Kameranytt.no

Apples to-øyde iPhone 7 Plus er her

Apple iPhone 7 Plus
DOBBELTOBJEKTIV: iPhone 7 Plus har fått kamera med dobbelt objektiv. (Foto: Apple)

 

Apple iPhone 7 Plus
DOBBELTOBJEKTIV: iPhone 7 Plus har fått kamera med dobbelt objektiv. (Foto: Apple)

Ved hjelp av to objektiver lover Apple tilnærmet speilrefleks-kvalitet på bildene. iPhone 7 og 7 Plus er lansert.

Det er Plus-modellen, altså den store med 5,5-tommers skjerm, som har fått to objektiver.

Det ene objektivet har en vidvinkelbrennvidde tilsvarende 28 mm omregnet til 35-mm filmformat. Teleobjektivet har en høyst moderat telebrennvidde tilsvarende 56 mm, altså en dobling av vidvinkelobjektivets brennvidde.

Velge eller zoome

Når du skal ta et bilde med den nye kameramobilen, kan du velge om du vil bruke vidvinkel- eller teleobjektivet.

Eller du kan velge å zoome. Da trekker du fingeren over et felt på skjermen for trinnløs zooming.

Så lenge du holder deg innenfor 2x-grensen for brennvidden til vidvinkelobjektivet, snakker vi om optisk zooming, for da er det 56 mm-objektivet som er i aksjon.

Men du kan zoome helt opptil 10x brennvidden av vidvinkelobjektivet. Da er vi tilbake til det gode, gamle problemet som mobilkameraer byr på, der man i stedet for optisk zooming får en digital forstørrelse, eller egentlig en beskjæring som så blåses opp, om du vil.

Resultatet blir gjerne merkbart redusert bildekvalitet.

Men Apple hevder at den digitale zoomingen med nye iPhone 7 Plus likevel gir bedre bildekvalitet enn konkurrentene kan by på, i og med at utgangspunktet ikke er bildet fra et vidvinkel-objektiv, men fra et – om enn moderat – teleobjektiv.

– Ikke kast speilrefleksen

– Ikke kast speilrefleksen, uttalte Apples globale markedsdirektør Phil Schiller da han presenterte de nye iPhone 7-modellene sammen med neste generasjon Apple Watch.

Han ville sikkert gjerne ha tilføyd «ikke riktig ennå, i hvert fall», men gjorde det ikke.

Apple iPhone 7 Plus gagatsvart
FANCY ELLER DISKRET: iPhone 7 Plus i den nye fargen jet black – eller gagatsvart på norsk – er kanskje for blank og glinsende til gatefotografering, selv om den synes dårlig i mørket. (Foto: Apple)

Uansett er det et faktum at Apple ønsker å utfordre fotoentusiaster og profesjonelle fotografer til å bruke nye iPhone 7 Plus til en del av sine fotoopptak, og Apple hadde da også invitert en knippe profesjonelle fotografer, blant annet fra det kjente bildebyrået Magnum, til å ta bilder med kameraet. Noen av bildene ble vist på storskjerm under lanseringen.

En av fotografene ble også sitert på at iPhone 7 Plus er et mobilkamera som alle fotografer bør ha i fotobagen.

En ekstra grunn til å ha med seg en av iPhone 7-modellene ut i felten er at den nye generasjonen har fått skikkelig vern mot vann og støv og oppfyller nå kravene til IP67-standarden.

Portretter med bokeh

Et av de største problemene med både små kompaktkameraer og mobilkameraer er at det er vanskelig å oppnå liten dybdeskarphet, som man gjerne ønsker seg i portretter. Der vil man ha et ansikt i fokus mot en myk og diffus bakgrunn der ingen skarpe detaljer drar oppmerksomheten bor fra portrettfjeset. Fotografer kaller det bokeh.

Siden både bildebrikken og optikken har så små dimensjoner, oppnår man ofte det motsatte – at bildet er mer eller mindre skarpt fra nærmeste til fjerneste objekt.

