Bildebehandlingsprogrammet Luminar har nå fått verdens første fotofilter basert på kunstig intelligens.
[toc] Luminar, som har fått Neptune som tillegg i navnet, er nå oppgradert til versjon 1.2.0. Blant nyhetene er et fotofilter kalt Accent som produsenten av programvaren hevder er verdens første i sitt slag: basert på kunstig intelligens.
Luminar Neptune finnes foreløpig bare for Mac, men kommer for Windows i sommer eller til høsten. Les mer om dette lenger nede i artikkelen.
Kamerablogg.no har så vidt rukket å prøve det nye Accent-filteret, og førsteinntrykket er at det virker ganske imponerende – som fotofilter. Men å påstå at kunstig intelligens heretter vil gjøre alle våre fotografier så mye bedre, er nok å strekke strikken litt for langt.
LES OGSÅ: Utfordrer Photoshop – men bare på Mac
Accent-filteret ser imidlertid definitivt «intelligent» ut. Når man drar i hendelen som justerer styrken på filterets effekt på bildet, ser man at det ikke bare er farger og fargemetning som blir sterkere eller svakere, men at det hele spiller forskjellig i ulike deler av bildet. En masse elementer endres samtidig, men ulikt avhengig av lysstyrke, kontrast og så videre.
Jeg ser ikke bort fra at man i en del tilfeller bare vil bruke Accent-filteret til grunnredigeringen av bildene sine, og at det først er ved litt mer krevende bilder at man vil gå videre med annen redigering.
Proff-program i forkledning
Det var i november 2016 at det lille amerikanske programvarefirmet Macphun, med hovedkontor i San Diego i California, lanserte første versjon av bildebehandlingsprogrammet Luminar.
Folkene som står bak programmet, har i høyeste grad store ambisjoner. De er klare på at det er selveste Photoshop som er hovedkonkurrenten.
Men ved første øyekast ligner programmet overhodet ikke på Photoshop. Tvert imot ser det ut som et hvilket som helst billig fotoprogram for forbrukermarkedet, av dem som selges for 29,99 dollar – eller kan lastes ned gratis.
Skinnet bedrar. Under skallet finner man de fleste avanserte funksjoner som kravstore fotografer og bildebehandlere ønsker seg. Man trenger bare ikke aktivere dem før man ser at de enkleste verktøyene ikke er tilstrekkelig for den effekten man ønsker å oppnå. Men ofte er de det. Da har man spart mye tid og krefter på å komme fort frem til målet bare ved enkle midler som å aktivere et visuelt filter.
LES OGSÅ: Vi har fått et nytt fotoprogram
Et proff-program forkledt som et forbruker-program, skrev amerikanske Macworld i sin anmeldelse av Luminar i fjor.
Moderne
Luminar Neptune har et utpreget moderne brukergrensesnitt, som er forholdsvis minimalistisk i utgangspunktet. Man blir ikke gjort så brutalt oppmerksom på at man her står foran en bratt lærekurve, slik man gjør når man starter Photoshop for første gang.
Brukergrensesnittet til Luminar Neptun er basert på at man skal kunne gjøre mye av arbeidet med bilderedigeringen ved bare å aktivere et filter. Det følger med en rekke filtre, og i tillegg er det mange tilgjengelig for nedlasting etter at programmet er installert. Mange er gratis, mens en del av dem koster noen kroner.
Filtrene har navn som i hvert fall i noen tilfeller gir en klar pekepinn om hva slags endringer de påfører bildet. Det kan for eksempel være «60s B&W», som gjør om bildet til et litt kornete sort/hvitt-bilde, «B&W Fashion Magazine», som legger en litt elegant tåkedis over de lyse områdene i bildet, «Dreaming», som lager en lignende variant i farger, eller «Summer Sun», som får et regnværsbilde til å se ut som om det er tatt i solskinn. For å nevne bare noen få eksempler.
De fleste filtereffektene har med seg en hendel for å bestemme hvor sterk effekten skal være, fra null til 100 prosent.
