Action og retro er årets fotoprodukter

Elektronikkbransjen Årets produkter
PRISVINNERE: Her er de fire prisvinnerne i Elektronikkbransjens kåring som er mest relevante for folk som jobber med foto og video. (Montasje: Toralv Østvang)
Elektronikkbransjen Årets produkter
PRISVINNERE: Her er de fire prisvinnerne i Elektronikkbransjens kåring som er mest relevante for folk som jobber med foto og video. (Montasje: Toralv Østvang)

Actionkameraet GoPro Hero 8 er kåret til Årets fotoprodukt i Norge av Elektronikkbransjen, og retrobilder vant konkurransen om Årets bildeprodukt. Men også et par prisvinnere i andre kategorier er relevante for foto- og video-folk, mener Kameranytt.

[toc] Blant prisvinner-produkter som formelt sett hører hjemme i andre kategorier, men som også er relevante produkter for foto- og video-arbeid, tar vi med Sennheiser XS Wireless Digital, en trådløs mikrofonløsning som egentlig ble kåret til Årets musikkprodukt, men som også leveres i pakker konfigurert for foto- og video-bruk.

Vi tar også med Huawei Mate30 Pro, som er kåret til Årets mobiltelefon i Norge, men Huawei kunne nok hale i land prisen ikke minst på grunn av mobilens særs gode kameraegenskaper. Dermed er også det en prisutdeling som er relevant for Kameranytts lesere.

16 kategorier

I alt delte fagbladet Elektronikkbransjen ut priser i 16 kategorier under den årlige førjuls-samlingen for medlemmene i Stiftelsen Elektronikkbransjen, som er bransjeorganisasjon for importører, distributører og forhandlere av elektronikk-produkter, hvitevarer og brunevarer.

I tillegg ble det delt ut det vi kan kalle en overordnet pris kalt Årets julegave, som i år gikk gikk til en kategori og ikke et enkelt-produkt: smarthjem-produkter. Et tegn på at vi nå begynner å nærme oss en fase der vi kan fastslå at hjemmene våre for alvor begynner å bli fylt opp av smart-teknologi.

Det er naturligvis andre produkter blant prisvinnerne og finalistene som også har en viss relevans for foto og video. Det var jo konkurranse om priser for eksempel i flere kategorier og prisklasser av TV-er, og TV-en i stua er jo det mange av oss nå viser våre bilder og redigerte videoer på. Vi finner også en kraftig datamaskin-prosessor på vinnerlisten og et skjermkort blant finalistene, alt sammen produkter som kan inngå i verktøykassen til folk som driver med foto og video. Men Kameranytt velger å holde seg til de fire prisene som er nevnt.

Vi ser litt nærmere på hver enkelt av prisvinnerne.

GoPro Hero 8

Om actionkameraet GoPro Hero 8 påpeker juryen hos Elektronikkbransjen at det er sjuende år på rad GoPros actionkameraer er blant finalistene i kåringen av Årets fotoprodukt.

Elektronikkbransjen Årets produkter
ACTION: GoPro Hero 8 er kåret til Årets fotoprodukt.

Videre sier juryen dette: «Hero 8 tar video i 4K med 60 bilder i sekundet, og kan strømme direktevideo på sosiale medier i 1080p. Man kan ta bilder opptil 12 MP, med SuperPhoto kan man optimalisere dem automatisk, og HDR skal redusere uskarpheter. Man kan også ta bilder i RAW-format. TimeWarp-funksjonen er oppgradert, og med LiveBurst kan man ta video 1,5 sekunder før og etter bildet. Bildestabiliseringen HyperSmooth 2.0 har tre nivåer. Hero 8 har 14 talekommandoer og er vanntett ned til 10 meter uten ekstrautstyr. Kameraet har fått ny passform i lommeformat, med et sammenleggbart monteringssystem for enkel utskifting av braketter. Pris: 4.700,-.»

De nærmeste finalistene var et annet actionkamera, DJI Osmo Action, og det speilløse systemkameraet Fujifilm X-T30.

Elektronikkbransjen Årets produkter
ÅRETS FOTOPRODUKT: Bent Broklev hos Response Nordic mottar prisen for Årets fotoprodukt fra kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen. (Foto: Toralv Østvang)

Retrobilder

Produktgruppen Retrobilder var blant finalistene i konkurransen om prisen for Årets bildeprodukt i fjor, men nådde ikke helt opp. I år lyktes det imidlertid.

Elektronikkbransjen Årets produkter
RETRO: I fjor var retrobilder blant finalistene, i år nådde kategorien helt opp til Årets bildeprodukt-pris.

Retrobilder dreier seg om bildeutskrifter med et nostalgisk skjær.

Juryen sier det slik: «Papirbilder med samme design som polaroidbilder er sterkt økende. Dette var stort på 80-tallet, og er kommet som en komet i løpet av 2019. Ifølge produsentene er retrobilder årets klare vinner i salgsvolum, og et av bransjens mest tradisjonsrike produkt skal derfor igjen være høyaktuelt. Bildebransjen har ønsket å tilpasse seg mobilbilde-formatet, og lansert nye produktvarianter som dette for å skape nye bruksområder spesielt innen interiør. Retrobildene skal være nostalgiske bilder i vintagedesign, hvor kundene kan velge mellom ulike filtre og maler med rom for kreativ utfoldelse. Bildene kan personifiseres ytterligere med små og kanskje treffende tekster til motivet. Pris fra kr 4,-.»

