Kameranytt.no

Bedre iPhone-bilder med Halide Camera?

Halide Camera
DYBDEKONTROLL: Halide Camera-appen har en Depth-funksjon som gir full kontroll over dybeskarpheten i iPhone-bilder. (Pressefoto: Halide)
Halide Camera
DYBDEKONTROLL: Halide Camera-appen har en Depth-funksjon som gir full kontroll over dybeskarpheten i iPhone-bilder. (Pressefoto: Halide)

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt påstanden om at det er ikke kamerautstyret det kommer an på, det er fotografen. Betyr det også at man ikke får bedre mobilbilder med Halide Camera?

[toc] Kamerafunksjonen er blitt en sentral egenskap ved dagens «smarte» mobiltelefoner, noe ikke minst tradisjonelle kameraprodusenter smertelig har fått erfare. Stadig flere av oss lar speilreflekskameraet, det speilløse systemkameraet eller til og med kompaktkameraet bli liggende hjemme, til fordel for mobilkameraet i lommen.

Det er nok mang en fotograf og fotoentusiast som fnyser – høylytt eller diskret – av mobilkameraene og som bare ser på dem som lettvinthets-løsninger for folk som er helt uinteressert i fotografering og kamera-teknologi. Og som i tillegg er kunnskapsløse. Det er sikkert en kjerne av sannhet i en slik vurdering.

Men på den andre siden er det stadig flere foto- og kamerakyndige som nå begynner å fatte interesse for mobilkameraene og som vedgår – om enn kanskje litt motvillig – at de nå tør å gå på by’n med bare et mobilkamera i lommen.

Brukervennlig hemsko

Men når dyktige fotografer og fotoentusiaster går rundt med mobilkamera, er det ikke til å unngå at en del av dem kommer litt på kollisjonskurs med Apples iboende trang til å gjøre alt så brukervennlig, enkelt og minimalistisk som mulig. Selv om akkurat dét er mye av forklaringen bak Apples suksess på mange plattformer, kan det også være en hemsko i møtet med nye brukergrupper. Som for eksempel kravstore kameraentusiaster.

Jeg ser ikke bort fra at en del av dem som heller har valgt mobilkamera fra en av produsentene i Android-verdenen, har gjort det nettopp fordi den «innebygde» kamera-appen der kanskje byr på flere muligheter enn Apples kamera-app. For min del har jeg for eksempel hatt stor glede av å bruke flere av Huaweis mobiler, spesielt etter at det begynte å komme en Leica-logo på dem. Huawei-Leica-samarbeidet har resultert i stadig mer avanserte kameraløsninger. Med Huawei Mate 20 Pro og P30 Pro, som er de to siste jeg har fått anledning til å bruke over lengre tid, har jeg ikke bare gledet meg over fordelene som kameraet byr på framfor iPhone med et tilnærmet supervidvinkel-objektiv – tilsvarende 16 mm – og den avanserte nattfoto-teknologien. Jeg har også gledet meg over en foto-app med mange flere valgmuligheter enn det Apple byr på.

Halide Camera
PORTRETT-MODUS: Slik kan Halide Camera-appen vise fotografen nøyaktig hva som blir maskert ut som skarpt i bildet. (Pressefoto: Halide)

Supervidvinkel og bedre nattfoto-muligheter må vi nok vente til neste generasjon iPhone før vi får – noe som riktignok ikke er så lenge til. Men mer avanserte kamera-apper enn Apples minimalistiske medfølgende app finnes det allerede i dag en god del av på markedet. 

Den glemte appen

Selv har jeg faktisk hatt flere slike apper liggende på flere av mine nyere iPhone-er – uten å ha brydd meg noe særlig med å prøve dem ut – før nå. Én av dem er Halide Camera. Kjøpshistorikken i min iCloud-konto min viser at jeg kjøpte appen allerede i november 2017, men jeg har av en eller annen grunn knapt brukt den – før nå. Kanskje rett og slett fordi jeg fort glemte at jeg hadde installert den. Jeg er redd for at mange mobil- og nettbrett-brukere har liggende mange apper på enhetene sine som de ikke er klar over…

Det ble den reneste aha-opplevelsen endelig å innse at jeg har en mye mer fotograf-sentrert kamera-app på iPhone-en enn jeg har vært klar over. Plutselig ble det mye mer interessant å fotografere med iPhone igjen.

