Adobe med høyoppløst på mobil

Adobe Lightroom iOS
HØYOPPLØST: Her er Lightroom på den nye 9,7-tommers iPad Pro. (Foto: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom iOS
HØYOPPLØST: Her er Lightroom på den nye 9,7-tommers iPad Pro. (Foto: Toralv Østvang)

De nyeste versjonene av Adobe Lightroom støtter bilder i full oppløsning både på iOS- og Android-enheter.

Adobe Lightroom er det sentrale bildeadministrasjonsprogrammet fra Adobe, med stadig flere bilderedigeringsfunksjoner.

Programmet dukket opp i betaversjon i 2006 og ble lansert i 1.0-versjon i 2007, og det har siden da vært et populært program både blant Mac- og Windows-brukere.

Mange Adobe-apper

Samtidig med Adobes overgang til abonnementsbasert programdistribusjon under paraplynavnet Creative Cloud har selskapet lansert et stort antall gratisapper for mobiler og nettbrett, som regel først for iOS, men etter hvert med mange også på Android-plattformen.

ADOBE-APPER: Adobe har lagt ut svært mange apper. Her er et knippe av de 35 Adobe-appene på artikkelforfatterens iPad.
ADOBE-APPER: Adobe har lagt ut svært mange apper. Her er et knippe av de 35 Adobe-appene på artikkelforfatterens iPad.

Støtten for å åpne, redigere og eksportere bilder i full oppløsningen dukket imidlertid først opp på Android-plattformen – i februar i år.

I mars kom den samme støtten til iOS-versjonen.

I skrivende stund er versjon 2.2.1 den gjeldende versjonen av Adobe Lightroom for iOS-enheter, altså for Apples iPhone og iPad.

– Full oppløsning

Ved oppdateringen til versjon 2.2 for iOS i mars kunngjorde en av Adobes såkalte evangelister, fotografen Julieanne Kost, på sine blogg hos Adobe at den viktigste nyheten var støtte for filer i full oppløsning.

Lightroom mobile for iOS kan håndtere filer i full oppløsning enten det gjelder bilder som er tatt med kameraet på iOS-enheten eller overført til enheten fra et annet kamera via Apples overføringssett, overført trådløst direkte fra kameraet eller via tjenester som epost, Dropbox og Google Drive.

I tillegg blir filer som er overført direkte til en iPhone eller iPad ført videre i full oppløsning til andre mobile enheter som er logget inn på den samme Creative Cloud-kontoen, het det.

Videre støtter den nyeste iOS-versjonen av Lightroom Apples 3D Touch-teknologi, som gjør at man kan se et bilde i større format bare ved å trykke litt hardere på miniatyrbildet – altså uten å måtte åpne filen.

Forutsatt at man bruker en iOS-enhet med 3D Touch, naturligvis. Dette gjelder for øyeblikket iPhone 6s og 6s Plus. 3D Touch fungerer for ordens skyld også på andre typer enheter fra Apple, blant annet på styreflaten til flere bærbare Mac-er og på den separate styreflaten Magic Trackpad 2.

Ikke RAW på iOS – foreløpig

Som vi har skrevet om tidligere her på kamerabloggen, ligger imidlertid Android-versjonen av  Lightroom et steg foran iOS-versjon når det gjelder støtte til rå-filer, noe iOS-versjonen foreløpig ikke gjør.

Her på kamerabloggen kommer vi tilbake med mer om samspillet mellom Lightroom på Mac og Windows-pc og på mobile enheter senere.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.