Blir årets Nikon-julegave en ikke-retro 28 mm?

Nikkor Z 28mm F2.8
UT PÅ GATA: 28 mm-objektivet er et hendig vidvinkelobjektiv for «gatefotografering» med Nikon Z 5 og de andre fullformatkameraene i Nikon Z-familien. (Pressefoto: Nikon.)

I desember 2021 kan Nikon Nikkor 28mm f/2.8 bli tilgjengelig på markedet. Dette er en ikke-retro versjon av 28 mm-objektivet som ble lansert sammen med retro-kameraet Nikon Z fc sist sommer. Et særdeles lett, kompakt og ganske rimelig objektiv myntet på både FX- og DX-modellene av Nikons speilløse Z-kameraer.

Kameranytt spår at dette kan bli en populær julegave blant Nikon-entusiaster. Rimelig nok til at objektivet kan få plass på julegavebudsjettet hos en del familier. Og ikke minst rimelig nok til at en del Nikon-brukere vil ta seg råd til å kjøpe objektivet som julegave til seg selv, selv om ingen andre i familien skulle finne på å gi dem en slik julegave.

Nikkor Z 28mm F2.8
PANNEKAKE: Med en lengde på 43 mm er det mulig at Nikons nye 28 mm-objektiv kan defineres som et «pannekake-objektiv». Eller kanskje ikke? (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Attraktivt konsept

Nå er det ikke bare prisen som gjør objektivet attraktivt. Det er hele konseptet. I tillegg til å være forholdsvis rimelig er det lett og kompakt, noe mange ønsker seg. Ikke bare hobbyfotografer på trangt budsjett. Også mer profesjonelle fotografer ønsker seg av og til et alternativ til de dyre, store og tunge «jobb-objektivene» de har i fotobagen. For selv proffene vil av og til ta familie- og fritids-bilder innimellom, uten å måtte dra med seg alt fotoutstyret.

Forhåpentlig har det nye 28 mm-objektivet fra Nikon god nok optisk kvalitet til å gjøre det «bra nok». Men akkurat dét får vi ikke vite før de første grundige testene blir publisert. Likevel diskuteres bildekvaliteten allerede heftig på internett, med utgangspunkt i de bildeeksemplene som Nikon selv har lagt ut. Jeg har sett enkelte utsagn om at bildene ser litt for «softe» ut – andre sier de er uenig.

Hvorfor er akkurat dette objektivet verdt såpass mye oppmerksomhet? Nikon har selv nøret opp om blesten rundt objektivet ved å «forhåndslansere» det allerede i juni 2021, fem måneder før den egentlige lanseringen. Forhåndslanseringen i juni omfattet også et kompakt 40 mm-objektiv som fikk salgsstart først ved utgangen av september.

LES OGSÅ: Nikons første pannekake-objektiv er ferdig-lansert

Denne praksisen med «forhåndslanseringer» som både Nikon og Canon har drevet oppsiktsvekkende mye med de siste par årene, kan trolig knyttes til forsøket på å få markedet med på omleggingen fra speilrefleks til speilløse systemkameraer. Akkurat som helsevesenet har vaksinemotstandere å hanskes med, sliter enkelte kameraprodusenter med en viss speilløs-motstand blant sine gode og gamle speilrefleks-kunder. Vel, noen synes kanskje det blir en litt drøy sammenligning…

Nikkor Z 28mm F2.8
NORMAL-OBJEKTIV: Montert på et av Nikons DX-kameraer i Z-familien, for eksempel Nikon Z 50, gir 28 mm-objektivet en bildevinkel som tilsvarer 42 mm. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Det viktige objektiv-utvalget

Nikkor Z 28mm F2.8 SE
SØSKEN-OBJEKTIVET: SE-versjonen av 28 mm-objektivet ble lansert tidligere i 2021 og har så å si identiske spesifikasjoner med det nye 28 mm-objektivet, men har retro-design tilpasset Nikon Z fc, noe som bidrar til litt høyere vekt og høyere pris. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

En av de største utfordringene i Nikons og Canons omlegging her er å utvide objektiv-utvalget. Både hos Nikon og Canon ser det ut til at første prioritet har vært å overbevise proffene om at den nye speilløs-verdenen vil være tettpakket med objektiver i toppklassen. Derfor kom det mange dyre høykvalitets-objektiver til å begynne med. Kanskje så mange at hobby- og entusiast-fotografene begynte å føle seg neglisjert. Noen begynte kanskje å tenke at det bare er proffene som har råd til å gå over til speilløst. Vi andre kan like gjerne svitsje til mobilkameraer. Eller holde oss til speilrefleksene våre.

