Kameranytt.no

Alt om nye Nikon D850

Nikon D850
VIKTIG LANSERING: Björn Nordgren hos Nikon Nordic demonstrerer nye Nikon D850 for Kamerablogg.no. (Foto: Toralv Østvang)
Nikon D850
VIKTIG LANSERING: Björn Nordgren hos Nikon Nordic demonstrerer nye Nikon D850 for Kamerablogg.no. (Foto: Toralv Østvang)

En superspeilrefleks med speilløs-egenskaper som elektrisk lukker og lydløs fotografering. Ny og bakbelyst CMOS-sensor på 45 megapiksler. 4K-video i fullformat uten beskjæring.

[toc] Dette er noen av stikkordene for den nye Nikon D850, som ble lansert torsdag 24. august.

Nikon hevder at kameraet forener noe av de beste egenskapene ved speilløs-teknologien og speilrefleks-teknologien.

LES OGSÅ: PRØVD: Nikon D7500 holder liv i speil

Nikon D850 er det første Nikon-kameraet som kan ta opp 4K UHD-video i fullformat uten at opptaket gjøres fra bare av en del av bildebrikken, slik tilfellet er hos noen sentrale konkurrenter.

La oss legge til at D850 har det samme 153-punkters lynraske autofokussystemet som i Nikon-flaggskipet D5. I tillegg kan kameraet by på serieopptak på opptil sju bilder i sekundet, utvidbart til ni bps med batterigrep, og mulighet til 4K-timelapsefilmer direkte i kameraet som kan utvides til 8K-timelapsefilmer i redigeringen etterpå.

Angriper Canon og Sony

Da begynner vi å øyne konturene av et svært interessant kamera fra Nikon, et kamera som går rett i strupen på konkurrenter som for eksempel Canon EOS 5D Mark IV og Sony a9.

Nikon D850
VELKJENT: Nikon D850 har en lett gjenkjennelig Nikon-design. (Foto: Nikon)

D850 ble sniklansert av Nikon på selskapets 100-årsdag 25. juli ved at ledelsen bekreftet ryktene om en kommende Nikon D850 med «banebrytende teknologiske detaljer», som det het.

LES OGSÅ: Feirer 100 og prelanserer D850

Datoen for selve lanseringen har imidlertid vært holdt hemmelig frem til lanseringsdagen, 24. august.

– God norsk mottakelse

På spørsmål fra Kamerablogg.no svarer Vegar Berg, veteran hos Nikon i Norge og ansvarlig for Nikons proffmarked her til lands, at det nye kameraet vil innfri mange av forventningene og ønskene som norske proff-fotografer har gitt uttrykk for i samtaler med Nikons folk de siste årene.

Vegar Berg, Nikon
GOD MOTTAKELSE: Vegar Berg hos Nikon er sikker på at D850 får god mottakelse blant norske proff-fotografer. (Foto: Toralv Østvang)

– Den høyere oppløsningen og muligheten til å stille om til superlydløs fotografering er blant egenskapene som er blitt ønsket og forventet, sier Berg.

En av grunnene til at Berg tror mange norske Nikon-fotografer vil oppgradere til D850, er muligheten til å justere komprimeringsgraden på Raw-bildene, noe som vil bety bedre arbeidsflyt med mindre filer.

– Ikke minst natur- og makrofotografer vil bli veldig glad i det nye kameraet, spår Berg. Folk som tar lange timelapse-sekvenser, vil sette pris på at D850 har fått en elektronisk lukker som supplerer fokalplan-gardinlukkeren og som sparer denne for slitasje under lange timelaps-opptak.

Baksidebelyst sensor

Nikon 850D er det første fullformat-speilreflekskameraet fra Nikon som har baksidebelyst CMOS-sensor. Hva betyr det?

I praksis betyr det at fotodiodene ligger nærmere mikrolinsen i det øverste laget på CMOS-brikken, ettersom halvlederkretsene er flyttet til det underste laget. Dette innebærer at det innkommende lyset treffer fotodiodene på en mer effektiv måte og at kretsene kan gis en mer effektiv design med mindre fare for signalforstyrrelser.

Nikon D850
BILDEBRIKKEN: Dette er bildebrikken i D850, med oppløsning på over 45 megapiksler. (Foto: Nikon)

– Dette gir mange fordeler, blant annet økt dynamisk omfang og mindre bildestøy, sier nordisk produktsjef Björn Nordgren hos Nikon i en samtale med Kamerablogg.no.

