Kameranytt.no

Canon fornyer én-tommes PowerShot

Canon PowerShot G5 X Mark II
NY TOPP: Forgjengeren til G5 X Mark II hadde noe som lignet på et søkerprisme-utbygg på et speilreflekskamera på toppen. Det er nå borte og toppen er flat, bortsett fra at blitsen kan felles opp. (Pressefoto: Canon)
Canon PowerShot G5 X Mark II
NY SØKER: PowerShot G5 X Mark II har fått oppfellbar elektronisk søker. (Pressefoto: Canon)

Canon stritter imot nedgangstrenden i kompaktakamera-salget og lanserer ny generasjon av to av sine kompaktkameraer. Skjønt – det dreier seg om litt store kompaktkameraer, da.

[toc] Canon PowerShot G5 X- og G7 X-seriene har mye til felles med hverandre. Selv om de hører hjemme i kompaktkamera-sjiktet, er de forholdsvis store sammenlignet med mange andre kompaktkameraer på markedet. Og det gjelder ikke bare den fysiske ytre størrelsen. Også bildebrikken er større enn på typiske kompaktkameraer. Begge har én-tommes bildebrikke på 20 megapiksler nettooppløsning.

Dette plasserer kameraene i samme klasse som for eksempel Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI og dens forgjengere. 

Hvor kommer brikken fra?

Selv om bildesensoren er av samme størrelse og oppløsning som hos forgjengerne, er den av en ny type, såkalt «stacked» eller stablet CMOS-sensor, som Sony hittil har vært alene om.

Da er det kanskje ikke så rart at enkelte kamera- og foto-nettsteder spekulerer i om Canon kanskje har valgt bildebrikke fra Sony i de nye PowerShot-kameraene? Riktignok er Canon kjent for å utvikle og produsere sine egne bildebrikker også, men det er jo ikke til hinder for at selskapet av og til kan kjøpe bildebrikker utenfra. 

Canon PowerShot G7 X Mark III
VLOGGER-VENNLIG: Med PowerShot G7 X Mark Mark III frir Canon åpenbart til blogger og vloggere som vil filme seg selv. (Pressefoto: Canon)
Canon PowerShot G5 X Mark II
SELFIE-VENNLIG: Også PowerShot G5 X Mark II er vlogger-vennlig kamera. (Pressefoto: Canon)

På den andre siden tok Canon ut et patent i 2017 på en lagdelt CMOS-brikkeløsning der et eget lag tar hånd om autofokuseringen for å øke kameraets ytelse, ifølge nettstedet Digital Trends. Ifølge patentet sørger det ene laget for å registrere bildedataene, mens det andre laget detekterer fokusdata og sørger for prosesseringen av bildedataene.

Uansett – den nye brikken har også en løsning der DRAM-minnebrikken er festet direkte til baksiden av prosessoren, noe som skal gi raskere utlesing av data – og som håndteres greit av den nye Digic 8-signalprosessoren.

Live YouTube-strømming

Nok om det. Blant nyhetene er muligheten til å strømme video direkte til bloggerens eller video-bloggerens YouTube-kanal. Dette kan gjøres med nye PowerShot G7 X Mark III.

Canon PowerShot G7 X Mark III
INGEN SØKER: I motsetning til PowerShot G5 X Mark II har ikke PowerShot G7 X Mark III noen form for søker. Her må bildene komponeres på LCD-skjermen. (Pressefoto: Canon)

Den andre nykommeren, PowerShot G5 X Mark II, har fått den fastmonterte elektroniske søkeren byttet ut med en oppfellbar elektronisk søker, noe som gjør at kameraet har fått en flat topplate. I motsetning til forgjengeren ser kameraet derfor ikke lenger ut som et forminsket speilreflekskamera – foregående modell hadde noe som så ut som et søkerprismehus på toppen av kameraet.

OLED-søkeren har for øvrig ganske god oppløsning, 2,36 megapiksler, og viser 100 prosent av bildeutsnittet.

Dette er likt

De to nye kompaktkameraene, PowerShot G5 X Mark II og PowerShot G7 Mark III, har noen grunnleggende forskjeller, som jeg kommer tilbake til om et øyeblikk. Men først en oversikt over alt som er likt:

  • Ny type stablet CMOS-sensor på 20 megapiksler
  • Oppgradert signalprosessor til Canon Digic 8
  • Mulighet til å ta opp 4K UHD-video
  • Mulighet til å ta opp Full HD-film med opptil 120 bilderuter per sekund
  • Bildeserier på opptil 20 bilder per sekund i kontinuerlig opptak og høyhastighetsserier på 30 Raw-bilder per sekund, vel å merke når man bruker den elektroniske lukkeren
  • WiFi- og Bluetooth-tilkobling
  • Størrelse og vekt i lommeformat

Lyssterke objektiver

Nye G5 X II har fått utvidet zoomomfang, økt fra 4,2x til 5x, eller fra tilsvarende 24-100 mm til 24-120 mm. G7 X III ser ut til å beholde samme objektiv som før, 4,2x zoom på tilsvarende 24-100 mm. 

Canon PowerShot G5 X Mark II
DISIGN: Skal vi ta sjansen på å si typisk Canon-kompakt om designen på Canon PowerShot G5 X Mark II – her sett ovenfra? (Pressefoto: Canon)
Canon PowerShot G7 X Mark III
OVENFRA: Slik ser PowerShot G7 X Mark III ut fra oversiden. (Pressefoto: Canon)

I begge tilfeller dreier det seg om ganske lyssterke zoomobjektiver, og det bør ikke minst video-bloggere være glad for. Dermed er det lett å stille inn opptaket slik at må får sylskarp gjengivelse av hovedmotivet – vloggeren – med behagelig uskarp bakgrunn – bokeh – bak personen. Det bidrar til å gi videoinnslaget et profesjonelt uttrykk. Lysstyrken på objektivet på begge kameraene er f/1,8 i full vidvinkelmodus og f/2,8 i telemodus. Dette gir riktignok noe større dybdeskarphetsområde enn med tilsvarende nominell lysstyrke på kameraer med større bildebrikke, som APS-C eller fullformat, men portretter med uskarpbakgrunn er ikke noe problem.

