Nye Canon EOS M6 Mark II er i ferd med å få mye positiv omtale etterhvert som internasjonal fotopresse er i ferd med å få ut sine tester. Ett av spørsmålene som er blitt stilt, er imidlertid om oppløsningen er for høy for optikken som Canon tilbyr.
[toc] Det er nettstedet DP Review som i en video-testomtale av Canon EOS M6 Mark II stiller spørsmålet om den nye 32-megapikslers-brikken i Canons nye APS-C-kamera rett og slett har for høy oppløsning?
Spørsmålet høres kanskje snodig ut. Er det ikke fint at kameraene får så høy oppløsning som mulig?
Jovisst er det det, men for å få fullt utbytte av høy oppløsning på bildebrikken må man også ha optikk som matcher denne oppløsningen. Og det som antydes nå, er at Canon har lagd ris til egen bak ved å hatt lav prioritet på utviklingen av objektivsamlingen til sine speilløse EOS M-kameraer gjennom en årrekke.
De som har fulgt med på Canons aktiviteter en stund, vet at det gjentatte ganger i senere år er blitt satt spørsmålstegn ved selskapets engasjement på speilløs-siden. Selv om Canon nå satser hardt på speilløse fullformat-kameraer gjennom sin EOS R-familie, er den satsingen kommet sent, og på APS-C-siden har den vært forsiktig og nølende, med produkter mer i forbruker- enn i entusiast-klassen.
Etterlyser større optikkutvalg
Speilløs-entusiaster har lenge etterlyst et større optikkutvalg til EOS M-familien. Canons utvalg av EF-M-objektiver, som er betegnelsen på objektivene til disse kameraene, består i dag av bare ti objektiver, over sju år etter at det første EOS M-kameraet ble lansert i 2012.
En del har derfor stilt spørsmål om Canons vilje til å utvikle optikk for dette markedet. I hvert fall så lenge vi snakker om optikk for kameraer med mindre brikkestørrelse. Som kjent har Canon valgt APS-C for sine EOS M-kameraer.
Til sine nye speilløse EOS R-kameraer i fullformat-klassen følger Canon opp med optikk i toppklassen, men ser altså ut til ikke helt å følge denne tankegangen når det gjelder den speilløse delen av APS-C-klassen. Det er i så fall synd, for etterlysningen fra testere av bedre optikk indikerer jo også at kameraet i seg selv er kapabelt til å ta bilder av utmerket kvalitet.
Tredjeparts-marked
Både Tamron, Samyang og flere optikkprodusenter som er mer ukjente her i Vesten, leverer tredjeparts-optikk til Canons EOS M-kameraer, og i år har også Sigma fulgt opp med tre EF-M-objektiver i premiumklassen, f/1,4-objektiver med brennvidde på henholdsvis 16, 30 og 56 mm.
Med andre ord kan det se ut til at andre har større tro på Canons speilløse APS-C-satsing enn Canon selv har hatt, i hvert fall hittil.
Det blir spennende å se om Canon nå vil følge opp sin nye kamera-satsing på dette området med litt mer offensiv satsing også på optikk-området. For er det noe Canon virkelig er kjent for, er det jo å kunne konstruere god optikk. Så det er altså ikke evnen det står på.
Mye rosende omtale
Når det er sagt, synes det klart at nye Canon EOS M6 Mark II er i ferd med å hente hjem mye rosende omtale. De positive omtalene er i første rekke knyttet til den høye oppløsningen på bildebrikken, kombinert med den raske og nøyaktige Dual Pixel-autofokusen og muligheten til svært raske serieopptak – selv om entusiasmen for sistnevnte dempes noe av beskjedent minnebuffer.
Nettstedet Trusted Reviews påpeker at Fujifilms X-serie kan by på bedre optikkutvalg fra egen produsent og at Sony a6400 byr på enda litt raskere autofokus, men konkluderer med at Canon EOS M6 MII likevel kan være et fornuftig valg for dem som trenger et kompakt kamera til reiser og gatefotografering.
