Bildene om livet på øya

Konkurransenr 18004 Kategori 08 Dokumentar Norge “Å kome frå ei øy” Ein snau time sør for Bergen ligg øya Selbjørn, med litt over 2.000 innbygjarar og eit vinmonopol. Dette er eit prosjekt om å reise longt vekk, ivrig etter å distansere seg frå småsamfunnet ein har vakse opp i - men så lengte tilbake likevel. Bildet “Mina” er tatt sommar 2018 Mina speler “Gjett Hvem” hos Besten og Besto i Steinavika. Onsdag er fast besteforeldredag. Personleg prosjekt (ikkje oppdrag), utan finansiering.

Mars-utstillingen hos Fotografiens Hus i Oslo er basert på en fotodokumentar om livet på ei lita norsk øy vest i havet – på godt og vondt. Det er fotografen Mirjam Stenevik som stiller ut bilder fra øysamfunnet hun vokste opp i og som hun innimellom – tross alt – fortsatt lengter tilbake til.

Frilansfotograf Mirjam Stenevik, født i 1983, vokste opp på øya Selbjørn, som ligger en snau times tur sør for Bergen.

16 år gammel flyttet hun fra øya. – Etter å ha blitt mobba både fysisk og psykisk i ti år, flytta eg så fort eg kunne, forteller hun.

I dag er Mirjam Stenevik frilansfotograf, uteksaminert fra Bilder Nordic School of Photography i 2016, og hun har base i Oslo.

Distanse og lengsel

Men til tross for at hun har prøvd å distansere seg fra småsamfunnet hun vokste opp i, begynte hun etter hvert å lengte tilbake dit også.

Selbjørn, Austevoll
SKO: Far og yngste sønn sammenligner skostørrelser – tilsynelatende uvitende om at de har kledd seg likt denne dagen. (Foto. Mirjam Stenevik)

– Ting vart etter kvart gløymd eller fortrengd, men eg har dei senare åra tenkt mykje over korleis denne staden har prega meg – og framleis gjer det, sier Stenevik.

Omfattende dokumentar

Av pressemeldingen om utstillingen i Fotografiens Hus fremgår det at prosjektet til Stenevik har utviklet seg til å bli en omfattende dokumentar om livet i en liten norsk bygd, basert på fotografens forsøk på å forstå sin egen historie. Temaer som står sentralt, er familie, tradisjoner, minner, natur, identitet og tilhørighet.

Prosjektet handler om å reise langt vekk i iveren etter å distansere seg fra småsamfunnet en har vokst opp i. For deretter å lengte litt tilbake dit likevel.

2.000 øyboere – og et pol

Stenevik har fotografert hjemstedet Selbjørn i fem år for å framskaffe bildene som utstillingen er basert på. Øya Selbjørn ligger i øykommunen Austevoll og beskrives i pressemeldingen som en øy med litt over 2.000 innbyggere – og et vinmonopol.

Busskur Steinavika
BUSSKUR: Over ett år etter at en polsk arbeider kjørte rett inn i busskuret i Steinavika, ligger det fortsatt nede. (Foto: Mirjam Stenevik)

Fotoprosjektet til Mirjam Stenevik er et forsøk på å forstå utviklingen av det lille øysamfunnet i en tid da Norge – som resten av Europa – blir mer og mer sentralisert, heter det i pressemeldingen.

Kommunesammenslåinger, økende fergepriser og et barskt vestlandsvær kan ta motet fra folk flest, men i Austevoll har folketallet steget med 20 prosent på 20 år, primærnæringene er i voldsom vekst – og i den eneste klesbutikken på Selbjørn er det venteliste på de dyreste klærne, påpekes det i pressemeldingen.

Utstillingen i Fotografiens Hus åpner torsdag 5. mars 2020 og vil bli vist fram til 20. mars.

Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.