Jeg testet i sin tid 2015-utgaven av G5 X for PC World Norge og ble ganske begeistret over kameraet. Selv om det var lite og lett, var brukeropplevelsen ikke helt fjern fra det å fotografere med profesjonelt kamera – og portretter med fin bokeh gikk som fot i hose.

NY TOPP: Forgjengeren til G5 X Mark II hadde noe som lignet på et søkerprisme-utbygg på et speilreflekskamera på toppen. Det er nå borte og toppen er flat, bortsett fra at blitsen kan felles opp. (Pressefoto: Canon)
Canon PowerShot G7 X Mark III
SORT ELLER SØLV: PowerShot G7 X Mark III kan også fås i sort, i tillegg til den sølvfargede modellen. (Pressefoto: Canon)

Andre nyheter

En av nyhetene på G7 X Mark III er at kameraet nå har fått mikrofoninngang for ekstern mikrofon, noe G5 X Mark II fortsatt mangler. Forskjellen bidrar til å gjøre G7 X Mark III litt mer vlogger-vennlig enn G5 X 5 Mark II.

Begge kameraene har skjerm som kan vippes helt rundt slik at den kommer til syne over kameraet – ikke på siden, som på forrige generasjon G5 X. På begge kameraene gir berøringsskjermen videobloggere mulighet til å spille inn video og ta bilder med seg selv i perfekt posisjon, riktig plassert i bildefeltet. 

Muligheten til å ta opp 4K-video er allerede nevnt.

Canon PowerShot G7 X Mark III
TREDJE GENERASJON: Her Canon PowerShot G7 X Mark II i sølvfarget utgave. (Pressefoto: Canon)

G7 X Mark III kan – også som allerede nevnt – strømme video live direkte til YouTube. Siden kameraet har noe beskjeden batterikapasitet, er det greit å vite at Canon også har implementert mulighet for at en ekstern batterilader ikke bare lader batteriet når man ikke bruker kameraet, men at en slik USB-lader også kan fungere som direkte strømforsyning mens man bruker kameraet. Dermed kan kameraet for eksempel tilføres strøm fra en gimbal mens man vlogger direkte til YouTube. Denne strømtilførsel-løsningen fungerer også på G5 X Mark II, selv om dette kameraet ikke kan strømme video direkte til YouTube.

Batterikapasiteten til de to kameraene er som sagt noe beskjeden, oppgitt til 230 bilder med G5 X Mark II og 235 bilder med G7 X Mark III, etter CIPA-standarden.

G5 X Mark II har for øvrig fått en ny panorma-funksjon.

Canon Norge
ATTRAKTIVT: – Små kameraer med profesjonell ytelse er attraktive nå, uttalte produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge til PC World Norge under G5 X-lanseringen i 2015. Canon holder åpenbart fast ved denne vurderingen i 2019. (Foto: Toralv Østvang)

G5 X Mark II har imidlertid mistet muligheten til å kunne brukes med ekstern blits. Forrige modell hadde en blitssko over blitsen, men løsningen er nå blitt erstattet av en oppfellbar blits uten noen sko for ekstern blits.

Det kan også være verdt å merke seg at kameraene ikke benytter Canons mye omtalte Dual Pixel-autofokus for raskere fokusering, men det er uklart hvor mye det betyr – forgjengerne var kjent for ganske rask autofokus likevel. Og kanskje bidrar den omtalte stablede CMOS-brikkeløsningen til raskere autofokus? Hva vet vi?

Hovedforskjellen

Så hva er hovedforskjellen på de to ganske like kameraene? Hvem bør velge hvilket kamera?

G7 X Mark III fremstår som det meste blogger- og vlogger-vennlige kameraet, og er dessuten ørlite grann lettere enn sin G5 X Mark II-bror – 304 gram mot 340 gram, inkludert batteri. For dem som kanskje har vært mest vant til å filme og fotografere med mobilkamera, er steget over til et «ordentlig» kamera gsom G7 X Mark III anske lite, siden man fortsatt komponerer bildene sine på en LCD-skjerm – G7 X Mark III har ingen søker.

G5 X Mark II ser på sin side ut til å kunne fungere bedre som et ekstra-kamera for fotoentusiaster som kanskje allerede har ett eller flere systemkameraer, det være seg speilrefleks eller speilløst systemkamera. Med den innebygde elektroniske søkeren kan man bruke kameraet mer som et systemkamera enn man kan med det søker-løse G7 X Mark III-kameraet. Og synes man det er greit at lyden tas opp bare via den innebygde mikrofonen i kameraet i stedet for med ekstern mikrofon, kan også G5 X Mark II fungere greit som et vlogger-kamera.

Canon PowerShot G5 X Mark II
PÅ FARTEN: PowerShot-kameraene er myntet på folk som er mye på farten. Her PowerShot G5 X Mark II ute i felten. (Pressefoto: Ben Morse/Canon)

Prisene

Veiledende pris på PowerShot G5 X Mark II er satt til cirka 10.000 kroner, mens PowerShot G7 X Mark III vil koste omlag 8.500 kroner. 

De to nye kameraene blir tilgjengelig på det norske markedet fra første del av august 2019, opplyser Canon Norge til Kameranytt.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.