Google har oppgradert alle de tre bakre kameramodulene på nye Pixel 8 Pro – med høyere oppløsning og større bildesensorer. Derimot er det litt mer gjenbruk på vanlige Pixel 8.
Det nye hovedkameraet har en oppløsning på 50 megapiksler og har fått forbedringer som ifølge Google skal sikre bedre bilde- og video-kvalitet enn før. Det lover bra – ettersom forrige Pixel-generasjon fikk mye fin test-omtale.
Blant de tre kameramodulene bak på Pixel 8 Pro finner vi også et telezoom-objektiv med 5x zoom. Her snakker vi om et liggende «periskop-objektiv». I tidligere mobiler som det er slike tele- eller telezoom-objektiver i, er de gjerne plassert på høykant som i en ubåt – derav navnet periskop-objektiv.
Men plassen innvendig i Pixel-mobilene, med kameraene liggende vannrett på rekke og rad når man holder mobilen på høykant, gjorde det mest fornuftig å designe periskop-objektivet som om ubåten hadde veltet. En ledende utvikler i Googles design-team var med på å gjøre litt moro av dette i et YouTube-intervju her om dagen. Periskopobjektiv som i en ubåt som har veltet, sa han.
Mer kunstig intelligens
I tillegg har Pixel-mobilene fått en ny og kraftigere prosessor kalt Google Tensor G3. Den bidrar ikke minst til å øke Pixel-mobilenes generelle egenskaper innen kunstig intelligens – KI/AI – ganske betydelig. Den største maskinlærings-modellen i Pixel 8-mobilene er ifølge Google 10 ganger mer kompleks enn på Pixel 6, som var modellen som introduserte Google Tensor-prosessoren.
Og så er det slik at nettopp foto-og videofunksjonene til Pixel-mobilene er blant de egenskapene som drar aller mest nytte av maskinlæring og KI. Det er grunn til å tro at dette vil bidra til å bevare Googles posisjon som en av de fremste innen utviklingen av «computational photography» blant mobilkamera-produsentene.
Som kjent er data-assisterte kamera-funksjoner et av mobilkamera-bransjens fremste våpen i kampen mot de etablerte kamera-produsentene. Tross fy-ropene fra kamera-entusiaster som henger igjen i gammelmodig tenkning på dette punktet, kanskje litt på linje med fotobransjen selv.
Man kan godt si at det er de ekstremt små fysiske dimensjonene på optikk og andre kamera-komponenter inne i et mobilkamera som har fremtvunget slike løsninger. Selv teleobjektiver i mobilkameraer greier ikke å bidra med tilstrekkelig liten dybdeskarphet til å gi god bokeh – for eksempel uskarp bakgrunn i portretter – uten hjelp av «computational photography».
Sent ute i Norge
Som kjent var det først i fjor – i oktober 2022 – at Google Pixel-mobilene kom til Norge. Vårt land delte lenge skjebne med blant andre Sverige, Danmark og Nederland om å bli holdt utenfor distribusjonen av Googles Pixel-mobiltelefoner.
Google lanserte sin første egenutviklede og egenproduserte mobiltelefon – og dermed sitt første mobilkamera – i 2016. Apples første iPhone kom til sammenligning i 2007. Før 2016 hadde etablerte mobilprodusenter som Samsung, LG, Motorola og Huawei nærmest på omgang stått for produksjonen av Googles mobiltelefoner under merkevarenavnet Nexus.
Nexus-mobilene hadde status som en slags demonstrasjons- eller modell-mobiler for Googles mobil-operativsystem Android. Det ble tolket som at Google for hver Nexus-generasjon sa følgende: – Slik bør ordentlige Android-mobiler være fra nå av!
Først og fremst Android
Google kom med andre ord litt sent i gang med sin egen utvikling og design av Android-mobiler, selv om de aldri så mye sto bak operativsystemet. Det faktum at Google først og fremst er et programvare-selskap, har vært brukt som i det minste en delvis forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid for Google å få bygd opp en mer global distribusjon av sine Pixel-mobiler.
