Sony har lansert en ny profesjonell blits myntet på sine speilløse a7-kameraer: Sony HVL-F60RM.
Blitsen er en videreutvikling av den eksisterende Sony HVL-F60M, som for så vidt kan plasseres på de fleste Sony-kameraer med blitssko, men som særlig har vært myntet på Sonys speilrefleksvarianter med Sonys A-fatning.
Nykommeren Sony HVL-F60RM, altså med en R i navnet, er bedre tilpasset speilløse Sony-kameraer med E-fatning, les: i første rekke Sony a7-kameraene, som for eksempel a7R Mark III, selv om blitsen passer på mange andre Sony-kameraer også.
Hvitt LED-lys
Tilpasningen har for eksempel ført til at Sony har fjernet det røde og ganske diskrete assisteringslyset for autofokus og erstattet dette med et hvitt LED-lys for denne funksjonen.
Kritikere hevder at det dermed er blitt umulig å fotografere i mørke omgivelser uten å plage omgivelsene med et forstyrrende hvitt lys. Det gjenstår å se hvordan dette fungerer i praksis.
LES OGSÅ: – Nå er Sony en av de store
Den nye blitsen fungerer på kameraer med A-fatning også, men da uten assisteringslys for autofokus.
Blits i skyggen
Det er ikke så mye fokus på blitser i våre dager. Blitsen er bokstavelig talt kommet litt i skyggen av de ekstremt høye ISO-verdiene som dagens digitale kameraer kan oppvise. Selv om de høyeste ISO-tallene i seks- og sju-sifret klasse i praksis er ubrukelige på grunn av bildestøy, er vi likevel nå i stand til å ta bilder under lysforhold der fotografering var umulig i gamle dager.
For min del har jeg i årenes løp dekket utallige pressekonferanser, åpningstaler og foredrag der jeg tidligere alltid brukte blits, men nå så å si aldri gjør det.
Fordelen med å droppe blitsen er at bildene bokstavelig talt tas i naturlig lys og dermed ser mer «troverdige» ut.
LES OGSÅ: PRØVD: 4K-luksus fra Sony
På den andre siden står man overfor en del utfordringer når man lar være å bruke blits. I tillegg til at man kanskje må presse ISO-verdien så høyt at bildet blir grovkornet, kan hvitbalansen by på utfordringer, for eksempel når man innendørs får en blanding av lampelys og dagslys gjennom vinduene. Med blits kan man overstyre slike problemer.
I bildesamlingen min har jeg naturligvis utallige bilder tatt den gang jeg brukte blits i mange sammenhenger. Jeg tør påstå at jeg var ganske dyktig til å bruke indirekte blitslys, reflektert fra både tak og vegger, selv på den tiden man måtte gjøre alle innstillinger manuelt.
Når jeg nå ser igjennom en del av mine gamle bilder, ser jeg at blitslyset slett ikke har en så skjemmende effekt som jeg har lært meg til å tro. Tvert imot kan litt gjennomtenkt bruk av blits bidra til at mange bilder blir bedre enn dagens manisk blitsfrie bilder. Lave ISO-verdier gir rene og kornfrie bilder som ofte har penere hudtoner enn bilder tatt uten blits i dårlig lys.
Dette dreier seg naturligvis mest om det vi kan kalle reportasjebilder, altså bilder man knipser på sparket der man befinner seg. For mer planlagt fotografering, ikke minst i atelier, er naturligvis lysutstyr en obligatorisk del av inventaret.
En del av oss har begynt å skifte ut blitsen med LED-lamper, blant annet fordi det er lettere å se effekten av å flytte litt på lampene – man slipper å ta prøvebilder. LED-lys kan dessuten brukes til video i tillegg til fotografering.
Men mange sverger fortsatt til blits. For Sony a7-fotografer er derfor den nye HVL-F60RM-blitsen et attraktivt alternativ, sannsynligvis svært velegnet også i studio i kombinasjon med tilbehør som reflektorer og softbokser.
Radiostyrt
Til studiobruk – men naturligvis også ute i felten – kan man sette opp opptil 15 HVL-F60RM-blitser som kommuniserer med hverandre via radiobasert overføring – vel å merke uten å måtte montere en separat radiosender og -mottaker på blitsen.
