Kameranytt.no

Adobe Photoshop for iPad ferdig – nesten

Photoshop for iPad
VERSJON 1.0: Photoshop for iPad er ute i første versjon, ett år etter at utviklingen av den ble kunngjort. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe har lansert den mye omtalte iPad-versjonen av bildebehandlings-klassikeren Photoshop. Det har gått ett år siden Adobe begynte å snakke om nettbrett-versjonen av Photoshop, men selv om appen nå er ute, kan den ikke kalles ferdig.

Adobe selv er ærlig på at 1.0-versjonen av Photoshop for iPad bare representerer en forsiktig begynnelse på det Adobe kaller ferden mot å forlenge rekkevidden av Photoshop fra skrivebordet til enheter som kan brukes hvor som helst.

Arbeidsflyten først

Formålet med den første iPad-versjonen av Photoshop er å bringe de viktigste elementene i Photoshops arbeidsflyt over til nettbrettet. Det viktigste med Photoshop er jo å kunne bygge opp bilder basert på ett eller flere separate elementer i kombinasjon med virkemidler som lagdeling, maskering og retusjering.

Adobe Photoshop for iPad
BRUKERGRENSESNITTET: I hvor stor grad kan man kopiere Photoshop-grensesnittet til en enhet som betjenes med fingrene og en penn? (Presseillustrasjon: Adobe)

Mer vil komme etter hvert som Adobe lærer seg hvordan brukerne anvender Photoshop på bærbare enheter, skriver Adobe i pressemeldingen ved lanseringen av Photoshop for iPad.

Stor utfordring

Adobe har naturligvis stått overfor en stor utfordring i å prøve å bringe Photoshop over på nettbrett på en måte som gjør at erfarne Photoshop-brukere kjenner seg igjen, samtidig som et brukergrensesnitt tilpasset fingre og penn nødvendigvis må bli veldig annerledes enn det man er vant til fra PC- og Mac-skjermen, med bruk av tastatur og mus.

Førsteinntrykket er at Adobe ser ut til å ha greid det, i hvert fall sånn noenlunde. En del verktøy er det lett å kjenne igjen.

Men det er også noen åpenbare mangler her. For meg så den største ut til å være mangelen på integrasjon mellom Lightroom CC for iPad og Photoshop for iPad da jeg prøvde sistnevnte for første gang. Jeg er for ordens skyld blant dem som foretrekker å bruke nye Lightroom CC til å lagre bildene mine i skyen fremfor å bruke gamle Lightroom Classic til å lagre bildefilene på disk.

LAG PÅ LAG: Den første utgaven av Photoshop for iPad viser at Adobe har fått med noe av det viktigste i Photoshop-arbeidsflyten: Lagdelingen. (Presseillustrasjon: Adobe)

I skrivebordsversjonen er Photoshop bare et klikk unna når du sitter med et bilde åpent i Lightroom CC. «Edit in Photoshop» er et menyvalg som umiddelbart bringer ethvert Lightroom-bilde direkte over i Photoshop for mer avansert redigering enn det Lightroom kan tilby. Med Photoshop for iPad må man foreløpig drive tradisjonell lagring av filene, og selv om håndtering av filer og mapper er blitt mye enklere i iPadOS enn det var i gamle iOS for iPad, oppleves det fortsatt som litt fiklete.

Nettsky-dokumenter

Men snart oppdaget jeg at Adobe heldigvis er kommet med en løsning på problemet, kalt Nettsky-dokumenter på norsk eller Cloud documents på engelsk. Dette er et nytt lagrings- og overføringssystem som kom med Adobe XD-programmet i fjor. Man trenger egentlig ikke å drive med noen form for eksport eller import av Nettsky-dokumenter. Det er bare å koble seg til internett, åpne den aktuelle bildefilen fra Home-skjermen og fortsette der man slapp, hvis det for eksempel dreier seg om å jobbe videre på iPad med et bilde man begynte å redigere i Photoshop på Mac eller Windows.

Nå er systemet videreutviklet til også å omfatte Adobes PSD-filformat. Det betyr at man fra Photoshop for iPad kan arbeide direkte med PSD-filer, noe som for eksempel er nyttig hvis man vil jobbe videre med et lagdelt bilde.

