Canon fornyer sine klassiske videokameraer

Canons klassiske videokameraer
ERGONOMISK: Canons klassiske videokameraer, som her Legria HF G70, har ypperlig ergonomi for videofilming. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canon lanserer fem nye «klassiske» videokameraer på den store kringkastingsmessen IBC 2022, som åpner i Amsterdam 9. september. Fire av disse kameraene hører hjemme i proffklassen, mens det femte omtales som et prosumer-kamera, altså myntet på forbrukere med litt høyere video-ambisjoner enn folk flest.

Dokumentarfilm, nyhetsdekning og videoproduksjon i utdanningsinstitusjoner, bedrifter og organisasjoner er blant bruksområdene som Canon skisserer for sine profesjonelle klassiske videokameraer. Felles for disse kameraene er høy videokvalitet tross forholdsvis liten bildesensor, fastmontert zoomobjektiv, utfellbar LCD-skjerm i kombinasjon med elektronisk søker og et bæregrep som blant annet inneholder tilkobling for profesjonelle XLR-mikrofoner.

Canons klassiske videokameraer
I FELTEN: Canon XA75 i profesjonell bruk ute i felten. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

På forhandler-hold får Kameranytt opplyst at slike videokameraer forsett selger godt i profesjonelle videomiljøer, selv om mye av medieoppmerksomheten i dag rettes mot andre typer profesjonelt videoutstyr. Et aktuelt eksempel er Canons Cinema EOS-videokameraer med utskiftbar optikk, for eksempel EOS C300-kameraene.

Videreutvikling

De fire nye proffmodellene heter henholdsvis XA60, XA65, XA70 og XA75. Produktnavnene antyder at dette er videreutviklinger av tidligere eller eksisterende videokameraer som for eksempel XA50/55. Forbedringene går blant annet på flere tilkoblingsmuligheter, raskere overføringsmuligheter og ikke minst minst flere muligheter innenfor live videostrømming, som blir stadig mer etterspurt, ifølge Canon.

Canons klassiske videokameraer
PROFF-VIDEO: De fire nye profesjonelle videokameraene i Canon XA-familie, fra venstre XA75, XA70, XA65 og XA60. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Den nye generasjonen av Canons XA-videokameraer har en rekke tilkoblingsmuligheter for overføring av HD-video. XA-kameraene kan strømme HD-video i UVC via USB-C gjennom en pc, for eksempel til bruk i undervisning eller organisasjonsarbeid. Alle modellene har HDMI-utgang og to SD-kort for kontinuerlig opptak og sikkerhetskopi-opptak samtidig. XA75 og XA65 har i tillegg 3G-SDI-utgang som brukes i profesjonelle videomiljøer, for eksempel i tilknytning til multikamera-opptak.

Dessuten får disse kameraene nå nyte godt av Canons stadig mer avanserte autofokusteknologi med ansiktsgjenkjenning-AF, følgefokus for ansikter og andre fremskritt som vi kjenner fra blant annet Canons speilløse systemkameraer.

To av de nye kameraene – toppmodellene – har 1.0 type CMOS-sensor eller det vi til daglig gjerne kaller én-tommes bildesensor, mens to av dem har mindre bildebrikke på 1/2,3 tommer. I videoverdenen, også den profesjonelle, er det tradisjon for at man gjerne bruker kameraer med mindre bildesensorer enn vi er vant til i dagens systemkameraer på fotosiden, der mye handler om fullformat og enda større bildebrikker.

For kravstore amatører

Canon Legria HF G70 er en slags forbrukerutgave av XA-serien, myntet på det som Canon kaller aspirerende film- og dokumentarskapere. Det betyr at kameraet for eksempel er aktuelt for læresteder som driver med videoopplæring.

Canons klassiske videokameraer
PROSUMER: Canon fortsetter å utvikle og produsere klassiske videokameraer. Her er nye Legria HF G70, myntet på det såkalte prosumer-markedet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Legria er merkevarenavnet som Canon har brukt i mange år på sine videokameraer for forbrukermarkedet. Slike kameraer selges det ikke så mye av lenger, ettersom de i videomarkedet har lidd mye av den samme skjebnen som kompaktkameraene har gjort i fotomarkedet, særlig de minste og rimeligste modellene. Det vil si at de i stor grad er blitt utkonkurrert av mobilkameraene. Litt synd, for de byr på en ergonomi for videoopptak som etter mitt syn er mye bedre enn mobilkameraer – og faktisk også i noen grad bedre enn speilløse systemkameraer som brukes i videomodus. Vel å merke når det gjelder ergonomi, altså.

Legria HF G70 er bygd rundt en 1/2.3-type CMOS-sensor. Det kan ta opp 4K UHD-video i MP4 og oversamplet HD-opptak i høy oppløsning.

Ved hjelp av HDMI- og USB C-kontaktene kan utdata fra Legria-kameraet brukes som web-kamera for innholdsdeling på nett. Den samme løsningen gir muligheter for videosamtaler i høy kvalitet.

Canons klassiske videokameraer
I IDRETTSHALLEN: Canon Legria HF G70 egner seg blant annet godt til dokumentasjon på sportsarenaer. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Noe av det som skiller Legria HF G70-kameraet fra de profesjonelle XA-kameraene, er at det mangler bærearmen som proffkameraene er utstyrt med. Det betyr for eksempel at kameraet ikke kan utnytte de mer profesjonelle mikrofonene med XLR-tilkobling. Men både Canon og tredjeparter tilbyr gode eksterne mikrofoner som kan plasseres i en «kald» kontaktsko på toppen av Legria-kamerahuset. I tillegg har kameraet gode interne mikrofoner.

Prisene

Canon AX60, AX65 og HF G70 ventes å komme i salg i oktober 2022, mens XA70 og XA75 kommer litt senere, i desember 2022.

Prisen på Canon Legria HF G70 vil være cirka 13.200 kroner. XA60 vil koste cirka 18.650 kroner, mens XA65-prisen er satt til cirka 25.200 kroner. For XA70 må du ut med cirka 26.330 kroner, mens flaggskipsmodellen XA75 vil koste omlag 32.900 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.