Årets iPhone-app: Spectre Camera

Spectre Camera
VINNEREN: Årets iPhone-app er Spectre Camera. (Pressefoto: Halide)

Årets app for iPhone, Spectre Camera, gjør det endelig mulig å ta bilder med lang eksponeringstid med iPhone, også på dagtid. Stikkordene er kunstig intelligens og sammensetting av mange bilder til ett. Utviklerne sier de har gitt iPhone en «Computational Shutter».

[toc]Apple har valgt årets apper for iPhone, iPad, Mac og Apple TV, samt de beste spillene i 2019. Den mest foto-relaterte av prisene gikk til iPhone-appen Spectre Camera.

Formålet med denne appen er å kunne ta bilder med lang eksponeringstid for å gjøre seg nytte av de effektene som dét gir mulighet til, for eksempel til å omgjøre vannet i bildet av et fossefall til mykt og vakkert skum. Tatt med vanlig, kort eksponeringstid vil det jo isteden bare se ut som om vanndråpene er frosset i tid.

Spectre Camera
SPECTRE: Fossefall med lang eksponeringstid er et populært motiv – nå også mulig med mobil. (Pressefoto: Apple)

Utviklerne bak Spectre Camera har ramset opp andre eksempler på bilde-effekter man kan få til med denne appen som egentlig ikke er mulig med mobilkameraer. For eksempel kan man med Spectre-appen ta bilder av turistattraksjoner tettpakket med turister, men med såpass lang eksponeringstid at folkene blir visket ut av bildet og bare turistattraksjonene står igjen.

Eller man kan ta nattbilder av biltrafikk der lysene blir omgjort til streker som er malt over gatene. Et populært motiv blant fotografer med vanlig kamera og stativ, i utgangspunktet umulig med mobilkamera. Og bølger som slår inn mot en strand kan omgjøres til mykt skum som gir et helt annet liv til bildet enn bølger frosset i tid – akkurat som bilder av fossefall.

Dette er bilder som det er forholdsvis lett å ta med et tradisjonelt kamera med lang lukkertid og fortrinnsvis med kameraet montert på stativ. Men folk som fotograferer med mobilen, har sjelden – les: i praksis aldri – med seg kamerastativ. Og lukkertiden kan de ikke justere manuelt – se mer om det nedenfor.

Teknologisk samspill

Løsningen som folkene bak Spectre Camera-appen har utviklet, er basert på et samspill mellom tre teknikker: automatisk bildestabilisering, motivdetektering og intelligent eksponering, med kunstig intelligens som bærebjelken i det hele.

Vi kan vel også trekke inn begrepet «computational photography» her, altså datamaskin-assistert fotografering, noe som gjerne får piggene ut på en del mobilkamera-skeptikere. Men hva er egentlig viktigste, bildet som blir sluttresultatet av fotograferingsprosessen, eller hvordan man gjør det?

Spectre Camera
STABILT: Bildestabilisering er en nøkkelfunksjon med Spectre Camera-appen. (Pressefoto: Halide)

Som i annen datamaskin-assistert fotografering er også trikset her at det tas mange bilder på svært kort tid og at disse sys raskt sammen til det som blir sluttresultatet. Det kan være snakk om flere hundre bilder på noen få sekunder.

Når man fotograferer med Spectre Camera, kan man selv foreta en viss justering av samlet eksponeringstid, noe som kan innvirke på det ferdige bildet. I praksis kan man velge mellom eksponeringstid på tre, seks eller ni sekunder. Alle vet jo at det er umulig å holde et kamera stødig så lenge, og det er her funksjonen med sammensying av mange bilder til ett står sentralt.

Også på dagtid

Nå er ikke denne teknikken ukjent for mobilkamera-brukere. Stadig flere mobilkameraer har de siste årene fått avanserte funksjoner for nattfotografering. Huawei har vært blant pionerene her, Samsung er kommet langt med det på sine Galaxy-flaggskip, og Apple har innført det på nyeste generasjon av iPhone.

Og det er nettopp samkjøring av mange opptak som står sentralt i denne teknikken.