En av de første forandringene dette medførte med min mobilfotografering, var at jeg begynte å fotografere i Raw-format. Jeg foretrekker ofte å bruke Raw med mine større kameraer, men har liksom aldri kommet i gang med det på mobil.

Apples Raw-dilemma

Siden iOS versjon 10 – vi er i skrivende stund kommet til versjon 12.4 – har operativsystemet støttet Raw-formatet, men vel å merke bare med tredjeparts-apper. Apples egen Kamera-app har ingen innstilling for dette valget, så fra denne appen lagres alle bildene i JPEG-format – eller i våre dager egentlig i JPEG-etterfølgeren HEIF (Highly Efficient Image Format), som kom med iOS 11. 

Halide Camera
I VATER: Rutenettet på skjermen lyser opp når mobilen er helt i vater, horisontalt eller vertikalt, og gir samtidig et haptisk signal om det til fotografens hender. (Pressefoto: Halide)

Det ser ut til at Apple ikke vil bry kundene sine med å måtte lære seg hva Raw-formatet egentlig er, men vil opprettholde inntrykket av at iPhone lager perfekte bilder allerede i utgangspunktet. Jo da, iPhone tar fine bilder med Apples Kamera-app, men jeg har sett at en del fotografer klage over at for eksempel den automatiske støyreduksjonen vasker ut altfor mange detaljer i bilder tatt i dårlig lys, uten noen brukermulighet til å påvirke det.

Raw-formatet som Apples iOS-operativsystem støtter, er egentlig Adobes såkalte DNG-format – altså et Raw-format som Adobe i sin tid valgte å betegne som det digitale negativet, forkortet DNG. Adobe bestemte seg for noen år siden for å «gi bort» DNG-formatet som åpen kildekode som kan benyttes lisensfritt av både kameraprodusenter og programvareutviklere.

Det at man etter hvert har begynt å kunne fotografere i Raw-format også med mobilkameraer, fjerner for ordens skyld ikke det grunnleggende problemet med at sensorbrikkene i mobilkameraene er så små at man ikke kan ta bilder med dem som er ment å skulle blåses opp i store forstørrelser. Men teknologiutviklingen er definitivt på mobilkameraenes side her…

Tar mye plass

En av ulempene med å fotografere i Raw-format i stedet for bare å lagre bildene direkte i JPEG-filen som blir generert i kameraet, er det samme på mobilkamera som på hvilket som helst annet kamera: Filstørrelsen øker drastisk.

Et bilde jeg tok i JPEG-format med Halide Camera-appen som ble lagret i en fil på 3,8 megapiksler, vokste til 10,8 megapiksler etter at filen ble redigert i Apple Bilder-programmet på Mac med utgangspunkt i Raw-versjonen.

De største fordelene med Raw framfor JPEG/HEIF er etter min erfaring at man har bedre styring over hvitbalansen og over oppskarpingen av bildene, selv om man også kan gjøre en god del forbedringer på disse områdene med utgangspunkt i JPEG-bilder.

Fotograferings-opplevelsen

Men enda viktigere er de kreative mulighetene som mer manuell kontroll byr på. For en ordentlig kamera- og foto-entusiast er følelsen av å ha styring av fotograferingsprosessen noe som virkelig er med på å styrke fotograferings-opplevelsen. Point-and-shoot – heter det «pek-og-klikk» på norsk? – er greit nok når man bare rusler rundt og knipser noen tilfeldige bilder på måfå, men å kunne ta bilder der man forbedrer resultatet eller får fram elementer i motivet på en bedre måte ved å endre kamerainnstillingene, gjør noe med både tilfredsheten og selvtilliten til en fotoentusiast.

