Blir dette Sonys neste 35 mm-klassiker?

Sony FE 35mm F1.4 GM
NYKOMMER: Sony utvider objektivutvalget sitt med nok et 35 mm-objektiv: FE 35mm F1.4 GM. (Pressefoto: Sony)

Sony har lansert et 35 mm-objektiv. Synes du det høres ut som en kjedelig nyhet? Vel, det nye objektivet ser ut til å være såpass spennende at det kanskje vil få en framtidig status som en klassiker i Sonys objektiv-repertoar. Det er lyssterkt, men likevel forholdsvis kompakt, har lynrask dobbel fokuseringsmotor og ser ut til å by på høy optisk kvalitet. Men prisen er også høy…

Et objektiv med 35 mm brennvidde på et fullformatkamera blir sjelden omtalt som særlig spennende. Vidvinkeleffekten er ganske moderat sammenlignet med for eksempel et 24 mm-objektiv eller objektiver med enda kraftigere vidvinkeleffekt, noe som fotografer ofte utnytter til å skape ekstrem linjeføring i sine vidvinkel-bilder. Selv om vi er vant til å omtale objektiver med brennvidde på rundt 50 mm som «normalobjektiver», er det mange som opplever 35 mm-objektivene som den «ordentlige» normalbrennvidden. Perspektivet i bilder tatt med et 35 mm-objektiv oppleves av mange som ganske likt vår oppfatning av verden rundt oss sett med det menneskelige øye.

Sony FE 35mm F1.4 GM
PORTRETT-VIDVINKEL: Hvem sier at portretter må tas med en portrett-tele? Sony markedsfører det nye 35 mm-objektivet som et velegnet portrett-objektiv der miljøet rundt hovedpersonen i bildet også får god plass. (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Men til tross for stempelet om å være litt kjedelig har et 35 mm-objektiv ganske mange bruksområder. Natur- og landskapsfotografer har gjerne med seg et 35 mm-objektiv i fotobagen. Gatefotografer, som ofte foretrekker å gå rundt uten fotobag, ser ut til å være blant dem som gjerne setter et 35 mm-objektiv på kameraet når de begir seg ut i byen. Til og med portrettfotografer bruker av og til et 35 mm-objektiv, til tross for at det er en vanlig oppfatning at portrettobjektiver skal ligge i brennviddeområdet mellom 75 og 105 mm eller deromkring for å gi de rette proporsjonene, den korte dybdeskarpheten og den behagelig uskarpe bakgrunnen som et klassisk portrettfoto helst skal ha. Men med et 35 mm-objektiv med høy lysstyrke kan man få den samme uskarpe bakgrunnen og likevel få med litt av miljøet og omgivelsene som kanskje forteller mer om personen enn et tradisjonelt portrettbilde som bare viser ansiktet.

Fire 35 mm-objektiver

Et 35 mm-objektiv er med andre ord et skikkelig allround-objektiv som mange fotografer har mye glede av. Og det er åpenbart at Sony har skjønt dette, for selskapet har i skrivende stund hele fire 35 mm-objektiver for fullformatkameraer «på stallen».

Fra før av var det tre: et 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,8 til 9.000 kroner, et 22.000-kroners Zeiss-objektiv med lysstyrke f/1,4 og et svært kompakt Zeiss-objektiv med lysstyrke f/2,8 til 12.000 kroner.

Sony FE 35mm F1.4 GM
HENDIG: Sony FE 35mm F1.4 GM presenteres som et forholdsvis kompakt objektiv – i hvert fall relatert til lysstyrken. (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Men det var ikke nok for Sony. Nå lanserer selskapet Sony FE 35mm F1.4 GM, der de to siste bokstavene i navnet viser at objektivet hører hjemme i Sonys såkalte G Master-familie av høykvalitetsobjektiver. Når G-en blir supplert med en M, snakker vi egentlig om «Gold Master»-familien. I tillegg til å ha samme høye optiske kvalitet som de tidligere G Master-objektivene fra Sony skal GM-objektivene blant annet ha raskere og mer effektiv fokusmotor.

Og det gjelder så visst dette objektivet, som har to av Sonys XD Linear Motors innebygd for presis og rask autofokus og motivsporing.

