Kameranytt.no

Canon EOS R6 Mark II får 24 MP og greier 40 bps

Canon EOS R6 Mark II
I NORGE: Canon EOS R6 Mark II er kommet til landet – her i form av en førproduksjonsmodell fotografert hos Canon Norge i Oslo. (Foto: Toralv Østvang.)

Litt over to år etter lanseringen av Canon EOS R6 er Canon nå klar med oppfølgeren, Canon EOS R6 Mark II. Blant nyhetene er moderat økning av oppløsningen, fra 20 til 24 megapiksler, men sterkt forbedret autofokus med gjenkjenning av enda flere motivtyper.

Canon EOS R6 Mark II er blitt et raskt kamera. Det greier nå opptil 40 bilder i sekundet, mot «bare» 20 bps med forgjengeren fra 2020. Dette er vel å merke når man fotograferer med elektronisk lukker. Med den vanlige elektromagnetiske lukkeren er hastigheten maks 12 bps.

De første testene av førproduksjonsmodeller av kameraet begynner å bli publisert i skrivende stund, og kameranettstedet DP Review skriver at det er overraskende hvor lite det er å se til skjemmende «rolling shutter»-effekter i sportsbilder med raske bevegelser.

Speilløs modning

Lanseringen fant sted fire år etter at Canon lanserte sitt første speilløse EOS R-kamera – høsten 2018 – og viste verden hva slags kameraer som skal komme fra Canon etter at speilrefleks-æraen er forbi.

Canon EOS R6 Mark II
LCD-SKJERMEN: Canon EOS R6 Mark II har en fleksibel tre-tommers LCD-skjerm. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

– EOS R-systemet er nå blitt et komplett kamerasystem som består av 10 kamerahus inkludert Cinema-kameraene i denne familien, i tillegg til cirka 30 objektiver, kommenterte produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge under pressekonferansen da EOS R6 Mark II ble presentert for norsk fagpresse.

Han fremholdt at nettopp EOS R5 og EOS R6 var viktige milepæler i Canons speilløse satsing da de to kameraene ble lansert i 2020. Like fullt er tiden nå moden for neste generasjon av R6, som altså er EOS R6 Mark II. Den digitale utviklingen går raskt.

LES OGSÅ: EOS R5 og R6 – D-dag for Canon

Megapiksler er naturligvis et tema som lett kommer opp i forbindelse med diskusjonen om et kamera som R6 Mark II. Noen synes kanskje at en økning fra 20 til 24 megapiksler ikke er allverden å skryte av, spesielt ikke siden den opprinnelige R6 allerede ved lanseringen for to år siden lå litt under mange konkurrenter i megapiksel-racet. På den andre siden er det tross alt snakk om 20 prosent høyere oppløsning, og det er jo ikke å kimse av.

Canon EOS R6 Mark II
KJAPT KAMERA: Canon EOS R6 Mark II markedsføres kanskje ikke som noe sports- eller action-kamera, men selv når det brukes til landskapsfotografering, kan fotografen godt legge inn litt heftig action i bildene. Årets modell kan ta seriebilder dobbelt så raskt som forgjengeren. Da dobles – i teorien – sjansen for blinkskudd. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Et annet av Canons EOS R-kameraer som har 24 megapikslers bildebrikke, er Canon EOS R3, lansert i 2021. Men Canon understreker at det ikke er den samme brikken som sitter i EOS R6 Mark II. Med andre ord snakker vi hverken om en stablet sensor eller en bakbelyst BSI CMOS-sensor som hos R3. Ytelsen er altså ikke helt der oppe. Men det dreier seg uansett om en rask sensor. Og nok en sensor som Canon har utviklet selv.

Safari-kamera for sebra-fotografer

I utviklingen av Mark II-utgaven av R6 har Canon benyttet seg av dyp maskinlæring som ett av elementene i å forbedre autofokus-systemet. R6 Mark II kan gjenkjenne både biler, motorsykler og og fly. På listen over dyr finner vi nå både hunder, katter, fugler og hester. Sistnevnte kategori omfatter dessuten sebraer. Med andre ord skulle EOS R6 Mark II være et ypperlig kamera å ta med seg på safari i Afrika. Eller til fotografering i dyrehagen.

Kameraet byr på avansert følgefokus for øyne, og fotografen kan bestemme hvilket øye – venstre eller høyre – som skal ha prioritet når det gjelder fokus.