Et av problemene med mobilkameraer er jo – som jeg har vært inne på mange ganger før – at miniatyriseringen gjør det vanskelig å holde orden på dybdeskarpheten. Intern databehandling i mobilkameraene, med portrett-funksjonen og kunstig uskarp bakgrunn som det beste eksempelet, viser jo dette tydelig.

Fra Huawei-verdenen har jeg lært meg å benytte en opptaksinnstilling som Huawei rett og slett har kalt Blenderåpning. Selv om mobilkameraet bare har én fysisk blenderåpning, kan man velge trinnløst mellom kunstige blenderåpninger fra det som liksom er blender f/16 til en særdeles lyssterk løsning med blenderåpningen angivelig tilsvarende f/0,95. På sistnevnte innstilling er dybdskarpheten svært liten. De uskarpe elementene i bildet blir riktignok generert gjennom «computational photography»-teknologi, men resultatet kan bli ganske så bra.

Halide Camera
I FOKUS: Med «focus peaking» viser grønnfargen at fokus treffer firfislen og ikke andre deler av motivet. (Pressefoto: Halide)

Slike avanserte funksjoner – eller skal vi heller, sett fra en fotografs side, kalle det elementærefunksjoner – har man ikke i iPhone-ens Kamera-app. Halide Camera-appen derimot har flere funksjoner som kan brukes til å oppnå omtrent samme resultat. 

For eksempel en funksjon kalt Depth der du manuelt kan sette fokuspunktet og få se hvordan appen kalkulerer hva som blir skarpt, hva som blir litt uskarpt og hva som blir veldig uskarpt. Bildet som blir tatt, kan lagres både som portrett med uskarp bakgrunn eller som et bilde som ikke er manipulert i det hele tatt og som derfor vil være ganske skarpt over det hele. Portrettfunksjonen er for ordens skyld ikke bare begrenset til portretter, men funksjonen kan i praksis brukes til alle slags motiver.

Du kan også sette fokus manuelt ikke bare ved å peke på et sted på skjermen, men via en skala under søkerbildet, omtrent som med manuell fokusering med et større kamera og avstandsangivelse på oversiden av objektivet. Blant hjelpeverktøyene til full kontroll over den manuelle fokuseringen har man også «peaking», det vil si at en dynamis kontrastfarge viser hva som blir skarpt i bildet. 

Du kan også manuelt justere ISO-innstillingen – nyttig for eksempel for å hindre at ISO-innstillingen automatisk stilles så lavt under fotografering i dårlig lys at man med håndholdt mobilkamera risikerer at bildet blir ødelagt av kamerarystelser.

En annen manuell justering du kan gjøre med Halide Camera, er å stille inn hvitbalansen selv – en ypperlig funksjon for alle oss som synes at digitalkameraer generelt har lett for å gjøre lampe-opplyste motiver litt for røde. 

Og Halide Camera-appen har et levende histogram, som mange fotografer riktignok aldri bruker, men som noen synes er helt uunnværlig når man vil justere eksponeringen manuelt for å få best mulig lysbalanse i bildet.

Det viktigste: Raw

Den aller viktigste funksjonen i Halide Camera-appen er imidlertid – etter min mening – muligheten til å ta bilder i Raw-format. Dette betyr vel å merke ikke at man heretter skal ta alle bildene sine i Raw-format. Selv om formatet byr på fordeler, medfører det også ulemper.

Det kan bli litt mer tungvint å dele bilder med andre fordi man helst bør gå inn og redigere bildene litt før de deles. Riktignok lagres Raw-filer i utgangspunktet med en bitteliten JPEG-komponent som er nok til at bildet «synes», men som ikke er i nærheten av å yte bildet ordentlig rettferdighet. I Halide-innstillingene kan man derfor slå på et valg der Halide lagrer bildefilen med en fullverdig JPEG-komponent, slik at den også kan vises på Facebook og andre steder på best mulig måte selv uten å ha blitt redigert – innstillingen heter Save Raw+Processed Image.

