Alt-mulig-ultrakompakt fra Sony

Sony XR0 II
TA BILDER OVERALT: Sony RX0 II er lagd for å komme til der hvor det vanskelig å fotografere. (Pressefoto: Sony)
Sony XR0 II
TA BILDER OVERALT: Sony RX0 II er lagd for å komme til der hvor det vanskelig å fotografere. (Pressefoto: Sony)

Er nye Sony RX0 II et kompaktkamera, et action-kamera eller et vlogger-kamera? Sannsynligvis kan det kalles alt dette – pluss undervannskamera.

[toc] Høsten 2017 kom det første RX0-kameraet fra Sony på markedet. Nå følger Sony opp med en forbedret utgave, Sony RX0 II, som byr på forbedrede 4K-videomuligheter, bedre bildestabilisering under videoopptak og en vridbar LCD-skjerm som videobloggere vil sette stor pris på – og som til og med kan brukes under vann.

LES OGSÅ: PRØVD: Er Sony a7R III beredt på utfordrere?

I det hele tatt er bruksområdene uendelige. For eksempel som et bittelite backup-kamera for reisefotografer. Eller kanskje man ønsker å sette sammen 100 stk. Sony RX0 II-kameraer i en rigg av fjernstyrte kameraer? Ja, det er mulig. Mer om det senere.

Kompakt

Å betegne Sony RX0 II som et kompakt kamera er nok en underdrivelse, om vi skal tro Sony. I pressemeldingen er ikke Sony beskjeden, men omtaler RX0 II som verdens minste og letteste kompaktkamera. Intet mindre. Vel å merke i «premium»-klassen, da, understreker Sony.

Sony XR0 II
FORMEN: Sony RX0 II har en svært særegen design. (Pressefoto: Sony)

Jo da, dimensjonen er små. Kameraet måler 59 x 40,5 x 35 mm og veier bare 132 gram, inklusive batteri og minnekort. Omtrent samme vekt som de små Canon Ixus-kameraene noen av oss gikk rundt med i 2005 og deromkring.

Én-tommes bildebrikke

Kameraløsningen er bygd rundt en én-tommes bildebrikke med oppløsning på 15,3 megapiksler, en Sony Exmor RS CMOS-sensorbrikke.

Noen nettsteder har gjort et poeng av at Sony her skal ha gått ned på oppløsningen sammenlignet med den opprinnelige RX0-modellen fra 2017, som hadde oppgitt oppløsning på 21 megapiksler. Begrunnelsen jeg har lest, er at Sony nå angivelig har valgt lavere oppløsning av hensyn til videokvaliteten. Lavere oppløsning på samme fysiske brikkestørrelse gir større fotodioder – og dermed bedre videokvalitet.

LES OGSÅ: – Nå er Sony en av de store

Men når jeg leser spesifikasjonene på den opprinnelige RX0-modellen, står også den oppført med en effektiv oppløsning på bare 15 megapiksler, selv om det totale antall piksler var oppgitt til ca. 21 MP. Om dét kameraet het det Sony hadde valgt en løsning der kameraet bare utnytter en del av 21 MP-sensoren, beskåret til en oppløsning på 15,3 MP.

Sony XR0 II
VLOGGER-UTSTYR: Den vridbare LCD-skjermen og tilbehørsstativ til å feste mikrofon gjør det nye kameraet til et utmerket arbeidsredskap for videobloggere. (Pressefoto: Sony)

Om det er det samme som gjøres med nye RX0 II, eller om Sony har skiftet til en ny brikke der det ikke er så stort sprik mellom totalt antall piksler og antall effektive piksler, har jeg rett og slett ikke greid å finne ut av.

Vidvinkel

Objektivet, et Zeiss Tessar T*-objektiv, har en fysisk brennvidde – fokallengde – på 7,9 mm. Bildevinkelen er på 84 grader, som i praksis tilsvarer en brennvidde på 24 mm omregnet til 35 mm-format. Lysstyrken oppgir Sony til f/4. Nærgrensen er 20 cm.

Sony hevder at optikken gjør kameraet særdeles velegnet til selfie-bilder. Det – sammen med noe av tilbehøret som kan fås til kameraet – innebærer også at det vil fungere bra som vlogger-kamera.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony med super-bokeh

Lysfølsomheten som kameraet kan by på, går fra ISO 80 til ISO 12.800.

Tåler en trøkk

Sony RX0 II tåler en trøkk. Ifølge Sony skal det tåle et fall fra to meters høyde uten problemer, og det skal tåle en vektbelastning på opptil 200 kg – crushproof, som det heter.

Dessuten tåler kameraet en god porsjon vann. Det skal være vanntett ned til 10 meters dyp, i tillegg til at det også er beskyttet mot inntrengning av støvpartikler.

Sony XR0 II
UT PÅ TUR: Sony RX0 II gjør ikke stort av seg når man tar det med ut på tur. Målgruppen omfatter reisefotografer. (Pressefoto: Sony)

Sony gir imidlertid ingen forsikringer om at kameraet tåler alt dette.