Det er jo ikke alltid at man ser øynene på folk man tar bilder av, og når det ikke registreres øyne, velger kameraet isteden å fokusere på ansiktet som sådan. Hodet følges fremdeles når personen snur ansiktet bort fra fotografen, og når heller ikke hodet synes, følger kameraet kroppen isteden.

Canon EOS R6 Mark II
BATTERIGREP: Canon EOS R6 Mark II kan bruke det samme batterigrepet som ble lansert til den forrige R6-modellen, BG-R10, og som også fungerer med EOS R5-kameraet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon lover skarp fokusering også ved lave lysnivåer ned til -6,5 EV, selv når ISO-innstillingen presses opp til IS 102.400.

Raskeste EOS-kamera til nå

Ifølge Canon er EOS R6 Mark II det raskeste EOS-kameraet har lansert hittil, altså på lanseringstidspunktet i november 2022. Med elektronisk lukker kan man som nevnt ta serieopptak på opptil 40 bilder i sekundet, om enn avhengig av motivet, opptaksforhold, kameraoppsett og hvilket objektiv som blir brukt.

Canon advarer mot at det kan oppstå forvrengning som skyldes rullende lukker, men påpeker samtidig at sammenlignet med EOS R6 gir den nye bildebrikken mindre effekt av rullende lukker. EOS R6 Mark II egner seg altså bedre enn forgjengeren til å fryse objekter i rask bevegelse.

Man kan for øvrig stille inn på serieopptak med 20 bps, som var høyeste mulighet med forgjengeren R6, eller fem bps. Med mekanisk lukker er høyeste seriehastighet 12 bps.

Canon EOS R6 Mark II
DOBBELT KORTPLASS: Canon EOS R6 Mark II kan fortsatt bare bruke SD-kort og ikke CFexpress-kort, noe det er kommet enkelte kritiske merknader til. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Når man fotograferer uforutsigbare motiver – Canon nevner eksempelvis tennisspillere og små barn – kan man stille inn på et halvt sekunds forhåndsopptak før man trykker utløserknappen helt ned og starter opptaket.

Kameraet har også en såkalt RAW Burst Mode som tar en serie på opptil 191 bilder med en hastighet på 30 bps. Hvert bilde lagres i en individuell CR3-fil. Man kan trekke ut individuelle bilder ved hjelp av enten Canons Digital Photo Professional-programvare eller i selve kameraet. Bildene kan lagres som individuelle JPEG-, HEIF- eller RAW-filer.

Bedre på video

Selv om søstermodellen EOS R5 og ikke minst EOS R5 C er utviklet mer med tanke på videofilmere, kan man ikke lansere en oppgradering av et kamera som EOS R6 i dag uten å ha lagt inn forbedringer på videosiden. Ifølge Canon bruker EOS R6 Mark II hele sensorbredden under videoopptak og er angivelig det eneste kameraet i sin klasse som kan ta opp 4K 60p UHD-video med samtidig Dual Pixel CMOS AF II-autofokus.

Canon EOS R6 Mark II
OMMØBLERING: Kameradesignerne hos Canon har flyttet av/på-bryteren fra venstre til høyre side av toppanelet, mens bryteren for å veksle mellom foto- og video-opptak har fått plass på venstre side. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

4K-opptakene er for øvrig basert på oversamplede 6K-utdata fra bildesensoren.

Lengre videoopptak

På forgjengeren R6 var maksimal opptakstid på video 29 minutter og 59 sekunder. Takket være forberedt kretskonstruksjon får man nå lengre opptakstid med over 40 minutter med oversamplet 4K 60p-opptak. Jobber man med 4K 30p, kan man få opptil seks timers opptak, avhengig av temperatur i omgivelsene, ledig plass på minnekortene og batterilevetid.

Sakte film med full autofokus kan man ta opp i Full HD-modus med opptil 179,82 bilder i sekundet.

Enda høyere videoytelse får man ved å sende 6K RAW-video via HDMI-kabel til en Atomos Ninja V+-opptaker i ProRes RAW. Med utvalgte objektiver får man også kompensasjon for såkalt fokuspusting, altså at brennvidden ser ut til å forandre seg noe når man endrer fokusinnstilling.

Canon Speedlite EL-5
NY BLITS: Canon har også lansert en ny blits, Canon Speedlite EL-5. Zoomblitsen dekker brennviddeomfanget 24-200 mm. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Øvrige egenskaper omfatter blant annet mulighet for å fjernstyre opptak fra Windows-PC, Mac eller smarttelefon og via WiFi eller høyhastighets USB-C-kabel. Kameraet har også funksjonalitet for å brukes som avansert høykvalitets-webkamera.

