Canon EOS M100 i sort, hvitt og grått

Canon EOS M100
FORBRUKERKAMERA: Canon EOS M100 er myntet på kjøpere som vil ha et stilig, enkelt og kompakt kamera med utskiftbar optikk. (Foto: Canon)
Canon EOS M100
FORBRUKERKAMERA: Canon EOS M100 er myntet på kjøpere som vil ha et stilig, enkelt og kompakt kamera med utskiftbar optikk. (Foto: Canon)

Med tre kamerafarger og ni veskefarger viser Canon at nye EOS M100 er myntet på forbrukere som krever valgfrihet.

[toc] Canon har nå lansert en ny modell i sin speilløse EOS M-familie: Canon EOS M100.

Forbrukerkamera

Selv om Canon glimtet til med en entusiastmodell i denne kamerafamilien i fjor med EOS M5, med innebygd elektronisk søker og andre egenskaper som mer kravstore fotointeresserte ønsker, er vi med M100 tilbake i det rendyrkede forbrukermarkedet.

REN DESIGN: Canon EOS M100 har en ganske ryddig og stilig design. (Foto: Canon)

Med EOS M100 byr Canon nå på rask Dual Pixel-autofokus også i forbrukersjiktet. Riktignok var det Dual Pixel-bildesensor også i EOS M6, som Canon lanserte på vårparten i år, men det er vel et kamera som både prismessig og når det gjelder funksjonalitet ligger nærmere opp mot entusiastsjiktet – rett og slett en M5 uten elektronisk søker.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M5 innfrir

Entusiastmodellen EOS M5 ligger nå ifølge Prisjakt.no på mellom 10.000 og 11.000 kroner for kamerahuset, EOS M6 ligger på rundt 7.500-8.000 kroner for kamerahuset, mens nye EOS M100 ikke er å finne ute i butikkene ennå. Der må vi benytte Canons forslåtte utsalgspris på cirka 4.900 kroner som utgangspunkt for å angi hvor kameraet hører hjemme.

Og da snakker vi nok utvilsomt om forbrukermarkedet.

Design og fargevalg

Dette stemmer godt med hvordan Canon selv presenterer det nye kameraet, der elegant design, fargevalg på kamerahus og kameraetuier og rask deling av bilder på sosiale medier er viktige salgsargumenter.

TRE FARGER: Canon EOS M100 kan fås i sort, hvitt og grått. (Foto: Canon, montasje: Kamerablogg.no)

Ingenting galt med det, naturligvis. EOS M100 har spesifikasjoner og funksjoner som gjør at det sikkert kan få mange gode venner blant dem som ønsker seg et hendig og forholdsvis lite og lett kamera med seg ut på tur, ut på byen eller på ferie, men som vil ha de ekstra mulighetene som utskiftbar optikk byr på.

Kompakt optikk

Jeg tipper de fleste som kjøper EOS M100, vil kjøpe det sammen med standard-objektivet som får med hvis man velger pakkeløsning med objektiv. Dette er objektivet, EF-M 15-45 mm, er et STM-objektiv med lysstyrke på f/3,5 i vidvinkelmodus og f/6,3 i telemodus. Det er lett og kompakt og et greit allround-objektiv – omregnet til 35 mm-format tilsvarer brennviddeomfanget 24-72 mm, altså fra god vidvinkel til grei portrett-tele.

LES OGSÅ: Canon byr på fem ekstra av hvert bilde

STM-betegnelsen finner man for øvrig i alle de sju objektivene i Canons EF-M-serie, som alle er forholdsvis kompakte – til dels betydelig mindre enn sammenlignbare objektiver for speilreflekskameraer. STM betegner objektiver med en såkalt «stepping motor» som skal gi myk og tilnærmet lydløs autofokus, noe som ikke minst er hendig når man tar opp video og ikke vil at opptaket skal forstyrres av kameralyder.

STANDARDOBJEKTIV: De fleste vil trolig kjøpe Canon EOS M100 med det kompakte zoomobjektivet på 15-45 mm brennvidde. (Foto: Canon)

EF-M-serien består av i alt sju objektiver, seks av dem zoomobjektiver, i tillegg til det superkompakte pannekakeobjektivet EF-M 22 mm f/2 STM. Med dette objektivet påmontert M100 har man et systemkamera som får plass i lommen – i hvert fall i litt romslige kåpe- og frakkelommer.

LES OGSÅ: Canon EOS M5 uten søker = M6

Ønsker man å benytte objektiver fra Canons enorme utvalg av objektiver for selskapets speilreflekskameraer, altså objektiver benevnt som EF- og EF-S-objektiver, trenger man fatningsadapteren EF-EOS M.

Tekniske data

Canon EOS M100 har altså en 24-megapikslers CMOS-brikke, og bildedataene behandles i kameraet av Canons Digic 7-signalprosessor.

Fokusmålingen skjer ved hjelp av maksimalt 49 autofokuspunkter på bildesensoren. Dette er piksler for fasedeteksjon innebygd i bildesensoren, basert på Canons dobbelpikselsystem, som gir raskere og mer presis autofokus enn tradisjonell kontrastbasert autofokus.

LES OGSÅ: Ny mikrofon for Canon-filmere

Autofokussystemet har blant annet ansikts- og motivsporing, og man kan velge fokuspunkt ved et tapp på berøringsskjermen.

Lysmålingen skjer også via piksler på bildesensoren, blant annet evaluerende måling fordelt på 384 soner. Man kan også velge områdebegrenset lysmåling i sentrum, sentrumsvektet gjennomsnittsmåling eller spotmåling fra cirka to prosent av flaten.

Lysfølsomheten strekker seg fra ISO 100 til ISO 25.600.

OVENFRA: Det er ikke flere knapper, hjul og ratt enn høyst nødvendig på Canon EOS M100, her sett ovenfra. (Foto: Canon)

Kameraet har en tradisjonell elektronisk styrt fokalplanlukker med lukkertider fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund. Noen raskere elektronisk lukkerløsning er ikke tilgjengelig.

LCD-berøringsskjermen er på tre tommer og består av cirka 1.040.000 punkter. Skjermen kan vippes cirka 180 grader oppover.

Den innebygd blitsen har en oppgitt rekkevidde på fem meter på ISO 100. Blitssynkronisering er på 1/200 sekund.

Kameraet ha selvutløser på henholdsvis to og ti sekunder.

LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»

Serieopptak kan gjøres med cirka 6,1 bilder i sekundet med opptil 89 bilder i JPEG og 21 bilder i Raw-format.

Videoopptak kan gjøres med opptil Full HD på 1.980 x 1.080 piksler.

EOS M100 har SD-kortplass for SD-, SDHC- og SDXC-kort med kompatibilitet opp til UHS-I-hastighet.

Batteritiden er oppgitt til cirka 295 bilder etter CIPA-standarden, med mulighet for opptil 410 bilder i økomodus.

Prisen

Prisen på EOS M100-kamerahuset har vi allerede nevnt, cirka 4.900 kroner. Kjøper man pakkeløsningen med 15-45 mm-objektivet, blir prisen cirka 6.100 kroner.

Canon EOS M100 vil bli tilgjengelig i fotobutikkene fra oktober, ifølge pressemeldingen fra Canon Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.