Når det gjelder vann- og støv-beskyttelse, fremholder Sony at kameraet oppfyller kravene til IP68-beskyttelse. Sony minner også om at kameraet synker i vann og at man bør bruke bærestropp for å hindre at det skjer.

4K-video

Også den første RX0-modellen kunne ta opp 4K-video, men da var man avhengig av å koble til en ekstern HDMI-videoopptaker. I den nye modellen kan man ta opp 4K-video internt i kameraet. Sensorbrikken benytter oversampling til å ta opp rundt 1,7 ganger så mye data som det som trengs til 4K-video, noe som bidrar til å redusere moaré og taggete linjer – jaggies.

Sony XR0 II
TILBEHØR: Eksempel på tilbehøret som leveres til Sony RX0 II. (Pressefoto: Sony)

4K-video kan tas opp internt med opptil 30 bilderuter i sekundet, og Full HD-video med opptil 120 bps – for langsom kino. Dette er NTSC-tallene. I vår europeiske PAL-verden er de tilsvarende tallene 25 bps og 100 bps.

Det nye kameraet har fått en ny elektronisk bildestabilisering innebygd i kamerahuset, og videosekvenser kan stabiliseres ytterligere på en mobiltelefon eller et nettbrett ved hjelp av appen «Movie Edit add-on». Tilleggsinformasjon i selve videofilen kan her brukes til å skape en slags gimbal-mykhet i bevegelsene i videosekvensen, heter det.

LES OGSÅ: Sony på øye-fokus – på dyr

Programvaren har også en funksjon med såkalt intelligent innramming der et valgt motiv holdes fast i sentrum av bilderammen mens eventuelle forvrengninger blir korrigert i den avsluttende redigeringen.

Kameraet er i stand til å kjøre ut ukomprimert 4K-video via HDMI, og ved hjelp av det Sony kaller Super Slow Motion-opptak kan man gjøre opptak med opptil 1.000 bilderuter i sekundet.

Videofunksjonaliteten inneholder også mulighet til S-Log2-opptak for dem som vil fargegradere opptakene på PC etterpå.

Foto-egenskapene

Action-kameraer har ord på seg for å være konstruert spesielt med tanke på video, men Sony RX0 II prøver også å være attraktiv for dem som er mest opptatt av stillbilde-fotografering, ifølge pressemeldingen fra Sony.

Sony XR0 II
OPTIKKEN: Sony har valgt å kalle objektivet for en 24 mm-vidvinkel, selv om den egentlige brennvidden er 7,9 mm. (Pressefoto: Sony)

Den elektroniske lukkeren greier lukkertider ned til 1/32.000 sekund. Lengste lukkertid er 1/4 sekund. Sony skryter av at lukkeren har en «anti-distortion»-funksjon. Det er kanskje dette som er med på å bekjempe «rolling shutter»-problemet? Dette var etter sigende ikke ubetydelig i den første utgaven av kameraet?

For action-fotografer er det greit å vite at kameraet håndterer opptil 16 bilder i sekundet i serieopptak, med fokus og eksponering låst på første bilderute.

Sony XR0 II
OPP OG NED: LCD-skjermen kan vris 180 grader opp og 90 grader ned . (Pressefoto: Sony)

Fargegjengivelsen skal være forbedret fra forrige utgave, blant annet med tanke på naturlig og pen gjengivelse av hudtoner. De som tør, kan aktivere «Soft Skin Effect»-funksjonen, som ser ut til å være et digitalt alternativ til sminke. Om kvisene og rynkene ikke blir helt borte, skal de i hvert fall minskes kraftig.

Sony har etter hvert utviklet ganske god erfaring med øyefokus, og Sonys EyeAF er blitt oppgradert i RX0 II. Blant annet er funksjonen blitt mye raskere. Man kan selv velge om fokus skal legges på høyre eller venstre øye, eller man kan overlate valget til kameraet.

LES OGSÅ: Norsk pris til Sony RX100 VI

Intervallfotografering for spennende tidsforløpssekvenser er også mulig, med opptak av opptil 9.999 bilder i én sekvens, med fra 1 til 60 sekunders pause mellom opptakene.

Mange kameraer

Sony har også tenkt på dem med spesielle behov, for eksempel folk – eller kanskje heller videoproduksjonsselskaper – som vil eksperimentere med å bruke mange kameraer samtidig til spesielle opptak. Ved hjelp av Sonys «Imaging Edge Mobile»-app skal man kunne kontrollere mellom seks og 50 kameraer ved hjelp av en konrollenhet som kommer på markedet til sommeren.

Sony XR0 II
FOR VLOGGERE: Nok et bilde som viser hvor godt LCD-skjermen egner seg for videobloggere – og for selfies. (Pressefoto: Sony)

Kameraet er også kompatibelt med kamerakontrollboksen CCB-WD1, som skal gjøre det mulig å styre opptil 100 kameraer.

Prisen

Sony RX0 II-settet, som også inneholder håndgrepet VCT-SGR1 Shooting Grip, vil bli tilgjengelig på markedet i Europa i mai 2019, og prisen kommer til å bli cirka 8.500 kroner, melder Sony.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.