lengre tid med tregt internett, ifølge en testomtale hos nettstedet Mashable.

Kameraet byr både på manuelle og automatiske innstillinger for eksponering, ISO, hvitbalanse, HDR, bildestabilisering, tyverisikring, rotasjonshastighetsbegrensning og GPS-data, ifølge produsenten.

Ekvirektangulært

Bildestørrelsen er oppgitt til 16 k x 8 k «equirectagulær», som det står i pressemeldingen. Begrepet ekvirektangulær projeksjon er ifølge Wikipedia knyttet til en slags geografisk projeksjon der det mest kjente eksempelet er prinsippet for hvordan vi gjengir den runde jordkloden på et flatt kart.

Kameraets interne lagringsminne er på 16 gigabyte, som skal gi plass til mellom 400 og 600 panoramabilder.

Kameraet har en diameter på 11 centimeter – uvanlig å få kamerastørrelse oppgitt i diameter – og vekten er på 460 gram.

Prisen

Og så var det prisen, da.

Pressemeldingen fra Focus Nordic forteller at kameraet her til lands vil koste 22.000 kroner inklusive mva. Dette vil nok bidra til at Panono neppe blir noe masseprodukt, selv om man i prisen får med kameraet samt bærvesken Panono Case, Panono Messenger Bag, Panono stativadapter og Panono stick.

En del bildeeksempler finner du på produsentens nettsted her.

Merk at kameraet ikke kan ta opp video.

Videoer

Her er en reklamevideo fra produsenten:

Og her er en testomtale-video fra The Mashable:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.