Siden Google lanserte sitt mobilmerke Pixel i 2016, har selskapet solgt oppunder 40 millioner eksemplarer, ifølge nettstedet TechnoSports. Til sammenligning solgte Apple over 45 millioner eksemplarer av iPhone bare i andre kvartal 2023, skriver det samme nettstedet.
Denne sammenligningen indikerer at Googles mobil-markedsandel – målt i antall solgte Pixel-mobiler – er ganske beskjeden. Tross det er Google en dominerende aktør i mobilbransjen som selskapet bak operativsystemet til hele mobilmarkedet – unntatt den rundt regnet femtedelen som Apple betjener med sitt iOS-operativsystem. Gjennom de siste åtte kvartalene til og med 2. kvartal i 2023 har Apples globale mobil-markedsandel vekslet mellom 14 og 23 prosent, ifølge Counterpoint Research. Google og Apple er med andre ord hoved-rivaler på mobil- og mobilkamera-markedet, tross den store forskjellen i antall solgte mobiler.
Høy status
I hvilken grad Pixel 8 og Pixel 8 Pro vil gjøre noe med Googles markedsandel framover, gjenstår å se. Men det er min spådom at 2023-årgangen av Pixel-mobilene i det minste vil ytterligere styrke Googles anseelse som mobil-utvikler og mobil-produsent.
Eller kanskje vi heller skal si som mobilkamera-produsent? For det er ikke minst i vurderingen av foto-egenskapene og kamera-funksjonene at Pixel 8 og 8 Pro nå høster mye positiv omtale i de første hands-on-omtalene og test-omtalene etter lanseringen. Ikke bare hos de av foto- og kamera-nettstedene som tar mobilkameraer seriøst – det er ikke alle slike publikasjoner som gjør dét. Men også hos mer generelle teknologinettsteder som gjerne vurderer alle sider ved en mobiltelefon, ikke bare foto og video. Og som nå lar seg imponere av bildene de ser.
Nattvideo og Beste bilde
Blant forbedringene av fotoegenskapene til Pixel 8 og Pixel 8 Pro er funksjonen Nattvideo. Mobilkamera-produsentene har lenge tilbudet en funksjon som gjerne kalles Nattfoto, som altså er nok en data-assistert forbedring av bilder, her av bilder tatt i mørket. Om enn med noe variabelt resultat – det hender for eksempel at nattbildene ser litt for dagslys-aktige ut. Uansett – nå er denne funksjonen videreutviklet til også å fungere på video.
En annen ny funksjon er Beste bilde. Vi har alle bitre erfaringer med gruppebilder. For å være sikker på at alle i bildet tar seg godt ut, tar du gjerne flere bilder kjapt etter hverandre og håper at ett av dem blir et blinkskudd. Likevel er det nesten alltid en eller annen som er uheldig – som blunker med øynene eller prøver å si noe morsomt og dermed ser ut som om vedkommende står der måpende med åpen munn.
Den nye Beste bilde-funksjonen går ut på at kameraet kjapt tar en liten bildeserie og lar brukeren selv sette sammen et gruppebilde etterpå der alle ser ut til å være fotografert i et heldig øyeblikk – selv om dette altså er en «montasje» av flere øyeblikks-bilder. Som journalist i 50 år – jeg hadde mitt første sommervikariat i lokalavisen hjemme i 1970 – har jeg tatt utallige gruppebilder og slitt mye med denne problemstillingen. Derfor ønsker jeg Google-løsningen hjertelig velkommen. Andre føler kanskje trang til å starte en ny debatt om data og foto-etikk her…
Andre eksempler på at kunstig intelligens er i arbeid på Pixel 8 og 8 Pro er nye funksjoner som Magisk redigering og Magisk viskelær. Dette er vel å merke funksjoner som også betinger at man benytter Google Foto-appen til sin bildebehandling.