I motsetning til mine gamle Nikon-blitser som kommuniserer via infrarødt lys og derfor er nødt til å «se» hverandre, kan disse Sony-blitsene ha så mange visuelle hindringer mellom seg som bare det, uten at det forstyrrer kommunikasjonen.
Akkurat som Nikons første radiostyrte blits, Nikon Speedlight SB-5000, kan også Sonys nye blits kommunisere over en avstand på rundt 30 meter. Det samme gjelder Canon Speedlite 600EX III-RT og den mindre og rimeligere varianten Canon 430EX III-RT.
LES OGSÅ: PRØVD: Sony med super-bokeh
Man kan altså dandere inntil 15 stk. Sony HVL-F60RM-blitser, fordelt på opptil fem grupper – gruppeinndelingen betyr at blitsene i hver gruppe må ha samme innstilling eller lysstyrke.
For mange av oss er vel to blitser nok til å kunne jobbe kreativt med lyssettingen, og med en tredje blits har man det man trenger for kreative portretter med belysning også bakfra, som bidrar til en fin «halo»-effekt i portrettene.
Kraftig blits
Sony HVL-F60RM er en forholdsvis kraftig blits med ledetall på 60m (200 mm ved ISO 100). Blitsen kan følge brennvidden på optikken og dekker hele området fra 20 til 200 mm brennvidde.
Med blitsen kan man ta opptil 220 blitsbilder etter hverandre i sammenhengende serie.
Blitsen har fått mer varmedempende materiale enn HVL-F60M, og sammen med nye, avanserte algoritmer skal den nye blitsen være fire ganger så varmeresistent som forgjengeren.
Ventetiden mellom hvert blitsopptak er 1,7 sekunder. Benytter man den nye eksterne batteriadapteren, FA-EBA1, blir oppladingstiden mellom hvert blitsblink redusert til 0,6 sekunder.
Ved hjelp av funksjonen Quick Shift Bounce kan man raskt skifte mellom horisontal og vertikal posisjon, 90 grader til høyre eller venstre, oppover opptil 150 grader og nedover opptil åtte grader.
For å spare tid under opptak kan lysmengden som måles via kameraet lagres i blitsens minne og kjapt hentes fram igjen i manuell modus.
Med regnbeskyttelse
Ifølge Sony er blitsen værbestandig og godt beskyttet mot støv og fuktighet. Under fuktige forhold kan man utstyre den med separat regnbeskyttelse, FA-RG1, som skal minske faren for at det drypper vann inn i blitsen eller i kameraet.
Blitsen har automatisk hvitbalansekontroll som tar hensyn til fargene i lyset på stedet. I tillegg følger det med lysfilter i amber og grønt for ekstra tilpassing til eksisterende lys hvis man vil ha en naturlig hvitbalanse eller ønsker å skape en spesiell stemning.
Prisene
Den tidligere versjonen av blitsen, myntet på Sonys speilreflekskameraer med A-fatning, Sony HVL-F60M, koster i dag rundt 5.400 kroner ute i butikkene, ifølge Prisjakt.no – Sonys veiledende pris ligger på 5.519 kroner
Nykommeren for E-fatningskameraer, HVL-F60RM, vil få en veiledende pris på 7.100 kroner, ifølge Sony.
Dette er en del dyrere enn de nærmeste konkurrentene. Tallene fra Prisjakt.no, som vel å merke er basert på prisene i et antall nettbutikker, ikke produsentens anbefalte priser, viser at man kan få kjøpt Canon Speedlite 600EX III-RT for vel 5.500 kroner, mens Nikon Speedlight SB-5000 ligger på i overkant av 6.100 kroner. Det gjenstår å se hva butikkprisen for Sony HVL-F60RM blir liggende på etter hvert.
Den eksterne batteriadapteren FA-EBA1 koster 3.100 kroner. Regnbeskyttelsen FA-RG1 får en pris på 300 kroner, ifølge Sony.
Sjekk video fra Sony nedenfor:
Én kommentar