Blandet mottakelse for Panasonic Lumix S9

Panasonic Lumix S9
KLART FOR TIKTOK: Panasonic Lumix S9 – et kompakt og søker-løst kamera med funksjoner spesielt utviklet for behovene til dem som vil publisere innhold raskt på sosiale medier. (Pressefoto: Panasonic.)

Nye Panasonic Lumix S9 er sterkt tilpasset videobloggere og kjapp publisering på sosiale medier. Faktisk så sterkt at det høster en smule kritikk.

Panasonic Lumix S9 er et kompakt fullformat-kamerahus på bare 486 gram inkludert batteri. Teknisk sett har det arvet sentral teknologi fra storebror Lumix S5 II som til sammenligning har en oppgitt vekt på 740 gram, et kamera som har fått mange positive medieomtaler etter lanseringen i desember 2023, med ny og rask fasedetekterende autofokus. Etterfulgt av en omfattende fastvare-oppdatering i april 2024, der ikke minst ny motivgjenkjenning bidro til en kraftig forbedring av nettopp autofokuseringen. Som Lumix S9 ser ut til å ha arvet.

På nettet innen 30 sekunder

Nye Lumix S9 på sin side er ikke bare mye mindre enn Lumix S5 II, men mangler også elektronisk søker og er designet uten noen form for bæregrep, selv om det finnes tredjeparts-alternativer. Panasonics hensikt med disse forandringene i design skyldes imidlertid ikke at selskapet bare ønsket å lage et mer kompakt hybridkamera.

Nei, under lanseringen nå i mai 2024 la Panasonic isteden stor vekt på funksjoner knyttet til videoblogging og kjapp publisering på sosiale medier allerede mens man er på farten, altså uten at man må hjem og redigere videoen først. Sammen med kameraet lanserer Panasonic blant annet en app som gjør det enkelt å redigere videoklipp kjapt ute i felten. Panasonic hevder at man på bare 30 sekunder skal kunne gjøre opptak med Lumix S9, redigere opptaket umiddelbar og dele det på nettet. Kanskje litt vel optimistisk, kommenterte DP Review

I det hele tatt ser dette ut til å ha falt i dårlig jord hos en del journalister og skribenter på foto- og kamera-sentrerte nettsteder. Sannsynligvis fordi mange av dem har en ganske tradisjonell oppfatning av hvordan et kamera skal være. Mens Panasonic trolig har analysert seg fram til en potensiell brukergruppe med andre prioriteringer.

Helst for dem under 30?

Enkelte har imidlertid tatt noen av Panasonics valg i forsvar – om enn med forbehold. Tony Northrup, mest kjent for sine utallige kameraanmeldelser på YouTube sammen med sin kone Chelsea, hevder at søkeren ikke vil bli savnet i det hele tatt. Vel å merke av brukere under 30 år. Altså av TikTok-ere og aktive på andre sosiale medier som hittil har vært vant til å skape sitt innhold med  mobilkamera, men som nå ønsker seg litt mer profesjonelt kamerautstyr, blant annet med større bildesensor.

Det hører imidlertid med til historien at Tony Northrup, som selv er om lag 50 år gammel, for sin egen del gjør det klart at heller ikke han vil bruke et kamera uten ordentlig søker.

For min egen del vil jeg gi Panasonic rett i at man gjerne får bedre videoopptak når man benytter LCD-skjerm og kan holde kameraet med armene strukket litt ut fra kroppen enn når man filmer mens man følger motivet gjennom den elektroniske søkeren. Særlig hvis man prøver å filme mens man går og er i bevegelse. For da fungerer armene litt som en gimbal – kamerabevegelsene blir mykere og mer behagelige å se på. Holder man kameraet mot hodet og ansiktet for å se i søkeren, får man lett mye bråere kamerabevegelser.

Men selv om jeg tar opp mye video, fotograferer jeg enda mer. Og da foretrekker jeg å bruke søkeren. Det gjør tydeligvis en del av journalistene  som allerede har fått prøvd S9 også. I hvert fall er det kommet påstander på internett om at det ikke skal så veldig krevende lysforhold til før det blir vanskelig å komponere bildene på skjermen. Å prøve seg på manuell fokusering på skjermen kan også by på utfordringer, tross de innebygde hjelpemidlene for akkurat dét, heter det.

Da har vi vel sagt nok om den manglende søkeren i denne omgang. Det er tross alt mye annet å snakke om når det gjelder Lumix S9.

Nye objektiver

Første gang jeg så et pressefoto av nye Panasonic Lumix S9, tok jeg det for å være et nytt kompaktkamera med innebygd fast optikk, kanskje en konkurrent til Fujifilm X100-familien eller noe sånt? Så feil kan man ta. Naturligvis er Lumix S9 et kamera med utskiftbar optikk. Misforståelsen skyldtes at på det angjeldende bildet var kameraet utstyrt med det nye «pannekake-objektivet» til Panasonic. Da ble det hele til forveksling likt et kompaktkamera med innebygd objektiv.

