Kameranytt.no

Blackmagic: Video for store lommer

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
VOKSER: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K kommer nå med større bildebrikke og større objektivfatning. (Pressefoto: Blackmagic)
Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
VOKSER: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K kommer nå med større bildebrikke og større objektivfatning. (Pressefoto: Blackmagic)

Blackmagic har nå lansert en 6K-modell til å supplere dagens Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K. Selv om prisen er den dobbelte, snakker vi fortsatt om relativt rimelig inngangsbillett til høykvalitets høyoppløst proffvideo.

[toc] Den største feilen ved Blackmagic Pocket Cinema Camera-modellene som har vært lansert til nå, er vel at ordet «Pocket» er med i navnet. Det var kanskje ikke helt malplassert på den første modellen, men både 4K-modellen fra i fjor høst og den nye 6K-modellen som kommer nå, får ikke plass i noen lomme overhodet. I så måte er nok navnet litt villedende.

Lett og kompakt

Men alt er relativt, som det heter. Sammenlignet med mye av det som finnes på markedet for det profesjonelle cinema- eller cine-markedet, er jo disse kameraene forholdsvis lette og kompakte. Så i densammenhengen kan jo navnet sies å ha en veiledende funksjon.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
INTRO-MODELL: Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K er en rimelig inngang til det profesjonelle cinema-markedet. (Pressefoto: Blackmagic)

Og kanskje også når det gjelder prisen. Selv om vi snakker om godt over 14.000 kroner for 4K-modellen og nesten det dobbelt for 6K-kameraet, er dette likevel rimelig i forhold til videokamera-prisene man er vant til i det profesjonelle cinema-markedet.

Blant de andre kameraene på markedet akkurat nå som kan filme 6K-video, finner vi en god del, fra Panasonic Lumix SH1 til nesten 27.000 kroner, omtalt som det første speilløse systemkameraet som kan ta opp 6K-video, til – uten sammenligning for øvrig – Arri Alexa 65 til 150.000 dollar. Men akkurat denprisen skyldes kanskje at Arri Alexa 65 ble lansert så tidlig som i 2014, da 6K var mye dyrere enn nå, og dessuten er myntet på et mye mer rendyrket Hollywood-marked enn Blackmagic-kameraene.

Hvem er Blackmagic?

I det ordinære kameramarkedet er kanskje ikke Blackmagic Design så godt kjent, og definitivt ikke i forbrukermarkedet. Selskapet er australsk, etablert i 2001, og utviklet til å begynne med en rekke forskjellige spesialkomponenter til film- og kringkastingsbransjen.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
MATCHENDE: En lyssterk 85-millimeter fra Canon kan være et velegnet objektiv på Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K. (Pressefoto: Blackmagic)
Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
IKKE I LOMMEN: Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K er vel ikke akkurat i lommeformat, tross navnet. (Pressefoto: Blackmagic)

Selskapet har også samarbeidet med Apple, og gjennom Apples nettbutikk selger selskapet Blackmagic eGPU og eGPU Pro, eksterne grafikkprosessor-løsninger myntet på Mac-brukere som jobber med tung videoredigering og krevende bildebehandling.

I 2012 lanserte Blackmagic sitt første Cinema Camera og leverer dessuten profesjonell programvare for videoredigering under navnet DaVinci Resolve, som følger med Pocket Cinema-kameraene.

4K-suksess

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K fra 2017 må sies å ha vært en suksess. Kamerabutikken Foto.no, som er autorisert forhandler, omtaler kameraet som «en liten juvel» og skriver at det var lange ventelister på den i et halvt år etter at leveringen startet. 

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K – og den nye storebroren 6K – ser ut omtrent som moderne speilløse systemkameraer, selv om de kanskje har en litt mer klumpete design der noen kjøleribber har fått en fremtredende plass. Å ta opp høyoppløst video med små kameraer gir noen utfordringer når det gjelder varmeutvikling og kjøling.