De tre objektivene
Pixel 8 og 8 Pro har hovedkameraet til felles med hverandre, et vidvinkelkamera på 82 graders synsfelt og oppløsning på 50 megapiksler. Lysstyrken er på f/1,68 – en forbedring fra f/1,85 i forrige generasjon. Google oppgir ikke brennvidden i pressematerialet jeg har fått tilsendt, men i praksis tilsvarer objektivet om lag et 25 mm-objektiv på et fullformatkamera. Pikselbredden er 1,2 mikrometer, og bildesensoren er på 1/1,31 tommer. Brikkestørrelsen er 9,8 x 7,4 mm.
Deretter skiller de to Pixel-modellene lag. Pixel 8 har et ultravidvinkel-kamera med synsfelt oppgitt til 125,8 grader og lysstyrke på f/2,2. Objektivet har autofokus. Egentlig er dette samme ultravidvinkel-kameraet som i fjorårets Pixel 7. Brennvidden tilsvarer rundt 11 mm. Som sagt: Ultravidvinkel.
Pixel 8 Pro har et noenlunde likt ultravidvinkel-kamera, men opererer med såkalt piksel-binning der fire piksler opererer som én, og da oppgis objektivet i kameraet å være et 48 megapikslers Quad PD-ultravidvinkelobjektiv med autofokus. Synsfeltet er 125,5 grader, og lysstyrken er oppgitt til f/1,95. Her snakker vi også om brennvidde tilsvarende omtrent 11 mm. Brikkestørrelsen er 6,4 x 4,8 mm.
Og så kommer den største forskjellen mellom Pixel 8 og 8 Pro: Sistnevnte har et kamera med 48 megapikslers Quad PD-teleobjektiv med 5x optisk zoom. Lysstyrken er f/2,8. Synsfeltet er 21,8 grader. Det tilsvarer et teleobjektiv med brennvidde på rundt 112 mm. Det vanlige Pixel 8-mobilkameraet har ikke noe slikt objektiv.
Hovedkameraet i begge modellene har både elektronisk og optisk bildestabilisering. Det samme gjelder telezoomobjektivet i 8 Pro.
Pixel 8 Pro byr også på en annen kamera-relatert funksjon som Pixel 8 mangler: Full kontroll over foto-parametere som lukkertid, ISO-innstilling, hvitbalanse og fokus. Blenderåpningen får man ikke gjort noe med – mobilkameraer har i utgangspunktet ikke justerbar blender, men tar alle bilder på fullt åpen blender.
I tillegg kan man med Pro-kameraet lagre bildefilene i DNG/RAW-format og i JPEG-format med 50 megapikslers oppløsning. Pixel 8 kan bare lagre DNG-filer på 12,5 megapiksler som blir tatt fra en kombinert DNG/JPEG-fil.
Begge modellene er utstyrt med et frontkamera – det vi gjerne kaller selfie-kameraet – på 10,5 megapiksler. Lysstyrken er f/2,2.
På Pixel 8 har dette kameraet fast fokus. Det lille kameraet med omtrent 20 mm vidvinkel-brennvidde fokuserer vel ganske skarpt fra nært til langt unna, så mangelen på fokus-justering er neppe så farlig. Hvis man vil video-blogge litt, er det likevel greit å vite at selfie-kameraet på Pixel 8 Pro har autofokus.
Endelig HDR
Nytt med den åttende generasjonen av Google Pixel er at brukerne nå kan velge en HDR-basert arbeidsflyt. Dermed kan man fullt ut utnytte de mulighetene som de HDR-kompatible skjermene på Pixel 8 og 8 Pro byr på.
Hva betyr dette i praksis? Enkelt forklart: Flere farger – eller mer korrekt mange flere fargenyanser enn før. Og et større spenn mellom sorteste sort og hviteste hvitt. Man kan ta opp og redigere bilder og video i High Dynamic Range på sin Pixel 8-enhet. Og i neste omgang vise bildene og videoene på sin HDR-kompatible TV i stua, noe stadig flere av oss skaffer seg.
