Avansert blitssystem fra Sony

Sony FA-WRC1M
MULTIBLITSSYSTEM: Kommandoenheten FA-WRC1M montert på et Sony a7R-kamera. (Foto: Sony. Montasje: Kamerablogg)
Sony FA-WRC1M
MULTIBLITSSYSTEM: Kommandoenheten FA-WRC1M montert på et Sony a7R-kamera. (Foto: Sony. Montasje: Kamerablogg)

Sonys nye trådløse blitssystem kan styre opptil 15 separate blitser. Salgsstart til høsten. Her er prisene.

Det nye blitssystemet, som kommer i salg i Norge i løpet av september, er utviklet for Sonys speilløse a-kameraer, ifølge Sony.

OPPDATERT 15. JULI: Det er litt uklart hvor mange av Sonys a-kameraer systemet vil fungere med etter hvert. Sony opplyser til Kamerablogg.no at systemet i første omgang og ved salgsstart vil være kompatibelt med Sony a7R Mark II, Sony a7S Mark II og Sony a7 Mark II – altså andre-generasjon av fullformats a7-kameraene – i kombinasjon med en programvareoppdatering til disse kameraene.

Radio-basert system

Kjernen i det nye blitssystemet er to radio-baserte enheter – altså ikke noen gammeldags infrarød blitsstyring her – som kan kommunisere med Sonys kompatible blitser. Blitsene Sony lister opp, er HVL-F60M/F43M/F32M og HVL-F58AM. Dette er blitser som koster fra rundt 2.500 kroner til i overkant av 5.000 kroner per stykk.

[metaslider id=14762]

De to enhetene er henholdsvis en trådløs radio-basert kommando-enhet, FA-WRC1M, som festes i blitsskoen på kameraet, og en trådløs radiomottakere, FA-WRR1, som festes under blitsen.

I praksis innebærer dette at man normalt fester radiomottakeren på et blitsstativ og blitsen i blitsskoen på oversiden av radiomottakeren.

I alt kan man fjernstyre 15 blitser fordel på fem grupper med denne løsningen.

Proffer og avanserte amatører

Ifølge Sony er både profesjonelle fotografer og avanserte amatørfotografer i målgruppene for den nye blitsløsningen, som ble forhåndsannonsert sist vinter og er blitt vist på teknologimesser.

Sony nevner selv bryllupsfotografer som en typisk målgruppe. Dette er fotografer som ofte arbeider på steder hvor det er upraktisk å rigge opp store studioblitser, men som likevel er avhengig av å få førsteklasses belysnings- og eksponeringsresultat – ofte uten muligheter til å prøve om igjen hvis resultatet ikke blir perfekt på første forsøk.

PORTABELT: Det nye blitssystemet fra Sony gjør det enkelt å ta med seg en avansert belysningsløsning ut i felten. (Foto: Sony)
PORTABELT: Det nye blitssystemet fra Sony gjør det enkelt å ta med seg en avansert belysningsløsning ut i felten. (Foto: Sony)

Blitssystemet har en rekkevidde på omlag 30 meter, ifølge Sonys pressemelding. Man har tilgang på alle mulige blitseksponeringsmuligheter, fra manuell innstilling til automatisk eksponering med blitslysmåling via objektivet.

Innstillingene på blitsene kan styres fra kommandoenheten på kameraet, og status til hver enkelt mottaker og blits vises på kommandoenheten. Løsningen er derfor praktisk for både enmanns-fotografer og små foto-team, heter det.

Systemet kan også brukes til fjernstyring av flere kameraer, noe som kan være særlig nyttig innenfor sports- og natur-fotografering.

Systemet tilbyr blitssynkronisering på opptil 1/250 sekund og støtter dessuten høyhastighetssynkronisering (HSS), ifølge Sony.

Sony hevder at denne radio-baserte løsningen er mye sikrere enn tradisjonelle infrarød-baserte blitsløsninger, blant annet fordi løsningen ikke forstyrres av sterkt solskinn eller fysiske hindringer mellom kamera og blits.

Norske priser

Den trådløse kommandoenheten, FA-WRC1M, vil koste 4.200 kroner inklusive mva. når den kommer i salg i løpet av september.

Den trådløse mottakeren, FA-WRR1, kommer på 2.400 kroner.

Personlig kommentar

Blitsfotografering er i ferd med å bli en glemt kunst blant mange amatør- og entusiast-fotografer i våre dager, etter hvert som bildebrikkene i kameraene gir stadig bedre bilder i stadig dårligere lys.

Selv lærte jeg blitsfotografering i en tid da systemene ennå krevde manuell styring av både blits og kamera. Typisk i reportasjesammenheng var å estimere avstanden fra kamera og blits til taket og ned igjen til motivet, åpne opp et par blenderåpninger ekstra og satse på at motivet fikk et fint og mykt indirekte lys. Det hendte det ble bom. Og så er det jo ikke alle tak som er hvite…

Etter hvert overtok automatikken disse beregningene, men å eksperimentere med indirekte lys ikke bare fra taket, men også fra vegger og andre elementer ga en spennende ekstra dimensjon til fotograferingen.

Jeg har også hatt gleden av å bruke to blitser samtidig til reportasjefotografering, en i blitsskoen og en i hånden, for å kunne leke litt mer med lyset. I mitt tilfelle var dette et Nikon-system med infrarød styring av avfyring av den ekstra blitsen i kombinasjon med blitslysmåling via objektivet. En fin løsning for å få tilnærmet naturlig lys tross blits. I mer profesjonell sammenheng utvidet man jo slike løsninger til flere blitser.

Som sagt savner jeg denne eksperimenteringen og planlegger stadig å gjenoppta virksomheten, men med kameraer som snart kan brukes til å fotografere i stummende mørke uten blits, oppleves det som stadig mer uaktuelt. Dessverre er nok det en feilvurdering.

Derfor er det oppmuntrende å se at Sony nå vil tilby brukerne sine en avansert, men etter alt å dømme ganske brukervennlig løsning for multiblits-fotografering – selv om man ikke må glemme at det også finnes tredjeparts-blitsløsninger.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.