Kameranytt.no

Adobe Elements blir stadig klokere

Adobe Photoshop Elements 15
BEDRE VÆR: Haze Removal er en funksjon som effektivt reduserer dis i landskapsbilder. (Foto: Adobe)
Adobe Photoshop Elements 15
BEDRE VÆR: Haze Removal er en funksjon som effektivt reduserer dis i landskapsbilder. (Foto: Adobe)

Adobe er klar med Elements 15 og vil hjelpe brukerne til å få orden på nøkkelordene ved hjelp av kunstig intelligens.

For å finne igjen bilder og videoklipp i bilde- og videoarkivet sitt mange år etter at man har lagret noe der, er man nødt til å tagge dem med nøkkelord.

– Tagging med nøkkelord er veldig nyttig for søk. Men mange brukere benytter ikke denne funksjonen, sa produktsjef Bob Gager da han presenterte den nye Elements-årgangen for fagpressen nylig.

Adobe vil nå hjelpe Elements-brukerne et stykke på vei i taggingen. Løsningen som Adobe har lagt inn i den nye Organizer-modulen, er kalt Smart Tags.

Kunstig intelligens

Dette er basert på Adobe-teknologi innen kunstig intelligens der programmet selv kan analysere innholdet i bildene og plukke ut relevante nøkkelord selv. Hvor effektivt dette fungerer, gjenstår å se.

– I de nye versjonene har vi automatisert prosessene rundt organisering og redigering, så brukerne kan fokusere på motiv, innhold og deling med andre, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

Adobe anbefaler naturligvis sine Elements-kunder å være disiplinerte og legge inn nøkkelord selv også, for eksempel navn på personer i bildene. Men noe av den grunnleggende taggingen vil programmet altså selv kunne ta seg av.

Elements-programmene er bildebehandlingsprogrammet Adobe Photoshop Elements og videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Elements, begge nå ute i versjon 15.

Lanseringen fant sted 4. oktober.

Adobe Elements 15
VERSJON 15: Adobe er klar med Photoshop Elements 15 og Premiere Elements 15. De kan kjøpes enkeltvis eller i samlepakke. (Foto: Adobe)

Programmene leveres i så å si identiske versjoner til Windows og Mac.

Proffprogrammene fra Adobe, som Photoshop CC og Premiere Pro CC, er nå kun tilgjengelig som programvare man abonnerer på, men tross rykter om det motsatte har Adobe valgt å opprettholde vanlig lisenssalg av Elements-programmene.

Mange nyheter

Årets Elements-programmer ser ut til å inneholde en god porsjon nytt. Blant dem er Photo Text, som konverterer bilder til visuell tekst, ypperlig for fotomontasjer og skilt, blant annet.

En kontroversiell funksjon er trolig Adjust Facial Feature, som kan brukes til å justere rynker og omgjøre et surt fjes til et smilende.

Nå har også videodelen fått ansiktsdetektering, og ved hjelp av Video Collage kan man enkelt dele bilde- og videomontasjer på sosiale medier.

De norske prisene

For brukerne av Adobe Elements-programmene er det kjekt at programmene oppdateres hvert år. Det betyr at brukerne hver høst kan glede seg til å få ta del i enda litt mer av Adobes nyeste teknologi, her gjerne i en litt mer lett tilgjengelig drakt enn i de profesjonelle Adobe-programmene som Photoshop og Premiere Pro.

Oppdateringene pleier å komme i forkant av det som amerikanerne kaller The Holiday Season, den store handleperioden før Thanksgiving og jul.

Adobe tar seg imidlertid ganske godt betalt for de hyppige oppgraderingene. Det er ikke store rabatten sammenlignet med fullpris på programmene, som nye brukere må betale.

Kjøper man Adobe Photoshop Elements 15 og Adobe Premiere Elements 15 samlet, er pakkeprisen 1.476 kroner. Hvis man oppgraderer fra tidligere versjon, er prisen 1.216 kroner.

Enkeltvis koster programmene 980 kroner, eller som oppgradering 802 kroner.

For meg er valget greit når det gjelder programvare på dette prisnivået. Jeg vil helst ha det nyeste av alt, og her koster jeg nok på meg oppgradering. Men det er klart at mange lar lommeboka styre her. Jeg har hørt trofaste Elements-brukere si at de konsekvent bare oppgraderer annethvert eller tredje hvert år.

Uansett skal Kamerablogg.no nå ta et dypdykk ned i den nyeste Elements-generasjonen og prøve ut årets nyheter. Vi kommer tilbake med en vurdering om kort tid.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.