Elektronikkbransjen Årets produkter
ÅRETS BILDEPRODUKT: Elektrobransjen-redaktør Stian Sønsteng overrekker Årets bildeprodukt-pris til Raymond Michelsen, FotoKnudsen, og Stephan Stein, Cewe Norge. (Foto: Toralv Østvang)

De to øvrige finalistene var et par andre utskriftstjenester, fotokalender og julekort.

Huawei Mate30 Pro

– Årets pristildeling til Huawei Mate30 Pro skyldes nok først og fremst kamera-ytelsen. Mate30 Pro har fortsatt en unik posisjon i det norske markedet selv om mobilen ble lansert allerede i mars, uttalte Anders Bigseth hos Huawei Norge da han tok i mot prisen for Åres mobiltelefon.

Elektronikkbransjen Årets produkter
ÅRETS MOBIL: Huawei Mate30 Pro er Årets mobiltelefon i Norge, enten Trump vil eller ei.

Juryen sier dette: «Juryen peker på at Huawei har vært drivende på ny kamerateknologi for mobil. Tross selskapets utfordringer med handelskrigen mellom Kina og USA, og at konkurrentene kommer etter med stadig bedre kameramobiler, holder P30 Pro stand med sin nye firekamera-løsning med RAW-format, nattfotografering, ultravidvinkel, makronærgrensen på 3 cm, portrett-tele og det periskopiske 5x telefoto-objektivet. P30 Pro bruker skjermen som høyttaler, er vann- og støvtett, og har fått en langt raskere fingeravtrykkleser i oled-skjermen på 6,47 tommer. Prosessor: Kirin 980. Lagring inntil 512 GB. 4200 mAh-batteriet lades 70 prosent på 30 minutter med TÜV sikkerhetssertifisering og den medfølgende SuperCharge-laderen på 40 watt. Mobilen kan også lades, og lader andre enheter trådløst. Pris: 9.000,-.»

Elektronikkbransjen Årets produkter
ÅRETS MOBILTELEFON: Anders Bigseth og Alex David fra Huawei Norge med prisen for Årets mobiltelefon. (Foto: Toralv Østvang)

De to gjenværende finalistene var Apple iPhone 11 Pro og Samsung Galaxy Note 10+.

Sennheiser XS Wireless Digital

– Det var morsomt å vinne Årets musikkprodukt-pris med Sennheiser XS Wireless Digital mot så sterke konkurrenter, sa Richard Opsahl-Engen hos Sennheiser Norge til Kameranytt etter prisutdelingen. – Trådløse lydsystemer er kanskje ikke blant de mest kommersielle produktene på markedet, men det er et faktum at flere og flere begynner å ta bruk slik teknologi, også til foto og video, fremholdt Opsahl-Engen.

Elektronikkbransjen Årets produkter
AUDIO FOR VIDEO: Sennheiser XS Wireless Digital-systemet kan godt brukes til videoopptak også, selv om Elektronikkbransjen har kåret løsningen til Årets musikkprodukt.

Det trådløse lyd- og mikrofonsystemet Sennheiser XS Wireless ble lansert i Norge i januar 2019 og vant altså prisen for Årets musikkprodukt. Men lydsystemet finnes i mange konfigurasjoner og pakker, inkludert pakkeløsninger kalt audio for video til priser mellom 2.690 til 4.400 kroner. Her finner man blant annet holder for radiomottakeren som kan plasseres i blits-/tilbehørsskoen på et systemkamera for å gjøre trådløst lydopptak med god kvalitet, med ledning fra mottakeren til kameraets mikrofoninngang.

Juryen sier dette: «XSW-D-serien er systemer for digital trådløs overføring av musikk, teater og tale, også tilpasset overføring av lyd til videobruk. Løsningen med XLR til XLR kan brukes som en ren kabelerstatning. Dette skal være enkle og gode systemer. Det hele settes opp med ett knappetrykk. Hvis systemet oppdager forstyrrelser, byttes frekvensen automatisk på 2,4 GHz-båndet. Forsinkelsen (latency) er kun 3,9 millisekunder, og utstyret kan dermed brukes til sang, gitar og andre instrumenter, samt kamerabruk. Serien består av ti sett, blant annet en pedal for stemming av gitar og bass, som også fungerer som mottaker. Alle sett kan kombineres med hverandre, enkeltkomponenter eller større system. Priser fra 2.700 kroner for sett og 1.700 kroner for enkeltkomponenter.»

Elektronikkbransjen Årets produkter
ÅRETS MUSIKKPRODUKT: Richard Opsahl-Engen fra Sennheiser Norge blir bedt om å si noen ord etter at Stian Sønsteng i Elektronikbransjen har overrakt ham prisen for Årets musikkprodukt. (Foto: Toralv Østvang)

De to andre finalistene var Arturia MicroFreak og Yamaha CP88/73-serien.

(Produktbildene i denne artikkelen er stilt til rådighet av Elektronikkbransjen.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.