Canon har endelig kommet på banen med et speilløst systemkamera som frir til kameraentusiastene.
Ryktene om den forestående Canon EOS M5 viste seg å inneholde mye riktig. Nå har Canon lansert Canon EOS M5.
Innfrir ønskene
Førsteinntrykket av det nye kameraet er at det ser ut til å innfri de fleste ønskene som fotointeresserte er kommet med i den intense ryktedebatten forut for lanseringen.
Ønskelisten over funksjoner og egenskaper har blant annet inneholdt en forventning om mange fysiske betjeningsknapper og ikke bare menystyring; god og integrert elektronisk søker, ikke bare en tilbehørssøker som kan slenges inn i blitsskoen som på forgjengeren EOS M3; lynrask autofokus og berøringsfølsom skjerm med mulighet for å sette fokuspunktet på skjermen – og flytte det under videoopptak.
Alle disse ønskene er oppfylt.
Men det blir nok fortsatt krig i debattforaene om det var dumt av Canon å droppe 4K-video i EOS M5. Denne skribenten mener kritikerne bommer. Les mer om det i denne kommentarartikkelen:
LES OGSÅ: 4K-hysteriet er skivebom
Til krig mot Sony og Panasonic
Kameraet innebærer kraftig skjerpet konkurranse i speilløs-markedet, og det er særlig Sony og Panasonic som vil få merke det.
Med Canon EOS M5 går Canon til frontalangrep først og fremst på Sony a6300 og Panasonic Lumix GX8.
Sonys styrke i konkurransen er et allerede godt etablert renommé blant speilløs-entusiaster og et brukbart, om enn ikke imponerende objektivutvalg.
Panasonic er trolig mer villig til å slåss på pris og kan dessuten vise til et stort utvalg gode Micro Four Thirds-objektiver ikke bare under eget merke, men også kompatible objektiver fra leverandører som Olympus og Leica.
Det er ingen enkel kamp Canon står foran på speilløs-markedet. Selskapet kommer sent inn på arenaen med et kamera som er attraktivt for kravstore kameraentusiaster. Men samtidig er Canon en aktør som har sterke muskler til denne kampen og som sikkert vil bruke disse musklene for alt de er verdt.
I salg i november
Canon EOS M5 kommer i salg i Norge i november. Veiledende pris er satt til 11.269 kroner, melder Canon Norge.
Det nye og kraftige zoomobjektivet EF-M 150mm f/3.5-6.3 IS STM kommer også i salg i november. Her er prisen satt til 4.979 kroner.
Dual Pixel-sensor
Blant de største konkurransefortrinnene som Canon trolig vil spille på, er at EOS M5 er basert på den samme bildebrikketeknologien som speilrefleks-storebror EO 80D.
Vi snakker om Dual Pixel CMOS AF, altså en bildebrikke der et stort antall sensorer har to dioder og dermed kan tilby rask fasedetekterende autofokus fra bildebrikken, ikke bare kontrastdetekterende autofokus, som generelt har vært kritisert for å være litt langsom – en slags speilløskameraenes akilleshæl.
Kameraet er det første som også er utstyrt med Canons nyeste generasjon signalprosessor, Digic 7-prosessoren.
Bildebrikken har en nettooppløsning på 24,2 megapiksler, med bruttooppløsning på 25,8 megapiksler. Vi snakker om en CMOS-brikke på 22,3 x 14,9 mm, altså i APS-C-størrelse. Kameraet har innebygd lavpassfilter. Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 25.600 ved fotografering – ISO 100 til ISO 6.400 i videoopptak.
Spennende objektiv
Noe av det som skal være speilløskameraenes konkurransefortrinn, er at objektivene kan konstrueres mindre og lettere enn optikk til vanlige speilreflekskameraer, fordi avstanden fra objektivfatningen til bildebrikken er mye mindre når man slipper det plasskrevende speilet.
Canon har utnyttet denne muligheten til å designe Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM, et attraktivt allround-objektiv som spenner fra vidvinkel tilsvarende cirka 28 mm til tele tilsvarende cirka 240 mm brennvidde omregnet til 35 mm-format.
Objektivet har en firetinns bildestabilisator og en vekt på rundt 300 gram. Til sammenligning har et av Canons mest populære speilrefleksobjektiver i entusiastklassen, 18-135mm f3.5-5.6 IS STM, en vekt på 480 gram. Selv om brennviddene ikke er helt identiske, sier dette litt om konkurransefordelen som speilløs-systemene har.
