Kameranytt.no

Billigutgave av APS-C-normalobjektiv

Fujifilm Fujinon 35mmF2

Fujifilm har lansert en billigutgave av sitt 35 mm-objektiv for selskapets APS-C-kameraer, Fujinon XC35mmF2. Prisen er omtrent det halve av Fujifilms eksisterende 35 mm-objektiv, til tross for at den optiske kvaliteten ser ut til å være like høy. Hvordan har Fujifilm fått til dét?

Dagens Fujifilm Fujinon XF 35/2.0 R WR, som ble lansert for snart fem år siden, ligger på litt i underkant av 4.500 kroner hos norske fotobutikker, ifølge Prisjakt.no. Det nye Fujifilm Fujinon XC 35/2.0 vil koste ned mot halvparten av denne prisen.

Betyr det at nykommeren er et simpelt billigobjektiv med mye dårligere optisk kvalitet? Nei, flere – inklusive nettstedet DP Review – har påpekt at det nye objektivet er bygd over nøyaktig samme optiske oppskrift som den gamle 35-millimeteren, og at det ikke er noen synlig kvalitetsforskjell på bilder tatt med de to objektivene. Så hva er forskjellen da?

Sjekk forkortelsene!

Bare navnet alene forklarer tre av forholdene som har bidratt til å gjøre det nye 35 mm-objektivet så mye billigere. Vi ser at det nye objektivet hører hjemme i Fujifilms XC-serie, mens det gamle objektivet har forkortelsen XF i navnet. XC-objektivene er Fujifilms rimeligere optikk-serie som selges mest til folk som har kjøpt seg et typisk forbrukerkamera i Fujifilms produktspekter, mens XF-objektivene foretrekkes av ivrige fotoentusiaster som er innstilt på å bruke litt mer penger på hobbyen sin. Vi finner formodentlig noen profesjonelle fotografer her også. Det nye objektivet er for øvrig det første objektivet med fast brennvidde i XC-serien.

Fujifilm Fujinon 35mmF2
130 GRAM: 35 mm XC-objektivet til Fujifilm veier bare 130 gram. (Pressefoto: Fujifilm)

Den andre forklaringen er at det nye objektivet mangler WR-forkortelsen i navnet. Det betyr i praksis at kameraet mangler den solide værbestandigheten – Weather Resistance – som det opprinnelige 35 mm-objektivet kan by på.

Visuelt er forskjellen godt synlig ved at XF-modellen har en solid metallfatning, mens XC-utgaven må betegnes som et gjennomført plast-objektiv.

Den tredje forklaringen er at bokstaven R er blitt borte. Forkortelsen står for blenderring. 35 mm-objektivet fra 2015 har manuell blenderring, mens denne er fraværende på 35 mm-objektivet fra 2020.

Mye av optikken for dagens digitale kameraer mangler blenderring, ettersom kameraene har et kommandohjul til å endre blenderinnstillingen med. Men en del fotoentusiaster, særlig de med litt fartstid, setter pris på å kunne justere blenderåpningen på tradisjonelt vis med blenderring på objektivet.

Lavere vekt

En av konsekvensene av mye plast og manglende blenderring gjør at det nye objektivet er en del lettere enn XF-utgaven. Fujifilm har greid å redusere vekten fra 170 til 130 gram.

Fujifilm har for øvrig nok et 35 mm-objektiv i sin portefølje, med bedre lysstyrke, f/1,4. Fujifilm Fujinon XF 35 mm f/1,4 R koster vel en tusenlapp mer enn XF f/2-utgaven, rundt 5.500 kroner. Dette objektivet byr på enda bedre muligheter for fin bokeh, siden man kan benytte enda litt større blenderåpning, men et 35 mm-objektiv med lysstyrke på f/2 vil trolig være tilfredsstillende for de fleste. Modellen med f/1,4-lysstyrke er for øvrig et ganske gammelt objektiv som ble lansert allerede i 2012. Det har også litt høyere vekt, cirka 187 gram – selv om dét neppe er noe å klage over.

Fujifilm Fujinon 35mmF2
INTERN FOKUSERING: Fujinon-objektivet beholder samme ytre lengde under fokusering, ettersom fokuseringen skjer internt. (Pressefoto: Fujifilm)

Kun i sort

Det nye og rimelige 35 mm-objektivet har som forgjengeren ni linseelementer, inklusive to asfæriske, fordelt på seks grupper, og nærmeste fokusavstand er oppgitt til 35 cm. Fokuseringen skjer internt – altså ikke noen endring på lengden av objektivet når man endrer fokus.

Brennvidden på 35 mm tilsvarer omlag 52 mm omregnet til 35 mm-format. Objektivet kan altså betegnes som et forholdsvis lyssterkt normalobjektiv.

En stillegående trinnmotor skal sørge for rask og stille fokusering.

Filterdiameteren er på 43 mm. Objektivet er bare tilgjengelig i sort, mens 2015-modellen også kan fås i sølvfarge.

Prisen

Nye Fujifilm Fujinon XC35mmF2 vil koste cirka 2.400 kroner når det kommer i salg i slutten av februar 2020, ifølge pressemeldingen fra Fujifilm.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.