Canon gir entusiastene mer 4K-video

Canon Legria HF G60
HENDIG: Canon Legria HF G60 fremstår som et brukervennlig 4K-videokamera. (Pressefoto: Canon)
Canon Legria HF G60
HENDIG: Canon Legria HF G60 fremstår som et brukervennlig 4K-videokamera. (Pressefoto: Canon)

Canon utvider nå utvalget av videokameraer for entusiaster med to nye 4K-videokameraer i sin Legria-familie: Canon Legria HF G50 og Canon Legria HF G60.

[toc] Ifølge Canon Norge vokser etterspørselen etter 4K-videoprodukter, og Canons svar på dette er blant annet disse to nye videokameraene. Det rimeligste av dem, G50, har forholdsvis liten sensorbrikke på 1/2,3 tommer, mens storebror G60 har full én-tommes sensorbrikke som sikkert faller bedre i smak hos litt kravstore videoentusiaster. Fordelene med større bildesensorbrikke er i første rekke bedre bildekvalitet i dårlig lys og mulighet for enda kortere dybdeskarphet, altså at det blir lettere å få uskarp bakgrunn i for eksempel portretter og portrett-lignende opptak.

Legria-familien

Canons Legria-familie består av et antall videokameraer i henholdsvis forbruker- og entusiast-sjiktet. Det er ikke så mange modeller det dreier seg om. På Canons norske nettsider finner vi nå tre modeller i forbrukersjiktet, der den rimeligste starter på under 2.500 kroner, mens det under entusiast-etiketten er listet opp fire modeller. Den rimeligste er Legria HF G26 til cirka 9.000 kroner, men det videokameraet er begrenset til Full HD-opptak, det vil si med en oppløsning på maks 1.920 x 1.080 piksler. De tre andre er 4K-kameraer, med Legria GX10 som flaggskipet med en prislapp på rundt 20.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

LES OGSÅ: Sony-video med trippel-sensor

Det er her de to nye modellene, Legria HF G50 og Legria HF G60, kommer inn som det nye mellomsjiktet. Hovedforskjellen på dem og den eksisterende GX10-toppmodellen er at sistnevnte ser ut til å være alene om å tilby mulighet til 4K 50p-filming, altså 4K-opptak med 50 bilderuter i sekundet. På G50 og G60 er dette begrenset til 25p, altså 25 bilderuter i sekundet. Derimot kan man filme i 50p i Full HD-modus. (Dette er opptaksmodusene i vår PAL-verden. I NTSC-verdenen snakker de isteden om 30 og 60 bilderuter i sekundet.)

Canon Legria HF G60

Personlig finner jeg G60 som det mest interessante av de to nykommerne. Som nevnt har den litt større sensorbrikke enn G50, en én-tommes sensorbrikke, og den har også Canons velkjente Dual Pixel CMOS autofokus-teknologi, noe G50 mangler. Dette betyr raskere og mer treffsikker autofokus og bedre fokussporing på motiver som er i bevegelse – noe de ofte er når man tar opp video. Fokussystemet har også ansiktsdetektering, men det gjelder begge kameraene.

Canon Legria HF G60
BERØRINGSFØLSOM: Den tre tommer store LCD-skjermen på de nye Legria-kameraene er berøringsfølsom og kan blant annet brukes til å plassere og flytte fokuspunktet. (Pressefoto: Canon)

Det er ikke utskiftbar optikk på Legira-videokameraene. Det innebygde zoomobjektivet i HF G60 har en brennvidde tilsvarende omlag 25,5 til 382,5 mm omregnet til 35 mm-format. Det optiske zoomomfanget er altså på 15x. For mange av oss er det digitale zoomomfanget kun av teoretisk interesse, men for dem som gjerne vil zoome digitalt kan det være greit å vite at denne funksjonen er oppgitt til 300x.

Lysstyrken er oppgitt til f/2,8 i vidvinkelmodus og f/4,5 i telemodus. 

Blenderen er en ni-bladers rund blenderåpning som bidrar til at områder i videobildet som er ute av fokus, får runde former og det som Canon betegner som «høyere estetisk kvalitet».

LES OGSÅ: Hjelp til proff video med mobilen

Det finnes både telekonverter og vidvinkelforsats å få kjøpt som tilleggsutstyr.

Med objektivet kan man gå tett innpå motivet. Korteste fokusavstand er 10 mm i vidvinkelmodus. 

Bildebrikken er på totalt 13,4 megapiksler, men antall effektive piksler under 4K-filming ligger på oppunder 8,3 megapiksler.

Kameraet har en tre-tommers LCD-skjerm som er berøringsfølsom. For eksempel kan man flytte fokuspunktet fra et nært til et fjernt motiv ved å tappe på skjermen under opptak. Oppløsningen på skjermen er 460.000 piksler. Oppløsningen på den elektroniske søkeren er på 1,56 megapiksler.

Lukkertidsomfanget går fra 1/2.000 sekund til et halvt sekund.

Det er uttak både for hodetelefon og ekstern mikrofon.