4K-kameraet fra Blackmagic støtter 4K DCI-formatet på 4.096 x 2.160 piksler, som altså er enda litt større enn 4K UHD-formatet på 3.860 x 2.160 piksler som vi finner i mange kameraer. Forskjellen på de to standardene er i første rekke at UHD (Ultra High Definition) er mest utbredt i TV- og video-markedet, mens DCI (Digital Cinema Initiatives) er mest utbredt i film- og kino-bransjen og er standard-arkitekturen for såkalte digitale cinema-systemer.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
STØRRE: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K har brikkestørrelse nesten som Super 35 mm-formatet og Canon EF-fatning. (Pressefoto: Blackmagic)
Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
MICRO FOUR THIRDS: Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K har Four Thirds-bildebrikke og er utstyrt med Micro Four Thirds-objektivfatning. (Pressefoto: Blackmagic)

Tross design som speilløse systemkameraer kan ikke Blackmagic-kameraene brukes til å ta opp høyoppløste stillbilder, bare video. Det er riktignok mulig å plukke ut 4K-stillbilder fra video-feeden, men det blir ikke helt det samme. Dette er kameraer bygd for video.

MicroFour Thirds

Stikkord for 4K-modellen er Micro Four Thirds-bildebrikke og tilsvarende objektivfatning, samt et dynamikkområde som omfavner 13 steg. Bildene kan lagres enten på CFast 2.0-kort eller SD-kort med UHS-II-ytelse eller bedre, og dette er et av punktene som kameraet høstet endel kritikk for i en testomtale hos nettstedet Videomaker i mars 2019. (https://www.videomaker.com/reviews/cameras/blackmagic-design-pocket-cinema-camera-4k-review-value-flaws-and-4k-raw/) Et fantastisk kamera som kan ta opp nydelig Raw 4K-video, skriver Videomaker i testen, men supplerer med en liste over svakheter. Ett av problemene er at kameraet skal kunne ta opp 4K-video i DCI-oppløsning i Raw-format med opptil 60 bilderuter i sekundet – uten at det finnes noe lagringsmedium som kameraet kan bruke som greier å svelge unna så store datamengder, ifølge Videomaker. Vi får ta forbehold om at dette kan ha endret seg nå, eller vil gjøre det.

Å filme med Raw-innstillinger som dagens lagringsbrikker kan håndtere, vil uansett kreve raske lagringskort med stor kapasitet. Hvis man har behov for å filme 4K Raw i flere timer, må man kanskje betale mer for nødvendig lagringsplass enn for selve kameraet, skriver Videomaker, som påpeker at ekstern SSD-lagring via USB er et tilgjengelig alternativ.

Techradar (https://www.techradar.com/reviews/blackmagic-pocket-cinema-camera-4k) påpeker på sin side at Blackmagic-kameraet er blant dem som har dobbelt kortplass, noe som er et pluss – jamfør debatten om de nye speilløse fullformat-kameraene fra Canon og Nikon.

Kort batteritid

Videomaker kritiserer Blackmagic-kameraet for dårlig batteriløsning med et Canon EP-L6-batteri som sjelden holder lenger enn til 40 minutters filming. Noen av problemene her kan løses med batterigrep og mulighet til lading under bruk via USB-C-kontakten.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
SKJERMEN: 6K-kameraet har den samme skjermen som 4K-kameraet, med oppløsning på 1.920 x 1.080 piksler. (Pressefoto: Blackmagic)
Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
FEM TOMMER: 5-tommersskjermen er stor nok til å gi god kontroll på fokus. (Pressefoto: Blackmagic)

Tross disse kritiske merknadene konkluderer Videomaker med at kameraet likevel er verdt pengene, for kameraet har også mye godt å by på – til en lavere pris enn konkurrentene. For eksempel finnes det et godt utvalg Micro Four Thirds-objektiver fra Panasonic, Olympus og andre produsenter som koster bare halvparten av tilsvarende fullformat-optikk, men som gir gode resultater. Dessuten kan man med objektivadapter også bruke objektiver med EF-, PL- og C-fatning.

