Bedre Samsung-bilder med AI

Samsung Galaxy Note9
NYTT MOBILKAMERA: Samsung Galaxy Note9 kommer i salg i Norge 24. august. (Foto: Samsung)
Samsung Galaxy Note9
NYTT MOBILKAMERA: Samsung Galaxy Note9 kommer i salg i Norge 24. august. (Foto: Samsung)

Kan mobilbilder bli bedre ved hjelp av kunstig intelligens? Ja, hevder Samsung, som har utvidet bruken av kunstig intelligens i den nye Samsung Galaxy Note9.

[toc] Samsungs nyeste mobilflaggskip, myntet særlig på bedriftsmarkedet, kommer i salg i Norge 24. august. Som på forgjengeren er Samsung Galaxy Note9 utstyrt med to hovedkameraer på baksiden, samt det klassiske selfie-kameraet på fremsiden. 

Selve den fysiske kameraløsningen er det ikke endret noe på fra foregående modell. Vi snakker fortsatt om et dobbelt hovedkamera, det ene med et vidvinkelobjektiv tilsvarende 26 mm brennvidde, det andre med brennvidde tilsvarende normalobjektiv på 52 mm. I praksis fungerer dette som et lite portrett-teleobjektiv.

LES OGSÅ: Samsung med dobbeltkamera

I tillegg kommer et selfie-kamera på fremsiden av mobilen.

Kunstig intelligens

Det nye er med Note9 på fotosiden er at Samsung har gjort kameraløsningen litt mer intelligent med utvidet bruk av kunstig intelligens – artificial intelligence, forkortet AI. Selv kaller Samsung det for Samsungs smarteste kamera noensinne.

Scene Optimizer er en AI-funksjon som leser av hvilken type motiv man er i ferd med å ta bilde av og som automatisk prøver å optimalisere bildet ut fra motivtypen. Prinsippet er kanskje ikke helt nytt – det er mange år siden kameraprodusentene begynte å snakke om motivgjenkjenning basert på en innebygd database med motivkarakteristika for tusenvis av motiver. Men utviklingen innenfor AI skal ha gjort motivgjenkjenningen mye mer effektiv – og intelligent. Med denne funksjonen påslått velger kameraet kjapt én av i alt 20 motivkategorier som mobilen kan gjenkjenne. Da justeres hvitbalanse, eksponering, kontrast og fargegjengivelse automatisk, og kjapt.

Samsung Galaxy Note9
MIDNATT: Midnight Black er en av de to fargene man vil få kjøpt Samsung Galaxy Note9 i her i Norge. (Foto: Samsung)

Kamera har også en funksjon som automatisk skal kunne korrigere forvrengninger i portrettbilder.

Samsung har dessuten forbedret og utvidet funksjonaliteten i sin Flow Detection-teknologi, som gjør brukeren oppmerksom på om noe ser ut til å være feil med bildet man nettopp har tatt. Det kan for eksempel være at bildet er uskarpt, at objektivet er blitt tilsmusset eller at noen av personene i bildet blunker med øynene. 

AI brukes for øvrig også til styring av mobilens ytelse gjennom en AI-basert algoritme for ytelsesjustering, ifølge Samsung.

Det gjenstår å se hvor godt disse teknologiske løsningene fungerer i praksis.

Ta bilder med pennen

Samsung Galaxy Note9 er utstyrt med penn, noe som lenge har vært et særpreg med denne mobilserien og som kanskje har gjort den ekstra attraktiv for folk som bruker mobilen i jobbsammenheng.

Den nye S Pen er imidlertid forbedret og kan nå kommunisere med mobilen via Bluetooth. Dette innebærer at pennen kan brukes som fjernkontroll av mobilen og dermed også som trådløs fjernutløser av kameraet.

Ifølge Samsung kan man også bruke pennen som fotoskanner eller bruke S Pen til å styre presentasjoner på møter. Det er også mulig å ta notater direkte på skjermen uten å låse opp telefonen først, samt tegne, klippe ut og navigere på skjermen, ifølge pressemeldingen fra Samsung.

Stor mobil

Samsung Galaxy Note9 er en stor smartmobil, med 6,4-tommers Super Amoled-skjerm. Skjermoppløsningen er på 1.440 x 2.960 piksler. Dimensjonene på mobilen er på 161,9 x 76,4 x 8,8 mm, og vekten er oppgitt til 201 gram.

Mobilen er bygd i Gorilla Glass 5, med aluminiumsramme, og den skal være støv- og vanntett i tråd med IP68-standarden, som blant annet tilsier at mobilen skal kunne ligge i vann ned til 1,5 meters dybde i opptil 30 minutter uten å ta skade av det.

LES OGSÅ: Duell: Samsung S6 Edge mot iPhone 6

«Motoren» i Note9 er en Qualcomm Snapdragon 845-prosessor bygd rundt et Exynos 9810 Octa-brikkesett. Grafikken besørges av grafikkprosessoren Mali-G72 MP18.

Tilkobling skjer via en USB 3.1 Type C-kontakt, og mobilen har vanlig 3,5-mm lydkontakt.

