– Det ligger nok litt under min verdighet å fotografere med en telefon, sier den pensjonerte bærums- og oppdalsfotografen Haldor Strand. I hans nye kamera- og fotomuseum er det ikke mye digitalt å se.
De nyeste bildene på veggene i museet hans er imidlertid tatt med moderne digitalkameraer, inkludert noen imponerende forstørrelser som er basert på filene fra et lite digitalt kompaktkamera i lommeformat. Dette gjelder blant annet noen flotte bilder fra havna i Sidney, tatt under et besøk i Australia for ikke så lenge siden. Haldor Strand (75) har i alle år vært en sann globetrotter, noe mange av bildene hans bærer vitnesbyrd om.
LES OGSÅ: Spennende digital fotokunst
I tillegg til å bruke digitalt kompaktkamera bruker Strand nå til dags gjerne også moderne digitalt speilreflekskamera. Men det tar han som regel bare med seg når det passer seg sånn, som han sier. Det betyr helst når han tar seg en kjøretur med bilen.
Men å fotografere med mobiltelefonen er han ikke særlig lysten på, forteller han og ser med et litt skjevt blikk på mobilkameraet som var det eneste kameraet undertegnede tok med seg på vinterferien denne gangen – og på reportasjebesøket på den kombinerte kaféen og museet på Lønset.
– Jeg må nok venne meg til iPhone, jeg ôg. Men det ligger nok litt under min verdighet å fotografere med en telefon, sier Haldor Strand.
Kafé, utstilling og museum
Haldor Strands kamera- og fotomuseum ligger på det lille tettstedet Lønset i Oppdal kommune, langs riksveg 70 et par mil vest for Oppdal sentrum, på vegen mot Sunndalsøra. Her har lokale krefter i Lønset-området og i Storlidalen – fjelldalen innover i Trollheimen med vakre gårder og hundrevis av hytter – gått sammen om å etablere en liten kafé i lokaler som Haldor Strand har stilt til rådighet.
To ganger i uka, onsdager og lørdager fra klokka 11 til 15, samles bygdefolk og hyttefolk seg til kaffe, kaker, vafler og brus på den populære kaféen, innimellom supplert av tilreisende med spesiell interesse for Haldor Strands fotoutstilling «på bakrommet» eller hans store samling av kameraer og filmutstyr. Her finner man begge deler i rikt monn.
LES OGSÅ: Nå skal bildene på plexieglass
– Aldri begynt å samle
Nøyaktig hvor mange kameraer som er å finne i kamera-reolen eller på andre utstillingsplasser i kameramuseet, vet ikke Haldor Strand selv. – Egentlig har jeg aldri begynt å samle på kameraer. Det er bare blitt slik, sier han om den store kamerasamlingen sin.
Haldor Strand er født og oppvokst på Oppdal, der han startet sin karriere som profesjonell fotograf midt på 1960-tallet. Etter noen år flyttet han til Stabekk og deretter Sandvika i Bærum, der han drev sitt eget fotostudio i en årrekke. Han solgte etter hvert studioet, men ble værende i Bærum i 35 år. I tillegg til å ha jobbet der som fotograf var han i en årrekke også selskapsarrangør. Flere av gjenstandene og plakatene som er utstilt i museet på Lønset vitner også om at han til tider har jobbet med film, blant annet i forbindelse med fotografering og filming av bilrace nedover i Europa.
Kongelig skyss
At Haldor Strand er begeistret for biler, viser også en plansje med avisutklipp i museet. Der fremgår det at Strand i 1985 kjøpte kong Olavs Cadillac Fleetwood, representasjonsbilen som hadde registreringsnummeret «A2» da den var i Slottets eie. Den var imidlertid dyr i drift, og Strand solgte den, men da han startet som selskapsarrangør på Øverland Gård i Bærum, fikk han kjøpt den tilbake og brukte «kongebilen» til transport av gjester.
Tilbake til museet og utstillingen på Lønset: I kamerareolen finnes det mange godbiter for alle som har et forhold til gamle kameraer. For eksempel fant jeg et Kodak Retina-kamera der. Det var en kameraserie som så dagens lys så tidlig som i 1934, selv om modellen på Lønset nok er av noe nyere dato. Hvorfor syntes jeg det var interessant å se dette kameraet i hyllene? Jo, mitt første kamera, som jeg fikk en gang på 1960-tallet, var Kodak Retinette IA, en litt enklere og rimeligere versjon av Kodak Retina-kameraene. Her dukket tidlige fotominner opp…
Gammel merkevare
I kamerahyllene til Haldor Strand finner man også mange andre kjente kameramerker som dels er borte nå eller dels eksisterer som utleide merkevarenavn hos andre produsenter, for eksempel Minolta, Voigtländer, Lubitel, Agfa, Brownie, Coronet 3-D-kamera for stereobilder og en masse andre kameraer. Og noen få nyere digitalkameraer blant alle de klassiske filmbaserte kameraene.
Går man lenger innover i utstillingslokalene, finner man en masse flotte bilder som Haldor Strand har tatt gjennom sin lange fotograf-karriere. Her er det portretter, reklamebilder, landskapsbilder og mye annet, det hele innhyllet i møbler og pyntegjenstander som Strand har samlet gjennom et langt liv.
Samleren
Grunnen til at Haldor Strand i det hele tatt havnet på Lønset som pensjonist, var at han trengte et stort hus til alt han hadde samlet på opp gjennom årene. Det fant han på Lønset, i lokalene som i sin tid blant annet har rommet både samvirkelag og treforedlingsbedrift. Nå er altså deler av lokalene altså omgjort til kameramuseum og fotoutstilling, i kombinasjon med kafé som drives på dugnad og er åpen to dager i uka.
Anbefalingen er derfor at alle som er det minste interessert i norsk fotohistorie og global kamerahistorie, bør benytte sjansen hvis de farer forbi: Ta en hyggelig kaffepause på Lønset og få med et interessant innblikk i et stykke norsk fotohistorie. Og hvem vet – kanskje er fotografen selv til stede, klar for hyggelig fotoprat?
LES OGSÅ: Så var det slutt på filmen
2 Responses
Jeg har fått ett gammelt kamera som min far har eid der han var sjømann utenriks siden før 1940 og dermed krigsseiler.Der utløseren er brukket av. Teksten på kamera er: Made in U.S.A. BY Easteman Kodak Co. Rochesterny Baby Brownie . Use Kodak film v.127 Pats.92830 Jeg finner noen på nett med en kikkertlinse på toppen,men det har ikke denne,bare to plater med hull som brettes opp som ett sikte.