Adobe får fart på Lightroom

Adobe Lightroom Classic
PNG: Eksport av bildefiler i PNG-format er nå kommet inn som en opsjon i Adobe Lightroom Classic. (Skjermdump: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom Classic
PNG: Eksport av bildefiler i PNG-format er nå kommet inn som en opsjon i Adobe Lightroom Classic. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Adobe er nå ute med en stor-oppdatering av noen av sine mest sentrale Creative Cloud-programmer. Blant dem som bør være mest fornøyd, er brukere av Lightroom Classic, som nå får opp farten.

[toc] Akselerert redigering ved hjelp av grafikkprosessoren er nå endelig kommet på plass i Adobe Lightroom Classic og Adobe Camera Raw. På høy tid, fremholder nettstedet PetaPixel, som hevder det er å ta for svakt i å si at Lightroom Classic har vært plaget av dårlig ytelse. Fotografer har lenge klaget over at Lightroom Classic har vært et tregt program, og mange har for lengst flyttet over til alternativer som Capture One Pro, ifølge PetaPixel.

Men nå skal problemene være over, for Adobe har endelig fått inn støtte fra grafikkprosessoren som et element i både Adobe Lightroom Classic og Adobe Camera Raw, som også har vært gjenstand for en betydelig oppgradering.

Nyheten sprakk for tidlig

Faktisk kom nyheten om oppgraderingen litt raskere på nettstedet enn Adobe egentlig hadde ment. Den formelle datoen for de store Adobe-oppdateringene i denne omgang var satt til tirsdag 13. august, men ved en glipp kom blogg-innlegget om oppgraderingene ut på Adobes offisielle nyhetsblogg allerede dagen før. Selv om nyhets-blogginnlegget ble trukket tilbake og utsatt ett døgn, var nyheten allerede kjent da de nye versjonene endelig begynte å tikke ut via Adobes Creative Cloud-program for Windows og Mac samt for oppdateringstjenestene for Apples iOS-produkter, for Android og for ChromeOS.

At Lightroom Classic og Camera Raw nå har fått full støtte for bruk av grafikkprosessoren, som altså avlaster hovedprosessoren i datamaskinen under tunge beregninger, vil først og fremst komme til nytte for brukere av Mac-er og Windows-PC-er med kraftige dedikerte grafikkprosessorer – GPU-er – samt for dem som jobber mot store skjermer med høy oppløsning, 4K og oppover, understreker Adobe.

Promoterer PNG-formatet

PNG er ifølge Adobe et populært ukomprimert filformat som ofte brukes på internett. Både Lightroom og Camera Raw har hatt støtte for import og åpning av PNG-baserte filer en stund, men nå kan filene også eksporteres i PNG-format.

En nyhet av kanskje litt mer beskjedent format i Lightroom Classic er at muligheten til å legge inn fargekoding på grupper av bilder nå også er utvidet til å gjelde bildesamlinger, Collections, for ytterligere å forbedre organiseringen av bildematerialet. 

Dessuten får man nå anledning til å drive batch-redigering, altså samlet redigering av flere filer i én omgang, når det gjelder å slå sammen filer til HDR-samlinger og panorama-samlinger. 

Enklere gjenoppretting

I søsterprogrammet Lightroom CC, Adobes skybaserte lagringstjeneste, er det nå lettere å gjenopprette slettede filer både i Lightroom for Mac, for Windows, for iOS, for Android, for ChromeOS og for den rent nettbaserte tjenesten Lightroom.Adobe.Com. Filer som er blitt slettet ved et uhell kan gjenopprettes innen 60 dager. 

På en av gratisversjonene av Lightroom kan filer gjenopprettes på den enheten som de ble slettet fra, men abonnenter på Creative Cloud eller et programabonnement på et Adobe-program kan gjenopprette filen på hvilken som helst av enhetene som er knyttet til kontoen.

Videre er søkemulighetene i Lightroom for iOS, Android og ChromeOS forbedret. Tre nye autosøk-verktøy er lagt til og gjør at du kan søke etter bilder tatt med en bestemt brennvidde, om det er Raw-bilder eller HDR-bilder, om det er et panoramabilde eller om det er et bilde som inneholder dybdeinformasjon. Funksjonene er kommet tidligere for Mac og Windows.

Nytt er det også at man nå kan velge et antall bilder i Lightroom for Android og ChromeOS og batch-oppdatere metadata som tittel, bildetekst, opphavsrett, stjernerangering og så videre. Funksjonen kommer for iOS på et senere tidspunkt.

Oppsummert

Lightroom Classic-oppdateringen beskrives kort som akselerert redigering ved hjelp av tilgjengelig datakraft fra grafikkprosessoren. I tillegg kan man legge til fargekoder til Collections, og PNG-formatet blir en ny eksportfunksjon.

Camera Raw-oppdateringen er til versjon 11.4.

Photoshop-oppdateringen dreier seg mest om problemer som er oppdaget siden forrige oppdatering.

Adobe XD-oppdateringen blir beskrevet som en regelmessig oppdatering med nye funksjoner, forbedringer og økt ytelse. 

Om Lightroom CC heter det ganske enkelt at det dreier seg om feilrettinger og støtte for nye kameraer – de samme som er med i Camera Raw-oppdateringen.

Kamera-støtte

Camera Raw-oppdateringen inneholder støtte for disse nye kameraene:

  • Canon PowerShot G5 X Mark II
  • Canon PowerShot G7 X Mark III
  • Hasselblad X1D II 50C
  • Leica V-LUX 5
  • Panasonic LUMIX DC-GX880
  • Sony A7R IV (ILCE-7RM4)
  • Sony RX100 VII (DSC-RX100M7) 

Hele listen over kameraer som nå støttes, finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.