Prisen

Salgsstart her i Norge vil være i månedsskiftet november/desember 2022, opplyser Canon Norge.

Veiledende pris på kamerahuset er satt til cirka 32.000 kroner.

Canon leverer også et par pakkeløsninger. Med zoomobjektiv på 24-105 mm og fast lysstyrke gjennom hele zoomområdet – RF 24-105mm F4 L IS USM – blir prisen cirka 46.400 kroner. En rimeligere inngangsbillett er et objektiv med samme brennviddeomfang, men litt svakere lysstyrke – RF 24-105mm F4-7.1 IS STM – til cirka 36.000 kroner. Dette objektivet hører altså ikke hjemme i Canons toppklasse-familie, L-objektivene.

Ny blits og nytt portrettobjektiv

Samtidig med kameralanseringen lanserer Canon nå også en ny og kraftig blits, Speedlite EL-5, som blant annet er myntet på bryllups- og arrangementsfotografering. Prisen vil være cirka 6.300 kroner når blitsen kommer i salg i februar 2023.

Canon RF 24-105 F4 L IS USM
NYTT PORTRETTOBJEKTIV: Canon RF 135mm F1.8L IS USM er her fotografert med en stor solblender som gjør at objektivet kanskje virker mye større enn det egentlig er. Den røde ringen avslører at objektivet hører hjemme i Canons L-klasse, som er toppklassen. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg kommer Canon med et nytt teleobjektiv med fast brennvidde: RF 135mm F1.8L IS USM. Dette er ikke minst tiltenkt rollen som portrettobjektiv. Lysstyrken skal gjøre det velegnet til portrettfotografering i svakt lys, fremholder Canon. Prisen er cirka 30.500 kroner. Salgsstart er desember 2022.

Tekniske data for EOS R6 Mark II

Brutto oppløsning25,6 megapiksler
Netto oppløsning24,2 megapiksler
BrikkestørrelseFullformat 35,9 x 23,9 mm, 3:2-proporsjoner. Maks oppløsning: 6.000 x 4.000 piksler.
SensortypeCanon CMOS-sensor
LysfølsomhetISO 100-102.400, utvidbart til ISO 50-204.801 ukalibrert.
Bildestabilisator – kameraInnebygd elektronisk bildestabilisering langs fem akser. Koordinerer med støttede objektiver med optisk bildestabilisator for optimal ytelse. Maks stabilisering opptil 8 trinn.
Autofokus-systemDual Pixel CMOS AF II med øyeregistrerings-AF, gjenkjenning av mennesker, hunder, katter, fugler, hester, sebraer, racerbiler, fly og tog.
FokuspunkterFoto: 4.897. Video: 4.067
Fokusområder (krysspunkter)1.053
ObjektivfatningCanon RF-fatning
LCD-skjerm3,0 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning1,62 millioner punkter
LCD-skjerm toppanelNei
Søkertype0,5-tommers OLED elektronisk fargesøker (EVF), 3,69 millioner punkter, 100 % dekningsområde
SøkerforstørrelseCa. 0,76x
LukkertiderElektromagnetisk lukker: 30 sek.-1/8.000 sek.
Elektronisk lukker: 30 sek.-1/16.000 sek.
Innebygd blits
Opptakstid video:38-428 min. avhengig av valgt innstilling/kodek. (Basert på 25p-opptak på et 512 GB-minnekort.)
SerieopptakOpptil ca. 12 bps med mekanisk lukker. Opptil ca. 40 bps med elektronisk lukker
VideooppløsningMP4-video: 4K UHD 3.840 x 2.160 piksler. Full HD 1.920 x 1.080 piksler. 8-bits 4:2:0-fargeoppløsning internt. 10-bits 4:2:2-fargeoppløsning internt.
MikrofonInnebygd stereo-mikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
Lagring2x SD/SDHC/SDXC og UHS-II
USBUSB-C (3.2 Gen1)
HDMIMikro HDMI-utgang
Mikrofoninngang3,5 mm stereokontakt (XLR-inngang tilgjengelig via Tascam-tilbehør.)
Hodetelefonutgang3,5 mm stereokontakt
WiFiIEEE802.11AC/ab/g/n 5,0/2,4 GHz
BluetoothBluetooth 5.0
Batteritid CIPAVed bruk av LCD-skjerm: Ca. 760 bilder. Ved bruk av søker: Ca. 450 bilder. (CIPA).
VektCa. 588 g netto. Ca. 670 g inkl. batt. og minnekort.
StørrelseCa. 138,4 x 98,4 x 88,4 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.