Kameranytt.no

Canon klar med viktig RF-objektiv

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
ETT OBJEKTIV: Canon-ambassadør Richard Walch valgte å ta med seg ett kamera – Canon EOS RP – og ett objektiv – det nye 24-240 mm-objektivet fra Canon – på sin kombinerte bryllupsreise og fotografiske utforsking av norskekysten våren 2019g. (Pressefoto: Canon)

Canon lanserer nå et av de viktigste objektivene til de nye EOS R-kameraene: Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM. Hvorfor er objektivet så viktig? Og hvorfor er Norge så fremtredende i markedsføringen?

[toc] Det nye forholdsvis kompakte og lette allround-zoomobjektivet har en pris som gjør det forholdsvis tilgjengelig for mange. Dermed har Canon endelig fått ut på markedet et objektiv som matcher den folkelige modellen i Canons nye familie av speilløse fullformat-kameraer, Canon EOS RP.

Dyr optikk

Bortsett fra en litt kjedelig 35-millimeters vidvinkel til grei pris hadde Canon bare rådyre proffobjektiver å by på til kunder som ønsket å kjøpe Canon EOS RP, som nå ligger på rundt 13.000 kroner her til lands, ifølge Prisjakt.no. Folk som kjøper et kamerahus til denne prisen, synes ikke noe om å måtte supplere med objektiver i 25.000-30.000 kroners-klassen.

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
VIKTIG OBJEKTIV: Kameranytt.no anser det nye 24-240 mm zoomobjektivet fra Canon for å være viktig for salget av Canon EOS RP. (Pressefoto: Canon)

Alternativet for mange av de første EOS RP-kjøperne har nok vært å hekte på noen av sine eksisterende Canon EF-objektiver ved hjelp av Canons objektivadapter. Med andre ord at de til å begynne med har benyttet objektiver de har kjøpt tidligere for sine «ekte» speilreflekskameraer fra Canon. For så vidt en grei match, men jeg antar at mange har ønsket seg et «ekte» RF-objektiv også, for å få fullt utbytte av skiftet til speilløs-plattformen.

Nå er det altså endelig kommet et attraktivt objektiv for denne målgruppen, Canons nye 24-240 mm-objektiv, som lanseres med brask og bram – og med norskekysten som et viktig element i markedsføringen, også internasjonalt. Bilder som den tyske fotografen og Canon-ambassadøren Richard Walch har tatt med det nye objektivet på en reise langs norskekysten, har fått en markant plassering på Canons nettsider i mange land, ikke bare i Norge, men også i Storbritannia, Frankrike og Tyskland, som er de stedene jeg har sjekket – og kanskje flere land også, for alt jeg vet.

Motstridende signaler

Da Canon lanserte sine første speilløse fullformat-kameraer høsten 2018, skjedde det med litt motstridende signaler. Det første kameraet i serien, Canon EOS R, var i forholdsvis høy prisklasse og ble ledsaget av ganske dyre, lyssterke og profesjonelle objektiver. Men kort tid etter fulgte Canon opp med EOS RP, som nærmest var for et forbruker-kamera å regne. 

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
KOMPAKT: Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM er et forholdsvis kompakt 10x-zoomobjektiv. Vekten er på 750 gram. (Pressefoto: Canon)

Problemet var at den rådyre RF-optikken ikke matchet det forholdsvis rimelige kameraet. De eneste aktuelle RF-objektivene – RF er betegnelsen på Canon-objektiver som passer til den nye fatningen på de speilløse fullformat-kameraene – har vel vært 35-millimeters RF-vidvinkelobjektivet med makromuligheter til i underkant av 6.000 kroner og Canon RF 24-105 mm-objektivet til rundt 10.000 kroner. 

Uten rød ring

Utvendig skiller det nye zoomobjektivet og 35 mm-objektivet seg fra RF-objektivene med L i navnet ved at de mangler den røde ringen rundt den fremre delen av objektivet. Den er forbeholdt objektivene som befinner seg et stykke lenger oppe på rangstigen.

Mangelen på rød ring betyr imidlertid ikke t 24-240 mm-objektivet er noe dårlig objektiv. Det tør jeg påstå selv om jeg ikke har prøvd objektivet selv. For eksempel byr det på fem-trinns bildestabilisator med dynamisk bildestabilisering. Canon EOS R-kameraene har ikke bildestabilisering i kamerahuset, så derfor er det desto viktigere at objektivene har god optisk bildestabilisering.