Denne videoen fra Sony viser hvordan en lineær XD-fokuseringsmotor fungerer:

SLIK FUNGERER DET: Sony demonstrer hvordan den lineære XD-fokuseringsmotoren fungerer, om enn i et annet objektiv enn det nye 35 mm-objektivet. Forkortelsen XD står for «extreme dynamic». (Video: Sony)

Kompakt – forholdsvis

Sony FE 35mm F1.4 GM markedsføres fra Sonys side som et kompakt objektiv. Alt er relativt, heter det. Objektivet veier 524 gram. Det høres naturligvis mye ut for meg som har et Nikon 35 mm-objektiv på 198 gram i optikksamlingen min. Og det er jo en monstervekt sammenlignet med Sonys kompakte Zeiss Sonnar T*FE 35mm F2,8 ZA-objektiv nevnt ovenfor, med en oppgitt vekt på 120 gram.

På den andre siden er det over 100 gram lettere enn det nevnte Zeiss Distagon T*FE 35mm F1,4 ZA-objektivet som også ble nevnt ovenfor, med en vekt på 630 gram. Og går vi utenfor Sonys rekker er det ikke vanskelig å finne mye større og tyngre 35 mm-objektiver, for eksempel Canon EF 35mm f/1.4L II USM på 760 gram, med en diameter på over 80 mm og en lengde på over 105 mm. De tilsvarende målene på Sony FE 35mm F1.4 GM er 76 mm diameter og 96 mm lengde.

Sony FE 35mm F1.4 GM
LANDSKAP: Et landskap i soloppgang kan være et ypperlig motiv for en fotograf med et 35 mm-objektiv på kameraet, mener Sony. (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Så i forhold til objektiver med samme lysstyrke må vi vel gi Sony rett i at det nye 35 mm-objektivet er forholdsvis lite og kompakt.

Video-vennlig

Sony vil gjerne holde seg inne med videofolket, i tillegg til dem som foretrekker rendyrket fotografering. I pressemeldingen er det flere henvisninger til video. For eksempel understreker Sony at kombinasjonen av høy lysstyrke på f/1,4 og korteste fokusavstand på bare 27 cm med en maksimal forstørrelsesgrad på 0,23x i autofokus-modus tilsier optimal kontroll og vakker bokeh både under fotografering og videoopptak.

Behovet for tilnærmet lydløs betjening nevnes også i forbindelse med den nevnte lineære XD-fokuseringen, som i tillegg til å være rask skal være ekstremt lydsvak, ifølge Sony.

I tillegg benytter Sony en teknologi kalt Linear Respons MF. Dette innebærer at fokusringen responderer direkte og lineært under manuell fokusering. Brukt under videofilming bidrar dette til en profesjonell kreativ fokuseffekt i stedet for det vi ofte opplever som rykkete manuell fokus.

Sony har også hatt video-fotografer i tankene når det gjelder blenderringen på objektivet. Når man fotograferer, kan man aktivere hørbare og følbare klikk for hver blender, men denne funksjonen kan man slå av når man tar opp video.

Sony FE 35mm F1.4 GM
KLIKK ELLER STILLHET: Blenderringen på objektivet kan brukes med stegvise klikk under fotografering eller med klikkingen avslått under videofilming. (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Sony påpeker også at hvis man bruker objektivet på et APS-C-kamera – for eksempel et kamera i Sonys a6000-serie – eller på et kameraet stilt inn på Super 35-oppløsning, som er omtrent identisk med APS-C, vil brennvidden tilsvare 52,5 mm. «Et perfekt valg for å skape video», skriver Sony i pressemeldingen.

Prisen

Sony FE 35mm F1.4 GM er som sagt ikke billig. Her til lands er den veiledende prisen satt til 19.000 kroner i pressemeldingen fra Sony. Det beste man kan si om prisen er vel at den på Sony-vis er herlig avrundet til nærmeste runde tall, ikke noe «cirka 18.999 kroner» som jeg er sikker på at enkelte konkurrenter og distributører ville ha skrevet i sine pressemeldinger.

Det nye 35 mm-objektivet vil bli tilgjengelig i Norge i slutten av januar 2021.

Sony FE 35mm F1.4 GM
TETT PÅ: Kort nærgrense og høy lysstyrke med ditto stor blenderåpning er ypperlig for dem som vil tett innpå motivene med et 35 mm-objektiv, ifølge Sony. (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde35 mm (fullformat)
Lysstyrkef/1,4
Minste blenderåpningf/16
Konstruksjon14 linseelementer i 10 grupper
AntirefleksbehandlingAntireflekterende nanobelegg
Nærgrense27 cm med autofokus, 25 cm med manuell fokus
Filterstørrelse67 mm
Antall blenderlameller11 blenderlameller , sirkulær blenderåpning
Lengde96 mm
Diameter76 mm
Vekt524 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.