Pixel-mobilene tar opp HDR-stillbilder i en variant av JPEG, noe som gjør løsningen bakover-kompatibel og gjennom Android-systemet også skal kunne brukes på andre og eldre Android-mobiler. Men det innebærer også at vi får nok et HDR-filformat å hanskes med. Googles nye Ultra HDR-modus lager en standard JPEG-bildefil og supplerer den med et fargekart som forteller hvilke deler av bildet som skal vises lysere på en HDR-skjerm.
Pixel 8-modellen kan ta opp 10-bits HDR-video og langsom kino-opptak på opptil 240 bilderute i sekundet. 8 Pro kan ta opp 4K-video opptil 60p, med funksjoner som Cinematic Blur og Cinematic Pan. Modellen kan også by på en modus for astrofilming.
På video-siden har Google lagt på en funksjon kalt Video Boost som gjør at HDR+-prosessering kan gjøres med videoopptak som egentlig er for krevende for dagens mobiler. Dette går ut på at berørte opptak lastes opp til Googles servere og blir prosessert der. Du får tilbake kompleks 4K-video et par timer senere. Løsningen lanseres om kort tid.
Ved å implementere HDR følger Google etter Apple, som har vaket i HDR-vannet en god stund allerede. Jeg har hatt gleden av å eksperimentere med HDR på video en stund gjennom en iPhone 13 Pro Max med påfølgende videoredigering i LumaFusion og Final Cut Pro. Til video-interesserte som velger Pixel 8 eller 8 Pro, sier jeg bare: Kjør på med HDR! Det kan gi fargerike opplevelser. Om enn også litt frustrasjon fordi hele kjeden må være HDR-tilpasset.
OLED-skjermer
Begge Pixel 8-modellene kommer altså med OLED-skjermer. Pixel 8 har en skjerm på 6,2 tommer og en variabel oppfriskningsrate på mellom 60 og 120 Hz. Skjermen på Pro-modellen er på 6,7 tommer med en oppfriskningsrate på hele 1-120 Hz.
Pro-modellen har for øvrig massevis av lys å by på. «Lysstyrken» er oppgitt til hele 2.400 nits.
Pixel 8 har for øvrig 8 GB internminne – RAM – mot 12 GB på Pixel 8 Pro.
Sju år med oppdateringer
Nytt i høst er også at Google nå lover at Pixel-brukere vil få operativsystem- og sikkerhets-oppdateringer i sju år framover i tid. Frekvensen på oppdateringer og forbedringer av operativsystemet har vært et område der Apple har hatt en klar ledelse over Android-mobiler i alle år, men med dette løftet kommer i hvert fall Google selv opp på nivå med Apple.
Google presiserer at dette betyr sju år etter at den angjeldende enheten ble tilgjengelig i Google Store i USA.
Farger og dimensjoner
Pixel 8 kommer i fargene hazel, obsidian og rose, mens Pixel 8 Pro kommer i fargene bay, obsidian og porcelain, for å benytte Google navn på fargevalgene.
Pixel 8 har dimensjonene 150,5 mm x 70,8 mm x 8,9 mm og veier 187 g. Storebror Pixel 8 Pro måler 162,6 mm x 76,5 mm x 8,8 mm og veier 213 g.
Prisene
Startprisen på nye Pixel 8 er 9.190 kroner. Da er lagringsplassen 128 gigabyte – som høres litt lite ut for foto- og video-entusiaster. Legger man på til 9.990 kroner, får man doblet lagringsplassen til 256 GB.
For Pixel 8 Pro er prisen for de tilsvarende lagringsmengdene henholdsvis 12.690 kroner og 13.390 kroner. Ønsker man lagringsplass på 512 GB, er prisen 14.890 kroner.
Salget av Pixel 8-mobilene startet 12. oktober 2023.