Det nye objektivet byr også på rask autofokus – Canon påstår at EOS R-systemet byr på verdens raskeste autofokus, basert på testing av tilgjengelige speilløse fullformat-kameraer ved lanseringen høsten 2018. Canon kaller løsningen for Nano USM-autofokus, som kombinerer fordelene med STM-basert steppmotor og ultrasonisk ring-basert USM-motor.

Reiseobjektiv

Canon bruker «reise» i dobbelt betydning i lanseringen av RF 24-240 mm-objektivet. «Dette er et nytt objektiv for kreative entusiaster som er i startfasen av EOS R-reisen», skriver Canon Norge i pressemeldingen om det nye objektivet. Og følger opp med å skrive at objektivet er «spesielt myntet på dem som vil uttrykke seg kreativt gjennom fotografering, særlig innen reisefotografering».

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
HURTIGRUTA: MS Richard With, oppkalt etter Hurtigrutens grunnlegger, ble totalrenovert i 2018. Her fotografert med Canon EOS RP og RF 24-240 mm med 129 mm brennvidde, 1/2.656 sekund lukkertid, blender f/6,3 og ISO 800. (Foto: Richard Walch/Canon)

Det er nettopp det siste den tyske fotografen Richard Walch har ønsket å sette prøve. Som barn var han ofte med foreldrene sine på ferie i Skandinavia og drømte alltid om å komme til Nordkapp, men akkurat dét ønsket ble aldri oppfylt. Etter 25 år som fotograf med stor suksess – inklusive rollen som Canon-ambassadør siden 2012 – valgte han derfor å ta bryllupsreisen i mai i år på en reise langs norskekysten, etter alt å dømme med Hurtigruta som et av transportmidlene, og i hvert fall som et fotomotiv.

I stedet for å ta med seg et stort utvalg objektiver, som han gjerne pleier å gjøre på sine reiser, valgte Richard Walch denne gang å konsentrere utvalget om ett objektiv, det nye 24-240 mm-objektivet. Med Canon EOS RP og Canon RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM kunne han nøye seg med ett kamera og ett objektiv. 

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
I SKYGGEN AV FJELLET: Med nordnorske fjellvegger tett innpå arbeidet Richard Walch ofte i mørke omgivelser og fikk god nytte av bildestabiliseringen i objektivet, her med 24 mm brennvidde, 1/160 sekund, f/5,6 og ISO 1.250. (Foto: Richard Walch/Canon)

– Jeg ville ta med objektivet på en reise for å teste de faktiske egenskapene. Mitt prosjekt var å finne motperspektivet – land til vann og vann til land. På grunn av allsidigheten ville jeg ha med dette objektivet til impulsbilder på reisen. Norge er utrolig vakkert og når du befinner deg på et så fantastisk sted, føler du deg forpliktet til å yte landskapet rettferdighet med flotte bilder. RF 24-240mm F4-6.3 IS USM er et perfekt reiseobjektiv og et utmerket valg for fotografer som tar steget inn i EOS R-systemets verden. Det er kompakt og lett, men uten kompromisser på kvaliteten. Jeg anbefaler virkelig RF 24-240mm F4-6.3 IS USM for de som ønsker å utfordre kreative grenser når de er på farten, sier Walch – gjengitt fra Canons pressemelding.

Du kan se og lese mer om Walchs norgesbesøk her.

Tekniske data

Øvrige tekniske data til det nye objektivet er at det har sirkulær blenderåpning bestående av sju lameller. Objektivet består av 21 linseelementer fordelt på 15 grupper.

Canon RF 24-240mm F4-6.5 IS USM
ÅLESUND: Vakkert bilde av Ålesund, tatt med Canons nye 24-240 mm-objektiv. (Foto: Richard Walch/Canon)

Vekten er oppgitt til 750 gram, og objektivet har en diameter på 80,4 mm og lengde på 122,5 mm. Filterdiameter er 72 m. 

Objektivet har en objektivkontrollring samt en låsbar zoomring. Når man tar opp video, kan man glede seg over lydløs 1/8-trinns blenderåpningskontroll uten klikk. Nærmeste fokuseringsavstand er en halv meter.

Prisen

Veiledende salgspris på 24-240 mm-objektivet ved salgsstart i Norge er 10.690 kroner. Solblender er ekstrautstyr.

Det nye objektivet kommer i butikkene i september.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.