Canon EOS R10 – det enkle APS-C-alternativet

Canon EOS R10
STARTMODELLEN: Canon EOS R10 er den nye inngangsbilletten til Canons speilløse R-verden. APS-C-bildebrikken ser unektelig liten ut i forhold til den store RF-objektivfatningen. (Pressefoto: Canon.)

Canon lanserer nå sine to første APS-C-kameraer med EOS RF-fatning, som gjør at de kan brukes med alle RF-objektivene som Canon har brakt ut på markedet siden 2018. Kameranytt har allerede fastslått – noen vil heller si påstått – at EOS R7 er et tilnærmet profesjonelt kamera, tross liten bildebrikke. EOS R10 er et mer åpenbart konsument-produkt.

Men hvor skal Canon EOS R10 plasseres? Det har langtfra så avanserte spesifikasjoner som R7, men har likevel noen overraskende sterke sider.

APS-C FOR ALLE PENGA: Canon EOS R10 med de to første RF-objektivene spesielt designet for APS-C-formatet, det ene på 18-45 mm brennviddeomfang, det andre på 18-150 mm. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

«EOS R7 – Canons profesjonelle APS-C-kamera». Slik lød tittelen på Kameranytts presentasjon av Canon EOS R7, nykommeren som det hadde gått rykter om i mange måneder før den endelige lanseringen 24. mai 2022. Vurderingen av de profesjonelle egenskapene var kanskje strukket vel langt, men jeg holder fast ved at jeg tror dette kameraet kan få mange anvendelsesmuligheter i ganske så profesjonelle sammenhenger. Hva nå det måtte være.

I motsetning til R7 kom Canon EOS R10 mer som en overraskende tilleggslansering på mange, selv om også R10-ryktene hadde begynt å dukke opp litt før lanseringen. Men på langt nær så heftige og heller ikke så korrekte rykter som mange av dem vi har sett om storebror R7. For eksempel var det flere som lurte på om R10 i det hele tatt ville ha noen søker, eller om det ville ligne mer på enkelte av de søker-løse kameraene i Canon EOS M-familien, som for eksempel Canon EOS M6 Mark II fra 2019. Jo da, det finnes elektronisk søker til EOS M6-kameraene også, men den er i form av eksternt tilbehør og plasseres i blits/tilbehørs-skoen på toppen av kamerahuset. Det blir ikke det samme som en fast hel-integrert EVF-kamerasøker. Men i utgangspunktet kan du jo godt fotografere med denne typen kameraer uten søker og med LCD-skjermen på baksiden som eneste søker-løsning. Det var nok et slikt forenklet konsept en del så for seg da ryktene om EOS R10 begynte å svirre. Men de stemte altså ikke. EOS R10 har søker som er nesten identisk med søkeren i EOSR7.

Likevel kan vi med en gang fastslå at EOS R10 er et enklere kamera enn R7, men kanskje ikke fullt så mye enklere som en del kanskje hadde forventet

Canon EOS R10
VIDEOBLOGGING: Man kan videoblogge med mobilkamera, men det ser unektelig litt mer proft ut med Canon EOS R10 og passende tilbehør. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Likhetene

Når man sitter med spesifikasjonslisten for EOS R10 og EOS R7 foran seg, er det endel som er likt, men på vesentlige punkter er det også mange ulikheter, om enn i en del tilfeller ganske små. La oss ta likhetspunktene først.

Lysfølsomheten er lik, med et omfang fra ISO 100 til ISO 32.000, utvidbart til ISO 51.200. Tilkoblingene er stort sett de samme. Begge har 3,5 mm mikrofoninngang og 3,5 mm hodetelefonutgang. Også med det billigste av de to kameraene kan man altså følge med på lyden under videoopptak med hodetelefon. Det er det sikkert en del videobloggere som er glad for.

De to kameraene har naturligvis samme objektivfatning som støtter Canons RF-objektiver som er kommet på markedet siden selskapets speilløse R-system ble lansert i 2018 – fram til nå bare med fullformatkameraer. Dessuten lanserer Canon nå to RF-S-objektiver – mer om dem i en kommende artikkel. Altså de første objektivene som passer til objektivfatningen på EOS R-kameraene, men med bildesirkel tilpasset APS-C-formatet. Både R7 og R10 kan dessuten bruke eldre EF- og EF-S-objektiver med adapter. EF og EF-S er betegnelsen på objektivene for Canons speilreflekskameraer. Og begge kameraene deler skjebnen om at ingen av dem kan bruke EF-M-optikk, selv ikke med adapter. Det er rett og slett ikke fysisk mulig.

WiFi-spesifikasjonene ser også like ut, og det samme gjelder Bluetooth-kommunikasjon.