Men for de fleste kameraprodusentene er ikke det rene proffmarkedet nok. De vil også ha med både entusiastene og hobbyfotografen, så vel som familie- og feriefotografene. Selv om de innser at mobilkameraene har kapret store deler av disse markedene.

Derfor er den store utfordringen for kameraprodusentene akkurat nå å overbevise om at speilløse systemkameraer er for alle. Nikon Nikkor 28mm f/2.8 er et objektiv som er med på å bevise dette. (Forutsatt at de kommende testene ikke skuffer, naturligvis.)

Minst og lettest

Nikkor Z 28mm F2.8 er det minste og letteste objektivet med fast brennvidde blant Nikons Z-objektiver. Lengden er bare 43 mm, og det veier bare 155 gram.

En nær slektning ble lansert sammen med Nikons retro-kamera Nikon Z fc i juni 2021, Nikon Nikkor Z 28mm F2.8 SE, altså med Special Edition som et tillegg i navnet. Forskjellen mellom dette objektivet og det nye 28 mm-objektivet uten SE i navnet, er at SE-objektivet har et retro-utseende som matcher Nikon Z fc. Blant annet har objektivet en riflete fokuseringsring som minner om Nikons E Series-objektiver, en familie rimelige objektiver for blant annet Nikon FM-kameraene på 1980-tallet,

De tekniske spesifikasjonene for Nikkor 28mm F2.8 med og uten SE i navnet er 100 prosent identiske inntil man kommer til vekt og dimensjoner. SE-objektivet er fem gram tyngre og to millimeter større i diameter enn det nye 28 mm-objektivet som lanseres nå. Ja, og så koster det 600 kroner mer. I hvert fall kjøpt «i løs vekt». Kjøper man det derimot som «kit-objektiv» til Nikon Z fc, får man en betydelig rabatt.

Nikkor Z 28mm F2.8 SE
RETRO: Her er kombinasjonen for de retro-glade: Nikon Z fc med Nikkor 28mm f/2.8 SE. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

28 mm og 42 mm

Brennvidden på 28 mm gjør naturligvis at objektivet er trygt plassert i vidvinkel-familien. Nikon presenterer objektivet som en snerten historieforteller og et suverent hverdagsobjektiv. «Vid, men ikke for vid», som det sies i pressemeldingen fra Nikon. «Klart for alt fra gatebilder til landskapsbilder og spontane portretter», heter det også.

Nikon promoterer det dessuten som et velegnet videoobjektiv, med en brennvidde som etter sigende er en klassiker innen filmverdenen. Siden det er så lett, er det også enkelt å filme håndholdt eller benytte en gimbal, ifølge Nikon.

Nikkor Z 28mm F2.8
KOMPAKT: Nikon Nikkor 28mm f/2.8 med en vekt på 155 gram er definitivt et kompakt objektiv. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Fokusringen på det nye objektivet kan for øvrig brukes til å kontrollere blenderåpning og eksponerings-kompensasjon når man jobber i autofokus-modus.

Men Nikon vil gjerne også selge objektivet til Nikon-fotografer som velger APS-C- eller DX-formatet i stedet for fullformat/FX. Da tilsvarer objektivets bildevinkel en brennvidde på 42 mm. Altså veldig nært det det vi gjerne kaller et normalobjektiv. Det «klassiske» normalobjektivet har i alle år hatt en brennvidde på 50 mm, men den «matematiske» definisjonen jeg husker fra gamle dager, med utgangspunkt i et 36 x 24 mm-filmnegativ, er vel strengt tatt 43 mm. Og da blir jo dette objektivet så «normalt» som det kan få blitt.

Objektivet har beskyttelse mot støv og fuktighet, men Nikon garanterer ikke at det gir full beskyttelse under alle forhold.

Ifølge Nikon er det tatt spesielle forholdsregler under utviklingen av objektivet for å gjøre autofokusen så lydløs som mulig, slik at objektivet skal kunne egne seg godt til videoopptak.

Prisen

Veiledende pris er satt til 2.999 kroner. Flere norske fotohandlere har begynt å annonsere Nikon Nikkor Z 28mm F2.8 til 2.990 kroner.

I pressemeldingen er Nikon litt vag på når objektivet vil være å finne i butikkene. Salgsstart er oppført til «Vinter 2021». Engelsk-språklige kamerapublikasjoner siterer desember 2021 som salgsstart.

Tekniske data

Brennvidde28 mm i FX/35mm-format
Lysstyrkef/2,8
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller7 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon9 linseelementer i 8 grupper
ObjektivfatningNikon Z-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,2x
Nærgrense0,19 m fra fokusplanet
Filterdiameter52 mm
Optisk bildestabilisering
LengdeCa. 43 mm
DiameterCa. 70 mm
VektCa. 155 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.