Så å si alle de ledende kameraprodusentene gleder seg nå over å ha blitt beæret med én eller flere av årets EISA-priser.
Nedenfor finner du bilder og en kort omtale av alle EISA-prisvinnerne i fotosegmentet.
Det er travelt på PR- og informasjonsavdelingene til kameraprodusentene – og mange andre produsenter av lyd- og bildeprodukter – akkurat nå. De kappes om å få ut sine pressemeldinger om hvor gode produkter de lager. For se – nå er beviset på perfeksjon kommet: Årets EISA-pris.
Ulempen med bare å se pressemeldingene fra de respektive produsentene er jo at man lett forledes til å tro at det ene merket er så mye bedre enn det andre.
I noen tilfeller kan for så vidt godt medføre riktighet – produktene som er med i konkurransen om EISA-prisene, er definitivt blant de beste innenfor sine sjangere.
Men det er også et faktum at EISA deler ut priser i så mange forskjellige kategorier at det er gode sjanser for at det blir en eller annen pris på alle. Vel, nesten da. Uten at det på noen måte skal desavuere betydning av pristildelingen.
Uansett er det vel like greit å hive seg ut i det og ta en titt på alle de foto-relaterte prisene på årets EISA-prisliste. For det er jo de som er relevante for denne bloggen.
Men først – hvem er EISA?
EISA
EISA-forkortelsen står for European Imaging & Sound Association. Organisasjonen er en sammenslutning av 45 tidsskrifter og publikasjoner innen hi-fi, visuell hjemmekino og video, fotografi, bilelektronikk, hjemmekino/audio og mobil forbrukerelektronikk, for å bruke EISAs egen oppramsing.
EISAs medlemspublikasjoner er fordel på 23 europeiske land. Norge er representert med to publikasjoner: tidsskriftet Fotografi, som har vært med i mange år, og Stereo+, som ble med fra i sommer.
Det er representanter for alle disse tidsskriftene og publikasjonene som utgjør juryen som bestemmer årets pristildelinger. Og det har de gjort i over 30 år.
EISA-prisene er derfor godt innarbeidet på markedet – og de mottas som kjærkomne virkemidler til bruk i markedsføringen hos mottakerne av prisene.
Relevante produkter testes først i de respektive redaksjonene . Deretter samles representanter for publikasjonene til en demokratisk avstemning i de forskjellige kategoriene.
Seriøse tester
Personlig har jeg ingen grunn til å betvile seriøsiteten i testene som ligger bak kåringen av EISA-prisvinnerne. Jeg kjenner noen av dem som er med på avstemningene og har truffet og snakket med flere andre, og jeg har opplevd dem som seriøse, erfarne og kunnskapsrike innenfor sine fagområder.
Derfor mener jeg det er grunnlag for å hevde at en EISA-pris i det minste må tolkes som en anerkjennelse av at produktet vil være et godt kjøp, selv om man alltid bør være åpen for at det er konkurrerende produkter som kan være et vel så fornuftig kjøp.
Ingen kjenner ens egne preferanser og behov bedre enn en selv, og et produkt som passer godt for mange andre og som har fått en eller flere priser, er ikke nødvendigvis det som passer best for en selv. Greit å ha med i vurderingen når man sjekker ut årets EISA-prisvinnere.
59 priser i år
I år omfatter prislisten i alt 59 produkter fordelt på en rekke kategorier. Hver delkategori hører hjemme i en hovedkategori styrt av sine respektive ekspertgrupper, for eksempel ekspertgruppen for hjemmekinolyd, ekspertgruppen for Hi-Fi, ekspertgruppen for mobile enheter, ekspertgruppen for fotografi og så videre.
Årets kamera-produkter
Vi hopper over alle prisene for beste høyttaler, beste TV og så videre og konsentrerer oss om prisene som er delt ut av kamera- og fotografi-ekspertene.
Sony a7S II
Her ser vi at Sony a7S II er kåret til årets europeiske foto- og videokamera.
Juryen sier blant annet: « Med α7S II leverer Sony det rette verktøyet for profesjonelle fotografer som krever topp kvalitet video og suverene stillbilder under alle opptakssituasjoner. Kameraets 12,2 Mp fullformat Exmor CMOS-brikke mestrer fotografering i svakt lys med en maksimal følsomhet på ISO 409 600. I tillegg sikrer det store dynamikkomfanget, 5-aksers bildestabilisering og internopptak av 4K.»
Olympus TG-Tracker
Årets action-videoopptaker er Olympus TG-Tracker.
Juryen sier blant annet: « TG-Tracker kombinerer arven fra Olympus’ populære Tough-serie kompaktkameraer med allsidigheten til action-kameraer og gir en ny type verktøy for den eventyrlystne fotografen.»
