Blir bedre med oppdatering

FIRMWARE-OPPDATERING: Fujifilm kommer med omfattende firmwareoppdatering til Fujifilm X-Pro2 og X-T2 (til høyre). (Foto: Fujifilm. Montasje: Kamerablogg.no)
FIRMWARE-OPPDATERING: Fujifilm kommer med omfattende firmwareoppdatering til Fujifilm X-Pro2 og X-T2 (til høyre). (Foto: Fujifilm. Montasje: Kamerablogg.no)

Fujifilm gjør sine X-T2- og X-Pro2-kameraer mye bedre med heftig fastvareoppdatering. Et eksempel til etterfølgelse?

Med 27 nyheter nå i mars og ytterligere seks i mai i form av firmware-oppdateringer lover Fujifilm «dramatiske forbedringer» av Fujifilm X-T2 og Fujifilm X-Pro2.

Digitale fordeler

Det store antallet nyheter og forbedringer som Fujifilm har listet opp, viser en av de sterke sidene ved dagens digitalkamerateknologi – at endringer av programvaren kan forbedre kameraene på en ganske omfattende måte, i hvert fall hvis kameraprodusenten vil.

Dette gir også gode muligheter til å svare på utfordringer fra konkurrenter som har lagt inn mer avanserte funksjoner i sine kameraer.

[toc] I så måte er listen over endringer interessant lesning også for dem som ikke eier et Fujifilm X-T2- eller X-Pro2-kamera. De to speilløse APS-C-kameraene fra Fujifilm vil få forbedringer blant annet på autofokus, videoopptak og søkerfunksjoner, varsler Fujifilm i en pressemelding.

I to omganger

Oppdateringene kommer altså i to omganger. Først kommer fastevareoppdatering versjon 2.00 for X-T2 og versjon 3.00 for X-Pro2 i slutten av mars.

Deretter følger Fujifilm opp med versjon 2.10 for X-T2 og versjon 3.10 for X-Pro2 i slutten av mai.

De to kameraene regnes begge for å være Fujifilms flaggskipsmodeller. X-T2 har en klar og tydelig speilrefleksdesign, mens X-Pro2 har en mer utpreget retrodesign i rammesøkerstil. Begge hører altså hjemme i speilløs-klassen.

Her er en komplett liste over forbedringene.

LES OGSÅ: Fujifilm pynter seg i grått

Forbedringene nedenfor kommer i løpet av mars:

1) Raw i Bracketing-modus

Oppdateringen gjør det mulig å velge Raw-formatet ikke bare når man fotograferer i AE Bracketing-modus, men også i andre Bracketing-modi, som ISO, dynamisk omfang, hvitbalanse og filmsimuleringer, samt ved bruk av avanserte filtre.

Bracketing er betegnelsen på å ta korte bildeserier av samme motiv, vanligvis med litt forskjellig eksponering fra bilde til bilde. Men uttrykket brukes også i tilknytning til fokusering, lysbalanse og blitsfotografering.

2) Utvidet ISO

De som insisterer på å fotografere med ISO-innstillingene ISO 125 og ISO 160, får nå denne muligheten.

3) Lengre eksponering

I T-modus er lengste eksponering i dag begrenset til 30 sekunder. Etter oppdateringen kan brukeren forlenge eksponeringen helt opptil 15 minutter.

4) Av/på for lukkerjustering

Oppdateringen vil gjøre det mulig å slå av kommandohjulfunksjonen for å justere lukkertidshastigheten i steg på 1/3 for å unngå utilsiktede justeringer. Dette punktet gjelder bare for X-T2, ettersom funksjonen allerede er tilgjengelig på X-Pro2.

LES OGSÅ: Fujifilm rekker ikke julesalget

5) Full ISO-justering

Etter oppdateringen kan man sette ISO «A»-posisjonen til «Command» for å justere ISO-følsomheten gjennom hele skalaen, inkludert utvidet, ikke-kalibrert ISO, ved hjelp av kommandohjulet på fremsiden. Oppdateringen gjelder kun X-T2.

6) Minimum lukkertid

Oppdateringen tilføyer AUTO som en opsjon for minste lukkertid i ISO Auto-innstillingen. Dermed kan kameraet automatisk definere korteste lukkertidshastighet i henhold til brennvidden på objektivet som er montert på kameraet.

7) Raskere ansiktsfokus

Oppdateringen gjør det mulig å bruke fasedetekterende autofokus for raskere fokusering når man har valgt Face Detection AF.

8) Forbedret indikasjon av fokus

Oppdateringen minsker jaging etter riktig fokus når man har stilt inn for kontinuerlig autofokus, noe som gjør det lettere å følge et bevegelig objekt.

9) Mindre fokuspunktstørrelse

Oppdateringen legger til en mindre fokuspunktstørrelse i Single Point AF, noe som gjør at man nå får seks størrelser å velge blant. Med den minskede fokuspunktvisningen er det lettere å treffe fokus på nøyaktig det stedet i motivet man ønsker.

LES OGSÅ: Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre

10) Autofokuspunkt-visning

Med oppdateringen får man mulighet til å velge at autofokuspunktene vises kontinuerlig når man har stilt inn for sone-autofokus eller bred/følgefokus, noe som gjør det lettere å følge et bevegelig motiv. Dette finnes allerede i X-T2, så oppdateringen gjelder bare X-Pro2.

