Canon får hjelp av Tamron til mer APS-C-optikk

Tamron-objektiv for Canon RF-S
TAMRON + CANON = SANT: Det nye Tamron-objektivet behørlig plassert på et Canon EOS-kamerahus. (Pressefoto: Tamron.)

Tamron lanserer nå sitt første objektiv for Canons RF-fatning, en 11-20 mm vidvinkel-zoom for kameraer med Canons APS-C-brikke. Dermed får Tamron – sammen med Sigma – mulighet til å hjelpe Canon ut av sulteforingen på APS-C-optikk.

Lenge før Canon i 2018, akkurat som Nikon, begynte sin store omlegging fra fullformat-speilrefleks til speilløse system-kameraer, høstet Canon jevnlig kritikk for et altfor beskjedent utvalg av objektiver til sine APS-C-kameraer.

Den gangen var det de såkalte Canon EOS M-kameraene som ble rammet av kritikken – paradoksalt nok fra Canons tidlige satsing  på speilløse kameraer, som alle var APS-C-kameraer. Det siste kameraet i denne serien var Canon EOS M50, lansert i 2020.

Kritikken har vedvart også i årene etter lanseringen av Canons RF-objektivfatning for de nye speilløse kameraene. De to første APS-C-versjonene med RF-S-fatning ble lansert i mai 2022: Canon EOS R10 til vel 11.000 kroner og EOS R7, sistnevnte tidvis omtalt som Canons profesjonelle APS-C-kamera, med en startpris på snaut 15.000 kroner. Senere er det kommet et par kamerahus til: Canon EOS R50 til snaut 8.000 kroner og Canon EOS R100 til vel 7.000 kroner.

Men et tilpasset objektiv-utvalg har latt vente på seg. I skrivende stund teller Canons eget utvalg av RF-S-objektiver – S-en i navnet indikerer APS-C-tilpasset optikk – beskjedne fire objektiver.

Åpner for tredjpart

Men akkurat som hos Nikon er nå tredjeparts objektivprodusenter endelig i ferd med å slippe inn også på Canons speilløs-marked. På tide, mener mange. For eksempel nettstedet TechRadar:

– Et monumentalt øyeblikk for Sigma og Tamron, men også for Canon-fans som kan forvente et større utvalg av mer prisgunstige objektiver i fremtiden, skriver TechRadar. (Kameranytts oversettelse.)

Det er lett å forstå at kameraprodusenter som også utvikler og produserer egen optikk, gjerne vil ha optikk-markedet for sine kamerahus for seg selv. Men man kan på den andre siden tenke seg at en slik restriktiv linje på sikt kan bli en demper på salget av kameramerket.

Gjennom mange år er potensielle kamera-kjøpere blitt tutet ørene fulle av påstanden fra en del av sine engasjerte fotoentusiaster-venner om at det er dumt å velge Nikon eller Canon fordi objektiv-utvalget er så dårlig. I hvert fall hvis man ønsker å holde seg i APS-C-verdenen. Man har noen få APS-C-objektiver i velge mellom, men vil man ha noe annet, må man isteden enten kjøpe dyr, stor og tung original fullformats-optikk fra «sin» kameraprodusent, i dette tilfellet altså fra Nikon eller Canon, eller fra en tredjepart. Men det siste har jo ikke Nikon eller Canon tillatt. Før nå.

Tamron-objektiv for Canon RF-S
SOLID: Selv om det er mye plast i Tamron-objektivet for Canon, er selve fatningen i solid metall. (Pressefoto: Tamron.)

Da kan det vel hende at noen isteden har valgt for eksempel Sony eller Fujifilm, rett og slett på grunn av optikk-utvalget. Dette er kameraprodusenter som ha vært mer åpne for tredjeparts-optikk. Selv om mye av for eksempel Sonys original-optikk er forholdsvis høyt priset, er det gode sjanser for å finne litt rimeligere tredjeparts-optikk til disse kamerahusene. Det er rimelig å anta at det har vært gunstig for salget av Sonys kamerahus.

Føler meg truffet

Jeg er selv blant dem som tidvis har følt meg truffet av denne problemstillingen. Av historiske grunner finner man både Nikon- og Canon-kamerahus og ditto optikk i kamerautstyret mitt – og flere andre merker. Når man har fotografert i 60 år, hoper det seg gjerne opp litt utstyr.