Canon EOS 80D
Årets speilreflekskamera er Canon EOS 80D.
Juryen sier blant annet: «Canon har gitt markedet et kamera som inneholder mange innovative funksjoner for foto og video. Den fremste funksjonen er Canons Dual Pixel CMOS AF, som muliggjør rask fokusering med liveview og video.»
Nikon D500
Årets speilreflekskamera i den såkalte prosumer-klassen – som vel gjerne sammenfaller mye med det vi kaller entusiast-klassen i Norge – er Nikon D500.
Juryen sier blant annet: «D500 er Nikons raskeste og beste digitale speilreflekskamera i DX-format til nå. Det klarer å ta 10 bilder per sekund, og er perfekt for action-fotografering. Nikons nye 153-punkts AF-system gir meget rask og presis fokus, spesielt med bevegelige motiver.»
Canon EOS-1D X Mark II
Årets profesjonelle speilreflekskamera er Canon EOS-1D X Mark II.
Juryen sier blant annet: «Canon EOS-1D X Mark II er det raskeste speilreflekskameraet som er laget, og samtidig det beste verktøyet for profesjonelle sportsfotografer. Det klarer 14 bilder per sekund av bevegelige motiver, en imponerende prestasjon som er spesielt nyttig for action-fotografering.»
Olympus OM-D E-M10 Mark II
Årets kompakte systemkamera i forbrukerklassen er Olympus OM-D E-M10 Mark II.
Juryen sier blant annet: «Olympus OM-D E-M10 Mark II er et kompakt og lett kamera med meget god brukervennlighet. Med en 16,1 millioner piksler Four Thirds-bildebrikke, en høykvalitets elektronisk søker med 2,36 millioner punkter og rask autofokus er det teknologisk avansert og leverer bilder av høy kvalitet.»
Sony a6300
Årets kompakte systemkamera i prosumerklasssen er Sony a6300.
Juryen sier blant annet: «Med nye α6300 har Sony gjort den utrolig populære forgjengeren α6000 enda bedre. Den kompakte og lette formfaktoren er beholdt, mens α6300 tilfører lynrask (0,05 sekunder) hybrid autofokus med 425 AF-punkter og 4D følgefokus, 4K videoopptak av profesjonell klasse og en vær-sikret konstruksjon.»
Fujifilm X-Pro2
Årets kompakte systemkamera i proffklassen er Fujifilm X-Pro2.
Juryen sier blant annet: «Fujifilm X-Pro2 er en profesjonell dokumentar- og gatefotografs drøm. Med den nye 24,3 Mp X-Trans CMOS III-bildebrikken leverer X-Pro2 utrolig detaljerte bilder som kan ytterligere optimaliseres med Fujifilms realistiske filmsimuleringer.»
Sony Cyber-shot RX1R II
Årets kompaktkamera i premiumklassen er Sony Cyber-shot RX1R II.
Juryen sier blant annet: «Sony Cyber-shot RX1R II kombinerer en 42,4 Mp 35mm fullformat bildebrikke med et fast ZEISS-objektiv av høy kvalitet, og verdens første variable optiske lavpassfilter som gir fantastisk bildekvalitet med et bredt dynamikkområde og svært lavt støynivå.»
Panasonic Lumix DMC-TZ100
Årets kompaktkamera i reiseklassen er Panasonic Lumix DMC-TZ100.
Juryen sier blant annet: « Panasonic Lumix DMC-TZ100 er et solid konstruert og kompakt reisekamera som gir klassens ledende bildekvalitet, takket være den 20,1 Mp 1-tommers bildebrikken og sitt Leica zoomobjektiv med 25–250mm (ekviv.) f/2,8–5,9. Entusiastfotografer vil verdsette den 3-tommers LCD-berøringsskjermen og 1,166-Mp elektronisk søker, RAW-opptak, 10 bps serieopptak , innebygd WiFi og 1/16 000s elektronisk lukker.»
Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD
Årets speilrefleksobjektiv er Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD.
Juryen sier blant annet: «Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD er en ny målestokk for ytelsen blant korte portrett-teleobjektiver. Det er det første i sitt slag med optisk bildestabilisering, slik at fotografen kan bruke lukkerhastigheter opp til 3,5 trinn langsommere enn vanlig.»
Canon EF 35mm F1.4L II USM
Årets speilrefleksobjektiv i proffklassen er Canon EF 35mm F1.4L II USM.
Juryen sier blant annet: «Canon EF 35mm f/1.4L II USM byr på fremragende resultater: det er det beste 35mm-objektivet på markedet. Bildeskarpheten er utrolig høy, både i sentrum og i kantene, selv på f/1,4. Canon benytter spissteknologi som Subwavelength Structure Coating (SWC) for å øke lysgjennomgangen, noe som reduserer både strølys og internreflekser.»
Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art
Årets speilrefleks-zoomobjektiv er Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art.
Juryen sier blant annet. «Sigma 50–100mm F1.8 DC HSM Art er en lyssterk telezoom optimalisert for speilrefleks med APS-C-bildebrikker. Det nyeste tilskuddet til Sigmas anerkjente Art-serie dekker tre populære brennvidder (85mm-, 105mm- og 135mm-ekvivalent), som gjør objektivet til et svært nyttig tilskudd til enhver fotografs utstyr.»
Sony FE 85mm F1.4 GM
Årets profesjonelle kompakte systemobjektiv er Sony FE 85mm F1.4 GM.
Juryen sier blant annet: «Sony FE 85mm F1.4 GM teleobjektiv er nødt til å bli meget populært blant ambisiøse portrettfotografer. Den optiske konstruksjonen og bruk av linseelementer med spesialglass sikrer at objektivet leverer den ekstremt høye oppløsningen som kreves av moderne kameraer.»
Fujinon XF 100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR
Årets kompakte system-zoomobjektiv er Fujinon XF 100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR.
Juryen sier blant annet: «Fujinon XF100–400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR er en supertelezoom som gir et utsnitt tilsvarende 150–600mm når det brukes på Fujifilm kameraer med APS-C-bildebrikke. Det er et veldig godt supplement til det nye X-T2 kameraet, og gir X-systemets brukere tilgang til sport- og dyrelivfotografering.»
Panasonic DUAL I.S. System
Årets fotoinnovasjon er Panasonic DUAL I.S. System.
Juryen sier blant annet: «Panasonics Dual I.S.-system (dobbel bildestabilisering) er den mest avanserte teknologien hittil for å hjelpe fotografer å få skarpe håndholdte bilder over et variert utvalg av situasjoner. Tidligere bildestabilisatorsystemer har enten basert seg på optisk stabilisering i objektivet, eller å bevege bildebrikken i kameraet, for å motvirke uskarphet fra kamerabevegelser. I motsetning til disse kombinerer Panasonics Dual I.S. slik det benyttes i Lumix GX8 og GX80, begge disse prinsippene for å gi best mulig effekt, både for stillbildefotografering og videoopptak.»
DxO OpticsPro 11
Årets fotoprogramvare er DxO OpticsPro 11.
Juryen sier blant annet: «Blant de fremste bildebehandlingsprogrammene skiller DxO OpticsPro 11 seg ut med sin hastighet og flere unike egenskaper. Basert på faktiske målt ytelse, er OpticsPro 11 i stand til å forbedre skarphet og korrigere objektivfeil og samtidig levere automatisk bildebehandling av meget høy standard.»
Canon imagePrograf Pro-100
Årets fotoskriver er Canon imagePrograf Pro-100.
Juryen sier blant annet: « Canon imagePROGRAF PRO-1000 er en dedikert A2 fotoskriver som bruker pigmentblekk for best mulig utskriftskvalitet samt god lysekthet (motstand mot falming av fargene) og arkivbestandighet. Med en maksimal utskriftsoppløsning på 2400x1200dpi, bruker den 12 blekkpatroner inkludert separat matt svart og fotosvart for å hindre sløsing med blekk, penger og tid.»
Samsung Galaxy S7/S7 edge
Ekspertgruppen for mobilprodukter har – i samarbeid med fotojuryen – kåret Samsung Galaxy S7/S7 edge til årets smartmobilkamera.
Juryen sier blant annet: «Kameraet til Samsungs flaggskip-duo leverer en utrolig ytelse i praktisk talt alle opptakssituasjoner. Dual Pixel-bildebrikken har 12 ekstra store megapiksler som gir hurtigere autofokus med fasefølsomhet. Det lyssterke f/1,7-objektivet registrerer mer lys og gjør kameraet i stand til å levere svært detaljerte og flotte bilder selv i mørket.»
Huawei P9
Mobil-eksertgruppen har også gitt pris til Huawei P9. Selv om dette ikke er en pris innenfor fotosjangeren, tar vi den med, siden juryen legger stor vekt på nettopp kamerateknologien i denne mobilen.
Juryen sier blant annet: «Huawei makes history by being the first manufacturer to introduce Leica’s photography knowhow to mobile devices. The dual-lens camera captures more light and provides better clarity for both photos and videos.»
Prisutdeling i Berlin
Oppsummert: En pris for enhver smak på denne listen, altså.
Selve prisutdelingen finner sted på IFA-elektronikkmessen, som går av stabelen i Berlin 2.-7. september.