Videre kan man med det nye systemet sømløst blande PSD-filer om hverandre i Photoshop, Lightroom og i de nye appene Adobe Fresco og Adobe Aero – og i andre sammenhenger. Alt dette kan gjøres uten unødvendig importering, konvertering, tap av kvalitet på grunn av komprimering eller noen som helst slags ødeleggelse av piksler.

Adobe Fresco og Aero kommer jeg tilbake til senere – dette er kreative apper for å blande fotografiske illustrasjoner med tegning, maling og AR, det vil si «utvidet virkelighet» der foto- og video-elementer «fra virkeligheten» blandes med data-skapt grafikk.

Photoshop for Mac
MODERSKIPET: Også Photoshop for Mac og Windows har gjennomgått endringer tilpasset den nye iPad-løsningen. Her er det nye åpningsbildet. (Presseillustrasjon: Adobe)

Det inngår nok som en del av førsteinntrykket mitt av Photoshop for iPad at selv om programmet har en del av de avanserte Photoshop-funksjonene, mangler det foreløpig en del grunnleggende verktøy for å justere eksponering, fargetoner, høylys og skygger, vignettering, oppskarping og så videre. Men slike verktøy har man jo i rikt monn i Lightroom CC, inkludert Lightroom for iPad. Derfor er det nok riktigere å se på Photoshop for iPad mer som en utvidelse av Lightroom for iPad med en del av de litt mer avanserte verktøyene som Lightroom mangler.

Og kombinasjonen Photoshop/Lightroom, begge for iPad, blir i en slik samlet vurdering veldig spennende å følge videre.

Nyhetene kommer snart

Adobe lover at de som bestemmer seg for å prøve Photoshop for iPad, ikke skal være nødt til å vente lenge på oppdateringer og ny funksjonalitet. Nyhetene vil begynne å komme så fort den store Adobe Max-konferansen i Los Angeles 2.-6. november 2019 er ferdig.

Adobe vil kjøre en mye mer aggressiv oppdateringsplan med Photoshop for iPad enn for Creative Cloud-programmene for skrivebordet, heter det.

Med denne lanseringen er altså en versjon av Photoshop tilgjengelig for iPad-brukere basert på samme kildekode som den ordinære Photoshop-versjonen for Mac og Windows er bygd på, med røtter helt tilbake til rundt 1990.

Konkurrentene

Adobe er ikke den første som har lansert bildebehandlingsprogram for iPad – eller for nettbrett som sådan. Flere av konkurrentene har for lengst gitt seg i kast med nettbrett-plattformen for sine bildebehandlingsløsninger.

Photoshop for iPad
FLERE PLATTFORMER: Photoshop er klar på ytterligere en plattform: iPadOS. (Presseillustrasjon: Adobe)

En av dem er Affinity Photo for iPad fra det britiske programvarehuset Serif til 109 kroner. Et annet alternativ er Pixelmator Photo for 55 kroner, med full støtte for Raw-filer. Det finnes også mer ukjente programnavn som Afterlight, Instazize, PicsArt Photo Editor og VSCO med flere. De fleste bruker som ett av sine salgsargumenter at hvis man vil slippe abonnementsløsning à la Adobe, bør man velge deres app.

Prisen

Apropos abonnement: Hvor mye koster Adobe Photoshop for iPad? Som i resten av Creative Cloud-systemet er også denne appen underlagt abonnementsløsningen til Adobe. Flere medier har de siste dagene klagd litt over at Adobe har kommunisert litt forskjellig informasjon om abonnementsløsningen når det gjelder Photoshop for iPad, om man må ha fullt Creative Cloud-abonnement, eller om man også får med appen med en av det såkalte Fotoplan-abonnementene, men nå synes det klart:

  • Naturligvis får man med Photoshop for iPad med fullt Creative Cloud-abonnement til 590 kroner i måneden. Dette abonnementet byr på hele samlingen av mer enn 20 skrivebordsprogrammer og mobilapplikasjoner for design, samt 100 GB skybasert lagringsplass.
  • Man kan også få et applikasjonsbasert abonnement med én applikasjon. Hvis det valgte programmet er Photoshop, følger Photoshop for iPad med på lasset, men ikke ellers. Ettårsplan med månedlig betaling blir her 236,25 kroner.
  • Hvis man velger en av de to Fotoplan-abonnementene, får man med Lightroom CC for skrivebordet og for mobile enheter, Lightroom Classic for skrivebordet, Photoshop for skrivebordet og iPad samt Adobe Spark, Portfolio og skybasert lagring. Med 20 GB lagring koster det 117,50 kroner i måneden, med én terabyte lagring koster det 236,25 kroner i måneden.
  • Adobe tilbyr også en rendyrket Lightroom-plan med Spark og Portfolio samt én terabyte lagring – uten noe som helst Photoshop-innslag – til 117,50 kroner i måneden. Dette er vel det nærmeste man kommer en ren forbruker-løsning med bilderedigering begrenset til det som er mulig i Lightroom – og det er sikkert nok for en del.

Men mange av oss greier seg jo ikke uten Photoshop i en eller annen form…

Adobe har egne priser for bedrifter, elever og studenter, skoler og universiteter og så videre.

For hvem?

Til slutt – hvem er Photoshop for iPad egentlig myntet på? Det er nok lite trolig at profesjonelle og erfarne fotografer og bildebehandlere vil slutte å bruke kraftige PC-er og Mac-er til bildebehandlingen sin fordi om det nå er kommet en nettbrett-versjon av Photoshop. Og spesielt nå i første runde, når Photoshop for iPad fortsatt mangler såpass mange funksjoner som programmet faktisk gjør.

NY ÆRA: Nå begynner en ny æra for Photoshop, sier Adobe og varsler at selskapet vil slå på stortromma når Photoshop fyller 30 år i 2020. Her er den nye iPad-versjonen. (Presseillustrasjon: Adobe)

Men jeg tror for eksempel at mange fotograferende journalister, reise- og reportasjefotograf og andre som er mye på farten med kamera, etter hvert vil slenge en iPad ned i fotobagen også. Det er fort gjort å overføre bildene til iPad-en – kanskje er de allerede overført automatisk til mobilen som fotografen har i lommen? Derfra kan jo bildene synkes automatisk til iPad-en. Vi lever i en stadig mer oppkoblet verden, og det å få sendt av gårde noen skikkelig bearbeidede bilder allerede mens man er ute og reiser, kan vise seg å bli mer og mer aktuelt for mange.

Begrensningene som iPad byr på – for eksempel at det ikke er mulig å utvide lagringsplassen med ekstra minnekort – er i ferd med å bli borte fordi nyeste generasjon iPadOS nå aksepterer tilkoblet lagringsutstyr. Dessuten trenger man ikke all verdens lagringsplass lokalt fordi iPad nå håndterer balansen mellom sky-basert og lokal lagring så godt og så automatisk og diskré i bakgrunnen at brukeren sjelden trenger å bekymre seg over mangel på lagringsplass. Kommer man litt nær taket for innebygd lagringsplass, blir det bare litt mer ventetid på opp- og nedlasting.

Man trenger ikke engang en dyr og kraftig iPad Pro for å kjøre Photoshop og Lightroom CC i fin kombinasjon på en iPad. Selv benytter jeg for tiden en høyst moderat og ordinær iPad (sjette generasjon) med bare 128 GB lagringsplass. Fra denne enheten har jeg fin tilgang til en Lightroom CC-samling på over 30.000 bilder og videoer – dette er den «lille» bildesamlingen min i skyen, jeg har også en som er dobbelt så stor, men den bestyres foreløpig av disk-baserte Lightroom Classic – og jeg opplever sjelden uakseptabel ventetid, selv om systemet naturligvis forutsetter en brukbar internett-forbindelse der jeg er.

Så jeg tror vi kommer til å få se mange kreative mennesker på kafeer, parkbenker og venterom i tiden framover med en iPad på fanget, i full gang med Photoshop-forbedringer av bildene sine.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.