Kameranytt.no

APS-C-kampen: Lett reisezoom fra Fujifilm

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR
KLASSIKER: XF16-80mmF4 R OIS WR – har det mulighet til å bli en ny Fujinon-klassiker? Noen påstår det. (Pressefoto: Fujifilm)

Med en vekt på bare 440 gram tross et hendig 5x zoomomfang fremstår det nye 16-80 mm-objektivet fra Fujifilm som et attraktivt objektiv for reisefotografering – og nær beslektet gatefoto.

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR kommer i salg i Norge utpå høsten 2019, ifølge en pressemelding fra Fujifilm Nordic. Objektivet ble varslet på et «veikart» over Fujifilms kommende optikkutvalg allerede i fjor sommer, og nå er ventetiden snart over for Fujifilm-brukere som ønsker seg et lett og kompakt allround-zoomobjektiv som ikke gjør så mye av seg hverken i fotobagen eller når det er montert på kameraet.

Zoomomfanget på 16-80 mm tilsvarer et brennviddeomfang på 24-122 mm omregnet til 35 mm-format. Selv om Fujifilm i senere tid riktignok har kastet seg på mellomformat-bølgen, har selskapet holdt seg unna fullformat og i mange år satset trofast på det mindre APS-C-formatet. Fujifilm har fremstått som en sterk forkjemper for kameraer med denne brikkestørrelsen.

APS-C-fordelene

Dette kommer fram også i pressemeldingen, der Fujifilm Nordic påpeker at objektivet er omtrent 40 prosent lettere enn objektiver med tilsvarende rekkevidde og lysstyrke i fullformat.

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR
KIT-OBJEKTIV: Fujifilm har rimeligere såkalte kit-objektiver til kameraene sine, men nå er det fremmet ønske om at også det nye 16-80 mm-objektivet bør kunne fås i pakkeløsning til rabattert pris. Vi får se hva som skjer. Her er objektivet plassert på Fujifilm X-T30. (Pressefoto: Fujifilm)

– Med en totalvekt på bare 979 g sammen med Fujifilm X-T3 eller 823 g med Fujifilm X-T30 er dette objektivet et perfekt kit til reisen, påstår Fujifilm.

Jeg kunne ikke dy meg, men måtte bare sjekke vekten på kamerautrustningen jeg har planlagt å ta med meg på ferieturen til Nord-Norge neste uke, en 12 år gammel Nikon D300 og et tilhørende 18-200 mm-zoomobjektiv – med en samlet vekt på nesten 1,5 kg. Kanskje på tide å svitsje? I hvert fall til et eller annet speilløst?

6-trinns stabilisering

Fujifilm legger stor vekt på budskapet om at det nye objektivet har heftig optisk bildestabilisering som gir en effekt på opptil seks steg. Det er for så vidt imponerende, men påstanden som følger etterpå i pressemeldingen er kanskje ikke fullt så imponerende korrekt. Der står det at dette gjør det enkelt å bruke objektivet til «alt fra å fange et kveldsbilde uten stativ til bevegelige objekter uten å få uskarpe bilder». Ja, det er jo riktig at bildestabilisering gjør det mulig å fotografere med lengre lukkertider enn ellers. Det er altså lettere å ta skarpe bilder av stillestående motiver i dårlig lys. Men bildestabilisering bremser ikke opp hastigheten til bevegelige motiver som man prøver å ta bilde av. At bildestabilisering kanskje gjør det mulig å fotografere noenlunde skarpt om fotografen selv skulle befinne seg på et bevegelig objekt, er en annen sak.

Blant de litt spesielle funksjonene med objektivet – som Fujifilm vel å merke ikke er alene om – er at det oppdager selv når du setter kameraet på stativ og sørger for automatisk å slå av den innebygd bildestabilisator-funksjonen. På mange objektiver må man gjøre dette manuelt, men det er fort gjort å glemme det.

Grunnen til at bildestabilisering ikke bør være aktivert når kameraet står på stativ, er at når bildestabiliserings-systemet ikke lenger detekterer noen bevegelse, risikerer man at autofokus-mekanismen begynner å søke framover og bakover og dermed selv forårsaker litt bevegelse i kameraet. Bildestabilisering kan altså virke mot sin hensikt når kameraet står på stativ. Dessuten bruker bildestabilisering en del strøm, særlig på litt større objektiver, og på reise er det jo alltid lurt å spare på strømmen.