Canon EOS R10
FAMILIEN: Her er et familiebilde som viser hvordan Canons EOS R-familie ser ut litt før midten av 2022, med nykommerne med APS-C-bildebrikke midt i bildet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Ulikhetene

Men så kommer forskjellene. Den største er kanskje oppløsning på bildebrikkene. Selve bildebrikkene har naturligvis samme fysiske størrelse – siden begge er basert på Canons APS-C-tilpasning på 22,3 x 14,9 mm. Og en beskjæringsfaktor på 1,6x i forhold til fullformat på 36 x 24 mm – på mange andre APS-C-kameraer er beskjæringsfaktoren 1,5x. Men oppløsning er betydelig lavere på EOS R10 enn på EOS R7. Sistnevnte har en nettooppløsnindg på 32,5 megapiksler, mens EOS R10-brukere må nøye seg med 24,2 megapiksler. Personlig er jeg ikke skremt av denne reduserte oppløsningen. Faktisk fotograferer jeg ofte med et speilløst APS-C-kamera av et konkurrerende merke med oppløsning på 20.9 megapiksler og er godt fornøyd med bildekvaliteten. Men jeg fotograferer jo mest for visning på web eller på 4K-TV i stua, og av og til for A4-utskrifter, men ikke for store reklameplakater. Med andre ord omtrent for de behovene som målgruppen videobloggere har, teknisk sett.

Canon EOS R10
BAKSIDEN: Velkjent Canon-brukergrensesnitt både på menysystemet – som også kan vises på norsk – og betjeningsknappene. Men legg merke til den nye posisjoneringen av joysticken ved siden av søkeren. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Autofokusen ser i utgangspunktet ut til å være lik på de to kameraene, basert på Canons Dual Pixel-autofokusteknologi med sensorer som dekker hele bildebrikken. Ved automatisk valg har begge 651 tilgjengelige autofokusområder. Men ved manuelt valg av autofokusområder får man opptil 5.915 AF-posisjoner tilgjengelig til foto og 4.823 til video med R7, mens dette tallet for R10s del er redusert til henholdsvis 4.503 og 3.713 AF-posisjoner. Den praktiske betydningen kan sikkert diskuteres, men som sagt er det i de små detaljene man må lete etter en del av forskjellene.

En vesentlig forskjell finner vi på bildestabiliseringen. R7 har innebygd bildestabilisering i kamerahuset med lynrask bildebrikkeforflytning, noe R10 mangler helt. Her må man skaffe seg objektiver med optisk bildestabilisering hvis man vil ha stabilisering når man fotograferer. R10 har derimot digital bildestabilisering, men såvidt jeg forstår, er dette noe som bare fungerer under videoopptak. Opptaksområdet beskjæres noe, slik at videobilde-utsnittet kan flyttes litt rundt for å motvirke kamerarystelser. Prisen for mer stabile videoopptak er altså at man – i hvert fall i teorien – må ofre litt videokvalitet.

Canon EOS R10
BLITS: I motsetning til storebror – eller storesøster – EOS R7 har EOS R10 innebygd blits. Kjekt å ha, selv om den ikke kan måle seg med de eksterne Canon-blitsene som er tilgjengelig. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

En stor forskjell er også at EOS R10 har innebygd oppvippbar blits, mens EOS R7 er myntet på mer avanserte eksterne blitser som festes i den kombinerte blits- og tilbehørs-skoen på toppen av kameraet. Denne leverer strøm og gir rask kommunikasjon til avansert tilbehør som mikrofoner og mye annet. Dette bidrar til å gjøre EOS R10 i større grad til et alt-i-ett-verktøy, hevder Canon. Og har jo rett i det. For eksempel er en oppvippbar blits en kjapp løsning på å lyse opp skyggefulle partier, som for eksempel øyehulen på en person, når man fotograferer i sterkt sollys, i stedet for å måtte fikle med å sette på en ekstern blits og sjekke at den er riktig innstilt.

Men så var det de små nyansene, da. Begge kameraene har 2,95-tommers vridbar og berøringsfølsom LCD-skjerm. Men på EOS R10 er det cirka 1,04 millioner punkter, mot 1,62 millioner punkter på R10.

De elektroniske søkerne er også tilsynelatende identiske. Vi snakker om 0,39-tommers OLED-fargesøkere på 2,36 millioner punkter. Men på R7 er forstørrelsesgraden hele 1,15x, mens den på R10 er cirka 0,95x. Slik punktene telles når det gjelder elektroniske søkere, tilsvarer oppløsningen på 2,36 megapiksler en skjerm på 1.024 x 768 punkter. Flere av skribentene på diverse kamera-relaterte nettsteder har allerede rukket å påpeke at de synes dette er litt for lav oppløsning på et slik kamera i 2022.