Dette til tross for at mobilkameraene har fast blenderåpning som høres stor og lyssterk ut. De nye iPhone-modellene har for eksempel objektiv med blenderåpning på f/1,8, en forbedring fra iPhone 6s og 6s Plus, der blenderåpningen var på f/2,2.

På et større kamera med for eksempel APS-C- eller fullformat-bildebrikke ville optikk med lysstyrke på f/1,8 gitt liten dybdeskarphet – hvor liten vil avhenge av brennvidden på optikken, naturligvis.

Men selv med såpass stor blenderåpning vil det være vanskelig å få myk og uskarp bakgrunn med et mobilkamera, bortsett fra i situasjoner der man går veldig tett innpå motivet. Og det vil man jo ikke når man tar et portrettbilde.

Dybdeskarphets-effekten

Løsningen er den nye dybdeskarphets-effekten som iPhone 7 Plus kan by på, hevder Apple.

Når man aktiverer denne effekten, brukes begge kameraene. Ved hjelp av avansert maskinlæring – som Apple kaller det – analyseres bildet i samme sekund som det blir tatt Mennesker i forgrunnen bevares i full skarphet, mens bakgrunnen gjøres uskarp og diffus.

Til dette formålet har Apple integrert en ny signalprosessor i den nye hovedprosessoren som kan utføre opptil 100 milliarder operasjoner på ett enkelt bilde i løpet av 25 millisekunder.

På denne måten skal altså iPhone 7 Plus kunne brukes til å ta bilder av tilnærmet speilreflekskvalitet, antyder Apple. Men Phil Schiller understreker altså at selskapet ikke har til hensikt å gå til krig mot digitale speilreflekskameraer.

Uansett blir dette noe av det første både jeg og sikkert mange andre kommer til å prøve ut når vi får tak i en iPhone 7 Plus.

Det blir forhåpentlig ikke så lenge til. Begge iPhone 7-modellene kan bestilles i Norge fra fredag 9. september, og leveringen starter fredagen etter, 16. september.

Apple iPhone 7 Plus
DEKSLER: Som vanlig vil Apple gjerne selge sine iPhone-er med deksler. Her er noen nye i lær for iPhone 7 Plus. (Foto: AppleI

Dessverre ser det ut til å være noe som ikke er helt på plass ennå for at den nye dybdeskarphets-effekten skal kunne tas i bruk. På sine nettsider informerer Apple om at denne funksjonen «kommer snart». Om det er en programvare- eller fastvare-oppdatering som må til, gjenstår å se.

Optisk bildestabilisering på begge

Også kameraet i den ordinære iPhone 7 er blitt forbedret. Det har fått den samme forbedringen av lysstyrken med f/1,8-blenderåpning – forrige generasjon hadde lysstyrke f/2,2 – og samme 28 mm vidvinkeleffekt.

Nytt er det at nå har også kameraet i den lille modellen fått optisk bildestabilisering. I forrige generasjon var det bare 6s Plus-modellen som hadde dette.

Den optiske bildestabiliseringen gjelder for øvrig både for stillbilder og video, samt den såkalte Live Photo-funksjonen, en slags stillbilde-variant med levende videoeffekt.

Et rykte som derimot ikke stemte, var at var at spesifikasjonene på video ville være forbedret, slik at man nå skulle kunne filme 4K-video med 60 bilderuter i sekundet, ikke bare 30 som før. Her er det ingen endring.

Mens man har digital zoom på opptil 10x på stillbilder, er dette redusert til 6x på videoopptak.

Prisene

iPhone 7 med 32 GB lagringsplass koster 7.390 kroner. Med 128 GB lagring øker prisen til 8.490 kroner. Toppmodellen av iPhone 7 koster 9.590 kroner og har 256 GB lagringsplass.

Storebror iPhone 7 Plus med de samme lagringsvalgene koster henholdsvis 8.790 kroner, 9.890 kroner og 10.990 kroner.

Modellen med den nye sorte fargen jet black – gagatsvart på norsk – fås ikke kjøpt med 32 GB lagringsplass.

Les mer

Andre detaljer om de nye mobilene fra Apple finner man på en masse nettsteder, inkludert hos Macworld.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.