Mobilkameraene, i hvert fall toppmodellene fra Huawei, er nå bra nok til å brukes under profesjonelle fotooppdrag. Det mener den norske fotografen Olav Stubberud.
Huawei har nå lansert sin ny Mate-modell – Huawei Mate 20 Pro – på det norske markedet. Under presselanseringen på Aker Brygge i Oslo stilte fotograf Olav Stubberud opp som sannhetsvitne på at mobilkameraene fra Huawei nå er modne for profesjonell bruk.
Kameranytt har fått låne Huawei Mate 20 Pro til utprøving, og vi kommer tilbake til vurderingen i en kommende artikkel, med fokus på mobilens egenskaper som kamera, naturligvis.
Internasjonalt lanserer Huawei nå flere Mate 20-modeller, men det ser ut til at det bare blir Mate 20 Pro som kommer i salg her til lands. – Mate 20 Pro er eneste modell i Norge. Den er i butikk fra i dag, sa PR-ansvarlig Anders Bigseth hos Huawei til Kameranytt fredag 26. oktober.
Den ene av de tre andre Mate-modellene som lanseres i en del andre land, er Huawei Mate 20 X, som først og fremst utmerker seg med en særdeles stor skjerm, en 7,2-tommers OLED-skjerm. «Vår» Huawei Mate 20 Pro har til sammenligning en 6,39-tommers OLED-skjerm. I en del andre land får man også en Mate-modell i litt enklere tapning, kalt Huawei Mate 20, uten Pro i navnet. Da får man en mobil med 6,53-tommers LCD-skjerm. I tillegg kommer Porsche Design Huawei Mate 20 RS, en rådyr luksusmodell, men med tekniske spesifikasjoner som matcher den vanlige Mate 20 Pro.
Sju nanometer
Før vi fortsetter å se på Huawei Mate 20 Pro som kamera, tar vi en snartur innom den øvrige teknologien i de nye Huawei-mobilene. Mate 20-modellene fra Huawei er i så måte svært moderne kreasjoner, basert på såkalt 7-nanometers produksjonsteknologi. Dette betyr at kretsene i prosessorbrikken har en tykkelse på bare sju nanometer, noe som gir mulighet for eksepsjonelt høy transistortetthet, som igjen bidrar til forbedret ytelse og ytterligere redusert strømforbruk sammenlignet med tidligere generasjoner. Kirin 980-prosessorbrikken i Huawei Mate 20 Pro er på størrelse med en fingernegl og inneholder hele 6,9 milliarder transistorer.
LES OGSÅ: Huawei-mobil med tre kameraer
Masseproduksjon av 7 nm-brikker startet så sent som i sommer, og en av de første 7 nm-prosessorene som ble lansert, var Apples A12 Bionic-prosessor i høstens iPhone XS-, XS Max- og XR-mobiler. A12-prosessoren produseres av taiwanske TSMC etter Apples design.
Huawei produserer sine egne mobilprosessorer i Kina under merkevaren Kirin, og Mate-modellene som er lansert nå, baserer seg altså på Kirin 980-brikkesettet, som også er bygd ved hjelp av 7 nm-produksjonsteknologi.
Tynn ramme
Sentralt i designløsningen til Huawei Mate 20 Pro er en ekstremt tynn ramme. Selv om Mate 20 Pro har større skjerm enn min fjorårs Apple iPhone 8 Plus, 6,39 tommer mot 5,5 tommer, er Huawei-mobilen både mindre og lettere, om enn omlag én millimeter tykkere.
LES OGSÅ: Tett Leica-Huawei-samarbeid likevel
Blant de teknologiske nyhetene finner vi Nano Memory Card, en minnebrikke som er 45 prosent mindre enn Micro SD-brikker. Micro SD-brikkene er da ganske små, hvorfor komme med noe enda mindre? Poenget er at de nye Nano Memory Card-brikkene er like store som Nano SIM-brikker, og i kortholderen i Huawei-mobilen kan man velge om man vil ha én SIM-brikke og én Nano-minnebrikke eller to SIM-brikker for to forskjellige mobilabonnementer. Mate 20 Pro er for øvrig utstyrt med 128 GB innebygd lagringsminne, så man har plass til mye data selv uten bruk av Nano-minnebrikke.
Øvrige stikkord om Mate 20 Pro er både fingeravtrykkslesing via skjermflaten og 3D-basert ansiktsgjenkjenning for å låse opp mobilen, prosessor med en såkalt nevral prosesseringskjerne som kan bidra til mer avanserte kunstig intelligens-funksjoner enn før, lang batteritid med batteri på hele 4.200 milliamperetimer og rask lading – opp til 70 prosent kapasitet i løpet av 30 minutter. Videre er både front og bakside konstruert med en glass-tekstur som gjør at mobilen ikke så lett glir ut av hendene på brukeren, samtidig som fingeravtrykk ikke fester seg så lett på overflaten. Mobilen har IP68-gradert beskyttelse mot støv og fuktighet, rask kommunikasjon både via mobilnettet og WiFi-trådløsnett, og mye mer.