11) Tilpasset kontinuerlig autofokus

Dette er nok en oppdatering som bare gjelder for X-Pro2, da funksjonen allerede finnes i X-T2. Oppdateringen legger til valget AF-C Custom Setting for å spesifisere følgefokus-karakteristika. Man kan velge blant fem forhåndsoppsett avhengig av slags type bevegelser man kan vente fra motivet.

12) Portrett/landskaps-autofokus

Denne oppdateringen gjelder bare X-T2. Oppdateringen gjør det mulig å spesifisere autofokus-modus og oppsett for autofokus-punkt avhengig av om man holder kameraet i landskaps- eller portrett-stilling, altså for å fotografere i høyde- eller breddeformat.

13) Flytte og forstørre fokusposisjon

Oppdateringen gjør det mulig å flytte posisjonen til fokusrammen samtidig med at man forstørrer den når man har valgt enkeltpunkt i AF-S-modus eller i manuell fokus.

LES OGSÅ: Fujifilm konkurrerer med seg selv

14) Øyesensor i videoopptak

Med oppdateringen kan man bruke øyesensoren under videoopptak til automatisk å skifte mellom visning på LCD-skjermen og i den elektroniske søkeren. Dette gjelder kun X-T2.

15) Endre ISO under videoopptak

Dette er også en endring som bare gjelder for X-T2. Nå kan man endre ISO-oppsettet mens man tar opp video.

16) Re-autofokusering i video

Med oppdateringen får man mulighet til å trykke utløserknappen halvveis ned eller trykke på knappen merket «AF-ON» i videoopptak for å stille inn autofokusen på nytt.

LES OGSÅ: Fint for gatefotografering i Bergen

17) Levende histogram

Etter oppdateringen kan man vise et levende histogram under videoopptak. Gjelder kun X-T2.

18) Mikrofon-optimalisering

Oppdateringen optimaliserer inngangsnivået på en ekstern mikrofon for å redusere hvit støy når man kobler til en ekstern mikrofon med preamp. Den nedre grensen til endret fra -12 dB til 20 dB. Gjelder kun X-T2.

19) Tilnærmet speilrefleks-modus

Oppdateringen viser et nytt valg i View-modus kalt «Eye Sensor + LCD Image Display». Valget gjøre det mulig å bruke den elektroniske søkeren mens man fotograferer, men at man kan sjekke bildet på LCD-skjermen, akkurat som man gjør med et ekte speilreflekskamera.

20) Kortere søkerforsinkelse

Oppdateringen minsker forsinkelsen av søkerbildet i den elektroniske søkeren når man kjører i kontinuerlig autofokusmodus, slik at man ikke går glipp av bilder. Gjelder kun X-Pro2 – funksjonen er allerede innført i X-T2.

21) Konstant «Dual»-modusvisning

Når oppdateringen er installert, står det lille vinduet i «Dual»-modus på selv når man trykker utløserknappen halvveis ned. Gjelder kun X-T2.

22) Vertikal-visning på LCD-skjermen

Når man holder kameraet i portrettstilling – altså på høykant – vises også menysystem og grafikken på LCD-skjermen i portrettformat. Gjelder kun X-T2.

23) Navngi egne oppsett

Med oppdateringen får man mulighet til å gi sine egne navn til Custom-innstillingene fra 1 til 7.

24) Opphavsrettsinfo

Oppdateringen gjør det mulig å legge inn navnene til fotograf og opphavsrettsperson på forhånd, slik at kameraet automatisk tilføyer denne informasjonen til EXIF-dataene for hvert bilde.

25) Talemeldinger

Oppdateringen gjør det mulig å legge talekommentarer på opptil 30 sekunder i avspillingsmodus.

26) Utvidet AE Bracketing

Hittil har man kunnet ta Bracketing-serier på tre bilder og med eksponeringsjustering på +/- 2EV. Nå er denne funksjonen utvidet til ni bilder og +/- 3EV.

27) Ta bilder uten minnekort

Oppdateringen gjør det mulig å skru av funksjonen for å kunne fotografere uten minnekort i kameraet, slik at man unngår å prøve å ta bilder uten SD-kort i kameraet.

Resten av listen gjelder endringene som kommer i en ny firmware-oppdatering i mai:

28) Fotografering via datamaskin

Oppdateringen gjør det mulig å ta bilder direkte fra en tilkoblet datamaskin via WiFi. Dette gjelder bare for X-T2.

29) «All» AF-modus

Med oppdateringen blir det mulig å velge en «All»-innstilling i autofokusmodus slik at man kan velge autofokusmodus og størrelsen på autofokusområdet bare ved å bruke kommandohjulet.

30) Lukkerutvidelse

Oppdateringen gjør det mulig å kjøre med forskjellige innstillinger for AF-S og AF-C i «Shutter AF» og for AF-S/MF og AF-C i «Shutter AE».

31) Utvidet EVF-innstilling

I innstillingen av lysstyrken i den elektroniske søkeren har man fått et par ekstra trinn å velge mellom, -6 og -7, slik at man selv i ekstremt svakt lys unngår at lyset fra søkeren forstyrrer fotograferingen.

32) Skifte av bildeskjerm

Oppdateringen gjør det mulig å veksle mellom hovedskjerm og underskjerm i Dual Display-modus. Gjelder kun for X-T2.

33) Bakre kommandohjul-funksjon

Med oppdateringen kan man bestemme at en spesiell funksjon aktiveres når det bakre kommandohjulet blir trykket inn.

Fujifilms egen redegjørelse for firmwareoppdateringene kan du lese her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.