Auto-opptak og fugler i fokus i Nikon Z 8-oppdatering

Nikon Z 8-oppdatering
FIRMWARE 2.0: Nikon har lagt ut 2.0-versjonen av fastvaren for Nikon Z 8, som blant annet gjør det mulig å bruke den nye Auto-opptaksfunksjonen. (Pressefoto: Nikon. Bakgrunnsfarge: Kameranytt.)

Nikon lanserer nå fastvare-versjon 2.0 for fullformatkameraet Nikon Z 8. Motivgjenkjenningen blir utvidet til å omfatte fugler, og kameraet får støtte for Nikons nye auto-opptaksfunksjon.

Listen over forbedringer og nye funksjoner som nå blir gratis tilgjengelig for alle Nikon Z 8-eiere, er forholdsvis lang. Fastvare-versjon 2.0 vil utvilsomt bidra til å gjøre Nikon Z 8 til et enda bedre kamera. Kommentarfeltene hos foto- og kamera-nettstedene byr likevel på alt fra jubel til «velkommen etter»-kommentarer.

Nikon Z 8 ble lansert på vårparten i 2023 og omtales gjerne som en nedskalert utgave av Nikons flaggskip, Nikon Z 9 fra 2021.

Løfte om bedre motivgjenkjenning

Allerede da Nikon Z 8 ble lansert, lovte Nikon at den avansert funksjonen for detektering av fugler, som allerede var på plass i Nikon Z 9, ville komme til Z 8 tidlig i 2024.

Kameraprodusenten har altså holdt ord. Den nye fugler-funksjonen skal by på avanserte egenskaper både for detektering/motivgjenkjenning, sporing av fugler i bevegelse og ikke minst når det gjelder kjapp autofokus.

LES OGSÅ: Hva betyr Z 8-trøbbelet for Nikon?

Nå er det egentlig ikke helt nytt at Nikon Z 8 kan detektere fugler. Muligheten var til stede som en del av den generelle detekteringen av dyr i den opprinnelige versjonen av fastvaren i Nikon Z 8. Men kvaliteten og funksjonaliteten var ikke i nærheten av det som Nikon Z 9 kunne by på. Nå er imidlertid de to kameraene blitt likeverdige også på dette punktet.

For eksempel skal fastvare-versjon 2.0 bidra til at kameraet mye lettere kan registrere fugler mot en rekke typer bakgrunner med høy kontrast. Dette skal inkludere skoger og steinete fjell, samt fugler i forskjellige tilstander både i flukt og sittende på bakken eller på en gren.

Nikon Z 8-oppdatering
FUGLE-BLINKSKUDD: Med fastvareoppdatering 2.0 for Nikon Z 8 skal det bli lettere å få full treff på bilder av fugler, ifølge Nikon. Dette bildet er vel å merke ikke tatt med den nye fugle-gjenkjenningen i Nikon Z 8, men med et Nikon Z 7II-kamera. (Foto: Siegfried Poepperl fra Pixabay.) (Klikk for større bilde.)

– Dette gjør det mulig for brukere å få sylskarpe bilder som overgår alle forventninger, selv for de fuglene som har et spesielt utseende som er vanskelig å oppdage, skriver Nikon i den norske pressemeldingen.

Auto-opptak

En annen nyhet er auto-opptak. Dette er en litt omstridt funksjon som av og til blir møtt med samme type harselering som kunstig intelligens. Med auto-opptak er det ikke lenger fotografen selv som fortjener ros for gode bilder eller videoopptak, hevder noen.

Auto-opptak går ut på at kameraet på forhånd konfigureres for ulike kriterier som automatisk trigger opptak. Dette kan være bevegelse, avstand eller en valgt motivgjenkjenning. Brukeren kan velge hvert enkelt av disse alternativene separat eller sette dem sammen til en liste der alle kriteriene må oppfylles før kameraet velger å ta bildet eller starte videoopptaket.

Nikon Z 8-oppdatering
FORNYET: Nikon Z 8 ble lansert for mindre enn ett år siden, men er allerede tilgjengelig i en slags ny versjon takket være en omfattende fastvare-oppdatering. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Et eksempel jeg har lest i sted, var når det for eksempel plutselig dukker opp et rådyr i skogkanten mens kameraet tilfeldigvis er rettet den veien. Selv om en halvsløv fotograf ikke ser rådyret i tide, kan kameraet allerede ha valgt å ta bildet. Da er det kanskje ikke fotografen som fortjener rosen for blinkskuddet?