Kommunikasjonen består av WiFi med støtte for 802.11 a/b/g/n/ac samt Bluetooth 5.0 LE.

Foruten den interne lagringen kommer Note9 med plass for MicroSD-kort, og kort med kapasitet på opptil én terabyte kan brukes.

Førsteinntrykket

Blant dem som har fått anledning til å danne seg et tidlig førsteinntrykk av Samsung Galaxy Note9, er Kirsti Østvang i DinSide-redaksjonen i Dagbladet. Hun var til stede under presselanseringen av den nye mobilen i New York nylig. På spørsmål fra Kamerablogg.no om sitt førsteinntrykk av Note9, svarer hun:

– Kameraet er det samme som i Galaxy 9+, noe som er både bra og litt kjedelig. Bra fordi S9+-kameraet er blant de beste på markedet – kjapt med naturlig fargegjengivelse og en god portrettfunksjon. Litt kjedelig fordi det ikke er noe nytt maskinvaremessig, noe det vanligvis bruker å være med kameraet på Note-mobilene – Note8 var jo den første fra Samsung med dobbeltkamera.

Kirsti Østvang
NOTE9-SELFIE: Kirsti Østvang i DinSide-redaksjonen tester selfie-funksjonen til Samsung Galaxy Note9 med Samsungs sminkefunksjon aktivert. Bilde ble tatt i forbindelse med presselanseringen av Note 9 i New York. (Foto: Kirsti Østvang/DinSide)

– Sør-koreanerne har fått stor konkurranse på den fronten fra Huawei med P20 Pro, som har blitt en favoritt blant mange mobilfotoentusiaster, så det er litt underlig at de ikke har gjort mer ut av det. De nye AI-funksjonene som gjenkjenner scener og automatisk tilpasser fargeinnstillingene på bildet, vil være kjekt for dem som ikke gidder å redigere, sier Kirsti Østvang.

DinSides artikkel fra New York-lanseringen av Samsung Galaxy Note9 kan du lese her.

Dobbelt hovedkamera

Når jeg bruker betegnelsen «dobbelt hovedkamera» i stedet for å skrive for eksempel «hovedkamera med to objektiver», er det fordi vi faktisk snakker om to separate kameraer i denne typen mobilkameraløsninger. To separate kameraer som ikke bare har hvert sitt objektiv, men også hver sin bildesensorbrikke.

Det ene kameraet i Note9 har altså et objektiv med brennvidde tilsvarende 26 mm omregnet til 35 mm-format, med en bildebrikke på 1/2,55 tommer. Det andre kameraet har en brennvidde tilsvarende 52 mm, med en litt mindre bildebrikke på 1/3,4 tommer. 

Samsung Galaxy Note9
BLUETOOTH-PENN: Pennen som følger med Note9, støtter nå Bluetooth-kommunikasjon. (Foto: Samsung)

Vidvinkelobjektivet har en sensorstørrelse på 1,4 mikrometer (tidligere kalt mikron) og er utstyrt med Dual Pixel PDAF, altså dobbeltpiksel-basert fasedetekterende autofokus. Dette er en lynrask og svært effektiv autofokusmetode som også Canon er kjent for på sine nyere EOS-speilreflekskameraer og speilløse EOS M-kameraer. Løsningen er basert på at hver sensor er bygd over to fotodioder vinklet litt ulikt, slik at de kan delta i den effektive avstandsmålingen.

Justerbar blender

Mobilkameraer har til nå som regel ikke bydd på noen mulighet for å justere blenderåpningen – de har fast blenderåpning som tilsvarer den oppgitte lysstyrken. Note9 har arvet løsningen fra Note 8, som var blant de aller første mobilene med mulighet for at kameraet kan velge mellom to blenderåpning, i dette tilfellet f/1,5 og f/2,4. Dette gjelder vidvinkelobjektivet. Det andre objektivet har fast blender på f/2,4.

Normal/teleobjektivet har en sensorstørrelse på én mikrometer og en enklere autofokusløsning samt 2x optisk zoom.

Både vidvinkel- og teleobjektivet har bildebrikke på 12 megapiksler. 

LES OGSÅ: Samsung byr på mobil-overraskelser

Selfie-kameraet på fremsiden er litt enklere, med oppløsning på åtte megapiksler, fast blenderåpning på f/1,7, brennvidde tilsvarende 25 mm, sensorstørrelse på 1,22 mikrometer og brikkestørrelse på 1/3,6 tommer, samt autofokus.

Med selfie-kameraet kan man ta opp video i 1.440p-kvalitet, mens hovedkameraene byr på video i opptil 4K-oppløsning – 2.160p med opptil 60 bilderuter i sekundet. 

Samsung Galaxy Note9
STILIG PENN: Detaljbilde av pennen som følger med Samsung Galaxy Note9. (Foto: Samsung).

Prisene

I Norge vil man få leverte Samsung Galaxy Note9 i fargene Midnight Black og Ocean Blue med en gul penn. Man kan velge mellom to lagringsstørrelser, 128 GB eller 512 GB. Førstnevnte har en veiledende pris på 9.990 kroner, mens sistnevnte vil koste 12.490 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.