Kameranytt.no

Asus fokuserer på mobilkameraet

Asus Zenfone 4
TOPPMODELLEN: Zenfone 4 Pro er den nye toppmodellen i den nye Asus-mobilserien. (Foto: Asus)
Asus Zenfone 4
TOPPMODELLEN: Zenfone 4 Pro er den nye toppmodellen i den nye Asus-mobilserien. (Foto: Asus)

Asus lanserer nå en ny familie av smartmobiler og sier utviklerne har hatt størst fokus på kameraene.

[toc] Kameraene på mobiltelefonene våre blir åpenbart et stadig viktigere salgsargument for mobilprodusentene.

«We Love Photo»

– We Love Photo. Dette var slagordet som Asus brukte da den nye Asus Zenfone 4-serien ble lansert i Roma for noen dager siden.

Nå er noen av de nye modellene klare for det norske markedet, og de resterende kommer i salg i Norge i løpet av oktober.

Tre kameraer hver

Den nye Asus Zenfone 4-serien består i skrivende stund av fem forskjellige modeller, og alle er utstyrt med tre kameraer.

For fire av mobilene snakker vi om ett standardkamera og ett tilleggskamera på baksiden, altså kameraer som man bruker til vanlig fotografering, samt ett selfiekamera på fremsiden – som man naturligvis bruker til å ta selfies med.

LES OGSÅ: Nye Google Pixel til topps

Men ett av kameraene, Asus Zenfone 4 Selfie Pro, har bare ett ordinært kamera på baksiden, men til gjengjeld to selfiekameraer på forsiden. Det ene selfiekameraet er en «supervidvinkel» som skal være ypperlig til å ta selfies av litt større grupper, for eksempel hele familien eller en vennegjeng på tur.

LES OGSÅ: Med objektivet på tvers

De fem nye Asus-mobilene spenner over et stort prisspekter, fra cirka 2.500 kroner for den rimeligste til cirka 8.500 kroner for toppmodellen.

Zenfone 4 Pro

Øverst på rangstigen blant de nye Asus Zenfone-mobilene finner vi Zenfone 4 Pro. Dette er en flaggskipsmobil med 5,5-tommers skjerm, seks gigabyte internminne og en kraftig Qualcomm Snapdragon 835-prosessor.

Hovedkameraet benytter Sonys IMX362-bildesensor. Asus hevder at denne bildesensoren bidrar til bedre bilder i dårlig lys, i områder med mye bakgrunnslys og også bilder tatt om natten.

Asus Zenfone 4
ZENFONE 4 PRO: Toppmodellen har tre kameraer med Sony-bildesensorer i highend-sjiktet. Foto: Asus)

IMX362 er blant bildesensorene i Sonys Exmor-serie, og den ble lansert i november i fjor. Den er blant Exmor-sensorene som har dual-pixel-basert fasedetekterende autofokus.

Sensoren er på 12 megapiksler med pikselstørrelse på 1,40 mikrometer.

Lysstyrken på objektivet er på f/1,7 – på mobiltelefonkameraer er oppgitt lysstyrke det samme som den eneste blenderåpningen, for den kan ikke justeres slik vi gjør med blenderen på vanlige kameraer. På mobilene justeres eksponeringen ved hjelp av lukkertid og/eller ved å endre ISO-innstillingen.

Signalene fra bildesensoren bearbeides lynraskt med en Qualcomm Spectra 180 ISP-signalprosessor.

Forbedret optisk bildestabilisator skal også bidra til at Zenfone 4 Pro gir bedre bilder i dårlig lys.

Nummer to-kameraet på denne mobilen har litt samme funksjon som «portrett-objektivet» på Apple iPhone 7 Plus, med 2x optisk zoom som skal gi mulighet til å ta portretter med myk bakgrunn. Riktignok må mobilene skape soft bakgrunn digitalt, siden dimensjonene på bildebrikke og optikk gjør at den optiske dybdeskarpheten er for stor til å gi myk bakgrunn.

LES OGSÅ: Klem på HTC U11 for å ta bilder

Nummer to-kameraet har for øvrig også digital zoom i tillegg til 2x optisk zoom, men digital zoom er vel noe de fleste av oss styrer unna hvis vi kan.

Zenfone 4 Pro har en veiledende pris på cirka 8.500 kroner.

Zenfone 4

Modellen som «bare» heter Zenfone 4, har samme hovedkamera som Pro-modellen, men det andre kameraet er ikke et telezoom-kamera som på Zenfone 4 Pro. I stedet er denne modellen utstyrt med et supervidvinkelobjektiv med 120 graders bildevinkel, som skal være ypperlig til selfie-fotografering av større grupper.

Asus Zenfone 4
ZENFONE 4: Også Zenfone 4 – uten Pro i navnet – har 5,5-tommers skjerm. (Foto: Asus)

Zenfone 4 styres av en Qualcomm Snapdragon 630-prosessor, og batteritiden skal være veldig god, med mulighet til å surfe via WiFi i opptil 18 timer.

Som Zenfone 4 Pro har også Zenfone 4 en 5,5-tommers skjerm.

Prisen på denne modellen er cirka 5.000 kroner.

Zenfone 4 Selfie Pro

Er dette mobilen med markedets mest avanserte selfie-kamera? Asus hevder det. Igjen er det Sonys IMX362-bildesensor som er brukt, denne gang på selfie-kameraet.

Asus Zenfone 4
ZENFONE 4 SELFIE PRO: Det nye selfie-kameraet fra Asus skiller seg fra konkurrentene ved at det har to selfiekameraer og ett bakkamera. (Foto: Asus)

Kameraet kan blant annet skilte med dual pixel-autofokus, som bidrar til rask fasedetekterende autofokus via sensorer på bildebrikken i stedet for de langsommere kontrastdetekterende fokussensorene som brukes i mange kameraer. Dessuten kan selfie-kameraet ta opp video i full 4K-oppløsning.

Zenfone 4 Selfie Pro nøyer seg imidlertid ikke med ett selfie-kamera, men har to. Det andre selfie-kameraet har 120-graders bildevinkel og betegnes derfor som et kamera med supervidvinkel-objektiv. Ypperlig for selfie-bilder av grupper og familier, og ikke minst aktuelt når man er ute og reiser, hevder Asus.

Naturligvis kan man også fotografere på vanlig måte med Zenfone 4 Selfie Pro. Bakkameraet er på 16 megapiksler og kan ta opp video i 4K-oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler.

LES OGSÅ: iPhone 7 Plus får utskiftbar optikk

Også Zenfone 4 Selfie Pro har 5,5-tommers skjerm basert på AMOLED-teknologi og Full HD-oppløsning på 1.920 x 1.080 piksler.

Selfie-modellen fra Asus koster cirka 4.500 kroner.

Zenfone 4 Max 5,5- og 5,2-tommer

I den litt lavere del av prisspekteret kommer Asus nå med to modeller kalt Zenfone 4 Max, med henholdsvis 5,2- og 5,5-tommers skjerm. Prisene er henholdsvis cirka 2.500 kroner og cirka 3.000 kroner.

Asus Zenfone 4
ZENFONE 4 MAX: Max-modellen kommer i to skjermstørrelser, 5,5-tommer som her, og 5,2-tommer. (Foto: Asus)

«Max» refererer sannsynligvis til at disse to mobilene har særdeles lang batteritid, med batterier på henholdsvis 5.000 og 4.100 milliamperetimer. Standby-tiden er oppgitt til opptil 46 dager, taletiden opptil 40 timer, WiFi-surfing opptil 26 timer og videoavspilling opptil 22 timer.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.