Trådløs bildeoverføring og nærfeltskommunikasjon er de viktigste nyhetene på Canon EOS 1300D, som ble lansert 10. mars 2016.
Canon EOS 1300D er den rimeligste av de klassiske speilreflekskameraene fra Canon, og kameraet er i stor grad myntet på fotoamatører som vil prøve seg på speilrefleks, men som ikke vil investere i et dyrt speilreflekskamera – i hvert fall ikke foreløpig.
Greit kamera for målgruppen
Selv om kameraet ikke kan by på de avanserte funksjonene som to-tre ganger dyrere kameraer gjør, har EOS 1300D alt man trenger for å ta gode bilder.
I tillegg kan alle speilrefleksobjektivene som Canon kan by på – og det er ikke få – anvendes også på EOS 1300D, selv om kjøpere i denne målgruppen sjelden supplerer med dyr kvalitetsoptikk.
Min generelle anbefaling, som jeg har fått takk for flere ganger, er at hvis man skal kjøpe seg sin første speilrefleks og ønsker gode bilder, kan det være lurt å velge et rimelig kamerahus og i stedet legge litt mer penger i optikken. Det vil si at man velger et litt dyrere objektiv enn billigobjektivet som gjerne følger med – «kit-objektivet», som det kalles.
Dessuten har EOS 1300D design, størrelse og vekt som gjør at man får en god opplevelse av hvordan det er å fotografere med «ordentlig» speilreflekskamera.
I tillegg bidrar prisen til å gjøre kameraet tilgjengelig for de fleste, for eksempel foreldre som har bestemt seg for å gi etter for masingen fra en av de yngre i familien som ønsker seg speilreflekskamera til jul, bursdag eller konfirmasjon, men der foreldrene synes at de mer avanserte speilrefleksene på markedet er for dyre.
I så måte er Canon EOS 1300D et kamera som så absolutt må antas å ha en misjon i markedet, selv om kravstore kameraentusiaster har lett for å rynke litt på nesen over kameraene i denne klassen. Skulle man være så uheldig å ta noen dårlige bilder med EOS 1300D, er det ikke kameraets skyld.
Trådløst
Mange av de tekniske dataene er uendret fra forgjengeren, EOS 1200D, som har vært på markedet siden tidlig i 2014.
Den største nyheten er nok at kameraet har fått trådløs kommunikasjon og dessuten kan kobles opp mot en Android-mobil bare ved å holde de to enhetene inntil hverandre et lite øyeblikk. Dette forutsetter at Android-mobilen støtter nærfeltskommunikasjon (Near Field Communication – NFC).
En annen nyhet er at signalprosessoren i kameraet er oppgradert til Canon Digic 4+-prosessoren, som gjør bildebehandlingen litt raskere. EOS 1200D hadde Digic 4-prosessor.
Jeg merker meg også at LCD-skjermen på baksiden har litt høyere oppløsning enn på forgjengeren – 920.000 piksler mot 460.000 på forgjengeren. Dette er trolig en forbedring som merkes godt. Jeg har ikke hatt anledning til å sammenligne de to kameraene direkte, men jeg har tidligere sett hvordan denne forskjellen har artet seg på andre kameraer. Derfor er jeg glad på vegne av dem som kjøper EOS 1300D at kameraet har fått 920.000-pikslers LCD-skjerm.
I tillegg har kameraet en forbedring i hvitbalanseinnstillingene som gjør at bilder tatt i lampelys ikke blir så gulaktige som før, og høyeste ISO-innstilling er nå ISO 12.800 i ukalibrert modus. I kalibrert modus er ISO-omfanget ISO 100-6.400.
Selve CMOS-sensoren ser ut til å være den samme som før, med oppløsning på 18 megapiksler.
Autofokussystemet med ni autofokuspunkter er det samme som før, og det gjelder også muligheten til videoopptak i Full HD.
Øvrige tekniske data
Canon EOS 1300D har APS-C-bildebrikke på cirka 22,3 x 14,9 millimeter, med nettooppløsning på 18 megapiksler – brutto 18,7 megapiksler. Brennviddefaktoren på Canons APS-C-kameraer er 1.6x.
Kameraet har innebygd lavpassfilter.
Autofokus-systemet består av ni fokuspunkter, der det midtre punktet er et kryssfokuspunkt ned til blendreåpning på f/5,6. Manuell fokus kan stilles inn på objektivet.
Lysmålsingssystemet er delt i 63 soner med et måleområde som dekker EV 1-20.
Lukkertidsområdet er fra 30 sekunder til 1/4000 sekund i valgfritt 1/2- eller 1/3-trinns steg.
Den optiske speilreflekssøkeren har en dekningsgrad på cirka 95 prosent og en forstørrelsesgrad på cirka 0,80x. Dioptrijusteringen på søkeren er fra -2,5 til +0,5.
Kameraet har en tre-tommers TFT-LCD-skjerm på 920.000 piksler med innsynsvinkel oppgitt til cirka 170 grader.
Blitssykronisering kan gjøres ned til 1/200 sekund.
Hastigheten på serieopptak er oppgitt til cirka tre bilder i sekundet med opptil 1110 bilder i serie i JPEG, eller serier på opptil seks bilder i RAW-format.
Norsk er blant språkvalgene for menyene.
Kameramålene er 129 x 101,3 x 77,6 mm, og vekten på kamerahuset er oppgitt til 485 gram inkludert batteri og minnekort – ikke noe tungt speilreflekskamera, egentlig.
Batterikapasiteten er oppgitt til cirka 500 bilder i vanlig sommertemperatur på 23 grader eller 410 bilder med temperatur på 0 grader.
Fjernkontroll leveres som tilbehør, men man kan også ta bilder via Canons kamera-app i når kameraet er i trådløs modus.
Kameraet har innebygd, oppfellbar blits samt blitssko som støtter Canons EX Speedlite-blitser.
Prisen
Canon Norge opplyser at kamerahuset vil få en anbefalt utsalgspris inkludert mva. på 3.729 kroner.
Med kit-objektivet 18-55 mm IS er prisen 4.789 kroner.
Velger man kit-objektiv med samme brennvidde, men uten bildestabilisator – altså uten IS i navnet – blir prisen 4.725 kroner.
Salgsstart i Norge er i april.