Nettstedet påpeker at ivrige kamera-entusiaster kanskje ville ha foretrukket en integrert elektronisk søker i stedet for tilbehørssøkeren som må festes i blitsskoen på EOS M6 MII, altså heller en Mark II-utgave av EOS M5. Men ikke minst for folk som allerede har speilreflekskameraer og EF-/EF-S-optikk fra Canon, kan EOS M6 MII være ypperlig som et kompakt tilleggskamera, heter det. Canons EF-optikk kan som kjent brukes på EOS M6 Mark II med adapter.
Spesifikasjonene
Canon EOS M6 Mark II har altså en APS-C-sensor av CMOS-typen på 22,3 x 14,9 mm, med bruttooppløsning på cirka 34,4 megapiksler og nettooppløsning på cirka 32,5 megapiksler.
M6 Mark II har Canons Dual Pixel-baserte fastedetekterende autofokussystem, der hver piksel består av to separate dioder som peker i litt forskjellig vei og som bidrar til rask og nøyaktig autofokus. Systemet dekker opptil 100 prosent av bildefeltet vertikalt og 88 prosent horisontalt, litt avhengig av hvilket objektiv som benyttes.
Med objektiver med lysstyrke f/1,4 eller bedre greier kameraet å fokusere i så svakt lys som ned til -5 EV. Autofokussystemet har både ansikts- og øyesporing.
Dual Pixel-autofokussystemet fungerer også effektiv i videomodus, både i Full HD og 4K. I motsetning til forrige generasjon håndterer M6 Mark II også 4K-video, og her snakker vi om 4K fra hele bildebrikken.
I 4K-modus håndterer kameraet opptak på 25 og 30 bilderuter per sekund – eller 29,97 bilder per sekund for sistnevnte, som er definisjonen etter NTSC-standarden.
Noen anmeldere har etterlyst støtte for video med 24 bilderuter per sekund, som angivelig gir en mer «filmatisk» effekt. Dette er ikke en konklusjon det er full enighet om blant videofolk.
I Full HD-format kan man filme med opptil 120 bilderuter per sekund for behagelig langsom kino.
Kameraet håndterer ISO-omfang fra ISO 100 til ISO 25.600, utvidbart til ISO 51.200 ukalibrert. Kameraet støtter intervallopptak.
Lukkertidene som støttes, er fra 30 sekunder til 1/4.000 sekund. Den elektroniske lukkeren greier lukkertider ned til 1/16.000 sekund.
EOS M6 Mark II har en kapasitet på 14 bilder per sekund i serieopptak. I tillegg har man en egen RAW-burstinnstilling som håndterer en hastighet på opptil hele 30 bilder per sekund, med kontinuerlig autofokus.
Den berøringsfølsomme LCD-skjermen er på tre tommer med oppløsning på 1.040.000 punkter. Den kan vippes oppover i opptil 180 grader – ypperlig for vloggere – og inntil 45 grader nedover.
To forskjellige elektroniske søkere er tilgjengelige, EVF-DC1 og EVF-DC2. Begge har oppløsning på cirka 2,36 megapiksler, men førstnevnte veier 43 gram og sistnevnte 29 gram. Søkerne koster rundt 2.500 kroner kjøpt separat, men kan fås med i en pakkeløsning sammen med 15-45mm-zoomobjektivet som innebærer at kombinasjonen av søker og objektiv blir vesentlig billigere enn om de to enhetene kjøpes separat.
Kamerahuset veier 408 gram inklusive batteri. Dimensjonene er 120 x 70 x 49 mm.
Prisene
Canon EOS M6 Mark II-kamerahuset koster cirka 9.700 kroner i Canons norske nettbutikk. Velger man pakkeløsningen med 15-45 mm zoomobjektiv og elektronisk søker, er prisen cirka 12.500 kroner.