Akseptert av fotografene?
Spørsmålet om hvor gode mobilkameraene er sammenlignet med det som mange gjerne kaller «ordentlige kameraer», har vært debattert heftig i flere år nå og fortsatte også på Huaweis presselansering i Oslo. Huawei hadde hentet inn fotograf Olav Stubberud, som vel å merke samarbeider med Huawei og innehar posisjon som produkt-ambassadør for Huawei Mate 20 Pro. Han er derfor naturligvis ingen nøytral tester av det nye mobilkameraet, men erfaringene han har høstet med Mate 20 Pro, er likevel interessante.
Hvem er Olav Stubberud? Ifølge VG er Bærum-fotografen nå blant Norges mest ettertraktede artistfotografer. Justin Bieber og Kygo er blant artistene han har fulgt tett og fotografert mye. I tillegg har han mye mote- og event-fotografering på samvittigheten. Speilløst systemkamera er vanlig arbeidsverktøy.
LES OGSÅ: – 90 prosent av datatrafikken blir bilder og video
I sin presentasjon la Stubberud spesielt stor vekt på å vise hvor effektiv bildestabiliseringen er i nye Mate 20 Pro, noe som særlig kommer til nytte under videoopptak. – Huawei Mate 20 Pro er bedre enn alt jeg har prøvd før, og stabiliseringen åpner for nye muligheter, sa han. – Til profesjonell bruk vil jeg nok alltid forsvare bruken av profesjonelle kameraer, men mobilkameraene er i dag blitt mye smartere enn vanlige kameraer, noe blant annet den avanserte bildestabiliseringen vitner om. Etter at Huawei Mate 20 Pro er kommet på markedet, trenger man i hvert fall ikke lenger å bruke kompaktkamera, fastslo Stubberud i sin presentasjon.
Skepsisen som forsvant
I et intervju med Kameranytt etter Huawei-lanseringen innrømmet Olav Stubberud at han hadde vært litt skeptisk første gang han supplerte sine profesjonelle kameraer med mobilkamera.
– Som jeg sa i presentasjonen kommer jeg alltid til å forsvare profesjonelle kameraer, også fordi det er noe som vi fotografer er kjent med. Så ja, jeg var skeptisk til å bruke en telefon til noe annet enn å ta bilde av mor og far og hva man spiser. Men det har skjedd så mye på den fronten og det har gått så fort sammenlignet med det som har skjedd innen kamerateknologien, selv om det har skjedd mye der også. Men med tanke på hvor smarte de mobile enhetene er blitt, så henger kameraer generelt litt etter. For min del har det nesten slått ut i en motreaksjon der jeg har gått mer over til analoge kameraer. På mobilsiden var det Huawei P20 Pro, den forrige modellen, som gjorde at jeg faktisk kunne gjøre ting som så bra ut. Før den mobiltelefonen kom syntes jeg ikke det var noen som nådde de standardene som de burde gjøre hvis for eksempel jeg, som er vant til profesjonelt utstyr, skulle bli fornøyd.
LES OGSÅ: Bedre Samsung-bilder med AI
– I hvor stor grad har du begynt å bruke mobilkamera i jobbsammenheng, altså ikke bare til eget bruk?
– Jeg fotograferer jo en del artister på turne, og da bør man ikke ha med store kameraer på scenen. Selv om også de store kameraene nå er blitt ganske små, takket være speilløse systemer og sånn, er det å kunne være så diskret og likevel ha en så kraftig device i lomma og som ikke er prangende, ganske unikt.
– Men du opplever ikke at kunder blir skeptiske når de hører at bilder som de skal betale for, skal tas med en mobil?
– Rent oppdragsmessig gjør jeg nok ikke så mye med mobil, det er som regel noe som går inn i en større pakke, der mobilen supplerer andre kameraer, sier Stubberud.
Mobil med Raw-format
Han forteller at noe av det han har mest nytte av foruten den nevnte stabiliseringen, er at Huaweis mobilkameraer også har fått Raw-funksjon. Ifølge Stubberud bidrar det til å gjøre det greit å legge inn mobilbilder sammen med bilder tatt med «ordentlige» kameraer i den samme presentasjonen, fordi kvaliteten blir så bra.
Et annet forhold som er med på å gjøre mobilkameraer mer stuerene, er at de etter hvert har fått så stort innpass i sosiale medier og også i reklame, noe som ifølge Stubberud er med på å øke aksepten for bruk av mobilkamera i profesjonell sammenheng. For eksempel blir nå enkelte reklamefilmer i sin helhet filmet med mobiltelefon for å gi filmen et større preg av alminnelighet, påpeker Stubberud.