Den første tiden etter omleggingen fra film til digitalfoto var det naturlig å holde seg i APS-C-verdenen. Etter hvert har vel mange ambisiøse fotografer og fotoentusiaster beveget seg over på fullformat, men jeg har bevisst valgt å holde meg i APS-C-landskapet. Jeg tar ikke reklamebilder som skal forstørres til store plakater, jeg tar ikke kunstferdige bilder som skal henge i stor størrelse på veggen under en fotoutstilling, og publisering av mine produktbilder skjer ikke lenger i datatidsskrifter på glossy papir, men på web. For meg er APS-C derfor et praktisk kompromiss mellom størrelse og vekt på kamerautstyret på den ene siden og kvalitetsbehovet som jeg ønsker på bilder og video på den andre.

Men det har hendt at jeg har følt meg litt stemoderlig behandlet av en kamerabransje der noen har kunnet velge og vrake i et stort utvalg av objektiver, mens jeg har tilhørt gjengen som har vært låst inne i et par kameraprodusenters lukkede verden.

Men nå åpnes den endelig.

Seks fra Sigma

I skrivende stund ser det ut til at Tamron nøyer seg med å lansere ett objektiv for Canon foreløpig, 11-20 mm-objektivet som omtales her. Sigma, derimot, har varslet ett objektiv for lansering i juli, Sigma 18-50mm F/2.8 DC DN, og vil følge opp med ytterligere fem objektiver for Canons RF-S-fatning i siste kvartal 2024. Altså i alt seks Sigma-objektiver for Canons APS-C-fatning i løpet av 2024. 

Hvis Tamron også følger opp med flere objektiver med Canon RF-S-fatning, begynner verden plutselig å se mye lysere ut for fotoentusiaster som ønsker å operere i Canons APS-C-verden.

Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD

Tilbake til Tamron: Tamrons APS-C-objektiv med brennviddeomfang på 11-20 mm er det første Tamron-objektivet som er designet spesielt for Canons RF-fatning. Det vil si – objektivet er i utgangspunktet veldig likt et objektiv som Tamron tidligere har lansert for Sonys E-fatning og for Fujifilms X-fatning og må vel regnes som en Canon-versjon av disse objektivene.

Brennviddeomfanget på 11-20 mm vil omregnet med Canons 1,6x APS-C-faktor si at brennvidde-omfanget i praksis tilsvarer 17,6-32 mm på Canons speilløse APS-C-kameraer. Sikkert et hendig bruksområde for mange som liker å ha litt kreativ frihet i vidvinkel-området.

Største blenderåpning gjennom hele zoomområdet er f/2,8. Dette må vel betegnes som grei lysstyrke gitt at dette er et zoomobjektiv – og et ganske lite og lett sådan. Lyssterke zoomobjektiver har lett for å være litt store og tunge.

Gode testomtaler

I skrivende stund har jeg ikke funnet noen testomtale av Canon-versjonen av dette Tamron-objektivet – det er vel knapt tilgjengelig noen steder ennå. Men en testomtale av Sony-versjonen hos Digital Camera World i 2022 gir grunn til å tro at dette er et objektiv mange kan bli godt fornøyd med. Forutsatt at Canon-versjonen er på linje med Sony- og Fujifilm-versjonene, naturligvis. Det er neppe grunn til å tro noe annet.

«Impressive overall performance» – altså gjernnomgripende imponerende ytelse – er dommen hos Digital Camera World. Som på pluss-siden også bemerker at objektivet er kompakt, lett og lyssterkt med f/2,8-lysstyrke gjennom hele zoomområdet.

Tamron-objektiv for Canon RF-S
ELEMENTENE: Tamrons skisse av oppsettet av linseelementer i 11-20 mm-objektivet. (Illustrasjon: Tamron.)

På minussiden påpekes det i testomtalene at man kan oppleve betydelige forvrengninger i det kraftigste vidvinkel-området. Dessuten mangler objektivet optisk bildestabilisering – neppe noe problem for dem som velger kamerahus med innebygd stabilisering – og det betegnes som ganske dyrt. Se merknad om prisen nederst i denne artikkelen.

