Mars-utstillingen hos Fotografiens Hus i Oslo er basert på en fotodokumentar om livet på ei lita norsk øy vest i havet – på godt og vondt. Det er fotografen Mirjam Stenevik som stiller ut bilder fra øysamfunnet hun vokste opp i og som hun innimellom – tross alt – fortsatt lengter tilbake til.
Frilansfotograf Mirjam Stenevik, født i 1983, vokste opp på øya Selbjørn, som ligger en snau times tur sør for Bergen.
16 år gammel flyttet hun fra øya. – Etter å ha blitt mobba både fysisk og psykisk i ti år, flytta eg så fort eg kunne, forteller hun.
I dag er Mirjam Stenevik frilansfotograf, uteksaminert fra Bilder Nordic School of Photography i 2016, og hun har base i Oslo.
Distanse og lengsel
Men til tross for at hun har prøvd å distansere seg fra småsamfunnet hun vokste opp i, begynte hun etter hvert å lengte tilbake dit også.
– Ting vart etter kvart gløymd eller fortrengd, men eg har dei senare åra tenkt mykje over korleis denne staden har prega meg – og framleis gjer det, sier Stenevik.
Omfattende dokumentar
Av pressemeldingen om utstillingen i Fotografiens Hus fremgår det at prosjektet til Stenevik har utviklet seg til å bli en omfattende dokumentar om livet i en liten norsk bygd, basert på fotografens forsøk på å forstå sin egen historie. Temaer som står sentralt, er familie, tradisjoner, minner, natur, identitet og tilhørighet.
Prosjektet handler om å reise langt vekk i iveren etter å distansere seg fra småsamfunnet en har vokst opp i. For deretter å lengte litt tilbake dit likevel.
2.000 øyboere – og et pol
Stenevik har fotografert hjemstedet Selbjørn i fem år for å framskaffe bildene som utstillingen er basert på. Øya Selbjørn ligger i øykommunen Austevoll og beskrives i pressemeldingen som en øy med litt over 2.000 innbyggere – og et vinmonopol.
Fotoprosjektet til Mirjam Stenevik er et forsøk på å forstå utviklingen av det lille øysamfunnet i en tid da Norge – som resten av Europa – blir mer og mer sentralisert, heter det i pressemeldingen.
Kommunesammenslåinger, økende fergepriser og et barskt vestlandsvær kan ta motet fra folk flest, men i Austevoll har folketallet steget med 20 prosent på 20 år, primærnæringene er i voldsom vekst – og i den eneste klesbutikken på Selbjørn er det venteliste på de dyreste klærne, påpekes det i pressemeldingen.
Utstillingen i Fotografiens Hus åpner torsdag 5. mars 2020 og vil bli vist fram til 20. mars.
Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.