Spectre Camera
TRAFIKKEN SOM FORSVANT: En bro full av trafikk kan bli til et bilde bare av broen med Spectre Camera. (Pressefoto: Halide)
Spectre Camera
VANN: Hvorfor er rennende vann et så populært motiv i landskapsbilder, mon tro? Dette bildet gir kanskje noe av svaret. (Pressefoto: Halide)

Forskjellen mellom disse nattfoto-løsningene og Spectre Camera er at sistnevnte også byr på muligheten til å bruke slik teknologi i dagslys. Muligheten til nattfotografering med Apples egen kamera-app for iPhone slås av når det blir «for lyst». Brukeren har riktignok en viss mulighet til å påvirke nattmodusen, men det er stort sett begrenset til manuelt å slå av funksjonen når det er så mørkt at den automatisk har slått seg på .

Mobilkameraets begrensninger

En av de fotografiske begrensningene med mobilkameraer er at fotografen ikke har kontroll over hverken eksponeringstiden eller blenderåpningen, slik man har på et tradisjonelt kamera. Det er i det hele tatt svært begrensede muligheter til manuell justering av både blenderåpning og lukkertid på et mobilkamera.

De fleste mobilkameraer har for eksempel ingen annen blenderåpning enn det vi på vanlige kameraer kaller full blenderåpning, altså den blenderåpningen som tilsvarer objektivets oppgitte lysstyrke. For eksempel har hovedkameraet på iPhone 11 Pro, det som i de tekniske spesifikasjonene oppgis som vidvinkel-objektivet, en lysstyrke på f/1,8, og dette er også den eneste blenderåpnings-innstilling som det er mulig å bruke. Man kan ikke blende ned et mobilkamera-objektiv til blender f/8 eller f/16 eller noe sånt. Alle opptak gjøres på full blenderåpning, men siden dimensjonene er så små, gir det en dybdeskarphet som rekker fra ganske nært til uendelig. Det er jo derfor man må ty til datamaskin-assisterte løsninger for eksempel for å få uskarp og myk bakgrunn i portretter.

Spectre Camera
BILLYS-KUNST: Biltrafikk på kveldstid, fotografert med lang eksponeringstid, har lenge vært et populært motiv. Nå kan det gjøres med håndholdt mobilkamera. (Pressefoto: Halide)

Kameraene og de tilhørende objektivene i mobilene er så små rent fysisk at det rett og slett ikke er plass til noen mekanisk justerbar blenderåpning. Eksponeringen gjøres automatisk i kameraet ved hjelp av funksjoner som ikke krever noen mekanisk justering, det vil si eksponeringstid – lukkertid – og lysfølsomhet – ISO.

Spectre-utviklerne, som er de samme som står bak foto-appen Halide, beskriver selv løsning slik: – Vi har lykkes i å gi iPhone en datamaskin-assistert lukker – en Computational Shutter.

Fotografen kan selv følge med på eksponeringsprosessen mens den skjer, og sluttresultatet kan deles enten som et stillbilde eller som en videosnutt, ettersom opptaket blir lagret som et Live-bilde.

Apropos stativ: Jeg skrev tidligere i artikkelen at mobilkamera-brukere sjelden eller aldri har med seg kamerastativ, men Spectre har faktisk innebygd stativ-detektering og kan dermed tilpasse eksponepringsprosessen i forhold til dét også.

Mørkt brukergrensesnitt

Spectre har et minimalistisk og mørkt brukergrensesnitt. Ikke bare fordi det er moderne med mørk modus i våre dager, men også begrunnet med at det gir mindre belastning på øynene når man fotograferer i mørke omgivelser.

Spectre Camera
NATT OG DAG: Med Spectre Camera-appen har man nye fotomuligheter til alle døgnets tider. (Pressefoto: Halide)

Det er også lagt vekt på at appen skal være enkel å betjene med én hånd, selv med de største iPhone-ene.

Jeg har hatt Spectre-appen tilgjengelig en stund, men jeg har ikke fått tid til å prøve den ut skikkelig. Det skal jeg gjøre nå, og så får jeg komme tilbake med en vurdering av hvordan den er i bruk. Førsteinntrykket er uansett veldig bra.

Prisen

Spectre Camera-appen koster 33 kroner hos Apples App Store.

Spectre Camera
ÅRETS APPER: Apple har utnevnt årets apper hos App Store. (Presseillustrasjon: Apple)

Appen forutsetter iPhone 6 eller nyere og iOS 11 eller nyere.

Det er visse begrensninger på funksjonaliteten med de eldste iPhone-modellene. For eksempel gjøres opptakene med noe lavere oppløsning på iPhone 6 og 6 Plus. Og stabilisering med kunstig intelligens er bare tilgjengelig på iPhone-modellene fra iPhone 8 og oppover, siden dette krever såkalt nevral prosessering, som er en teknologi som kom med iPhone 8.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.