RXD-fokusering

Fokusmotoren er det som Tamron kaller en Rapid Extra-Silent Drive-trinnmotor, forkortet RXD. Nettstedet Fstoppers skriver i en testomtale av Fujifilm-versjonen av objektivet at Tamron kunne ha valgt sin nye og raskere VXD-fokusmotor, som altså er en ultrasonisk fokusmotor i stedet for trinn- eller steg-motoren som er brukt her.

Det ville ha gitt enda raskere og mer treffsikker autofokus, men ville trolig også ha gitt et dyrere objektiv fordi Tamron ikke kunne ha gjort fullt gjenbruk av teknologien i de eksisterende Sony- og Fujifilm-versjonene av dette objektivet. 

Objektivet er basert på intern fokusering, på Tamrons nettsider om dette objektivet omtalt som Internal Focusing (IF) System. I beskrivelsen skriver Tamron at dette skal forhindre at objektiv-tønnen forlenges og roteres under fokusering. Objektivet skal derfor være særdeles velegnet for bruk av polariserings- og graderings-filtre, heter det.

Her er jeg imidlertid i skrivende stund litt forvirret, for i testomtaler jeg har lest om Sony- og Fujifilm-utgavene av dette objektivet, står det å lese at lengden endres om lag halvannen centimeter når man zoomer fra tele til vidvinkel. Vi får vel en oppklaring etter hvert.

Tamron-objektiv for Canon RF-S
BELEGG: Det fremre linseelementet på Tamrons 11-20 mm-vidvinkelzoom er godt beskyttet mot både fuktighet og fingeravtrykk.(Pressefoto: Tamron.)

Frontlinsen på objektivet har et fluorbelegg som skal beskytte mot fuktighet og forurensning. Ifølge Tamron forhindrer det såkalte FLR-belegget at olje- og vanndråper fester seg til overflaten. Det skal være lett å fjerne fingeravtrykk og skitt. Objektivet har også en viss værbestandighet, selv om graden av beskyttelse mot støv og fuktighet ikke er oppgitt.

Videre er linseelementene beskyttet av det som Tamron kaller Broad Band Anti-Reflection, forkortet BBAR G2. Dette er belegg som skal redusere refleksjoner av lysstråler som treffer linseoverflatene. Tamron har benyttet BBAR G2 siden 2019.

Versjonen av dette objektivet for Sony ble lansert sommeren 2021, litt forsinket på grunn av Covid-pandemien, mens Fujifilm-versjonen kom etter i mai 2023. Nå er altså Canon-versjonen lansert, selv om tidspunktet for tilgjengelighet i skrivende stund er uklar.

Spørsmålet er om vi også kan vente oss en versjon for Nikons Z-fatning snart? Kameranytt.no fortalte jo nylig at Tamron har lansert et 28-75 mm-objektiv for Nikons fullformat-kameraer:

LES OGSÅ

28-75 mm-dilemma: Nikon eller Tamron?

Prisen

I pressemeldingen som Kameranytt.no har mottatt fra distributør Focus Nordic, står det at norsk pris på Canon-versjon av objektivet ikke er fastsatt ennå. Lanseringen er planlagt i løpet av 2024, og prisen vil bli kunngjort senere, heter det.

Den omtalte Sony-utgaven av objektivet er imidlertid tilgjengelig hos norske fotoforhandlere, og hos Foto.no står Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD for Sony E med APS-C-sensor oppført med en pris på 9.650 kroner.

Tekniske data

Brennviddeomfang11-20 mm. Designet for Canon APS-C, tilsvarer 17,6-32 mm.
Lysstyrkef/2,8
Konstruksjon12 linseelementer i 10 grupper
Spesialglass-elementerInkluderer GM-asfæriske elementer, et LD-glass-element (lav spredning) og et XLD-glass-element (ekstra lav spredning)
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller7
ObjektivfatningCanon RF-S-fatning (fås også med Sony E-fatning og Fujifilm X-fatning)
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad1:4 (vidvinkel), 1:7,6 (tele)
Nærgrense15 cm vidvinkel, 24 cm tele
Filterdiameter67 mm
Optisk bildestabiliseringNei
Lengde86,2
Diameter73 mm
Vekt335 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.