Canon Legria HF G60 har dimensjoner på 125 x 91 x 265 mm inkludert solblenderen, og vekten er oppgitt til 1.135 gram med solblender, batteri og minnekort. Det er plass til to SD-kort i kameraet.

Canon Legria HF G50 

HF G50-modellen har mange tekniske data som er identiske med storebror G60. Den største forskjellen er nok at sensorbrikken er mindre, en 1/2,3-tommers CMOS-brikke. Oppløsningen er faktisk høyere, på totalt 21,1 megapiksler, men selve pikselstørrelsen er vel mindre, og antall effektive piksler under 4K-opptak på 3.840 x 2.160 piksler er naturligvis det samme, cirka 8,3 megapiksler.

Canon Legria HF G50
G50: Canon Legria HF G50 representerer en litt rimeligere inngangsbillett til Canons 4K-verden. (Pressefoto: Canon)

Objektivet har et zoomomfang på 20x, tilsvarende cirka 30,6 til 612 mm i UHD 4K. Som G60 har også G50 rund blender, men med åtte i stedet for ni blenderlameller.

Lysstyrken er oppgitt til f/1,8 i vidvinkelmodus og f/2,8 i telemodus.

Den optiske bildestabiliseringen ser ut til å være den samme, og det er den samme bildeprosessoren i begge kameraer, Canon Digic DV 6.

Mange av de kreative funksjonene er også like, for eksempel slow motion-opptak på halv hastighet og mulighet til å ta opp «fast motion» på 2x-, 4x-, 10x-, 20x-, 60x-, 120x- og 1.200x hastighet.

LES OGSÅ: Her er Richards lydtips for video

Begge kameraene har støtte for justerbar eksponering med innebygd ND-filter (neutral density-filter eller «gråfilter», som det også kalles), som gjør det mulig å filme med stor blenderåpning – og fin bokeh – også i sollys, om man ønsker det. 

For dem som er opptatt av størrelse og vekt på kamerautrustningen kan det være greit å vite at G50 er litt mindre og lettere enn G60. Dimensjonene er 115 x 84 x 231 mm, og vekten er 875 gram.

Svakt videosalg

Videokameraer er ikke lenger noen særlig het salgsvare i forbruker- og entusiast-markedene. Ifølge salgstallene som Stiftelsen Elektronikkbransjen har lagt fram, ble det i 2007 solgt 95.000 videokameraer i Norge. 11 år senere, i 2018, var dette tallet redusert til 48.000 videokameraer. Men det er verdt å merke seg at hele 45.000 av disse var klassifisert som action-kameraer.  Så Canon fortjener vel egentlig ros for trofast å fortsette å betjene videomarkedet i forbruker- og entusiast-sjiktet.

De fleste av oss nøyer seg nå stort sett med å benytte mobiltelefonen som videokamera når man skal ta videoopptak som viser ferie- og familielivets gleder, og mye av videomaterialet ender gjerne som uredigerte korte snutter på Facebook og Snapchat.

Men har man litt større ambisjoner og vil lage sammenhengende videofilmer som kan redigeres til filmatiske fortellinger, gjerne med bakgrunnsmusikk, og som egner seg for visning på en stor 4K-TV, slik stadig flere av oss begynner å få i stua nå, er utvilsomt et «ordentlig» videokamera som de to nye Legria-modellene langt å foretrekke. De byr på en mye bedre opptaksopplevelse der videofilmeren har mye større kontroll og mange flere muligheter, selv om mange mobilkameraer i dag gir imponerende god 4K-video. Men bare en funksjon som jevn og behagelig zooming er jo i praksis umulig med et mobilkamera.

Jeg har ikke prøvd noen av de to nye Legria-kameraene – de er jo ikke ute i butikkene ennå når dette skrives – men hadde gleden av å prøve Legria GX10 i fjor, og jeg er ikke i tvil om at dette er en type videokameraer som mange entusiaster vil trives med. Riktignok testet jeg ikke ut 4K-mulighetene fullt ut den gang, ettersom jeg da ikke hadde noen 4K-skjerm tilgjengelig for å se resultatet på, slik jeg har nå, og jeg har heller ikke fått anledning til å sammenligne med noen av konkurrentene ennå. Men at dette er en type videokameraer det er en fryd å arbeide med, er det ingen tvil om. Selv om de ikke får plass i lommen…

LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster

Prisene

Foto.no er blant forhandlerne som har vært tidlig ute med å få de nye Legria-modellene på prislisten, og her står Legria HF G50 oppført med en pris på 10.970 kroner, mens vi finner Legria HF G60 med en listepris på 16.960 kroner. Stavanger foto og Scandinavian Photo er nå også ute med de samme prisene.

De nye videokameraene fra Canon vises frem for første gang internasjonalt på Canons stand på NAB-messen fra 8. til 11. april 2019. Den store video- og kringkastingsmessen finner sted i Las Vegas.

I USA kalles Legria-kameraene for øvrig for Vixia, og den amerikanske versjonen av G50 ble vist på CES-messen i januar.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.