Solid og værbestandig

Det nye 16-80 mm-objektivet er solid bygd med den ytre konstruksjonen i metall. I tillegg er objektivet værbestandig, med ekstra beskyttelse på 10 punkter. Derfor skal det tåle både støv, smuss og fuktighet samt lave temperaturer, lover Fujifilm.

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR
KORT: Det nye 16-80 mm-objektivet er bare 89 mm langt – før man begynner å zoom ut. Da blir det nesten dobbelt så langt. (Pressefoto: Fujifilm)

Glasset i objektivet består av i alt 16 linseelementer fordelt på 12 grupper. Tre av linseelementene er asfæriske, i tillegg til at man har ett ED-linseelement – et Extra Low Dispersion-element. Sistnevnte er med på å justere spredningen av lysbanene og bidrar litt ekstra til at farger av forskjellig bølgelengde fokuseres likt. ED-glass skal også motvirke falske buede linjer, som ellers særlig kan forekomme i vidvinkelmodus. I tillegg kan ED-optikk bidra til bedre skarphet i kantene.

16-80 mm-objektivet har rund blender med ni blenderlameller. Største blenderåpning er f/4, vel å merke gjennom hele zoomområdet. Minste blenderåpning er f/22.

Objektivet har en tilnærmet makrofunksjon med forstørrelsesgrad på opptil 2,5x.

Diameteren er på 78 mm og lengden er beskjedne 89 mm, selv om den øker betraktelig når man zoomer ut mot telemodus.

Filterdiameteren er 72 mm.

Ambassadørenes lovprisning

Et par av Fujifilms kameraambassadører har lagt ut artikler og bildeeksempler etter å ha fått prøve tidlige eksemplarer av det nye objektivet. Selv om dette naturligvis ikke er uavhengige og nøytrale testomtaler, har fotografene gjort noen interessante observasjoner.

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR
MED SOLBLENDER: Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR med påmontert solblender. (Pressefoto: Fujifilm)

Briten Chris Upton er reise- og landskapsfotograf – og offisiell Fujifilm X-fotograf. Han fastslår at det nå er blitt lettere å velge riktig objektiv for reisefotografering. Han er imponert over skarpheten mellom blender f/5,6 og f/16 på alle brennvidder. På full vidvinkel, 16 mm (tilsvarende 24 mm) kan man observere at bildene blir litt mørkere i hjørnene, uten at det er noe problem, skriver han. Du kan se artikkelen og bildene hans her.

Den danske Fujifilm-ambassadøren Jonas Dyhr Rask har også prøvd det nye objektivet og fastslår at autofokusen er lynrask og presis, og han er særlig begeistret over den optiske bildestabilisatoren. Selv om objektivet ikke har topp lysstyrke, er det greit å vite at bildestabiliseringen gjør at man kan greie å fotografere med full telebrennvidde (80 mm, tilsvarende 122 mm) med lukkertid på 1/4 sekund, ja, helt ned mot 1/2 sekund, ifølge Rask. (Du kan se artikkelen og bildene hans her.)

Jonas Rask påpeker også at objektivet byr på myk bokeh selv om største blenderåpning bare er f/4. Takket være muligheten til å komme svært tett på motivet, ned til bare 35 cm unna, selv på full telebrennvidde, kan man få herlige, myke bakgrunner uten å måtte droppe APS-C og bytte ut med fullformat-utstyr, ifølge Rask. APS-C kan fortsatt konkurrere, altså.

Hans konklusjon er at dette objektivet kommer til å bli en ny Fujinon XF-klassiker.

Kameranytt.no minner igjen om at dette er fotografer som har rolle som «offisielle Fujifilm-fotografer», så det kan jo være fornuftig å vente på uavhengige testomtaler, hvis man vil ha en nøytral vurdering før man eventuelt vurderer å kjøpe det nye objektivet.

Prisen

Veiledende norsk pris er satt til cirka 10.000 kroner, og det nye objektivet kommer i butikkene i løpet av oktober 2019.

Fujinon XF16-80mmF4 R OIS WR
KOMPAKT PAKKE: Her er det nye 16-80 mm-objektivet montert på et Fujifilm X-T3-kamerahus. (Pressefoto: Fujifilm)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.