Fem-tommersskjermen er dessuten så stor at den er ganske trygg å plassere fokuspunkter på, og brukergrensesnitt og menysystem er brukervennlig, heter det. Oppløsningen er ganske høy, 1.920 x 1.080 piksler.

Videomaker trekker fram følgende konkurrenter som kan vurderes som alternativ, selv om alle er dyrere: Panasonic GH5, Nikon Z6 og Canon EOS R.

Techradar har noenlunde samme konklusjon: Svakhetene overskygges av flere pro-punkter enn man kunne ha ventet fra et profesjonelt videokamera til denne prisen, heter det.

Nå kommer 6K

Og nå kommer altså Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K. Prisen er nesten fordoblet, men spesifikasjonene er også betydelig høyere. HDR-bildebrikken er vokst fra Four Thirds-størrelse til nesten Super 35-format, som er omtrent på APS-C-størrelse og regnes som ganske stor i video-sammenheng.

Brikkestørrelsen er altså vokst fra 4K-kameraets 10 x 18,96 mm til 12,99 x 23,10 mm på 6K-kameraet.

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K
TILKOBLINGER: 6K-kameraet har det samme rike utvalget av tilkoblinger som lillebror på 4K. (Pressefoto: Blackmagic)
Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
TILKOBLINGER: Black Magic Cinema Camera 4K har – som sin storebror – et rikt utvalg av tilkoblinger. (Pressefoto: Blackmagic)

Objektivfatningen er også større, myntet på EF-optikk. Det betyr at man ikke bare har Canons store optikk-arsenal tilgjengelig, men også objektiver fra blant andre Sigma og Zeiss med EF-fatning. Dette betyr mulighet for videoopptak med mindre dybdeskarphetsområde og finere bokeh med uskarp bakgrunn enn det man vanligvis får med Micro Four Thirds-optikken på 4K-kameraet.

Ellers er mye likt på de to Blackmagic-kameraene, for eksempel fem-tommers-skjermen med det intuitive menysystemet.

6K-kameraet fra Blackmagic kan altså ta opp video i 6K, med høyeste oppløsning på 6.144 x 3.456 piksler. En av fordelene med å ta opp video i 6K-format er at man i redigeringen til 4K-visningsformat lett kan ta utsnitt av videobildet uten tap av bildekvalitet. Dette er nå begynt å bli ganske vanlig i Hollywood.

Går man litt ned i bildestørrelse på 6K-kameraet, til 6.144 x 2.560 piksler med 2,4:1-proporsjoner, kan kameraet ta opp opptil 60 bilderuter per sekund – det blir vel 50 bilderuter i sekundet i vår PAL-verden.

En bildebrikke har alltid en standard ISO-verdi for lysfølsomheten som den altså er aller best på. De to Blackmagic-kameraene har såkalt «dual native» ISO-verdier på henholdsvis ISO 400 og ISO 3.200. Dette innebærer at hvis man skal filme i svakt lys, kan det være mer fornuftig å dytte ISO-innstillingen opp til ISO 3.200 i stedet for for eksempel ISO 2.500. Det er mindre fare for korn og bildestøy på den litt høyere ISO-innstillingen – en litt uvant tankegang for mange.

Høyeste ISO-verdi er ISO 265.600. 

Foruten fire innebygd mikrofoner har kameraene inngang både for 3,5 mm stereomikrofonplugg og mini-XLR-kontakt for profesjonelle mikrofoner. 3,5 mm hodetelefonkontakt hører også med, sammen med flere andre kontakter.

Prisene

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K koster cirka 14.790 kroner, mens 6K-modellen koster 27.195 kroner, ifølge prissjekk hos Foto.no. Videoredigeringsprogrammet DaVinci Resolve er inkludert i prisen. Optikk og lagringsmedier kommer i tillegg.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.