Kameranytt.no

Allround-zoom fra Tamron for Nikon Z

Tamron 35-150mm for Nikon Z
HEFTIG ZOOM: Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD kom med Sony FE-fatning i 2021. Nå er en versjon med Nikon Z-fatning underveis. (Pressefoto: Tamron.)

Brukere av Nikons speilløse Z-kameraer får snart enda flere objektiver å velge blant når Tamron er klar med sitt lyssterke 35-150 mm zoomobjektiv med Nikon Z-fatning.

Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD er et objektiv som brukere av Sonys speilløse A7- og A9-kameraer, altså kamera med Sony FE-fatning, har hatt tilgang til siden 2021. Nå varsler Tamron at selskapet er i gang med å utvikle en versjon av objektivet for Nikon Z-kameraer.

Vi snakker altså om et forholdsvis stort og tungt, men til gjengjeld lyssterkt zoomobjektiv. Med et ganske uvanlig brennviddeomfang. Tamron selv fremholder at objektivet er velegnet både til reisefotografering og til portrettfoto.

Har skapt leserdebatt

Kunngjøringen om den forestående lanseringen har allerede skapt en viss leserdebatt på noen nettsteder. Noen hevder at maks vidvinkel-brennvidde på 35 mm er for svakt til reise- og gate-fotografering, der 24 mm og deromkring angivelig er mer velegnet. Andre har påpekt at objektivet er litt for stort og tungt til å bære med seg dagen lang. Versjonen med Sony FE-fatning veier 1.165 gram og er 158 mm langt.

Et aktuelt bruksområdet som flere trekker fram, er derimot bryllupsfotografering, der man angivelig ofte har bruk for å kunne skifte brennvidde raskt innenfor nettopp det området som Tamron-objektivet byr på.

Objektivet er utviklet for speilløse fullformat-kameraer, men kan naturligvis også brukes på Nikons APS-C-baserte Z-kameraer. Da tilsvarer brennviddeomfanget 52,5-225 mm.

Tamron 35-150mm for Nikon Z
LYSSTERKT: Tamrons 35-150 mm-objektiv er angivelig det mest lyssterke zoomobjektivet for Nikons Z-fatning på markedet. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Høy zoom-lysstyrke

Ifølge Tamron er dette det første zoomobjektivet for Nikons Z-fatning med maksimal lysstyrke på f/2. Tamron lover dessuten at objektivet har rask og presis autofokus, blant annet takket være en lineær fokusmotor-løsning kalt Voice-coil eXtreme-torque Drive, forkortet VXD.

Forkortelsen Di III i Tamrons produktnavn forteller altså at dette er objektiv myntet på speilløse fullformat-kameraer. 

Objektivet har en værsikret konstruksjon i tillegg til fluorbelegg på det fremre linseelementet for ekstra beskyttelse.

Hvis Nikon-versjonen av objektivet får tilsvarende tekniske egenskaper som Sony-versjonen, vil nærgrensen være på 33 cm i vidvinkelmodus og 85 cm i telemodus.

Original eller omdøpt?

I kamerabransjen så vel som i bilbransjen og mange andre bransjer er omdøping eller omprofilering en utbredt praksis – kalt «rebranding» på engelsk. I utgangspunktet betyr det at samme produkt kommer i ulik innpakning – med annet produktnavn og så videre – i forskjellige markeder.

Nikon har i skrivende stund tre Tamron-utviklede objektiver med Z-fatning på markedet som selges under Nikon-navnet: Nikkor Z 17-28mm f/2.8, Nikkor Z 28-75mm f/2.8 og Nikkor Z 70-180mm f/2.8. Alt ifølge nettstedet The Phoblographer. Med andre ord tre omdøpte eller omprofilerte objektiver. 

Derimot har Tamrom bare ett Nikon Z-objektiv på markedet under eget merkevare-navn: Tamron 70-300 mm F4,5-6.3 DI III RXD. Nå får dette objektivet selskap av 35-150 mm-objektivet, som altså blir det andre Tamron-objektivet – med Tamrons logo – på markedet med Nikon Z-fatning.

Tamron 35-150mm for Nikon Z
ALLSIDIG: Tamrons 35-150 mm-objektiv blir omtalt som litt stort og tungt, men med mange anvendelsesområder. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

The Phoblographer, som har gjort en grundig test av Sony-versjonen av objektivet, spår i sin omtale at det nye Tamron-objektivet med Nikon Z-fatning har gode sjanser til å bli en «hit». Det vil tiden vise.

Prisen

Siden det nye Tamron-objektivet for Nikon Z-kameraer fortsatt er under utvikling og dermed trolig ikke i produksjon ennå, er det for tidlig å forlange pris-informasjon.

Men det er jo lov å gjette. Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD med Sony FE-fatning, som i det store og hele er det samme objektivet, bare med annen fatning og eventuelle andre mindre tilpasninger, koster hos Focus Nordic 23.790 kroner – per 1. august 2023. Det er rimelig å anta at versjonen med Nikon Z-fatning vil koste omtrent det samme.

Tamron har foreløpig ikke sagt noe om lanseringsdatoen, men det er ventet at objektivet kommer i salg utpå høsten 2023. Norsk distributør er Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.