4K-video, Raw og ny søker på oppdatert Coolpix 950

Nikon Coolpix 950
FORBEDRINGER: Nikon Coolpix 950 beholder brennviddeomfanget til forgjengeren Coolpix 900, men har mye nytt under skallet. (Pressefoto: Nikon)

Nikon lanserer nå en forbedret utgave av superzoom-kameraet Coolpix 900 kalt Coolpix 950. Brennvidde-omfanget er som før – imponerende – men det er viktige nyheter under skallet, blant annet muligheten for 4K-video.

Det jeg nettopp kalte et superzoom-kamera, har kamerabransjen kalt «bridge cameras» helt siden 1980-tallet. Begrepet betyr en type kameraer som bygger bro mellom speilrefleks-kameraer på den ene siden og enkle pek-og-klikk-kameraer på den andre. Betegnelsen er blitt med over fra filmens dager, og etter at digitalkameraene etablerte seg på markedet, snakker vi vel heller om en klasse kameraer som befinner seg midt mellom speilrefleks og kompakt-kameraer.

Ekstrem brennvidde

Utseendemessig ligner bridge-kameraene på forholdsvis kompakte speilrefleks-kameraer, men de har ikke utskiftbar optikk. Isteden er det innebygde objektivet gjerne et kraftig zoomobjektiv, i noen tilfeller med ekstremt brennviddeomfang. I Nikons etter hvert ganske omfattende utvalg av slike kameraer er toppmodellen i dag Nikon Coolpix P1000, med et 125x brennviddeomfang tilsvarende 24-3.000 mm. Et vanlig «kit-objektiv» til et speilrefleks-kamera har til sammenligning vanligvis et brennviddeomfang tilsvarende 3x eller 4x.

KJENT DESIGN: Nikon Coolpix950 bringer ikke inn noe oppsiktsvekkende nytt på designsiden, men er utformet i en kjent Coolpix superzoom-stil. (Pressefoto: Nikon)

Nye Nikon Coolpix 950 ligger et trinn lavere enn 125x. Vi snakker om et brennviddeomfang på 83x, som betyr at det nye kameraet beholder zoomomfanget til forløperen Coolpix 900, som ble lansert i 2015. Det vil si med et et objektiv som har et brennviddeomfang tilsvarende fra 24 mm vidvinkel til 2.000 mm tele. Jeg skriver tilsvarende, for det egentlige brennviddeomfanget er 4,3-357 mm.

Arven fra kompakt-kameraene

Dette forklarer hvorfor det stadig vekk refereres til kompakt-kameraer selv om vi snakker om kameraer som i noen tilfeller veier over ett kilo – Nikon Coolpix 950 veier 1.005 gram med minnekort og batteri.

Det er altså bildebrikken som er liten. Bitteliten. Så liten som i små kompakt-kameraer av den typen som får plass i ganske trange bukselommer. Nikon Coolpix har en CMOS-bildebrikke på 1/2,3 tommer. Omregnet til dimensjoner vi forstår bedre, snakker vi her om en bildebrikke på 6,17 x 4,55 mm.

Til sammenligning er en fullformat-brikke på cirka 36 x 24 mm.

Nikon Coolpix 950
ERGONOMI: Nikon Coolpix 950 har arvet mye ergonomi fra sine større speilrefleks-søsken. (Pressefoto: Nikon)

Skulle man ha satt et objektiv tilsvarende brennvidde-omfanget til Coolpix 950 på et fullformat-kamera, vil det trolig ha veid mange titalls kilo og ha hatt en astronomisk pris. Det største Nikon-objektivet til dags dato var Reflex-Nikkor 2000mm, som ble lansert i 1970, veide 17,5 kg og hadde en fast lysstyrke på saktmodige f/11. Og dette var vel å merke et objektiv designet etter «mirror-prinsippet» der innvendige speil gjorde det mulig å gjøre objektivet mye kortere og mer kompakt enn om man skulle konstruert det som et konvensjonelt teleobjektiv. Det var vel å merke ikke noe zoomobjektiv heller.

Et 24-2.000 mm zoomobjektiv for et fullformat-kamera er i praksis utenkelig. Men når bildebrikken er på størrelse med bildebrikken i et kompakt-kamera, går det altså an å bygge et ganske lite objektiv til overkommelig pris.

Nå finnes det riktignok «bridge»-kameraer på markedet med litt større bildebrikke. For eksempel har dagens Leica V-Lux 5 – en nær slektning av Panasonic Lumix FZ1000 II – en én-tommes bildebrikke med dimensjonene 13,2 x 8,8 mm, altså mye større brikke enn på Nikon Coolpix 950, men med et vesentlig mindre zoomormfang tilsvarende 25-400 mm omregnet til 35 mm-formatet.

IKKE STØRST: Nikon Coolpix 950 (bildet) har et imponerende zoomobjektiv som dekker hele området fra 24 til 2.000 mm, men har en storebror med 125x zoomormfang, Coolpix P1000, som greier hele 3.000 mm. (Pressefoto: Nikon)

Da har vi gjennomgått de viktigste karakteristikkene ved et «bridge»-kamera eller et superzoom-kamera: bitte liten bildebrikke og kraftig zoomobjektiv samt betjening og design som et speilrefleks-kamera.