Han lover stort dynamisk omfang selv på laveste ISO-innstilling, ISO 64 – som for øvrig kan utvides nedover til ukalibrert ISO-innstilling på ISO 32. ISO 64 er ifølge Nikon den laveste kalibrerte ISO-innstillingen som noe kamera har.

LES OGSÅ: De første Nikon D7500-bildene

Nikon har lagt høyeste kalibrerte ISO-verdi på ISO 25.600, mens forgjengeren D810 opererer med maks ISO 12.800. Dette er gjort til tross for mye høyere pikseltetthet. Nikon D800 og D810 har oppløsning på 36 megapiksler, mot altså 45 megapiksler på nye D850 – eller 45,7, for å være nøyaktig.

Høyeste ukalibrerte ISO-verdi er ISO 102.400.

Ifølge Nikon greier den nye bildesensoren i D850 å ta opp bilder som godt kan forstørres til A2-format eller vises på digitale signage-skjermer på 8K.

Kameraet har den samme raske Expeed 5-signalprosessoren som man finner i D5 og som bearbeider bildeopptakene svært raskt, blant annet med effektivt å fjerne bildestøy uten at det går ut over bildeskarpheten, ifølge Nikon.

Kan se i mørke

Nikon D850 fungerer godt i svært dårlig lys, lover Nikon. Dette betyr at kameraet både har et velutviklet lysmålingssystem og et svært følsomt autofokussystem – og at begge deler fungerer selv når lyset er i ferd med å forsvinne.

Nikon D850
BAKBELYST: Nikon D850 har betjeningsknapper som kan lyse i mørket, om man vil. (Foto: Nikon)

Autofokussystemet med 153 fokuspunkter håndterer lys så svakt som -3EV. 99 av sensorene er kryssensorer. Det midterste autofokuspunktet går enda lenger, ned til -4EV. Autofokussystemet har fått en dedikert prosessor, opplyste Simon Scheide fra Nikon i Danmark under gjennomgangen av Nikon D850 sammen med Kamaerablogg.no.

Blant dem som vil sette pris på den effektive håndteringen av svakt lys, er landskapsfotografer som ofte fotograferer etter solnedgang og før soloppgang.

Nikon D850
SEPTEMBER: Nikon D850 kommer i salg 7. september. (Foto: Nikon)

Men det hjelper ikke med autofokus som fungerer godt i dårlig lys hvis ikke lysmålingssystemet gjør det samme.  D850 har en RGB-lysmålingssensor på 180.000 piksler, det samme lysmålingssystemet som i D5, og ifølge Nikon fungerer også lysmålingssystemet godt ned til -3EV.

Det samme gjelder motivgjenkjenningsalgoritmene som er i arbeid under visse auto-innstillinger og som virker gjennom lysmålingssystemet.

Alt dette kommer til nytte både generelt under fotografering i dårlig lys og når man benytter ND-filter for å kunne fotografere for eksempel bølger og rennende vann på lang lukkertid selv om det fortsatt er godt dagslys. Både fokusering og lysmåling vil treffe likevel, lover Nikon.

Ikke rart at Nikon bruker stjernespekkede natthimmel-bilder som en del av markedsføringen av nye D850.

Raw-fleksibilitet

Med Nikon D850 kan brukeren justere størrelsen på Raw-filene, fra full størrelse på 45 megapiksler via en middelverdi på 25 megapiksler og en lav verdi på 11 megapiksler.

Nikon D850
TO KORTPLASSER: Nikon D850 har naturligvis to kortplasser, én for SD-minnekort og en for XQD-kort, som er etterfølgeren til Compact Flash-standarden, men ikke kompatibel med denne. (Foto: Nikon)

Dette vil gjøre det mulig for fotografer å sette opp en mer effektiv arbeidsflyt, ifølge Nikon.

Et eksempel er bryllupsfotografer, som gjerne vil ha høyest mulig oppløsning på de formelle bryllupsbildene, men som ikke trenger fullt så høy oppløsning på bildene som tas under bryllupsfesten etter vielsen.

Nikon-folkene regner for øvrig med at Adobe vil være raskt ute med Raw-støtte for D850, ettersom Nikon har samarbeidet tett med Adobe på dette feltet under utviklingen av D850. Tidligere har Adobes ingeniører måtte drive «reverse engineering» for å lage sine Raw-konverteringsalgoritmer, men det har man altså unngått under utviklingen av D850.