Canon EOS M5 kan for øvrig bruke alle Canon-objektiver i EF- og EF-S-klassen. Til det formålet trenger man overgangsadapteren Mount Adapter EF-EOSM.
I alt består utvalget av EOS M-objektiver nå av i alt sju objektiver. Mange mener det snarest bør bli flere. Riktignok kan EOS M-kjøperne anskaffe den nevnte adapteren og velge og vrake i et av verdens største utvalg av speilrefleksobjektiver.
Men å sette på et EF- eller EF-S-objektiv annet enn unntaksvis bryter liksom litt med hele tankegangen bak speilløs-kameraer som alternativ til vanlige speilreflekskameraer. Speilløse kameraer er jo mindre og lettere enn speilreflekskameraer, og objektivene for disse kameraene kan jo også designes mindre og lettere. Denne effekten ødelegger man ved å sette på et stort og tungt speilrefleksobjektiv. Det er sikkert greit unntaksvis, men det er liten tvil om at Canon snarest bør utvide utvalget av EOS M-objektiver.
Utvalget består nå av følgende objektiver: Et 22 mm «pannekakeobjektiv», en 11-22 mm vidvinkelzoom med uttrekkbar utforming, en 15-45 mm kompakt vidvinkel/standardzoom som kan «pakkes sammen», et 18-55 mm standardzoom-objektiv, et 28 mm makroobjektiv, et 55-200 mm telezoomobjektiv og den nye 18-150 mm standardzoomen med kraftig teleeffekt.
EVF-søker
Canon EOS M5 skiller seg altså fra de øvrige medlemmene av EOS M-familien ved at den har innebygd elektronisk søker, noe som litt kravstore fotoentusiaster stort sett forlanger i dag.
OLED-søkeren har en oppløsning på 2,36 megapiksler og dekker omtrent 100 prosent av bildet som blir tatt.
Ifølge Canons tekniske beskrivelse av kameraet kan man sjekke dybdeskarpheten ved hjelp av en av de brukerstyrte betjeningsknappene.
LCD-skjermen på baksiden av kameraet er 3,2-tommer stor med 3:2-proporsjoner, altså det samme som standard-bildeutsnittet fra kameraet.
Skjermen har en oppløsning på omlag 1.620.000 punkter. Den kan vris 85 grader oppover og 180 grader nedover. I den siste posisjonen kan den brukes når man skal ta selfies, men det ser ut til at kameraet ikke kan brukes med stativ når skjermen vris i 180 grader, noe som kan være litt upopulært blant videobloggere.
Skjermen er berøringsfølsom og den kan for eksempel brukes til å flytte fokuspunktet selv om man ser på motivet gjennom søkeren.
Kameraet har en liten innebygd blits som kan vippes opp og støtter dessen EX Speedlite-blitsene fra Canon, med mulighet for trådløs avfyring av flere blitser om gangen.
Øvrige tekniske detaljer
Canon EOS M5 har kapasitet til å ta serieopptak på inntil sju bilder i sekundet med full autofokus eller opptil ni bilder i sekundet med låst fokus. Raske bildeserier forutsetter raske SD-kort. Bufferen håndterer normalt serier på inntil 26 JPEG-bilder.
Kameraet har både WiFi- og Bluetooth-støtte. Sistnevnte kan være påslått hele tiden med lavt strømforbruk og kan blant annet brukes til å aktivere WiFi-oppkobling uten fomling. Bildeoverføring skjer via WiFi, ikke Bluetooth, men takket være Bluetooth-forbindelsen kan man for eksempel aktivere WiFi og starte bildeoverføring til en smarttelefon uten å måtte ta kameraet ut av kamerabagen.
I tillegg har kameraet Dynamic NFC-støtte for nærfeltstilkobling til kompatible enheter.
Batteritiden høres ikke imponerende ut. Den er oppgitt til cirka 295 bilder, men kan økes til cirka 420 bilder i såkalt ECO-modus.
Lukkertiden er fra 30 sekunder til 1/4000 sekund.
Oppgitt vekt på kamerahuset er cirka 427 gram inkludert batteri og minnekort.
Dimensjonene er 115,6 x 89,2 x 60,6 mm.
Flere detaljer om Canon EOS M5 hos Canon Norge.