Kameranytt

Innhold

Mars-utstillingen hos Fotografiens Hus i Oslo er basert på en fotodokumentar om livet på ei lita norsk øy vest i havet – på godt og vondt. Det er fotografen Mirjam Stenevik som stiller ut bilder fra øysamfunnet hun vokste opp i og som hun innimellom – tross alt – fortsatt lengter tilbake til.

Frilansfotograf Mirjam Stenevik, født i 1983, vokste opp på øya Selbjørn, som ligger en snau times tur sør for Bergen.

16 år gammel flyttet hun fra øya. – Etter å ha blitt mobba både fysisk og psykisk i ti år, flytta eg så fort eg kunne, forteller hun.

I dag er Mirjam Stenevik frilansfotograf, uteksaminert fra Bilder Nordic School of Photography i 2016, og hun har base i Oslo.

Distanse og lengsel

Men til tross for at hun har prøvd å distansere seg fra småsamfunnet hun vokste opp i, begynte hun etter hvert å lengte tilbake dit også.

Selbjørn, Austevoll
SKO: Far og yngste sønn sammenligner skostørrelser – tilsynelatende uvitende om at de har kledd seg likt denne dagen. (Foto. Mirjam Stenevik)

– Ting vart etter kvart gløymd eller fortrengd, men eg har dei senare åra tenkt mykje over korleis denne staden har prega meg – og framleis gjer det, sier Stenevik.

Omfattende dokumentar

Av pressemeldingen om utstillingen i Fotografiens Hus fremgår det at prosjektet til Stenevik har utviklet seg til å bli en omfattende dokumentar om livet i en liten norsk bygd, basert på fotografens forsøk på å forstå sin egen historie. Temaer som står sentralt, er familie, tradisjoner, minner, natur, identitet og tilhørighet.

Prosjektet handler om å reise langt vekk i iveren etter å distansere seg fra småsamfunnet en har vokst opp i. For deretter å lengte litt tilbake dit likevel.

2.000 øyboere – og et pol

Stenevik har fotografert hjemstedet Selbjørn i fem år for å framskaffe bildene som utstillingen er basert på. Øya Selbjørn ligger i øykommunen Austevoll og beskrives i pressemeldingen som en øy med litt over 2.000 innbyggere – og et vinmonopol.

Busskur Steinavika
BUSSKUR: Over ett år etter at en polsk arbeider kjørte rett inn i busskuret i Steinavika, ligger det fortsatt nede. (Foto: Mirjam Stenevik)

Fotoprosjektet til Mirjam Stenevik er et forsøk på å forstå utviklingen av det lille øysamfunnet i en tid da Norge – som resten av Europa – blir mer og mer sentralisert, heter det i pressemeldingen.

Kommunesammenslåinger, økende fergepriser og et barskt vestlandsvær kan ta motet fra folk flest, men i Austevoll har folketallet steget med 20 prosent på 20 år, primærnæringene er i voldsom vekst – og i den eneste klesbutikken på Selbjørn er det venteliste på de dyreste klærne, påpekes det i pressemeldingen.

Utstillingen i Fotografiens Hus åpner torsdag 5. mars 2020 og vil bli vist fram til 20. mars.

Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Legg inn en kommentar – husk god internett-folkeskikk!

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.