Kameranytt.no

Canon fornyer sine klassiske videokameraer

Canons klassiske videokameraer
ERGONOMISK: Canons klassiske videokameraer, som her Legria HF G70, har ypperlig ergonomi for videofilming. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon lanserer fem nye «klassiske» videokameraer på den store kringkastingsmessen IBC 2022, som åpner i Amsterdam 9. september. Fire av disse kameraene hører hjemme i proffklassen, mens det femte omtales som et prosumer-kamera, altså myntet på forbrukere med litt høyere video-ambisjoner enn folk flest.

Dokumentarfilm, nyhetsdekning og videoproduksjon i utdanningsinstitusjoner, bedrifter og organisasjoner er blant bruksområdene som Canon skisserer for sine profesjonelle klassiske videokameraer. Felles for disse kameraene er høy videokvalitet tross forholdsvis liten bildesensor, fastmontert zoomobjektiv, utfellbar LCD-skjerm i kombinasjon med elektronisk søker og et bæregrep som blant annet inneholder tilkobling for profesjonelle XLR-mikrofoner.

Canons klassiske videokameraer
I FELTEN: Canon XA75 i profesjonell bruk ute i felten. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

På forhandler-hold får Kameranytt opplyst at slike videokameraer forsett selger godt i profesjonelle videomiljøer, selv om mye av medieoppmerksomheten i dag rettes mot andre typer profesjonelt videoutstyr. Et aktuelt eksempel er Canons Cinema EOS-videokameraer med utskiftbar optikk, for eksempel EOS C300-kameraene.

Videreutvikling

De fire nye proffmodellene heter henholdsvis XA60, XA65, XA70 og XA75. Produktnavnene antyder at dette er videreutviklinger av tidligere eller eksisterende videokameraer som for eksempel XA50/55. Forbedringene går blant annet på flere tilkoblingsmuligheter, raskere overføringsmuligheter og ikke minst minst flere muligheter innenfor live videostrømming, som blir stadig mer etterspurt, ifølge Canon.

Canons klassiske videokameraer
PROFF-VIDEO: De fire nye profesjonelle videokameraene i Canon XA-familie, fra venstre XA75, XA70, XA65 og XA60. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Den nye generasjonen av Canons XA-videokameraer har en rekke tilkoblingsmuligheter for overføring av HD-video. XA-kameraene kan strømme HD-video i UVC via USB-C gjennom en pc, for eksempel til bruk i undervisning eller organisasjonsarbeid. Alle modellene har HDMI-utgang og to SD-kort for kontinuerlig opptak og sikkerhetskopi-opptak samtidig. XA75 og XA65 har i tillegg 3G-SDI-utgang som brukes i profesjonelle videomiljøer, for eksempel i tilknytning til multikamera-opptak.

Dessuten får disse kameraene nå nyte godt av Canons stadig mer avanserte autofokusteknologi med ansiktsgjenkjenning-AF, følgefokus for ansikter og andre fremskritt som vi kjenner fra blant annet Canons speilløse systemkameraer.

To av de nye kameraene – toppmodellene – har 1.0 type CMOS-sensor eller det vi til daglig gjerne kaller én-tommes bildesensor, mens to av dem har mindre bildebrikke på 1/2,3 tommer. I videoverdenen, også den profesjonelle, er det tradisjon for at man gjerne bruker kameraer med mindre bildesensorer enn vi er vant til i dagens systemkameraer på fotosiden, der mye handler om fullformat og enda større bildebrikker.

For kravstore amatører

Canon Legria HF G70 er en slags forbrukerutgave av XA-serien, myntet på det som Canon kaller aspirerende film- og dokumentarskapere. Det betyr at kameraet for eksempel er aktuelt for læresteder som driver med videoopplæring.

Canons klassiske videokameraer
PROSUMER: Canon fortsetter å utvikle og produsere klassiske videokameraer. Her er nye Legria HF G70, myntet på det såkalte prosumer-markedet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Legria er merkevarenavnet som Canon har brukt i mange år på sine videokameraer for forbrukermarkedet. Slike kameraer selges det ikke så mye av lenger, ettersom de i videomarkedet har lidd mye av den samme skjebnen som kompaktkameraene har gjort i fotomarkedet, særlig de minste og rimeligste modellene. Det vil si at de i stor grad er blitt utkonkurrert av mobilkameraene. Litt synd, for de byr på en ergonomi for videoopptak som etter mitt syn er mye bedre enn mobilkameraer – og faktisk også i noen grad bedre enn speilløse systemkameraer som brukes i videomodus. Vel å merke når det gjelder ergonomi, altså.

Legria HF G70 er bygd rundt en 1/2.3-type CMOS-sensor. Det kan ta opp 4K UHD-video i MP4 og oversamplet HD-opptak i høy oppløsning.

Ved hjelp av HDMI- og USB C-kontaktene kan utdata fra Legria-kameraet brukes som web-kamera for innholdsdeling på nett. Den samme løsningen gir muligheter for videosamtaler i høy kvalitet.

Canons klassiske videokameraer
I IDRETTSHALLEN: Canon Legria HF G70 egner seg blant annet godt til dokumentasjon på sportsarenaer. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Noe av det som skiller Legria HF G70-kameraet fra de profesjonelle XA-kameraene, er at det mangler bærearmen som proffkameraene er utstyrt med. Det betyr for eksempel at kameraet ikke kan utnytte de mer profesjonelle mikrofonene med XLR-tilkobling. Men både Canon og tredjeparter tilbyr gode eksterne mikrofoner som kan plasseres i en «kald» kontaktsko på toppen av Legria-kamerahuset. I tillegg har kameraet gode interne mikrofoner.

Prisene

Canon AX60, AX65 og HF G70 ventes å komme i salg i oktober 2022, mens XA70 og XA75 kommer litt senere, i desember 2022.

Prisen på Canon Legria HF G70 vil være cirka 13.200 kroner. XA60 vil koste cirka 18.650 kroner, mens XA65-prisen er satt til cirka 25.200 kroner. For XA70 må du ut med cirka 26.330 kroner, mens flaggskipsmodellen XA75 vil koste omlag 32.900 kroner.

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.