Den andre store ulempen er at Raw-lagring flerdobler filstørrelsen. En Raw-fil fra en iPhone vokser gjerne fra to-tre megabyte til kanskje 12-13 megabyte når man i Apples Bilder-program på en Mac velger å åpne filen med Raw-filen som utgangspunkt. I Bilder-programmet har man et valg som aktiveres når man åpner en Raw-fil for redigering som heter Bruk RAW som original, alternativt Bruk JPEG som original.

Heldigvis er det fort gjort å svitsje mellom å ta Raw-bilder og JPEG/HEIF-bilder. En kjapp tapp på det gule Raw-symbolet på skjermen endrer innstillingen. Bilder man ikke har tenkt å gjøre noe med senere, er det like greit å la forbli i JPEG-modus. Et eksempel fra min hverdag: Jeg har en ganske lang liste av medisiner som jeg er avhengig av, og av en eller annen grunn kommer jeg alltid ut av synk i forbruket, slik at jeg går tom for noe mens det fortsatt er mye igjen av andre medisiner. I stedet for å skrive ned de uforståelige medisin-navnene på en handlelapp knipser jeg et kjapt bilde av emballasjen til de medisinene jeg er i ferd med å gå tomt for, gjerne et gruppebilde av tre-fire medisinbokser, og så viser jeg fram dette bildet på mobilen når jeg kommer på apoteket. Det fungerer veldig greit, men Raw-bearbeiding av slike bruk-og-kast-bilder er naturligvis overkill.

Men bilder jeg tar på reiser, under sosiale sammenkomster og på rene fotovandringer tar jeg nå gjerne i Raw-format. 

Touch-vater

Har du problemer med å få horisonten eller himmelen over havet i vater når du er ute og tar naturbilder, kan du glede deg til vater-funksjonen i Halide Camera-appen. Den slår til når du har aktivert rutemønsteret over søkerbildet på skjermen. Kjekt å ha når du vil sjekke at bildekomposisjonen er i tråd med den såkalte tredels-regelen, som sier at du med et rutenett på ni like store ruter bør plassere hovedmotivet i et av de fire punktene der linjene krysser hverandre. Resultatet blir et bilde med et proporsjonalt forhold på 1:2 – altså tredels-regelen. Da får man etter sigende et mer «energisk» bilde enn det kjedelige standard-bilde med hovedmotivet i midten.

Halide Camera
RUTENETTET: Med rutemønsteret er det lett å sjekke om man følger tredels-regelen. (Pressefoto: Halide)

Det fine med rutemønsteret i Halide-appen er at når mobilen er helt i vater, blir linjene rundt den midterste ruten gul, samtidig som iPhone-en sender deg et lite haptisk signal, en liten bevegelse som kjennes i fingrene. Du både ser og kjenner at mobilen – og forhåpentlig himmelen – er i vater, altså.

Lett å lære

Selv om Halide-appen er mer kompleks enn Apples Kamera-app, er den forholdsvis lett å lære. Utviklerne har lagt ut en svært kortfattet, men pedagogisk innføringsmanual på nettet, og den forteller det meste, uten at du må lese i timesvis. Du finner den her.

Dessuten ligger det en kort innføringsvideo i hjelpesystemet.

Bilderedigeringen

Når man har tatt Raw-bildene, må man naturligvis kunne redigere dem. Apple legger ikke akkurat forholdene til rette for Raw-fotografering, selv om iPhone- og iPad-operativsystemet nå håndterer Raw-filer. Det gjør imidlertid ikke Apples Bilder-program på iPhone eller iPad, kun på Mac.

Nå er det for så vidt greit å gå over til en datamaskin med større skjerm når man skal begynne å redigere bildene sine. For min del gjør jeg mesteparten av redigeringsarbeidet på en 32-tommers 4K-skjerm og veksler stadig mellom Apples Bilder-program, Adobe Lightroom CC og Adobe Photoshop – og veksler innimellom også fra Mac til Windows-PC.

