Affinity klar for Windows – uten abo

Affinity Photo
AFFINITY PÅ SURFACE: Affinity Photo for Windows. Her kjører programmet på en Microsoft Surface-bærbar. (Foto: Serif)
Affinity Photo
AFFINITY PÅ SURFACE: Affinity Photo for Windows. Her kjører programmet på en Microsoft Surface-bærbar. (Foto: Serif)

Bildebehandlingsprogrammet Affinity, nok en Photoshop-utfordrer, kjøres nå tungt ut mot Windows-markedet. Og du slipper å abonnere.

Etter over fem års utviklingsarbeid kjøres nå det britiske bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo ut som et sterkt – og rimelig – alternativ til Adobe Photoshop.

Nå er Windows-versjonen av Affinity Photo klar, etter at Mac-versjonen har vært tilgjengelig i litt over ett år.

Affinity markedsføres som avansert programvare for bildebehandling, med fokus på effektiv arbeidsflyt, særlig i tilknytning til bruk av Raw-bildefiler som utgangspunkt for bildebehandlingen.

Affinity Photo for Mac har vært på markedet siden sommeren 2015, selv om en ordentlig stabil versjon først var klar i september 2016, ifølge Wikipedia.

Programmet har fått til dels gode kritikk hos en rekke publikasjoner som har hatt programmet til vurdering.

Affinity Photo
KRYSSPLATTFORM: Affinity Photo finnes nå både for Mac og Windows. (Foto: Serif)

Nå er altså Windows-versjonen klar, og akkurat som Mac-versjonen markedsføres den sterkt som et rimelig alternativ til Adobes Creative Cloud-abonnementsløsning.

– Ikke noe abonnement

Et av de fremste salgsargumentene som brukes nå om dagen for programvare som konkurrerer med Adobes programmer, inkludert Photoshop, er at man får kjøpt programmene uten å måtte tegne abonnement.

Selv om Adobes omlegging til abonnements-basert programvaredistribusjon trolig har vært en stor suksess for Adobe, er det fortsatt mange Windows- og Mac-brukere der ute som helst vil eie lisensen til programvaren de bruker.

«No subscription» er et slagord som fort dukker opp når man går inn på nettsidene til det britiske programvarehuset Serif, som det siste året har kjørt frem sin nye kreative programvare under merkenavnet Affinity.

Affinity Photo
NY VERSJON: Affinity Photo versjon 1.5. (Foto: Serif)

Man får kjøpt lisens til bruk «på livstid» til bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo for mindre enn prisen for én måneds abonnement på Adobes Creative Cloud-pakke.

Sammenligningen er kanskje ikke helt rettferdig, for Creative Cloud-pakken inneholder en lang rekke andre programmer i tillegg til bildebehandlingsprogram, blant annet for webdisegn, videoredigering, layout og mye annet. Abonnementsløsningen byr også på en form for kontinuerlig oppgradering som man vanligvis ikke har på lisens-basert programvare.

En bedre sammenligning er Adobes abonnementsløsning for fotografer, der man «bare» får Photoshop og Lightroom. Men på mindre enn tre måneder har man tjent inn igjen abonnementsprisen hvis man i stedet kjøper Affinity Photo.

Affinity mangler imidlertid de funksjonene for bildeadministrasjon og -arkivering som Lightroom byr på.

Avanserte funksjoner

1.5-versjonen av Affinity Photo, som altså er den første for Windows og en oppgradering av Mac-utgaven, by på en rekke avanserte funksjoner, ikke minst når det gjelder arbeidsflyt. For å jobbe effektivt kan man aktivere makrofunksjonene i programmet, og ved hjelp av batch-prosessering kan man enkelt håndtere mange bilder samtidig. Batch-prosesseringen kan kjøres i bakgrunnen mens man jobber med andre oppgaver.

Programmet har Raw-profiler for tusenvis av objektiver og et stort antall kameraer, ifølge produsenten.

Affinity Photo støtter innstikksmoduler fra tredjeparts-leverandører, og har dessuten fått et eget filter for fjerning av støv og riper fra innskannet bildemateriale.

Britisk programvarehus

Programvarehuset Serif har eksistert helt siden 1987. Det er et britisk programvarefirma som ble etablert for å utvikle rimelige alternativer til grafisk programvare for Windows-PC-er.

Hovedkvarteret ligger i Nottingham i Storbritannia, og selskapet har i dag rundt 190 ansatte, ifølge Wikipedia.

Hovedproduktet var i mange år en programpakke kalt PagePlus, myntet på det som tidligere gjerne gikk under navnet desktop publishing-markedet.

Programvarefirmaet har også utviklet Windows-programvare for webdesign og videoredigering.

Plus-programfamilien utvikles riktignok ikke lenger, men er fortsatt å få kjøpt fra selskapets nettsted.

Affinity Photo
UTFORDRER: Affinity Photo, her i nyeste versjon, 1.5, er en av flere sterke Photoshop-utfordrere på markedet. (Foto: Serif)

Høsten 2014 lanserte Serif sitt første program for Mac, Affinity Designer, et rimelig alternativ til Adobe Illustrator, altså et vektor-basert tegne- og illustrasjonsprogram. Året etter kom bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo.

I dag satser selskapet for fullt på Affinity-produktene, både på Mac- og Windows-plattformen. I tillegg utvikler selskapet kreativ programvare for iPad.

Selskapets nettsted finner du her.

Affinity Photo selges nå til introduksjonspris på cirka 40 dollar (cirka 345 kroner), nedsatt fra veiledende pris på 50 dollar.

Mac-brukere kan kjøpe Affinity Photo for Mac direkte fra Mac App Store for 439 kroner. Da kan programmet brukes på et ubegrenset antall Mac-er, vel å merke Mac-er som kjører på den samme iCloud-brukerkontoen.

Siste oppdatering av Mac-versjonen i skrivende stund er fra 8. desember 2016, versjon 1.5.1.

Kryssplattform

Det er den samme programvaremotoren som ligger bak både Mac- og Windows-versjonen av Affinity Photo. Dette betyr 100 prosent perfekt filkompatibilitet, der også historikken i filbehandlingen deles mellom de to versjonene, ifølge produsenten.

Illustrator-konkurrent

Det britiske programvarehuset er også på markedet med et alternativ til Adobe Illustrator, kalt Affinity Designer. Dette er et vektorbasert illustrasjons- og tegneprogram til en pris på rundt 50 dollar (vel 430 kroner). Også dette programmet er tilgjengelig for Windows så vel som Mac. Hos Mac App Store er prisen 549 kroner.

Versjon 1.5 av Affinity Designer ble lagt ut i oktober 2016, med over 100 nye funksjoner og forbedringer. Blant annet kan man panorere en illustrasjon med en hastighet på 60 bilderuter i sekundet.

Mac-utgaven av nyeste versjon, 1.5.4, har blant annet støtte for Touch Bar på de nye MacBook Pro-modellene.

En spesialversjon av Affinity Designer er under utvikling for iPad under navnet Affinity on iPad.

For ordens skyld: Kamerablogg.no har ikke prøvd Affinity-programmene ennå. Denne artikkelen er basert på informasjon fra produsenten, supplert med informasjon fra andre kilder. En prøvekjøring av programmet er imidlertid nær forestående.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.