Pikselforskyvning

Ønsker du å kunne ta bilder med mye høyere oppløsning enn det kameraet ditt egentlig er bygd for? Da er såkalt pikselforskyvning løsningen. Det går ut på at kameraet tar mange bilder etter hverandre med en bitteliten forskyvning av bildebrikken mellom hvert bilde. Dette er en funksjon som er mulig i kameraer med innebygd bildestabilisering i kamerahuset, basert på at bildebrikken beveger seg lynraskt for å kompensere for bevegelser og rystelser som uvegerlig oppstår med håndholdt kamera.

Nikon Z 8-oppdatering
LAST NED: Fastvare 2.0 for Nikon Z 8 er klar for nedlasting fra Nikons nettsider, for Windows og Mac. (Skjermdump: Nikon.no)

Fastvareoppdatering 2.0 for Nikon Z 8 byr på slik pikselforskyvning i kombinasjon med at man kan ta opp et antall bilder i rask rekkefølge, 4, 8, 16 eller 32 bilder. Samtidig flytter bildesensoren litt på seg – korte bevegelser tilsvarende en halv eller en hel piksel. Hvert bilde lagres i RAW-format – hos Nikon kalt NEF-format. Etterpå kan man på en Windows-PC eller en Mac få satt sammen alle bildene til ett bilde ved hjelp av Nikons gratis programvare NX Studio. Da ender man opp med et bilde på enten 46 eller 180 megapiksler. Altså med høy oppløsning, forbedret fargegjengivelse og minimalt med bildestøy – om i det hele tatt noen.

Løsningen forutsetter i praksis at man fotograferer et stillestående motiv med kameraet montert på stativ. Som eksempler nevner Nikon i pressemeldingen motiver med kompleks design som bygninger og kunstverk, med ønske om presis gjengivelse av motivets farger, teksturer og strukturer.

Bildekontroll

Nikons fastvareoppdatering byr dessuten på en ny Picture Control-funksjon – bildekontroll – for portretter. Her loves det rike fargetoner i motivene samtidig som de mest intrikate detaljene tas vare på. 

Listen over forbedringer inneholder også tilføyelser i brukergrensesnittet. For eksempel får man mulighet til å avslutte zooming ved å løfte fingeren halvveis opp fra utløserknappen når fokusmodus er satt til manuelt fokus.

Nikon Z 8-oppdatering
POPULÆRT: Nikon Z 8, her med Nikons 24-120 mm allround-zoom, er blitt et populært kamera blant Nikon-entusiaster og var bestselgeren hos de fem største japanske fotoforhandlerne i fjor sommer, meldte nettstedet Nikon Rumors 29. juni 2023. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Lukkerlyd

Vi kan vel også ta med at Nikon Z 8 har en lukkerløsning som utelukkende er digital uten noen som helst bevegelig mekanikk, og dermed helt lydløs. Med fastvare-oppdateringen følger det med et utvalg lukkerlyder som man kan aktivere hvis man vil høre når lukkeren aktiveres – eller når man vil at omgivelsene skal høre det fotograferes. Lukkerlydene man kan velge blant i tillegg til en etterligning av en tradisjonell speilrefleks-lyd, omfatter blant annet lyden fra Nikon F5 eller 1950-tallets Nikon S-serie – Leica-inspirerte rammesøker-kameraer som ble Nikons innpass til markedene i den vestlige verden.

NX Tether

I tillegg til fastvareoppdateringen for Nikon Z 8 lanserer Nikon nå også 2.0.0-versjonen av den frittstående NX Tether-programvaren. Dette er programvare som kan brukes med mange Nikon-kameraer og som benyttes til å styre kameraet og opptakene fra en datamaskin, trådløst eller via kablet nettverk.

Programvaren er ment å brukes blant annet av fotografer som jobber i studio og som ønsker er mer effektiv arbeidsflyt. For eksempel kan de vise bildene de tar til kunden på en storskjerm samtidig med at de fortsetter fotograferingen.

En del av funksjonene var tidligere bare tilgjengelig med Camera Control Pro 2, men er nå fritt tilgjengelig i NX Tether 2.0.0. Programvaren støtter både stillbilde-opptak og video.

Nåværende brukere av Camera Control Pro 2 anbefales å skifte til NX Tether for å få støtte til nye kameraer, heter det i pressemeldingen. Kameraer som støttes v den nye programvaren, er speilreflekskameraene D6 og D780 samt de speilløse kameraene Z 9, Z 8, Z 7II, Z 6II, Z7, Z6, Z5, Z f, Z fc, Z 50 og Z 30.

NX Tether 2.0.0 kan kjøres både på Windows-PC-er og Mac-er. Nedlasting er begrenset til én nedlasting per bruker og installasjon bare på én datamaskin.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.