Adobe støtter 12 nye kameraer

OPPDATERING: Adobe er klar med Camera Raw 9.5.
OPPDATERING: Adobe er klar med Camera Raw 9.5.
OPPDATERING: Adobe er klar med Camera Raw 9.5.

Adobe har oppdatert Photoshop CC og Lightroom CC med støtte for 12 nye kameraer.

I tillegg har Lightroom fått perspektivstøtte for mer enn 75 nye objektiver.

Dessuten har programvaren fått ny funksjonalitet for å håndtere støv på bildesensoren.

Oppdateringen, som har fått versjonsnummeret Camera Raw 9.5, gjør altså at både Photoshop og Lightroom har fått støtte for RAW-formatet til et antall nye kameraer, i tillegg til at en rekke feil er blitt fikset i Lightroom.

Støvhåndtering

Til tross for stor innsats fra kameraprodusentene for å hindre at støvpartikler trenger seg inn i kamerahuset og fester seg på bildebrikken, er støv fortsatt et problem for brukere av kameraer med utskiftbar optikk.

Adobe har nå lagt inn en funksjon for fjerning av støvskader på panoramabilder. Slike bilder er jo en sammensetning av mange bilder, og har man en støvflekk på ett punkt på bildesensoren, vil det bli mange «støvskader» i et panoramabilde.

Den nye funksjonen går ut på at man bruker støvfjerningsfunksjonen på ett av bildene som inngår i panorama-bildet, og så sørger Lightroom for å fjerne støvflekken i alle bildene som brukes til å lage panoramabilde fra den aktuelle bildeserien.

Lightroom har også fått mange andre forbedringer. Foruten en rekke feilrettinger e funksjonen Boundary Warp blitt forbedret, med bedre bildekvalitet i panoramabilder som lages med denne funksjonene.

Raskere synkronisering

Blant de øvrige feilrettingene finner vi reparasjon av synkroniseringsfunksjonen i tillegg til raskere synkronisering til IOS- og Android-apper.

En av feilene som er rettet skal gjøre slutt på at systemet kan krasje eller henge når man lagrer flere bilder samtidig i Camera Raw og DNG Converter på en Mac.

Adobe har også rettet en feil som har skapt problemer med å åpne filer fra Parrot Bebop-dronekameraer i DNG-format etter metadataoppdateringer.

Canon-brukere som har et Sigma 50 mm f/1.4 ART-objektiv kan nå glede seg over at EXIF-metadata-systemet ikke lenger forveksler dette objektivet med Zeiss Milvus 50 mm 1.4.

Fram og tilbake…

De som har savnet muligheten til å rulle – scrolle – gjennom bilder i lupe-modus – altså når bildet er sterkt forstørret på skjermen – har nå fått tilbake denne funksjonen. – Vi beklager at denne funksjonen ble tatt bort, skriver Adobe i teksten som ledsager oppdateringene.

Man har også fått tilbake muligheten til å vise lysbildeserier i høy oppløsning. Adobe har altså fikset en feil som gjorde at lysbilder ble vist i mye lavere oppløsning enn brukerne ønsket.

Dessuten er Adobe lagt inn igjen rullefeltet i Book-modus slik at man kan bla raskere.

I noen grad kan man vel si om enkelte av endringene i Lightroom i denne omgang at fram og tilbake er like langt…

Rettelsene gjenspeiler seg også i programmene After Effects CC og Bridge CC.

De nye kameraene

Kameraene som har fått støtte i Camera Raw 9.5, er følgende:

 • Canon EOS-1D X Mark II
 • Canon EOS 80D
 • Canon EOS 1300D
 • Nikon D5
 • Nikon D500
 • Olympus PEN-F
 • Olympus SH-3
 • Panasonic DMC-CM10
 • Panasonic DMC-GF8
 • Panasomic DMC-Z100
 • Samsung NX3300
 • Sony Alpha a6300
 • Yuneec CG04 (profesjonelt drone-kamera basert på Panasonic GH4)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.