Adobes mobile Lightroom-løsning for Android er nå kommet på linje med IOS-versjonen – og har gått forbi på ett punkt.
Med sin nyeste oppgradering av Android-versjonen av Adobe Photoshop Lightroom for Mobile er Adobe nøye på å understreke at Android-versjonen nå er kommet opp på linje med IOS-versjonen i egenskaper og funksjonalitet.
– IOS-versjonen har tidligere vært litt foran i utviklingen, men nå blir de omtrent like, fremholdt senior produktsjef Josh Haftel hos Adobe da han presenterte Lightroom-oppgraderingen for pressen i tilknytning til lanseringen på Barcelona-messen.
Men på ett punkt ligger Adobe Photoshop Lightroom 2.0 for Android nå foran IOS-versjonen: På Android-versjonen kan man bruke mobilkameraet til å ta bilder i RAW-format, noe som foreløpig ikke er mulig på IOS-plattformen, altså med Iphone, fordi Apple foreløpig ikke støtter DNG – mer om dette om et øyeblikk.
Adobe har imidlertid tatt initiativ overfor Apple om å åpne opp for muligheten til å fotografere i RAW-format også på Iphone, ifølge Haftel.
DNG-bilder
Det er Adobes generiske RAW-format DNG – en forkortelse for Digital Negative, eller digitale negativer om man vil – det dreier seg om. Oppdateringen gjør det mulig å arbeide i DNG-format på smarttelefon med samme muligheter som på dyre speilreflekskameraer, hevder Adobe.
Den oppgraderte Android-løsningen for Lightroom gjør det mulig å fotografere i Adobes DNG-format og å gjøre ikke-destruktiv bilderedigering – riktignok under forutsetning av at Android-mobilen støtter Opengl ES 3.0 eller nyere.
Eksempler som Adobe har listet opp, er Samsung Galaxy Note 5, S6 Edge+, LG G4, V10 og HTC One M9. Etter alle mobillanseringene i Barcelona kan nok listen forlenges.
– Med Lightroom 2.0 har vi gjort det mulig å arbeide med et komplett fotoarbeid med fulloppløselige bilder uansett hvor man befinner seg, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef i Adobe.
Den gratis Lightroom 2.0 for Android-løsningen inneholder blant annet en kamera-app som altså støtter bilder i DNG RAW-formatet.
Nyttige funksjoner
I tillegg inneholder løsningen en funksjon kalt Shoot Through, som byr på forhåndsinnstillinger som muliggjør justeringer før man tar bildet.
Andre verktøy er Dehaze til å fjerne tåke og dis i bildet, Split Toning for å legge på et fargeskjær på utvalgte deler av bildet, forbedrede verktøy for farge- og tonejusteringer samt Point Mode in Curve, verktøy for full kontroll over fargetoner og kontraster.
Uavhengig av tid og sted
– Lightroom-programvaren for Android-mobiler gjør det enkelt å drive omfattende bilderedigering uavhengig av hvor man er og hvilket tidspunkt det er på, sa Haftel.
I tillegg til bildebehandlingen kan man foreta bildeadministrasjon som for eksempel flagging og rangering av bildene på den mobile plattformen.
Capture-funksjonen i Lightroom 2.0 for Android er foreløpig bare tilgjengelig på mobiltelefoner. Den kommer til nettbrett senere.
Ukalibrerte mobilskjermer
På spørsmål fra PC World Norge/Macworld.no om det kan være risikabelt å drive omfattende bilderedigering på dårlig kalibrerte skjermer på mobiler og nettbrett, svarte Haftel at han i utgangspunktet var enig i at kalibreringen av skjermene på mobile enheter varierer sterkt.
– Men nettopp fordi redigeringen i Lightroom er ikke-destruktiv, kan man rette opp eventuelle feil når man henter opp bildene på en kalibrert monitor hjemme eller på kontoret, sa Haftel.
Adobe betegner selv Lightroom 2.0 for Android som den første komplette, mobile RAW-fotoløsningen på markedet.
Lightroom 2.0 til Android kan lastes ned gratis i Google Play.
Selv om denne programvaren er gratis, vil man imidlertid først få full nytte av den når man har et Creative Cloud-abonnement som omfatter Lightroom på Windows-pc eller Mac.
Dette kan enten være et fullt Creative Cloud-abonnement med all kreativ programvare fra Adobe eller fotograf-versjonen som omfatter Photoshop, Bridge og Lightroom.
Fullt CC-abonnement koster 475 kroner i måneden inklusive mva., mens Adobe Creative Cloud fotoplan koster i underkant av 95 kroner i måneden.
(Publisert hos PC World Norge 25. februar 2016)