Men av og til kan det være greit å få redigert bildene allerede mens man er ut, for eksempel feriebilder man gjerne vil dele mens man fortsatt er på reisefot. Da er det greit å kunne gjøre det på mobilen, eller på et medbrakt nettbrett.

Til redigering på en iOS-enhet anbefaler Halide-folkene bilderedigerings-programmet Darkroom, som er gratis å laste ned fra App Store. Men det går fort med et par hundrelapper etter installasjonen når man blir anbefalt å laste ned et par «kjøp-i-app»-tillegg. Jeg lot meg kjapt overtale til å kjøpe både Pro Tools og Premium Filters. Jeg tillater meg å tro det var verdt det.

Både Halide Camera og Darkroom kommuniserer med Apples Bilder-program og lagrer alle bildene her. Forutsatt at alt er satt opp som det skal, vil iCloud-forbindelsen sørge for at du finner igjen alle bildene på Mac-en når du kommer hjem.

Halide Camera
STRØKENT: Brukergrensesnittet i Halide Camera-appen er stort sett ganske ryddig og stilig. (Pressefoto: Halide)

Hvis du allerede befinner deg i Adobes bildehåndterings-univers, kan du droppe Darkroom og heller overføre bildene til Adobe Lightroom CC-appen på mobilen. Da har du dem også tilgjengelig i Lightroom på din Mac eller Windows-PC, og kan jobbe videre med dem der senere.

Konklusjon

Halide Camera-appen er etter min mening verdt pengene og vel så det. For meg har den bidratt til å gjøre mobilfotograferingen både morsommere og mer interessant – og forhåpentlig også til at familie og venner får litt mer interessante bilder fra meg å se på.

Det er summen av de økte justeringsmulighetene og de økte valgmulighetene i kombinasjon med muligheten til også å velge Raw-fotografering som har gjort denne overgangen så spennende. Så til dem som ikke er helt fremmed for tanken på å fotografere med mobilkamera, vil jeg anbefale å se nærmere på noen av alternativene til standard-appene for fotografering på mobile enheter.

Det som gjenstår å prøve ut idet jeg skriver disse linjene, er å aktivere stemmestyringen Siri på iPhone for å ta bilder, starte Depth-modus og så videre. Det får vi komme tilbake til ved en senere anledning.

Ikke video

Er det noe du kan gjøre med standard-appen for fotografering på iPhone som du ikke kan gjøre med Halide Camera-appen? Ja, video. Appen kan ikke brukes til å ta opp video. Utviklerne har tydeligvis valgt å prioritere det de åpenbart kan best, å lage en god app for fotografering, og så har de overlatt videofilming til andre app-produsenter. Greit nok, det er massevis av flotte video-apper der ute. Det er noe jeg også har begynt å se nærmere på.

Android neste

Etter denne smaksprøven på alternative fotoapper for iPhone er det vel bare rett og rimelig at jeg tar en nærmere titt på hva Android-markedet også har å by på her. Så følg med.

Prisen

Halide Camera koster 65 kroner hos Apples App Store for iOS-apper – en økning på 10 kroner siden jeg kjøpte appen i 2017. Presentasjonen av appen på App Store kan du se her. Halide støtter iPhone-modeller som støtter iOS 10, det vil si iPhone 5 og nyere. Enkelte funksjoner, som fokus «peaking» og levende histogram, fungerer bare med iPhone 6S, 6S Plus, 7 og 7 Plus, 8 og 8 Plus samt iPhone-ene med X i navnet. Versjonen jeg har prøvd, er 1.12.2. Versjon 1.1-oppgraderingen våren 2019 var en omfattende oppgradering av appen som blant annet kom med portrettmodus for gjenstander, ikke bare mennesker. Den foregående oppdateringen, 1.10, inneholdt blant annet Smart Raw til iPhone XS, en ny funksjon som gir bedre detaljgjengivelse og mindre bildestøy når man tar Raw-bilder med en iPhone XS-modell.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.