– Hvor setter du grensen for hvor store forstørrelser du skal lage med utgangspunkt i bilder fra mobilkamera?
– Med 40 megapikslers bildebrikke på den nye Huawei-telefonen har du veldig mye å gå på, selv om pikslene på et mobilkamera i seg selv er mindre enn på et vanlig kamera. Selve oppløsningen på P20 Pro og den nye Mate 20 Pro er mer enn god nok for det meste du skal lage. Jeg kan godt bruke disse mobilbildene til bilder som skal forstørres opp i plakatstørrelse. Selv Apple, som ikke har Raw-format-støtte, har brukt iPhone-bilder til å lage svære plakater på flere meters høyde. Med interpolering og andre teknikker kan man løse til fleste utfordringer.
– Så du er optimist på mobilkameratilhengernes vegne?
– Jeg er faktisk det, selv om jeg både har vært og fortsatt er litt skeptisk også. Mobilkameraene blir nok fortsatt satt litt på prøve i dårlig lys.
– Du sier at mobilkameraene vil gjøre kompaktkameraene avlegs. Men i hvilken grad vil mobilkameraene også kunne komme til å spise seg inn på markedet for profesjonelle fullformat-kameraer?
– Det er få kameraer som gjør så mye for deg som de nyeste mobilkameraene gjør, så det blir veldig spennende å se hvor utviklingen går. Men jeg vil være litt forsiktig med å spå. Det var jo mye rart som ble sagt om mobiltelefonene for ti år siden som har vist seg i ettertid ikke å stemme, sier Olav Stubberud.
Spesifikasjonene
Huawei Mate 20 Pro veier cirka 189 gram og har dimensjonene 157,8 x 72,3 x 8,6 mm. Mobilen fås i fargene som Huawei har valgt å kalle Midnight Blue, Black, Emerald Green og Twilight. OLED-skjermen er altså på 6,39 tommer, oppløsningen er på 3.120 x 1.440 piksler og pikseltettheten er på 538 piksler per tomme.
Kamerasystemet på Huawei Mate 20 Pro består av i alt tre kameraer, plassert sammen med LED-blitsen i en firkantet «boks» på baksiden av kameraet. Det vi kan kalle hovedkamaraet har et vidvinkelobjektiv på 40 megapiksler med en lysstyrke på f/1,8. Dette suppleres av et kamera med supervidvinkel-objektiv og en oppløsning på 20 megapiksler, med en lysstyrke på f/2,2. Brennvidden på dette objektivet skal tilsvare omlag 16 mm omregnet til 35 mm-format. Til slutt har vi et kamera med teleobjektiv og en oppløsning på åtte megapiksler. Her er lysstyrken f/2,4.
Kameraene har støtte for både laserfokus, fasedetekterende autofokus og kontrastdetekterende autofokus, og de støtter AIS, som er Huaweis bildestabiliseringsteknologi basert på kunstig intelligens – AI.
Prosessorbrikken er en Huawei Kirin 980-brikke, og mobilen kjører Android 9 med Huaweis eget brukergrensesnitt EMUI på toppen. Enkelte kritiske røster hevder at brukergrensesnittet i litt for stor grad er en imitasjon av Apples iPhone-brukergrensesnitt. Den nye versjonen, EMUI 9, ble lansert på IFA-messen i Berlin tidligere i høst.
Standardmodellen kommer med 6 GB internminne og 128 GB lagringsplass, men man skal også kunne bestille en modell med 8 GB internminne og 256 GB lagringsplass. Om den blir tilgjengelig i Norge, er ikke klart når disse linjer skrives.
Huawei Mate 20 Pro støtter 802.11 a/b/g/n/ac-standardene for WiFi-kommunikasjon, med både 2,4 og 5 GHz, og mobilen er utstyrt med USB-C-kontakt, som også brukes til hodetelefon – overgangskobling for vanlig 3,5-mm høyttalerplugg medfølger. (Altså en lignende løsning som Apple ble sterkt kritisert for da de også fjernet den klassiske høyttalerutgangen på sine iPhone-er.)
LES OGSÅ: Ny LG-mobil med dobbeltkamera
Mate 20 Pro støtter nærfeltskommunikasjon (NFC).
Prisen
Prisen på Huawei Mate Pro 20 med 128 GB lagringsplass er satt til 9.590 kroner, opplyser Huawei til Kamaeranytt. Mate 20 Pro er med andre ord en god del dyrere enn Huawei P20 Pro, som ble lansert for en stund siden og som nå har en pris på 6.990 kroner ute i butikkene, ifølge Prisjakt.no.
Også P20 Pro er populær på grunn av sine kamera-egenskaper, som har en del likheter med kamera-funksjonene til Mate 20 Pro, men som for eksempel har et sort/hvitt-kamera der sistnevnte i stedet har vidvinkelkamera som kan ta opp fargebilder.
2 Responses
Gratulerer med ny telefon ,Olav 😂