Kameraet har en innebygd funksjon for Raw-konvertering der man raskt kan utføre de samme justeringene på utvalgte bilder. Man kan for eksempel lagre de originale Raw-filene på et raskt XQD-minnekort, mens JPEG-bildene lagres på SD-kort – kameraet har naturligvis to kortplasser.

Nydelig søker

Den optiske speilreflekssøkeren gir et stort og klart bilde av motivet, blant annet takket være en forstørringsgrad på 0,75x – høyere enn på noe annet fullformat-speilreflekskamera fra Nikon.

Sammenlignet med forgjengerne D800 og D810 er søkeren blitt redesignet og utstyrt med en asfærisk og en konveks linse som til sammen har gjort det mulig å slanke kamerahuset noe, uten å måtte redusere øyepunkt-avstanden.

Kamerablogg.no har så vidt rukket å titte gjennom søkeren, og førsteinntrykket var veldig bra.

Bedre på video

Nikon har slitt litt med et omdømmeproblem i tilknytning til profesjonell video. Ikke minst har erkerival Canon kjørt hardt på budskapet om at deres kameraer har mer effektiv autofokusløsning  med sin Dual Pixel-teknologi, som fungerer i Live View og under videoopptak. Nikon har gjerne blitt oppfattet som litt langsommere og mer nølende i autofokusen på disse områdene, særlig under litt dårlige lysforhold.

Nikon-folkene har flere motargumenter her.

Nikon D850
MULTIMEDIA: Nikon markedsfører Nikon D850 som et solid multimedie-arbeidsverktøy. (Foto: Nikon)

For det første vil ikke Nikon ha så mange fokuspunkter på bildesensoren, da dette ifølge Nikon-folkene kan bidra til noe redusert bildekvalitet og skarphet, i tillegg til at det gir større risiko for bildestøy.

For det andre benytter man for det meste manuell fokusering under profesjonelle videoopptak, og D850 har fått en ny og avansert «focus peaking»-løsning i fire farger som kan brukes i Live View både til video- og stillbildeopptak og som bidrar til å gi veldig høy kontroll med fokuseringen, heter det.

«Focus stacking»

Apropos fokus: Nikon D850 har fått en «focus stacking»-løsning som gjør det mulig å utvide fokusomfanget i bilder nærmest til det ekstreme – sylskarpt fra like foran objektivet til det uendelige, så å si.

Fokus-skift-funksjonen kan gi bildeserier på opptil 300 bilder der fokus gradvis skifter fra nært til fjernt. Det endelige bildet settes sammen ved hjelp av tredjeparts-programvare.

Kameraet har også Auto AF-finjustering der man kan lagre kalibreringen av alle objektiver. Løsningen skal fungere bra også på eldre objektiver og kan bidra til at man ikke trenger å sende kameraet på service for å få finjustert autofokusen.

Frest ut i aluminium

Som Apple og Leica – for henholdsvis bærbare MacBook-maskiner i senere år og for Leica T/TL/TL2-serien – kan også Nikon skryte av at man med D850 har et produkt som er frest ut av én aluminiumsblokk. Dette skal bidra til at kameraet er blitt særdeles solid i konstruksjonen, hevder Nikon. Apple har

Nikon D850
ÉN BLOKK: Nikon D850-kamerahuset er frest ut av én aluminiumsblokk, og Nikon lover at kameraet er veldig solid. (Foto: Nikon)

Den solide konstruksjonen har også bidratt til at Nikon-folkene føler seg trygge på at systemet med bakbelyste betjeningsknapper ikke innebærer noen risiko for strølys inne i kamerahuset som kan innvirke på eksponering eller bildeopptakene på annen måte.

D850 har for øvrig fått en 3,2-tommers berøringsfølsom og vridbar LCD-skjerm med oppløsning på 2,3 megapiksler.

 Lang batteritid

Nikon-folkene er opptatt av å få frem budskapet om at D850 har svært god batteritid – opptil 1.850 bilder på ett batteri, i målinger basert på CIPA-standarden, der også et antall blitsbilder tas med i målingen.

Forgjengeren D810 har en CIPA-batterilevetid oppgitt til 1.200 bilder.

Nikon D850
HØY BATTERIKAPASITET: Med batterigrepet MB-D18 Multi-Power Battery Pack øker batterikapasiteten til hele 5.140 bilder målt etter CIPA-standarden, med enkeltbildeopptak. (Foto: Nikon)

Det er trolig fremmarsjen av speilløse konkurrenter som gjør Nikon-folkene så ivrige etter å påpeke dette, for de speilløse systemkameraene er jo kjent for å ha forholdsvis dårlig batteritid sammenlignet med speilrefleksene.