Stopper ikke på 2.000mm

Brennviddeomfanget er altså 24-2.000 mm. Optisk. I tillegg har kameraet en digital zoomfunksjon som øker det samlede brennvidde-omfanget fra 83x til 166x. Det betyr altså at man kan zoom seg inn på en brennvidde tilsvarende hele 4.000 mm. Siden jeg ikke har prøvd Coolpix 950, kan jeg ikke si så mye om bildekvaliteten med den digitale zoomfunksjonen.

Men jeg hadde gleden av å prøve forgjengeren Coolpix 900 da den kom på markedet i 2015. I den artikkelen kan du se et utvalg testbilder på ulike brennvidder:

LES OGSÅ: Nikon P900: Kjekt med 2.000 mm tele

1.400 MM: Bilde fra testomtalen av forgjengeren Coolpix 900 fra 2015. Her er Postgirobygget i Oslo fanget med 1.400 mm – super-supertele. Se de andre bildene i artikkelen som det er lenket til ovenfor. (Foto: Toralv Østvang)

Forbedret søker

Siden Nikon Coolpix 950 er designet som et speilrefleks-kamera, må det jo nødvendigvis ha en søker. En optisk søker som på et speilrefleks-kamera er trolig vanskelig å konstruere med dette zoomomfanget, så Coolpix 950 har naturligvis en elektronisk søker, en EV-søker, som dessuten er blitt betydelig forbedret i den nye versjonen. Oppløsningen på OLED-søkeren er økt fra 921.000 piksler til 2.359.000 piksler.

Derimot ser det ut til at søkeren ikke lenger dekker hele bildefeltet, men er gått ned fra 100 til 90 prosent.

Oppløsningen på LCD-skjermen på 3,2 tommer er som før, 910.000 piksler. Skjermen er vridbar i mange retninger.

Tilbehørssko

En annen viktig forbedring er at kameraet ikke lenger har innebygd blits. Er dét en forbedring? Ja, tapet av innebygd blits betyr at kameraet isteden har fått en blitssko til å montere en ekstern blits i. Nå høres jo det ut til bare å være noe som drar kostnadene i været for brukeren, men hvis vi kaller blitsskoen en tilbehørssko, ser vi straks noen fordeler.

KIKKERTSIKTE: Nikon Coolpix 950 kan brukes sammen med Nikons «kikkertsikte» DF-M1 Dot Sight, som gjør det lettere å holde små motiver innenfor bilderammen selv når de beveger seg på lang avstand fra fotografen. Myntet på bruk med kraftige teleobjektiver. Ypperlig blant annet til fuglefotografering, sier Nikon. (Pressefoto: Nikon)

Tilbehørsskoen kan for eksempel brukes til å montere eksterne Nikon-mikrofoner. Kameraet har egen mikrofonkontakt i tillegg til den innebygde mikrofonen, og med ekstern mikrofon kan man dermed ta opp video med forbedret lydopptak der mikrofonen i noen grad tar hensyn til zoominnstillingen på objektivet. Et bredt lydbilde i vidvinkelmodus som gradvis snevres inn når man zoomer inn på motivet. Men man bør ikke forvente all verdens lydforbedring fra motivelementer langt unna som hentes inn med objektivet zoomet inn til 2.000 mm brennvidde…

Et annet nyttig produkt man kan sette i tilbehørsskoen, er Nikon DF-M1 Dot Sight, et sammenleggbar «kikkert-sikte» som hjelper til med å følge for eksempel fugler i rask flukt. Poenget med en slik sikte er at man også ser litt mer av omgivelsene enn det som kamerasøkeren har zoomet inn på. Dermed er det lettere å følge med på små elementer i det fjerne og passe på at de fortsatt er med i bildet når de er i ferd med å havne utenfor.

Og så kan man naturligvis bruke tilbehørsskoen til å montere en blits i.

Raw-støtte

Coolpix 950 har i motsetning til forgjengeren fått støtte for Raw-formatet, som gjør at brukeren kan hente litt mer ut av bildet under etterbehandling i et bildebehandlingsprogram, vel å merke et bildebehandlingsprogram som håndterer ukomprimerte Raw-filer.

Nikon Coolpix 950
LIKSOM-SPEILREFLEKS: For ikke-kamerakyndige ser kanskje Coolpix 950 ut som et speilreflekskamera, men størrelsen på bildebrikken plasserer kameraet i kompakt-klassen. (Pressefoto: Nikon)

Man kan stille inn kameraet til bare å ta opp Raw-bilder eller Raw i kombinasjon med JPEG i høy eller normal oppløsning.

Nytt fra forrige modell er også at Coolpix 950 kan gjøre videoopptak i 4K-format på opptil 25 og 30 bilderuter per sekund. Full HD-video på 1080p kan tas opp med bildefrekvens på opptil 60p. Under videoopptak er det mulig å justere eksponeringsinnstillingen manuelt mens man filmer.

Det er også mulig å ta opp intervallopptak av cirka 10 sekunders varighet. Disse opptakene spille av med 25 bilderuter per sekund eller 30 bps.

Lysstyrken på objektivet går forresten fra f/2,8 til f/6,5.

Prisen

Nikon opplyser at Nikon Coolpix 950 vil være tilgjengelig her til lands i løpet av våren 2020. Anbefalt utsalgspris er 8.990 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.