Heller ikke lukkertiden er helt identiske. På R10 er de på 30 sek.-1/4.000 sek. på den mekaniske lukkeren, mens den elektroniske lukkeren er på 30 sek. – 1/6.000 sek. På R7 er korteste lukkertid på den mekaniske lukkeren 1/8.000 sek., og på den elektroniske 1/16.000 sek.

Canon EOS R10
TILKOBLINGENE: Canon EOS R10 har de tilkoblingene som videobloggere ønsker seg, inkludert både inngang for ekstern mikrofon og utgang for hodetelefon-lyd. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

På serieopptak med mekanisk lukker kan begge kameraene skilte med inntil 15 bilder per sekund, mens den elektroniske lukkeren på R10 klarer inntil 23 bps, mot 30 bps med R7. Uansett må begge kameraene sies å være svært raske når det gjelder serieopptak. Til sammenligning greier proff-kameraet EOS R3 opptil 30 bps med elektronisk lukker – altså det samme som R7, med R10 ikke langt etter. Men minnebufferen på de nye APS-C-kameraene er langt fra så stor som på fullformatkameraet R3.

Videoegenskapene til EOS R10 har overraskende stor likhet med det som EOS R7 kan oppvise. 4K-video er ikke noe problem, og begge kan ta høyhastighetsopptak i Full HD på 120 bps. Overraskende nok kan også R10 ta opp 10-bits videoopptak internt i High Dynamic Range (HDR), altså uten at man må koble til en ekstern HDMI-opptaker. Men bare R7 har støtte for Canon Log 3, det har ikke R10. Så de som vil drive med seriøs fargegradering under videoredigeringen, bør nok satse på R7.

Noen vil kanskje mene at plass for to minnekort er et profesjonelt krav, og da må man velge R7, for i R10 er det bare én minnekortplass. Men også R10 støtter raske UHS-II-kort.

Tilbake til de små nyansene: Begge kameraene har USB Type C-kontakt, men på R10 er det USB 2.0-hastighet det går i, mot USB 3.2 Gen 2 på R7. Litt langsommere USB-overføring på R10, altså. USB 3.2 Gen 2 har en overføringshastighet på 10 gigabit per sekund, mot bare 480 megabit per sekund for USB 2.0.

EOS R10 mangler den kraftige støv- og fuktighets-beskyttelsen som EOS R7 byr på.

Til slutt tar jeg med at EOS R10 naturligvis er litt mindre og lettere enn R7. R10 veier cirka 382 gram netto og cirka 429 gram med med batteri og minnekort. De tilsvarende tallene for R7 er cirka 530 g og 612 g. Dimensjonene forøvrig finner du i tabellen under Tekniske data.

Livsstils-folk på farten

Da gjenstår det å prøve å finne ut hvem Canon EOS R10 egentlig er myntet på. I pressemeldingen om de to nye kameraene fastslår – eller påstår – Canon at APS-C-formatet byr på mange fordeler for fotoentusiaster og innholdsskapere. For EOS R7 sin del nevner Canon spesielt natur- og sportsfotografer.

Canon EOS R10
FOR VLOGGERE: Dette er vel minimumsutstyret man bør satse på hvis man vil videoblogge med Canons nye EOS R10-kamera: kompakt objektiv, mikrofon og det hendig håndtaket HG-100TBR, som også fungerer som bordstativ med fjernkontrollen BR-E1 – samt kamerahuset, naturligvis. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

EOS R10 presenteres derimot som «en avansert allrounder» som «passer for fotografer på farten og dem som lager livsstilsrelatert innhold». I en av videopresentasjonene av EOS R10 fra Canon ser vi en livsstils-blogger tale varmt om hvor kjekt det er å ha bare et lite og lett kamera og objektiv å dra på når hun videoblogger i eksotiske miljøer.

Canon EOS R10 fremstår også som et hendig reisekamera for dem som ønsker seg et forholdsvis kompakt, men likevel allsidig kamera som byr på mer tilbehør og flere muligheter enn det man har til rådighet med mobilkamera eller kompaktkamera.

Konklusjon

Som rimeligste EOS R-kamera vil Canon EOS R10 i en tid framover være inngangsbilletten til Canons EOS R-verden med kameraer og optikk tilpasset den speilløse framtida for Canons systemkameraer. Vi vet ikke hva slags tanker Canon har gjort seg om utviklingen videre i APS-C-sjiktet – om det kommer enklere og billigere R-kamerahus for eksempel à la det søkerløse EOS M6 eller om Canon heller vil fokusere på mer avanserte APS-C-baserte R-oppfølgere. Parallelt med APS-C-baserte EOS R-kameraer vil Canon etter alt å dømme fortsette å selge APS-C-baserte EOS-M-kameraer og APS-C-baserte speilreflekskameraer en god stund til. Valgmulighetene blir med andre ord store, men kan også komme til å virke forvirrende.