Speilløs-konkurransen

I det hele tatt var det en god del snakk om speilløse kameraer under pressepresentasjonen av Nikon D850 i Oslo. Nikon føler nok presset fra nye og tunge konkurrenter som Sony a9 og andre.

Nikon-folkene hevder at selskapet har møtt utfordringene proaktivt, blant annet ved å ta i bruk den nye elektroniske lukkeren, som gjør det mulig å ta hurtigopptak på opptil 30 bilder i sekundet – lydløst. Dette gir riktignok redusert bildestørrelse på 8,6 megapiksler innenfor DX-bildesirkelen på bildebrikken. I full størrelse kan den elektroniske lukkeren ta serieopptak på opptil seks bilder i sekundet.

Ifølge Nikon er elektroniske lukkere best på forholdsvis stillestående motiver, ettersom slike lukkere har lett for å lage forvrengninger som «rolling shutter»-effekter og lignende når motiv eller kamera er i bevegelse.

Den elektroniske lukkeren er for øvrig ikke bare lydløs, men også helt vibrasjonsfri.

Nikon D850
200.000: Den elektromagnetiske fokalplan-gardinlukkeren i Nikon D850 skal tåle minst 200.000 bildeopptak. (Foto: Nikon)

– Nikon D850 kombinerer det beste fra to verdener, både fra de speilløse kameraene og fra speilrefleksteknologien, sier Nordgren.

Her har Nikon altså innført en av fordelene som speilløse kameraer kan by på – lydløs elektronisk lukker som kan ta raske bildeserier, fortrinnsvis av forholdsvis rolige motiver. Samtidig har Nikon beholdt fordelen med fokalplan-gardinlukker som er det beste til å ta bilder av motiver i sterkt bevegelse, heter det.

Denne lukkeren, som har korteste lukkertid på 1/8.000 sekund, er testet for en levetid på minst 200.000 opptak.

D850 kan altså ta opptil sju bilder i sekundet, eller ni bilder i sekundet med ekstra batterigrep. Kameraet kan riktignok ikke måle seg helt med Nikon D5, som er sportsfotografenes favoritt, med mulighet for opptil 14 bilder i sekundet, men med lavere oppløsning – D5 har en oppløsning på 21 megapiksler .

D850 har en minnebuffer for serieopptak på opptil 51 Raw-bilder, mens D5-bufferen holder til opptil 200 bilder.

Hvem er D850 for?

Nikon D850 er åpenbart ikke noe forbrukerprodukt, og som entusiastkamera er det nok tilgjengelig bare for et lite mindretall på grunn av prisen.

Nikon D850
EXPEED: Nikon D8500 har samme Nikon Expeed-signalprosessor som storebror D5. (Foto: Nikon)

Men blant dem som kan fakturere kunder for all eller en del av fotograferingen sin, har Nikon D850 mange målgrupper. Natur- og landskapsfotografer, bryllupsfotografer, motefotografer, reklamefotografer og det som Nikon kaller «kommersielle sportsfotografer» er blant dem som står på listen over aktuelle målgrupper, i tillegg til multimedieprodusenter som trenger både stillbilder og video.

Størrelse og vekt

Nikon D850 er blitt ørlite tyngre enn D810 – opp fra cirka 980 gram til 1.005 gram. Men samtid er kameraet blitt bittelite tynnere.

Størrelsen er på cirka 146 x 124 x 78,5 mm.

Prisen

Salgsstart for Nikon D850 er satt til 7. september over hele verden. Hvor stor tilgjengeligheten vil være til å begynne med her til lands, er foreløpig uklart.

Nikon D850
BATTERIGREP: Nikon D8500 med batterigrepet MB-D18 Multi-Power Battery Pack, som gjør at kameraet greier ni bilder i sekundet i full oppløsning. (Foto: Nikon)

Anbefalt utsalgspris på kamerahuset er 38.090 kroner. Dette er omtrent identisk med Canon EOS 5D Mark IV, som ifølge Prisjakt.no er listet opp med butikkpris fra 38.975 kroner i skrivende stund.

I november eller desember kommer Nikon med en kit-løsning bestående av D850-kamerahuset og AF-S Nikkor 24-120mm f/4 G ED VR til 46.190 kroner. Dette er et objektiv som i dag har en butikkpris på i overkant av 9.500 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Nikon D850
TETT: Nikon D850 er bygd for å tåle vær og vind, med omfattende beskyttelse mot inntrengning av støv og fuktighet. (Ill.: Nikon)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.