Blenderring ikke så utdatert likevel?

Pentax
PENTAX: To nye objektiver fra Pentax, en vidvinkelzoom for APS-C og et vidvinkelobjektiv for fullformat. (Foto: Pentax. Montasje: Kameranytt)
Pentax
PENTAX: To nye objektiver fra Pentax, en vidvinkelzoom for APS-C og et vidvinkelobjektiv for fullformat. (Foto: Pentax. Montasje: Kameranytt)

Pentax lanserer nå et par nye vidvinkelobjektiver der det ene har god, gammeldags blenderring – noe som har fått en del Pentax-brukere til å juble.

[toc] I disse digitale tider har objektivene til systemkameraene våre stort sett ikke blenderring på selve objektivet. Joda, Leica har massevis av objektiver med blendderring, men det er liksom en verden litt for seg selv. På de fleste av dagens digitale speilreflekskameraer har vi for lengst vendt oss til at blenderinnstillingen gjøres ved å vri på et ratt på kamerahuset når kameraet er innstilt i A-modus – altså blenderforvalg.

35 mm-vidvinkel

Pentax
VIDVINKEL MED BLENDERRING: HD Pentax FA 35mm f/2. (Foto: Pentax)

Men gode, gamle Pentax har fortsatt bevart blenderringen på mange av sine objektiver med fast brennvidde. Og nå lanserer de et nytt vidvinkelobjektiv med denne funksjonen. Til glede for fotoentusiaster som har med seg vanen med å bruke blenderring fra tidligere tider – og som mener at dette er en vital del av fotograferings-opplevelsen. Det har kanskje noe å gjøre med følelsen av å ha litt mer kontroll?

Hvorom allting er, HD Pentax FA 35mm f/2 ser ut til å være en modernisert utgave av et vidvinkelobjektiv Pentax leverte den gang kameraene var basert på film. Nykommeren er imidlertid tilpasset Pentax sine nye digitale speilreflekskameraer og byr på autofokus. Videre skal objektivet ha fått en stor forbedring av beleggene på deler av optikken, med flerlags såkalt High Definition-antirefleksbehandling – HD coating – på glassoverflatene. Dette skal bidra til økt lysgjennomgang, og det minimerer risikoen for reflekser og sløring som kan svekke kontrasten i bildet, ifølge pressemeldingen fra importøren, Focus Nordic.

Frontlinsen i objektivet har dessuten fått et såkalt Super Protect-belegg – SP coating – som holder vann og fett unna, og som også skal gjøre det lett å rengjøre objektivet.

LES OGSÅ: Vil oppgradere Pentax K-1 til II

Det nye 35 mm-objektivet har, som navnet viser, en lysstyrke på f/2.0 og er myntet på fullformatkameraer, men kan også brukes på APS-C-kameraene fra Pentax. Da tilsvarer brennvidden godt og vel 52 mm, noe som altså oppleves som et godt, gammelt normalobjektiv.

Lite og lett

35 mm-objektivet er lite og lett. Lengden er 45 mm, diameteren er 64 mm og vekten er oppgitt til 193 gram. Med andre ord et velegnet objektiv til hverdagsfotografering, gatefotografering og reiser, ifølge Pentax, som mener objektivet også gjerne kan brukes til å ta portretter med.

HD Pentax FA 35mm f/2 kommer i salg i slutten av februar, og Focus Nordic har satt veiledende pris til cirka 4.900 kroner.

Vidvinkelzoom for APS-C

Pentax
VIDVINKELZOOM: HD Pentax DA 11-18mm f/2.8 ED DC AW. (Foto: Pentax)

Hvis man ikke befinner seg i fullformat-verdenen, men benytter seg av APS-C-kameraene til Pentax, vil man i slutten av februar endelig også kunne kjøpe HD Pentax DA 11-18mm f/2.8 ED DC AW. Mange flere forkortelser i navnet her, og vi ser også at dette er et større og tyngre zoomobjektiv i det vi gjerne kaller supervidvinkel-klassen. Nå må vi imidlertid regne om brennviddeomfanget til APS-C-format, da. I praksis tilsvarer dette et zoomomfang på 16,5-27 mm.

LES OGSÅ: Mellomklasse-speilrefleks fra Pentax

Det nye zoomobjektivet er vesentlig større og tyngre enn det nye 35 mm-vidvinkelobjektivet. Lengden er 100 mm, diameteren 90 mm, og vekten er oppgitt til 702 gram.

Også dette objektivet har autofokus.

Høy pris

Det er vel bare rett og rimelig å betegne lanseringen av det nye 11-18 mm-objektivet for en forsinkelse, for det ble kunngjort allerede høsten 2017. Hva som har forårsaket forsinkelsen, vet jeg ikke, men det skal i hvert fall komme i salg i slutten av februar, og cirkaprisen er på 17.200 kroner. De som har valgt APS-C i stedet for fullformat fordi optikken da stort sett er billigere, synes kanskje denne prisen er vel høy?

Ingen av de to nye Pentax-objektivene har innebygd bildestabilisator, men mange av speilreflekskameraene fra Pentax – og alle de nyeste – har innebygd bildestabilisering i kamerahuset, mange med fem-aksers stabilisering via sensorflytting.

For ordens skyld: Pentax eies i dag av Ricoh.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.