Allsidig Tamron-zoom for Sonys APS-C-kameraer

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
ALLROUND-OBJEKTIV: Tamrons 17-70 mm-objektiv har en APS-C-brennvidde tilsvarende 25,5-105 mm og er dermed et attraktivt allround-objektiv for mange eiere av Sonys APS-C-kameraer. (Pressefoto: Tamron)

Tamron starter det nye året med et nytt allround-zoomobjektiv for Sonys APS-C-kameraer, for eksempel Sonys A6000-serie. Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD hører hjemme i klassen av zoomobjektiver som har samme lysstyrke gjennom hele zoomområdet – som navnet antyder er lysstyrken f/2,8. I praksis kan dette fungere som det eneste objektivet du tar med deg på tur.

Distributøren Focus Nordic presenterer 17-70 mm-objektivet fra Tamron som et kompakt og lett objektiv. Det stemmer nok bare til en viss grad, for zoomobjektiver med samme maksimale blenderåpning gjennom hele zoomområdet har jo en tendens til på være litt større og tyngre enn zoomobjektiver som har svakere lysstyrke i telemodus enn i vidvinkelmodus. Men noe tungt objektiv er det likevel ikke.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
E-FATNING: Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD er utstyrt med Sony E-fatning for Sonys APS-C-kameraer. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Siden dette er et APS-C-objektiv, vil brennvidden i praksis oppleves som et zoomomfang fra 25,5 til 105 mm. Det fremstår fortsatt som et attraktivt allround-zoomobjektiv.

Vibrasjonskompensasjon

Tamron 17-70 mm-objektivet er utstyrt med Tamrons avanserte Vibration Compensation-system, derav forkortelsen VC i navnet. Dette er en form for demping av kamerarystelser over tre plan, ikke bare den tradisjonelle to-plansdempingen som mange andre objektiver har, det vil si horisontalt og vertikalt. Gjennom et intrikat system av koblinger, magneter og spoler gir systemet en optisk bildestabilisering der en nærmest frittflytende kompenseringsmekanisme sørger for at objektivet også kompenserer for diagonale bevegelser i tillegg til horisontale og vertikale bevegelser.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
BOKEH: Med lysstyrke på f/2,8 gjennom hele zoomområdet er det mulig å finne innstillinger som gir det som distributøren kaller kremaktig bokeh. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Det hele er styrt av en følsom gyrosensor som ifølge Tamron skal være i stand til å detektere selv de minste bevegelser. Tamron hevder at systemet er mer responsivt og holdbart enn tidligere løsninger for bevegelsesdemping. Det skal gi mulighet for inntil fire steg langsommere lukkertid, heter det.

LES OGSÅ: Samyang med kompakt-tele for Sony

Av de seks kameraene i Sony a6000-serien er det bare de to nyeste, a6500 og a6600, som har innebygd bildestabilisator i kamerahuset med brikkeforflytning, så den optiske bildestabiliseringen i Tamron-objektivet kommer godt med for mange Sony-brukere.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
VIBRATION COMPENSATION: En skisse av Tamrons system for bildestabilisering i objektivet. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Sonys konkurrent

Den nærmeste konkurrenten til det nye Tamron-objektivet i Sonys eget objektiv-sortiment er vel Sony E 16-55mm F2.8 G, som Sony selv presenterer som en kompakt standard-zoom med lysstyrke f/2,8 gjennom hele zoomområdet.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
PÅ REISE: 17-70 mm-objektivet fra Tamron er for mange alt man trenger av optikk når man er på reisefot med et Sony APS-C-kamera. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Sony-objektivet har altså samme lysstyrke som Tamron 17-70 mm-objektivet, men har litt mindre zoomomfang og er litt mindre og lettere, 494 gram mot Tamrons 525 gram. En av fordelene som Sony-objektivet byr på, er litt kraftigere vidvinkel tilsvarende 24 mm, mot Tamrons vidvinkel-innstilling tilsvarende 25,5 mm. På den andre siden mangler Sony-objektivet bildestabilisator, slik Tamron-objektvet har. Tross det har Sony-objektivet vesentlig høyere pris, veiledende 14.500 kroner. Prisen på Tamron 17-70 mm finner du nederst i artikkelen.

Video-optimalisert

Ifølge Focus Nordic er Tamrons nye 17-70 mm-objektiv spesielt optimalisert for videoopptak. Vibration Compensation-systemet benytter en form for AI-teknologi, ifølge Tamron – altså kunstig intelligens – når man gjør videoopptak.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
TÅLER DÅRLIG VÆR: Tamrons 17-70 mm-objektiv er bygd med tanke på vått og dårlig vær, med gode allværsegenskaper. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

RXD-trinnmotoren gir jevn, men rask autofokus både for foto og video, og den er også kompatibel med mange kamera-spesifikke funksjoner som Fast Hybrid AF og autofokus basert på øyedetektering. RXD er forkortelse for Rapid eXtra-silent stepping Drive.

Fokuseringen skjer internt i objektivet.

Tamron-objektivet er konstruert med værbeskyttelse, og et fluorbelegg på frontglasset skal gi ekstra beskyttelse i tøffe værforhold, heter det.

Prisen

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD kommer i salg i Norge i løpet av januar 2021. Anbefalt utsalgspris er cirka 9.800 kroner.

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
LYSSTYRKE F/2,8: Tamrons nye 17-70 mm-objektiv for Sonys APS-C-kameraer har lysstyrke f/2,8 gjennom hele zoomområdet. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde17-70 mm, tilsvarende 25,5-105 mm omregnet til 35 mm-format
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/22
Konstruksjon16 linseelementer i 12 grupper
AntirefleksbehandlingJa, Tamron BBAR-belegg (Broad Band Anti Reflection)
Nærgrense19 cm i vidvinkel, 39 cm i telemodus
Filterstørrelse67 mm
Antall blenderlameller9
Lengde119 mm
Diameter75 mm
Vekt525 gram
Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD
RYDDIG: Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD har et stilrent ytre. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.