I pressemeldingen fra distributør Focus Nordic, som jeg først leste litt senere, er objektivet omtalt som en ultrakompakt vidvinkel på 26 mm med fast blenderåpning på f/8. Kanskje et litt sært objektiv, men sikkert med spesifikasjoner som egner seg for videoblogging. Bortsett fra på ett punkt: Det mangler autofokus, som trolig måtte ofres for å kunne gjøre et fullformat-objektiv så lite. Objektivet er bare 18 mm langt og veier bare 58 gram. 

Panasonic har for øvrig også kunngjort at en ny kompakt allround-zoom er under utvikling, Lumix S 18-40 mm f/4,5-6,3.

På en del av pressebildene er kameraet avbildet med et litt heftigere zoomobjektiv, Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6.

Sanntids-LUT

Noe som skal bidra til å gjøre det raskere å få distribuert videoklipp fra Lumix S9 enn fra andre kameraer, er den omfattende LUT-støtten som er innebygd i dette kameraet. Hva betyr det?

LUT er som kjent forkortelse for Lookup Table, på norsk gjerne kalt oppslagstabell. Systemet brukes til å administrere og laste inn forskjellige fargerom. Lumix S9 har en ny og dedikert LUT-knapp på kamerahuset. Når man trykker på knappen, kan man via velgerhjulet bak på kamerahuset velge mellom en rekke forskjellige fargestiler fra Panasonics samling av såkalte Real Time LUT-profiler. Via den nye Lumix Lab-appen kan man kan man importere et stort antall fargeprofiler. Mange av dem er utviklet i nettverket av profesjonelle innholdsprodusenter som Panasonic pleier kontakt med. 

Ved hjelp av Lumix Lab-appen kan man dessuten selv lage sine egne LUT-profiler på mobilen, og der får man også gjort det lille som trengs for å klargjøre videoopptakene for kjapp publisering på web.

Open Gate-video

Lumix Lab-appen kommer også til nytte når man skal klargjøre videoopptak for web-publisering. Kameraet kan ta opp video i såkalt Open Gate-format. Dette betyr at man kan ta opp video som utnytter hele bildebrikkens 3:2-proporsjoner. Deretter har man full frihet til å beskjære videoopptakene til alle tenkelige formater, fra 16:9-TVen i stua til TikTok-høydeformat på mobilen  og så videre.

Panasonics tankegang rundt dette er at man skal kunne ta opp video av høy kvalitet og enkelt endre størrelsesforholdet slik at det passer til forskjellige formål, som ulike sosiale medier. Med en slik strømlinjeformet arbeidsflyt i tilknytning til redigeringen kan innholdsprodusenter enkelt dele og filme mens de er på farten, sies det i pressemeldingen.

Noen tanker til slutt

Det er for tidlig å trekke noen bestemt slutning om Panasonic Lumix S9, synes jeg. Én ting er at jeg ikke har hatt anledning til å prøve kameraet selv ennå. Men de foreløpige omtalene ute på nettet spriker også i alle retninger. På den ene siden finner vi ros for en dristig, kreativ og nyskapende kameraløsning for en voksende kjøpegruppe.På den andre siden er det kommet krass kritikk for et angivelig mislykket forsøk på å bringe til torgs et kompaktkamera basert på en brikkestørrelse som det finnes lite å velge i når man vil ha matchende kompakt optikk.

I tillegg blir Pansonics løsning med et pannekake-objektiv med én fast blenderåpning og ingen autofokus nærmest latterliggjort på enkelte hold. Det samme gjelder mangelen på hodetelefonkontakt på et såpass videosentrisk kamera – under videointervjuer kan det være maktpåliggende å få sjekket at lyden er OK. 

På den andre siden synes jeg det er for tidlig å felle en negativ dom over Panasonics initiativ her. Panasonic har lang historie som et innovativt selskap på flere områder, ikke minst når det gjelder video. Dette er tross alt den første modellen i det som kanskje kan utvikle seg til en spennende familie av kompakte videosentriske hybridkameraer. Når alle brikkene etter hvert forhåpentlig faller på plass. 

Tekniske data

Brutto oppløsning25,3 megapiksler
Netto oppløsning (foto)24,2 megapiksler
Bildeoppløsning6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseFullformat 35,6 x 23,8 mm
SensortypeBSI-CMOS-sensor
LysfølsomhetISO 100-51.200, utvidbart til ISO 50-204.000
BildestabilisatorBrikke-flytting, 5 steg IBIS, 6,5 steg m/Dual IS 2 (CIPA)
Fokuspunkter
ObjektivfatningLeica L-fatning
LCD-skjerm3 tommer 3:2
LCD-skjermoppløsning1.840.000 piksler
Søkertype
Søkerforstørrelse
LukkertiderElektronisk lukker: 60 sek.-1/8.000 sek.
Innebygd blits
Serieopptak30 bps
VideoformaterMPEG-4, H.265, H.265
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
LagringSD/SDHC/SDXC/UHS-I/UHS-II
USBUSB 3.2 Gen 2 – 10 Gbps
HDMIHDMI-kontakt Type D
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
Hodetelefonutgang
WiFiJa
BluetoothBluetooth 5.0
Batteritid CIPA470bilder (CIPA)
Vekt403 g netto, 486 g inkl. batt. og SD-kort
Størrelse126 x 74 x 47 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.