Canon EOS R10
BETJENINGEN: Ryddig og innbydende betjening på Canon EOS R10. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Jeg synes uansett at Canon EOS R10 ser ut som et interessant og verdig inngangskamera til denne delen av Canons produktspekter, og jeg gjetter på at Canon vil sette av større utviklingsressurser her enn på EOS M-konseptet og på de gjenværende speilreflekskameraene. Men det blir naturligvis særdeles spennende å følge salgsutviklingen framover.

For ordens skyld: De foreløpige Inntrykkene mine av Canon EOS R10 er i hovedsak basert på en par timer lang pressebriefing hos Canon Norge, som stilte med en førproduksjonsmodell av kameraet. Det har hittil ikke vært anledning til noen ordentlig utprøving av kameraet.

Prisen

Canon EOS R10 er ventet i salg i juli 2022, litt senere enn EOS R7 og de nye APS-C-dedikerte objektivene, som etter planen skal ha salgsstart i juni.

EOS R10-kamerahuset vil koste cirka 10.800 kroner. Men man trenger jo minst ett objektiv, og da vil nok mange kjøpere velge det minste «kit-objektivet» med brennviddeomfang på 18-45 mm (som tilsvarer 28,8-72 mm). Prisen blir da cirka 12.150 kroner. Man sparer omlag 2.500 kroner ved å kjøpe de to produktene i pakkeløsning.

Et alternativ er å velge R10-kamerahuset sammen med det kraftigere zoomobjektivet på 18-150 mm (tilsvarende 28,8-240 mm). Da blir pakkeprisen cirka 15.150 kroner – og et par tusen kroner spart her også.

Canon EOS R10
LCD-SKJERMEN: Canon EOS R10 følger tradisjonen med vippbar LCD-skjerm som også kan stilles inn i vlogger-modus. Legg merke til at EOS R10 – og EOS R7 – har fått en egen knapp på kamerahuset for å velge mellom autofokus og manuell fokus. Hvorfor er det en god nyhet? Jo, fordi knappen for å endre dette på selve objektivet varierer fra objektiv til objektiv, eller mangler helt, slik at man må inn i menysystemet for å endre innstillingene. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brutto oppløsning25,5 megapiksler
Netto oppløsning 24,2 megapiksler
BrikkestørrelseCMOS APS-C-brikke på ca. 22,3 x 14,9 mm
LysfølsomhetISO 100-32.000, utvidbart til ISO 51.200 ukalibrert
Bildestabilisator – kameraDigital bildestabilisering pluss eventuell optisk bildestabilisering i anvendt optikk
Autofokus-systemCanon Dual Pixel CMOS Autofocus II dekker 100 % av bildebrikken. 651 tilgjengelige autofokus-områder for automatisk valg. Ved manuelt valg opptil 4.503 AF-posisjoner i foto, 3.713 i video.
ObjektivfatningCanon RF-fatning med støtte for RF- og RF-S-objektiver. Støtte for EF- og EF-S-objektiver med adapter, men ikke EF-M-optikk.
LCD-skjerm2,95 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsningCa. 1,04 million punkter
LCD-skjerm toppanelNei
Søkertype0,39 tommers OLED elektronisk fargesøker (EVF), 2,36 millioner punkter
SøkerforstørrelseCa. 0.95 x med 3:2-visning (1.024 x 768 punkter)
LukkertiderMekanisk: 30 sek.-1/4.000 sek. Elektronisk: 30 sek.-1/6.000 sek.
Innebygd blitsJa, ledetall 6
Video-opptaksformatMPEG-4/H.264/H.265
SerieopptakInntil 15 bps med mekanisk lukker, inntil 23 bps med elektronisk lukker
Videooppløsning4K-UHD (3.840 x 2.160 piksler)
FHD (1.920 x 1.080 piksler)
Høyhastighetsopptak 1.920 x 1.080 ca. 120 bps
4K/Full HD Timelapse
4K UHD / Full HD 4:2:0 8-bit eller 4:2:2 10-bit (sistnevnte når HDR PQ er på)
MikrofonInnebygd stereo-mikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring1 x SD, SDHC, SDXC, UHS-II
USBUSB 2.0 Type C
HDMIHDMI Micro Type D
Mikrofoninngang3,5 mm stereokontakt
Hodetelefonutgang3,5 mm stereokontakt
WiFiIEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
BluetoothBluetooth 4.2
Batteritid CIPACa. 430 bilder med LCD (CIPA), ca. 260 bilder med EVF-søker
VektCa. 382 g netto. Ca. 429 g inkl. batt. og minnekort.
StørrelseCa. 122,5 (B) x 87,8 (H) x 83,4 (D) mm
Canon EOS R10
VIDEO OG LYD: Selv lille Canon EOS R10 kan utstyres med ganske profesjonelt mikrofonutstyr for dem som trenger det. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.