Canon har lansert et nytt speilløst kamera: EOS M6. I praksis er det en EOS M5 uten søker.
[toc] Men skulle du finne på å angre på at du kjøpte et EOS M-kamera fra Canon uten søker, fortvil ikke. Du er ikke nødt til å bytte inn din nye EOS M6 i en EOS M5 av den grunn. I stedet kan du kjøpe den nye elektroniske søkeren EVF-DC2, som Canon lanserer samtidig med EOS M6-kameraet.
Ekstern elektronisk søker
Dette er en ekstern elektronisk søker som fungerer identisk med den innebygde søkeren på EOS M5. Fordelen er at du kan legge den igjen hjemme og gå ut med et litt mer kompakt kamera enn EOS M5, hvis du skulle foretrekke det.
Ulempen med løsningen er at kameraet med avtakbar elektronisk søker ikke ser så stilig og gjennomtenkt ut som EOS M5, som i hvert fall denne skribenten synes er et nydelig speilløst systemkamera. (Omtale etter prøving er underveis.) EOS M6 minner derimot litt mer om et forvokst kompaktkamera.
LES OGSÅ: Canon EOS M5 endelig lansert
Men husk at denne skribenten er manisk opptatt av at det skal være ordentlig søker på alle kameraer, så dette er nok en vurdering basert på fordommer. Hadde jeg fått det som jeg ville, hadde det vært integrert elektronisk søker også på smartmobilen min…
Den nye eksterne søkeren veier bare 29 gram, mens forgjengeren, som fortsatt er i salg, EVF-DC1, er større og veier cirka 43 gram. Begge har oppløsning på cirka 2,3 megapiksler, det samme som den innebygd elektroniske søkeren i EOS M5.
Den nye eksterne elektroniske søkeren kan i motsetning til forrige modell ikke vris oppover, og det synes jeg høres greit ut, for jeg likte ikke det forrige konseptet. Som brillebruker hadde jeg lett for å dytte søkeren mot oppadvendt posisjon med brilleglasset når jeg ikke ønsket det.
Så å si identiske
Canon EOS M5 og M6 er så å si identiske kameraer. Forskjellene ligger altså i at nykommeren M6 er uten innebygd søker, tillegg til at LCD-skjermen på baksiden er ørlite mindre enn på M5 og har lavere oppløsning. M5 har 3,2-tommers vridbar LCD-skjerm med oppløsning på hele 1,6 megapiksler, mens LCD-skjermen på M6 er på tre tommer og med oppløsning på cirka én megapiksel. Til gjengjeld kan den vris opp i selfie-posisjon.
LES OGSÅ: Dobbel-stabilisering i Canon G9X II
I tillegg er naturligvis størrelse og vekt litt forskjellig på de to kameraene, med vekten på M6-kamerahuset oppgitt til cirka 390 gram inklusive batteri og minnekort, mens M5-vekten er oppgitt til 427 gram.
Prisene er naturligvis også litt forskjellige. Prisen på EOS M5-kamerahuset lå på rundt 11.000 kroner da det kom i salg i fjor høst. Nå får man det for rundt en tusenlapp mindre, ifølge Prisjakt.no.
EOS M6-kamerahuset kommer i salg i april og vil da ha en veiledende utsalgspris på cirka 8.130 kroner inklusive mva., ifølge pressemeldingen fra Canon Norge.
Den nye elektroniske søkeren EVF-DC2 vil koste cirka 2.600 kroner.
24 megapiksler
Ellers deler de to kameraene – M5 og M6 – de fleste spesifikasjonene. Vi snakker om en 24,2 megapikslers APS-C-sensor og Canons nye Digic 7-signalprosessor, som byr på raskere og bedre bildebehandling i kameraet enn det forgjengeren, Digic 6, greide.
På M6 er seriebildehastigheten oppgitt til sju bilder i sekundet, eller ni bps med fast fokus.
Bildestabilisering har Canon vanligvis i form av optisk stabilisering i objektivet, ikke elektronisk i kamerahuset, som en del av konkurrentene har, men både M5 og M6 byr på stabilisering i kamerahuset – men kun på videoopptak.
Denne bildestabilisering forbedres ytterligere når man bruker objektiv med innebygd stabilisering, ifølge Canon.
LES OGSÅ: Canon EOS 1300D: Ny startmodell
M6 har integrert WiFi og nærfeltskommunikasjon (NFC), det vil si kommunikasjon ved berøring. Om man vil, kan man ha kontinuerlig Bluetooth-oppkobling mellom EOS M6 og smarttelefonen, slik at man kan vise bildene uten å ta kameraet ut av vesken. Bluetooth kan også brukes til fjernbetjening.
Sluttkommentar
I praksis vil vel den nye EOS M6 kunne sies å erstatte det som var EOS M-seriens toppmodell før M5 ble lansert, altså M3, som M6 har mange likhetspunkter med, selv om de tekniske spesifikasjonene er bedre.
Derfor tilfører ikke EOS M6 denne kameraserien noe vesentlig nytt, selv om den nå inneholder to modeller med den nyeste Canon-teknologien, der ikke minst Dual Pixel CMOS-autofokusen på både M5 og M6 kanskje er noe av det viktigste. Dette er en forbedring som er med på å fjerne grunnlaget for noe av den viktigste kritikken mot de tidligere EOS M-kameraene, som ble beskyldt for treg autofokus.
For min del tror jeg at noe av det Canon bør fokusere på nå, er å få utvidet optikkutvalget til EOS M-serien, slik at folk som ønsker å fotografere speilløst med Canon-kameraer får litt flere «ekte» EOS M-objektiver å velge blant.
Selv om man kan velge blant utallige Canon-objektiver bygd for speilrefleks og bruke disse med adapter på EOS M-kameraene, er jo mye av poenget med å fotografere med et speilløst systemkamera at man også kan benytte lettere og mer kompakte objektiver enn det som speilrefleksmarkedet kan tilby.
Ellers er jeg vel neppe alene om å ønske at det neste kameraet i EOS M-familien bør være en enda litt mer avansert modell enn fjorårets M5, gjerne med mulighet for å ta opp video i 4K-oppløsning.
4K-video i tillegg til mer M-optikk i kombinasjon med APS-C-brikkestørrelsen som Canon har valgt for sine speilløse kameraer, ville gitt gode salgsargumenter mot de mange speiløs-konkurrentene fra Micro Four Thirds-klassen.