Naturligvis kan man redigere bildene helt uten å bruke disse filtrene og for eksempel bare klare seg med det nye «kunstig intelligens»-filteret, eller ingen filtre i det hele tatt. Da jobber man som i Photoshop med sine egne justeringer av lys, fargetone, metning og så videre. Innstillinger som man er godt fornøyd med, kan man lagre som sine egne filtre, slik at det er raskt å bruke innstillingene også på andre bilder.
Som Photoshop støtter Luminar Neptun også lagdeling og andre avanserte måter å redigere bilder på.
Hvor raskt
Programvarefirmaet har som sagt tilføyd«Neptune» i navnet, som nå altså er Luminar Neptune. Begrunnelsen er at utviklerteamet har hatt hovedfokus på hastighet i den siste utviklingsrunden. Ifølge Macpunes egen blogg har utviklerne (eller kanskje det egentlig var markedsfolkene?) latt seg inspirere av solvindene som sveiper over planeten Neptun med en hastighet på 2.400 kilometer i timer.
Førsteinntrykket er dessverre at selskapet lover litt mer enn det holder på dette punktet. Mine første forsøk med å åpne, redigere og til slutt lagre noen tunge bildefiler viste at dette så ut til å ta mye lengre tid med Luminar Neptune enn med Photoshop. Jeg skal granske fenomenet grundigere, blant annet på litt nyere maskinvare enn den gamle Mac-en jeg først installerte programmet og oppgraderingen på. Men inntil videre velger jeg å ta påstandene om så fantastisk god hastighet med en liten klype salt.
LES OGSÅ: Kjapt ute med oppdateringer
Programmet har likevel såpass mange positive sider ved seg at jeg så absolutt vil anbefale interesserte i å prøve det, i det minste.
Snart klart for Windows
Luminar Neptun er foreløpig bare tilgjengelig for Mac, men selv om bedriften som står bak det har det forholdsvis Apple-vennlige firmanavnet Macphun, har det jobbet lenge også med en Windows-versjon. Og den versjonen kommer snart, senest til høsten, kanskje allerede i juli, ifølge ryktene.
I disse dager går Macphun ut og etterlyser folk som vil være med på den siste fasen av betatesting av Windows-versjonen av Luminar.
Mange forbedringer
1.2.0-oppdateringen som nå er lagt ut, inneholder for øvrig en rekke andre forbedringer enn bare det nevnte Accent-filteret.
Man kan velge mellom flere nye arbeidsflater, en del av redigeringsverktøyene skal ha blitt vesentlig raskere, det er kommet på plass et nytt vignetteringsfilter der det er enkelt å plassere vignetteringsstartpunktet i bildet, beskjæringsverktøyet er forbedret og det er gjort en del andre forbedringer av brukergrensesnittet, ifølge Macphun.
Rimelig
Luminar Neptune er et svært rimelig alternativ til abonnement på Adobe Photoshop, uavhengig av om man velger bare Photoshop/Lightroom-pakken eller fullt Creative Cloud-abonnement. Nå skal det sies at det egentlig bare er selve Photoshop det kan erstatte, for Luminar mangler foreløpig de egenskapene for bildeadministrasjon som er kjernen i Adobe Lightroom.
Kjøpt via Apples App Store koster Luminar Neptune nå 649 kroner.
Fordelen ved å kjøpe programmet her, er at det er så kurant å installere det på alle maskinene man ønsker det på og å få det med seg videre når man bytter ut Mac-en med en ny modell.
Ulempen ved å kjøpe programmet via App Store er at versjonen som ligger der, ikke kan brukes som innstikksmodul til Adobe Lightroom, Adobe Photoshop eller Apple Aperture. En av begrensningene ved App Store er at Apple ikke tillater salg av plug-ins der, bare selvstendige og frittstående programmer. Versjonen der kan imidlertid brukes som en utvidelse av Apples nye Bilder-program, som er etterfølgeren til det nå nedlagte Aperture. Personlig trives jeg godt med kombinasjonen Bilder/Luminar.
Kjøper man derimot programmet direkte på nettet fra produsenten, kan det brukes som innstikksmodul til de nevnte programmene. Prisen er i skrivende stund 69 dollar (cirka 580 kroner).
Oppgraderingen til versjon 1.2.0 er gratis.
Mer informasjon: https://macphun.com